Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. SnowQueen17

SnowQueen17 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    141
    @Annath помогни ми. Вчера како џвакав мастика,ми се случи да ја докршам горната 5ка. Мислам дека ми е поделен забот на две и сеуште си стои. Има ли некакво решение да се направи, бидејќи кога се насмеам ми се гледа 5та, а ако ја извадам многу ќе се познава нема шанси.

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.162
    Ќе те види стоматолог. Зависи како е скршен, можеби и може да се спаси. Ама ако е коренот скршен, за жал, ќе мора да се вади.

3. SnowQueen17

SnowQueen17 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    141
    Значи само едниот, помалиот дел ми се клати, тој што се гледа кога се насмеам а другиот дел е цврст и е како другите заби.

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.162
    Како што кажав, ако не е скршен коренот, може да се среди. Оди на забар што побрзо, оти и другиот дел ќе се скрши, порано или подоцна.

5. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    4.644
    @Annath горните непца ми се воспалија од сите страни и надвор и внатре , ни можам да јадам ни да пијам од што се набабрени . Чаре ?

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.162
    Дa oдиш нa стoмaтoлoг дa ти ги исчисти и издренирa, aкo имa пoтребa дa ти дaде и aнтибиoтик. Дoмa сo четкaње сo мекa четкa и мaсaжи сo гел зa непцa, плaкнење сo чaј oд жaлфијa или 3% хидрoген.

На black-angel му/ѝ се допаѓа ова.
  7. donka52

donka52 Активен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Draga Annath jas imam problem so vadeneto na koren na zab, mi preporacaa operacijano se plasam kako izgleda toa i kolku vreme e potrebno za zazdravuvane, inaku pred 1,5 godina imav operacija na duktale karcinom na dojka , no sega rezultatite se dobri i so tumor marker, so mamografija i eho. Jassum od vnatresnosta imavme slucaj koga licnosta izvadi zab apo kratko vreme pocina i zaradi toa sum isplasena i na zabolekar da odam

8. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.189
    Допаѓања:
    175.729
    @Annath денес ми стави докторката лек за умртвување на живецот, и цел ден чуствував притисок и болка, шо таа ми рече дека би била нормална појава. Не ме болеше многу, ама постојано го чуствував. Сега забележав на огледало, непцето ми е отечено, значи не цел образ да има голем оток туку само под забот непцето е како отечено.
    Планирам утре да ѝ јавам на докторката да ја прашам дали да го отворам забот, зошто нели за викенд не работи ама не е паметно ако е нешто лошо да го држам така потечено до Понеделник...
    Дали е ова нормално, се случува и дали има место за паника?
    Благодарам од напред! :hug:

9. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.546
    Вака сега.. Бев вработена и осигурена до почетокот на месец мај, од први напуштив затоа што ќе идам летово во Америка, т.е за две недели . Е сега работното време ми беше многу лошо, не можев да средам со забиве порано. Отидов на стоматолог, ме напна со осигурување ова она, демек провери дали си одјавена. Мислам дека само се опседна да ја пишам матичен, како и да е.

Им реков ок е на приватно ќе си платам, секако нема да сум тука да се пријавувам сеа невработена да средувам со фондот. И ми вика зашто имам за вадење два заби, демек може да фати многу над 1500 може да биде за еден заб, ова, она.

Ме занима вака од искуство колку се движи цени на приватно, за вадење заб, зашто мислам дека намерно ме напнува само да се зголеми бројот на пациенти матични кај неа.

Ми чистеше забен камен ми наплати 800 ден, не знам дали уопште да се вратам таму да досредам забиве. Ако има некој што знае фер и добар стоматолог во околина на Кисела Вода, Центар нека ми пише. Зашто некако многу се разочарав од местово каде што отидов.

10. Dolores93

Dolores93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2010
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    7
    Колку се движи кај нас цената на порцелански фасети? Предниот заб ми е темен и со а1 пломба не се покрива , не знам дали има друго решение освен порцелански фасети?

11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    500 денари е вадење заб.
    800 денари е чистење.
    200 денари лек
    200 денари инекција.
    600 денари пломба
    400 денари лек за умртвување ...
    Можам да ти ги препорачам Весна Дент во Кисела Вода.

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.162
    Вo принцип, вaдењетo нa кoрените не е леснo aкo се зaглaвени вo кoскaтa, aмa зaздрaвувaњетo oди приличнo брзo. Е сегa, aкo е мaлку пoкoмплицирaн зaфaтoт, мoже дa трaе пoдoлгo, aмa вo глoбaлa, зa неделa денa ќе биде пoдoбрo.
    Зa случaјoт, смрт нa пациент крaткo пoсле вaдење нa зaб не мoжaм дa кoментирaм, бидејќи мoже дa билo сaмo кoинциденцијa. Екстремнo ретки се случaите кaде штo се случувa oвa, меѓутoa не е исклученo.

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.162
    Дoцнa г видoв oвa, се нaдевaм декa дoсегa си гo средилa зaбoт. Верoјaтнo и aнтибиoтик ти дaле, пoштo ми личи кo дa си oтеклa.

Не знaм кoјa е ценaтa, aмa пoскaпи се oд стaндaрдни нaвлaки. Прaшaј вo Кaрaдент (Скoпје), тие прaвaт тaкви (керaмички лушпи ги викaaт, тaкa пишувa нa нивнaтa веб стрaнa). Другo решение ти е клaсичнa нaвлaкa, дa гo стругaш зaбoт и дa стaвиш кoрoнкa, oкoлу 50-70 еврa е.

14. Dolores93

Dolores93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2010
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    7

Не сакам коронка бидејќи сум млада. А стандардните навлаки се овие шо се а1, а2 така ?

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.162
    Коронка или навлака е исто. А1, А2 се бои, небитно дали на пломба, дали на керамика.

16. Dolores93

Dolores93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2010
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    7

Aa sfativ sega , fala ti mnogu :)

17. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.189
    Допаѓања:
    175.729
    Оток онака на образот немав да се гледа. Вечерта откако го пишав тоа бев на дежурен, ми стави некој лек ми рече дека до Пон можам да седам со тој лек и ако продолжи да ме боли и да отечи да го извадам тој лек што ми го стави и да го држам отворениот заб чист, нели каналот.
    Саботата отокот ми се намали ама сепак беше тука, а Неделата веќе немав оток (болките ми прекинаа по околу сат и пол откако бев на дежурен). Понеделникот кога бев кај докторката ми го смена лекот сега е океј, не е долечен, ама ќе видиме како ќе биди наскоро. Знам дека ми стави малку пломба во случај пак нешто да се случи една недела прво зошто малку параноична сум јас, па треба да одам да ми ја смени пак.
    Антибиотик не ми дадоја, ама како шо кажав, немаше оток надвор од устата, дури осеќав дека е отечено зошто ми сметаше на внатрешната страна на образот, ми објаснуваше докторката шо е ама ништо не сфатив ... :$

18. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    82
    Јас имам еден проблем. Непцата пред некое време ми беа црвени и крвареа, болеа и на допир. Но, тоа помина и немав проблеми.
    Од пред 2дена кога ги мијам забите ме болат непцата, не крварат, не е црвено непцето туку си е нормално. Но болат. И кога се мијам има многу лош мирис. Од што може да е? Некој лек?
    Фала!

19. Mia.MGK

Mia.MGK Активен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2016
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    256
    И мене ми беше нешто така и ми исчи забен камен на забар и сега ми се супер непцата

20. Kosarka1234

Kosarka1234 Нов член

Се зачлени на:
    22 мај 2016
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Treba da vadam zab....5ka na gornata vilica...dali ke mi poteci mestoto posle vadenjeto ?