Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблемот со кучињата скитници станува сè поголем

Дискусија во 'Политика и настани' започната од CrazyGirl15, 5 ноември 2018.

1. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.599
    Така е, се браниш како знаеш и умееш.

Кога ми одговори на прашањето, можеше и да поставиш свое а не да ми кажуваш дека не знам кое е психопатско однесување па да прашам стручњак.
    Кај јас реков дека треба да одиш по улица и да клоцаш кучиња? :o Ми велиш дека треба да прашам психијатар дали таквото однесување е за посматрање? Демек јас не знам. Многу буквално ми се обрати.
    Исто за посматрање е да гледаш немо од страна и ништо да не превземеш. За посматрање е и кога ќе нападнат и убијат човек да не помогнеш.

Испаѓа дека се е за посматрање. И кога јадеш месо од невино убиено животно е за посматрање.

p.s. Јас ќе го разберам мажот на инвалидизираната бремена жена ако посака да му се одмазди на сторителот и да го убие. Исто и за убиениот човек.

2. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Не, не, овде не се пребројуваме, кај мене не пали таа финта, од еден на друг муабет. Еве да те цитирам повторно,

Ти велиш дека НИГДЕ нема напуштено расно куче. Јас тврдам дека има.

Никаде, никој не рече дека на улица нема џукели, ама јас реков дека покрај џукели има и расни кучиња. Дел од нив се чувани па по доаѓање на нов член во семејството, т.е. по раѓање на бебето ги исфрлаат на улица, дел од нив едноставно ги фрлаат јер им здосадило да ги чуваат, а дел од кучињата на улица биле чувани за борби, ама старо куче не може да добие борба па ги исфрлаат, тие кучиња најчесто се питови.

На FallenAngell, Someonespecial, LollySky и 6 други им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.080
    Допаѓања:
    268.950

Изгледа не си ми ги прочитала претходните постови на темава, навистина се долги - знам, ама подлабоко елаборирав.
    Накратко, се противам на тоа однесување - ќе поубијам сѐ кучешко, потоа, апсолутно си во право дека не е нормално да седиш на страна и да посматраш (затоа и прашав зошто никој не се обидел да помогне на девојчето) - јас сама имам разбркувано кучиња кога ќе се разлаат по некого. До сега ме немаат нападнато, ме имаат ржено итн, ама не сум била никогаш касната иако им се пуштам им викам итн. за да ги избркам од некој друг.

Без оглед, не е нормално да видиш човек во неволја - дали го бркаат кучиња, луѓе, дали паднал и се повредил.... како и да е, да седиш и ништо да не преземеш - не е нормално.

Ако ме прашуваш мене за дали е нормално консумирање на месо - сметам дека не е, сметам дека не е етички пред сѐ, но тоа не е темата и навистина не би се впуштала во дискусија за истото тука.

А изживување врз рандом куче - само затоа што е куче на улица - не е никако нормално.
    Постојано нашите улични маалски ги бранам од мали деца што ги клоцаат и маваат со камења, секојдневие е тоа. Не е мое да воспитувам туѓи деца дека не треба така насилно да се однесуваат према животно кое баш ништо не им прави, ама нивните родители и те како се за посматрање.

Да ти биде насилно детето, и ти на тоа да бидеш нем или да се правиш дека не се случува, или пак да го поддржуваш истото... што има нормално тука?

На FallenAngell, candy.cane, Someonespecial и 4 други им се допаѓа ова.
  4. PaLaVa

PaLaVa Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2011
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    3.705
    @Abeja тоа е ланец на исхрана во кој спаѓаме и ние како дел од планетава.
    Ако некој највеќе сака животни и се грижи за нив, тоа се оние луѓе кои работат во зоолошките градини и ветеринарите. Што мислиш, со што ги хранат животните? Послабиот е плен на појакиот, питонот јаде глодари и зајаци, лавот јаде месо од друго животно, исто и волците и сите тие животни кои ги чуваат таму. Дај ако не сено да им даваат и да ги научат да бидат вегани.
    Ете тука човекот свесно дава месо од убиени животни на други животни за да ги прехрани да преживеат. Исто е и со луѓето, имаме потреба од внес на месо, и не одиме по улица со палка во раце да убиваме и измачуваме животни за да ги јадеме. Фармите и фабриките се задолжени за производство на месо а за тоа како работат внатре и колку е тоа хумано, тоа е посебна тема за обработка. Поради тоа и не сакам да се контрам за веганството, доволно излеговме надвор од темава.

Иначе, цел живот прибирам и хранам улични кучиња, не ми се случило да ме нападнат ама сум била сведок кога нападнале минувач кој самиот ги предизвика на такво нешто.
    Причина за да станам серијски убиец за жал сум имала. Изгубив блиска личност поради нечива грешка па ете не го убив човекот или па уште полошо, не тргнав да ги убивам сите луѓе на планетава слични на него.
    Многу ги мешате работите и не ја согледувате големата слика.

На FallenAngell, RoseRain, Someonespecial и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.599
    Детето ќе биде насилно кон животните ако некој му дава пример за тоа. Не можам да ти одговорам на прашањево, бидејќи моите деца не се опкружени со такви примери. Цел живот чуваме мачиња, кучиња и др.животни, до сега не се случило некој да убие животно. Но, ова со јадењето има голема врска со емпатијата, апатијата кон животните. Не сме толку совршени, јадеме месо. Џабе е од една страна да зборуваш за некаква си љубов, кога од друга страна пак ги јадеш. Колеме свињи, јагниња,кокошки, па и некој друг да го прави тоа наместо нас и ние сме соучесници бидејќи ги јадеме. Не гледам некоја разлика јагне-куче. Двете животни се бескрајно мили, ама ете едното го убиваме и јадеме. Тоа околу љубовта кон животните и нивната дискриминација.

А за мерките, пак ќе останам на истото, додека државата молчи луѓето ќе се бранат кој како знае и умее, секој со своја причина.

На Orthophill и 1209 им се допаѓа ова.
  6. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.092
    Допаѓања:
    77.166
    Од една страна ги жалите и ги сакате луѓето, од друга страна цело време верглате за расфрлање отров за да ги снема уличните кучиња. А, тоа што може луѓе да настрадаат од истиот тој отров небитно. Битно е да се сотрат сите џукели, едно да не остане. А, што е најинтересно, поддржувачите за труење на кучиња се НАЈмајките, оние кои го сакаат само најдоброто за нивните деца. Со отров, мало сутра.

На FallenAngell, christinnn, Stories и 13 други им се допаѓа ова.
  7. Afrodite¥

Afrodite¥ Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    2.979
    „Донирајте за деца, не за кучиња гнасни“. @hellocity Мислам стварно, се читаш ли?

Некој е гнасен, а тоа не се кучињата.

На crimson, FallenAngell, christinnn и 12 други им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.080
    Допаѓања:
    268.950
    Јас не јадам месо, и не гледам разлика меѓу јагне и куче.
    Ама пак ќе кажам, тој муабет нема врска со темава.

На FallenAngell му/ѝ се допаѓа ова.
  9. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.788
    Допаѓања:
    8.917
    Ne ja svakas poentata na toa sto si go citirala. Preprocitaj uste ednas mojot post ubavo. Vie vikate deka ima tolku ulicni kucinja zosto lugjeto gi napustaat taka? Jas vikam deka ne e poradi toa, da bese taka nemase da vrie od dzukeli tuku od sarplaninci, haski, ovcari...

10. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.092
    Допаѓања:
    77.166
    Не мора да е расно куче за да е оставено од газдата на улица. И мелези се чувани дома па после некое време ги фрлаат на улица, и мали кучиња од домашно чуван мелез се исто на улица оставени, нема кој да ги згрижи и така се множат и така настана целата оваа фрка.

На crimson, FallenAngell, candy.cane и 10 други им се допаѓа ова.
  11. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.799
    Допаѓања:
    169.856
    Џукели знајш како настанват? Со мешање. Ќе влези рандом куче ќе ебни кучката на комшијата и та ќе роди џукели и тие одат на улица. Ете еден пример.

Многу луѓе земаат улично куче, за дур му здосади на детето. И после кај оди то куче? На улица.

Има и расни кучиња фрлени. Јас собирам кучиња кои се во близина дур им најдам дом и имам собирано и расни, без ремче, без оглас, кожа и коски само.

Лично јас, и а две раце луѓе шо познавам имаат чувано, или чуваат мелези. Мелезите не се помалку кучиња. И да имам можност да чувам куче пак, ќе земам мелез.

На crimson, FallenAngell, candy.cane и 8 други им се допаѓа ова.
  12. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.096
    Допаѓања:
    55.877
    Добро според тебе, луѓето чуваат само расни а џукелите никнуваат на улица? Не знам во кој свет живееш, ама секојдневно се фрлаат голем број на секакви кучиња, и расни и мелези.
    И само да ти кажам дека мелезите, или ти како што ги нарекуваш џукели, не се ништо помалку од расните кучиња и се способни исто толку колку нив да пружат љубов доколку ги згрижиш. И купувањето на тие расни кучиња има удел во зголемувањето на скитници (не се исклучува можноста и тие потоа да се фрлат).
    Adopt, don't shop.

На FallenAngell, candy.cane, lovestoneddd и 8 други им се допаѓа ова.
  13. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Одговорно тврдам дека уличните кучиња се напуштени кучиња. Некои се чувани, некои од мали се оставени на улица. Убаво ти објасниле погоре, добар дел од уличните кучиња се мешанчиња, расно куче оплодено од џукела раѓа џукела, која никој не сака да ја купи, па едноставно ги фрлаат на улица за да се ослободат од обврски со хранење, вакцинирање, стерилизирање и прочистување.
    Очигледно си лаик па воопшто не можеш да познаеш расно куче, а ниту можеш да препознаеш куче кое е мешаниче од расно куче и џукела, како што ти милуваш да ја кажеш.

На crimson, karmenka21, lovestoneddd и 3 други им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.080
    Допаѓања:
    268.950
    Јас ќе оставам хаска, ти кокер.... ќе се најдат и нивните деца џукели ќе бидат.
    До толку ли е тешко за разбирање?

Секоја џукела настанува од расно куче - џукела, мелез, мешанец - е "нечистокрвно" куче, настанато како резултат на мешање на "чистокрвни" кучиња.

Моето куче е дете на мајка лабрадорка, исфрлена на улица трудна :)

На FallenAngell, ivi1987, lovestoneddd и 5 други им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Знаете што... Во основа, ние луѓето, го произведовме проблемот, затоа што кучињата се припитомени, диви животни...

Уште еден пример, дека се' шо ќе чепниме во природата, го пустиме!

На FallenAngell, karmenka21, lovestoneddd и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.096
    Допаѓања:
    55.877

На FallenAngell, candy.cane, theowndemon и 5 други им се допаѓа ова.
  17. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Јасникогаш не би донирала за куче на пример вака имам дома милениче знам кај одат тие пари по кои џепови.. Што и да е човечкиот живот е најважен девојчето што умре вреде мнгоу повеке од тие кучиња и јас да сум родител ке ги убијам кучињата. Како што луѓето имаат казни за убиства така треба и со животните.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  18. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.625
    Колку години си, 13 ?

На FallenAngell, theowndemon, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Срцка а знаеш колку бебиња има оставени во јавни тоалети па никому ништо колку питачат голи и боси и што се бранени на форуми се згрижувани?

20. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.625
    Ти згрижи некое од нив ? Имаш донирано пари во згрижувачки центри ? Да не отвори можеби штедна книшка на некое од тие деца, за црни дани ?

На FallenAngell, candy.cane, Rebecca_R и 3 други им се допаѓа ова.