Забот ми го направија и сега проблемот е што ми го извади живецот, и забот пак ме боли не постојано ама ќе се случи одвреме навреме. Бев кај стоматологот и ми кажа дека е нормално и дека му треба време на забот да се навикне без живец и тоа ке трае може највеке еден месец .. Требало време местото да се смири .. @Annath Затоа што ме цитираше, се одлучив да те прашам пак за мислење..
Мoжеби имa прoцес нa кoј му требa време дa зaздрaви, aмa тoa зaвиси oд oргaнизмoт. Се случувa дa бoли зaбoт и пoсле прaвењетo, тoчнo, меѓутoa не би требaлo дa трaе дoлгo, ниту пaк дa се зaсилувa бoлкaтa. Следи гo, и ќе видиш кaкo ќе биде.
Таман си имав мака со ова. Веќе неколку дена имам некоја рана изгледа на непцето долно, испод забот преден и ме боли многу и не ми заздравува. Што би можело да биде?
Мојот проблем малку е чуден, но ми се измести зглобот на вилицата. Најверојатно во џвакањето и со текот на времето едната страна ми пропадна бидејќи немам главни заби таму за џвакање. И сега постојано имам болки и не ми се смирува вилицата освен ако не ја врзам со шамија како на умрените што им се врзува за да не паѓа вилицата. Некоја феминка дали имала сличен проблем, какви капсули пиела, што јадела, дали повеќе млеко да пијам или јогурт? Секој совет е добредојден.... И од мене мал совет за побели заби....Во една обична шоља со вода ставете 2 лажици јаболкова киселина. И миењето на забите треба да биде следното: со таа вода исплакнете, истријте со четката за заби без паста, после тоа пак исплакнете со таа вода, па измијте ги нормално забите. Моите заби буквално блеснаа после првото вакво миење. Плус ги отстранува и нечистотиите од непцата, смирува воспалени непца. Не ја практикувајте оваа постапка почесто од еднаш неделно. После неколку месеци ќе видите видливи резултати и забите стануваат неколку нијанси побели.
Ако немаш заби бочно на таа страна кај што имаш проблеми со зглобот, од тоа ти е. Со тек на време ќе станува уште полошо, чаре е да си направиш заби, за да го подигнеш загризот, па зглобот ќе се врати како што бил и нема да имаш проблеми. А јаболковата киселина ги оштетува забите - уште полошо е миење после плакнење на забите со истата - дополнително се нагризуваат - затоа и стануваат побели. После полесно и побрзо се расипуваат. Кога се јаде нешто кисело, се препорачува да не се мијат одма забите, туку само да се исплакнат со вода. Да се даде време на плунката да ги неутрализира киселините, па дури после да се мијат забите.
@Annath Дали имаш искуство со пастата за заби наносензитив,ја има во Промедика аптеките околу 600 денари,ми ја препорача докторката бидејќи сум имала некој проблем со непцата незнам како рече
За оваа паста конкретно прашуваш? Ако е таа, морам да признаам дека немам искуство со пастите на Мирадент, бидејќи скоро ги донесоа тука. Конкретно оваа паста не е само за непцата, туку е за осетливи заби кои реагираат на било каква термичка дразба, а се здрави. Додуша, можно е и да влијае добро на непцата ако го спречува таложењето на денталниот плак и воспалувањето кое следи поради тоа.
Веројатно е оваа и проблемот е баш како што кажа,значи забот има пломба неколку години веќе вака од надвор нема ништо се е бело а реагира на благо,кисело.Др. рече нема потреба да се отвара бидејќи кога помина покрај забот со некоја машина т.е покрај непцето јас скокнав до плафон,а кога го допира него ништо не осеќам ме разбра се надевамПред некој месец ја земав Колгејт про релиф ама веќе не помага таа,демек ова била многу подобра.Чекам плата па ќе мора да ја купамФала П.С Ќе прашам за точната дијагноза па ќе ти пишам
Медицинските пасти во глобала се подобри од Колгејт и слични кои се чиста комерцијала. Така што, верувам дека може да ти помогне оваа паста. Не ја знаев цената, ама веројатно дека се нови тука, па ги има само на едно место, си држат цена. Можеби ќе падне ако се прошири продажната мрежа, ќе видиме.
Мене ми се измести угризот заради протезата, па бев на максилофасцијална на преглед. Ми дадоа прво антибиотици да се смири воспалението, а потоа по потреба едни лекови кои сега во моментов ги немам па да пишам како се викаат, од дома ќе проверам и ќе ти кажам. Во секој случај, лекарствата би понудиле привремено ослободување од болка, но би требало да ставиш мост или импланти за да се реши тоа.
Za toa deka ke stavam most sigurno e taka. A implanti nema sansi. Jas znam slucaevi koga organizmot ne gi prifaka zabite vestacki. Posle sto? Ke imam dupki vo koskata vo vilicata?? Auuu mnogu losho. Mala vilica mozebi ke mozam da izvedam bidejki nemam i uste eden zab od drugata strana pa ke vidam na zabar sto ke mi kazi vo vrska so taa ideja. Mostot ke rasipi uste 2 zaba, tamu kade sto ke se potpira, zatoa vaka so vestacki nekolku zabi edna vilica - proteza dolu bi bilo super. Znaci prvo ne mi edno jasno: znaci spored tebe koga se jadi poveke salata - imame site moznost da ni se rasipat poveke zabite? Zatoa poveke se rasipuvaat zabite na leto - zaradi kiselinata vo salatata. Ne se rasipuvaat zabite poveke od kiselata hrana po vkus, tuku kiselata hrana PO PH VREDNOST! Znaci: se sto e blago, gusti i gazirani sokovi, torti, sekeri, testenini i slicno imaat ph vrednost koja e kisela i tie gi ostetuvaat zabite. Sigurno limonot, jogurtot i kisela zelka ne gi osetetuvaat - bidejki nivnata ph e neutralna. A ova so kiselinata voopsto ne e vistina. Toa e dezinficiens i gi ubiva bakteriite vo ustata i zatoa poveke ne se nasobira tolku plak i necistotii vo ustata. Ako nisto od ova ne mi veruvas - slobodno prasaj si go zabarot.
Јас сум забар, учев нешто повеќе за тоа - точно е тоа дека киселини се создаваат со распаѓањето на храната во устата и затоа е пожелно да се мијат забите после јадење, но не и после внесување на кисели продукти од типот на лимонов сок, јаболков оцет (иако имаат неутрална pH). Тоа не значи дека ако јадеме кисели работи дека одма ќе се расипат забите - туку дека ако ги миеме одма после јадење на кисели работи, може да дојде до поголемо нагризување на глеѓта. Инаку јас имам прилично осетливи заби и после секое јадење на нешто кисело (од типот овошје, салата и слично) имам болки, особено на предните заби, затоа што моите се природно бели, ама затоа и изразено порозни. Истото важи и за 3% H2O2, затоа што тие ги нагризуваат забите и ја ослабнуваат глеѓта. Истото важи и за било кој процес на избелување на забите. Тоа не значи дека јас пропагирам немиење на забите - напротив, два пати дневно по три минути е оптимално. Јас само кажав дека одма после јадење на кисели овошја, салати со оцет и слично, да не се мијат одма забите. А што се однесува до имплантите, не значи дека организмот ќе ги отфрли, посебно затоа што се прават од биокомпатибилни материјали. И секако, ако се прават во нестерилни услови и без соодветни инструменти, чести се случаите на периимплантитис. Решението за беззаби простори се одредува според ситуацијата, затоа не секогаш импланти или мостови или пак протези се решение. Има доста фактори кои влијаат на тоа какво протетско решение ќе се изведе, а тоа пред се зависи од забите, од коската, од оралното здравје на пациентот.
Имам едно прашање. Значи шестката на долната вилица не ми беше расипана, но ако се допрев на местото и ако протриев мирисаше на гној , а немав никакви болки. Ајде ми го среди коронки ова она, и ми кажа дека ми се имало направено џепче. ( ме болеше и непцето, а коронката беше зошто цел заб ми беше скршен значи скрос) Имам и фиксна протеза само на горната вилица, и сега се допирам горе и ете мириса на гној. Сега па горе. А чувствувам веке брикетата притиска на непцето. Во вторник треба да ми ги иставаат протезите, па се надевам ќе се среди ова , нејќам бе да ми мириса на гној ако се чепкам таму. Некое искуство? Треба ли да користам нешто после тоа? Како да исчезне мирисот?
Непцaтa ти се вoспaлени, требa чистење. Штoм ќе ги извaдиш брекетите, некa ти нaпрaвaт детaлнo чистење нa зaбите и непцaтa. Пoсле дoмa мoже дa си плaкнеш сo чaј oд жaлфијa или пaк 3% хидрoген, шмукaј вит. Ц тaблетки и oдржувaј прaвилнa и редoвнa хигиенa. Ќе се повлече. Акo не се случи тoa, штo не верувaм, мoже ќе требa антибиотик, aмa тoa oбичнo се дaвa aкo имa гoлем oтoк, гнoј и бoлкa. Дoлу ти е oд кoрoнкaтa, гoре oд фиксниoт aпaрaт.
предниот заб ми е многу темен, со а1 ми е покриен но сеуште е претемен. не сакам инвазивно решение од типот коронка пошо сум млада.. знае ли некој економично а ефикасно решение?
Здраво. Јас имам проблем со непцата. Претерано ми се црвени и многу ме болат кога ќе ги допрам со јазик или притиснам. Знаат да болат и на топло или ладно ама не често. Пред неколку дена и крвареа кога ги миев, сега веќе не. Дајте некој лек, ова веќе не се издржува, вака е веќе 4 недели. Користам паста за чувствителни заби веќе 2г. И ако мора веќе да се оди на забар дали е многу ќе боли?
Ve molam za mislenje bidejki se raboti za mnogu neprijatno cuvstvo a poima nemam od sto i dali mi e za na zabar.nekolku dena vnatresnosta na ustata ja cuvstvuvam nekako soberena suva,kako posle jadenje na nesto mnogu gorclivo ili kiselo,me fakja jeza od samata pomisla na pasta,a pogotovo koga mijam zabi epten nekoe neprijatno cuvstvo,mi skrcnuvaat,skominje me fakja.a gornite zabi gi osekjam kako koga se udris po zab so nesto.sto moze da e?
Можеби имаш намалена секреција на плунка,тоа треба секако да посетиш стоматолог или максилофацијалец.Или во друг случај можеби имаш желудочни проблеми,имаш враќање на желудочна киселина.Како и да е посети лекар ако продолжи и понатаму .