Проблеми со устата и забите

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by kristii, Apr 22, 2010.

1. mariz

mariz Форумски идол

Кај мене е проблемот дека забот е над кецот веќе, а 3ката е тој... и башка имам големи 3ки кучешки баш, еве слика пак види баш каде е забеган забот веќе во корењата на 2ка и 1 :/
    12674997_10207367569140675_1827442912_o.jpg

2. Annath

Annath Форумски идол

Јасно ми е, ептен убаво се гледа... ќе се среди, не се секирај толку. Ќе ја заборавиш и операцијава за брзо ;)

mariz likes this.
  3. Dolores93

Dolores93 Истакнат член

Дечки дали некој од вас има искуство со мртов преден потемен заб и дали сте ставиле композитна фасета или коронка или друга опција?

4. thalia zapata

thalia zapata Активен член

здраво луѓенца некој да каже некое место каде прават прецизни снимки на забите ..освен КРуна ...таму се снимав ама не сум задоволна беше заматена снимката ...а скапо ја платив ...? фала ...

5. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Знaчи не знaм штo се случувa сo мене. Четири денa се кoгa земaм дa пијaм билo штo чaшaтa прaвo вo зaб јa удaрaм,вo ќецoт. Сегa ме бoли зaбoт.

Дaли е мoжнo дa ми пoтемне или нештo другo дa биде?

6. ilipili

ilipili Популарен член

Кога бев во 9ти месец од бре
    бременоста ми се појави како брунка на лева горна страна од јазикот. Почна да расте и на моменти крвари. Бев на оториноларинголог и рече дека е бенигнен тумор кој што ми го отстране и го пуштивме на испитување. Е сега од ко ми го отстране под јазикот од левата страна на сублингвалната жлезда ми се појави како оток и црвено е малку. Може да е реакција на тоа или нешто друго?

7. .mr.black.

.mr.black. Нов член

Барам помош од @Annath .
    На мојата 10 годишна сестра еден стоматолог и го извади забот но по 3 месеци не и порасна нов. Дали е нешто сериозно или?

8. Annath

Annath Форумски идол

Ќе си порасне... изгледа предвреме е изваден млечниот заб. Најубаво е сам да падне кога му е време, освен во исклучителни случаи.

.mr.black. likes this.
  9. Lunaa21

Lunaa21 Активен член

Бремена сум 9ти месец. Горната 4ка ми беше пломбирана и се беше во ред додека една вечер почна наеднаш да боли неподносливо. Бев на заболекар ми го отвори забот ми го умртвуваше живецот, вели ке направам се за да го спасам. Е сега немам појма шо ми стави некој лек шо требало да стои месец дена. Арно ама ми искрсна непланирано да излезам од државата на два месеца. Кпга се вратов тој не беше тука и помина пола ходина од тогаш. Денеска на јадење почувствував остра болка и видов дека ја сменил бојата потемнел и се сронол до пола. Страв ми е дека ќе ми го вадат сепак преден заб е а и бремена сум не знам дали може да се работи на него со анестезија..

10. Annath

Annath Форумски идол

Нема потреба од анестезија, забот е мртов и може да се работи безболно на него. Оди на забар да процени дали е за вадење или не, ако е за вадење, завршете со тоа пред да се породиш.

11. referentka

referentka Moderator Staff Member

Од кога треба да почнат дечињата да се носат на забар ?

12. Annath

Annath Форумски идол

Од година и пол, две... прво онака, прошетки до забар, запознавање со него, со функцијата, со машините. Редовни контроли на секои 6 месеци, по потреба и почесто. Па после ако не дај Боже боли запче, да не биде проблематично. Многу родители грешат токму тука - првпат ги носат децата на забар кога ќе се појави болка, па тоа искуство е трауматично и така се раѓа стравот.

13. referentka

referentka Moderator Staff Member

Уште едно прашање...
    Дали на запчињата влијаат лекарствата на пример ,,гарамицин,,

MilaP likes this.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Да, влијаат. Особено лековите од групата на тетрациклински антибиотици. На млечните заби делуваат уште кога се во фаза на формирање, во стомакот на мајката (ако мајката земала такви препарати). На трајните заби влијаат ако децата земаат такви лекови од најрана возраст, и во текот на животот. Забите се со поинаква боја, темно жолто кон сиво и многу лесно се оштетуваат.
    Гарамицин или гентамицин е во друга група на антибиотици, не делува на забите.

referentka and MilaP like this.
  15. thalia zapata

thalia zapata Активен член

Докторке Annath мене ми потврдија тригеминална неуралгија ...ако сакаш да ми пишеш котакт од доктор што прави ПРП. плазмолифтинг....фала

16. bella.s

bella.s Популарен член

Nemam vadeno zab dosega,pa da prasam,dva dena imam ogromni bolki,zabot najverojatno e za vadenje,otvoren e,no gledam fatil gnoj.dali smeat da go vadat taka ili ima druga procedura.?

17. Lunaa21

Lunaa21 Активен член

Ми кажаа дека забот не може да се спаси (се работи за четворка горе лево имам пишано во пост погоре). Е сеа забарот ми рече ке го вадел па ке ми стаел порцелан. Па ако може да ми ја објасните налку процедурата.

18. cakedup

cakedup Активен член

Здраво екипо!
    Сакам да направам екстракција на тројката односно кучешки заб кој ми се спушта така што ми ја покрива и турка навнатре двојката.
    Дали е потребно да се обратам кај орален хирург, предлог на добар орален хирург и одприлика колку би ме чинел еден таков зафат ?
    Благодарам :)

19. Annath

Annath Форумски идол

Може да се врати на свое место со фиксен апарат, нема потреба да го вадиш. Тројките се клучни заби за одржување на формата на лицето, конкретно линијата на усните.

20. SnowQueen17

SnowQueen17 Истакнат член

Annath помогни ми те молам. 6ката долу ми беше скршен едно време, одев кај една никаква заболекарка ми ставаше и ми трупаше пломба врз пломба на тој заб, бидејќи цело време ми се кршеше. Отидов кај друга задоволна сум од неа, ми го направи 6ката и плус 7 та до него била расипана. Мислам дека на 6ката лек ставаше ама не сум сигурна. Ми испадна убаво го правев одамна ама нема мислам пола година. Пред некоја недела ме заболе, а баш тогаш имав закажано за на забар, за друг заб. Ја прашав заболекарката зошто ме боли ме праша дали на топло или на ладно и викам на воздух. Ми рече ќе ти помине ништо не е тоа. Ми помина ама еве сега 2 дена пак ме боли. Незнам што се дешава со моите заби. Едни правам а други се расипуваат. Помош Annath?