Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблемот со кучињата скитници станува сè поголем

Дискусија во 'Политика и настани' започната од CrazyGirl15, 5 ноември 2018.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.080
    Допаѓања:
    268.945
    Не гледаат тие раса/мелез.
    Не им е гајле дали повредуваат луѓе.

За нив животните се гниди, и заслепени од глупавост, неукост и злоба, ништо пред себе не гледаат.

На theowndemon, candy.cane и Amellie13 им се допаѓа ова.
  2. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.096
    Допаѓања:
    55.875
    Да за жал. За нив животните се најголемо зло, а никогаш нема да се осмелат да се видат самите колку се полни со злоба и омраза. Нема да најдат поголем отров за труење од оној што го имаат во себе.

На Miss666, CameliaMiller и candy.cane им се допаѓа ова.
  3. mazikeen

mazikeen Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    1.423
    Значи многу сум изреволтирана околу овој проблем!!

Ќе дојдат шинтери во едно маало, ќе соберат кучиња (најчесто оние најмирните ги зимаат, бидејќи тие не бегаат и мислат ги викаат да се галат...) и потоа истите ќе ги остават во друга населба. Во нова средина, кученцава истрауматизирани, ги напаѓаат сите. Се собираат во глутници, меѓу себе се напаѓаат, не па луѓе..

А околу тоа што некои чуваат домашни миленици и потоа ги оставаат на улица кога “ќе им помине рокот“ и нема да се мали кученца, е тоа воопшто не го оправдувам!! Или пак, што ќе го пуштат кучето мажјак ко скитник, не го прибираат дома, не се грижат воопшто за него; тоа ќе се пари со секоја втора кучка, и утре кученцата на улица...

А за труењето... навистина не се нормални луѓето што го изведуваат тој чин...Настрана од тоа што буквално убиваат животикни, па знаат ли колку мали дечиња можат да настрадаат така...

Страшно! К а т а с т р о ф а !! Огромен љубител на животни сум, а страв ми е да чувам милениче да не ми го отрујат или да не ми се нафрлат 10 разлутени кучиња дур го шетам.... Бреејјј, какво земјуле ќе бевме, ни како граѓанин, ни како животно не можеш да уживаш тука!!

На 1209, CameliaMiller, candy.cane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. FallenAngell

FallenAngell Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    1.632
    треба затворска казна за трујачите затоа што можат и човек да усмртат така...тоа е убиство бре со ОТРОВ алоо немаат мозок тие такви

На Miss666, CameliaMiller и candy.cane им се допаѓа ова.
  5. FallenAngell

FallenAngell Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    1.632
    сите што се држите за децата утре недај боже еве некој ставил отров во парк и вашето дете седи на трева и си игра и рацете во уста и умре? кој ке биде крив? кучињата ? што ви се криви кучињата на улиците они сакаат да се на улица? сакаат да гладуваат со денови па и месеци ? сакаат да напаѓаат зашто не се вакцинирани од беснило ? не ја гледате реалната слика....страшно значи стварно
    државава е хаос а за луѓето да не зборам ич...Државата е крива што не превзема мерки за кучињата а и поише за луѓето ТРУЈАЧИ и тие што ги оставаат милениците на улица

На CameliaMiller, Nausicaa, Amellie13 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    Мачето преживеало :l::l::l::l::l:

На Mishela, lovestoneddd, Miss666 и 9 други им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.080
    Допаѓања:
    268.945
    Уф, среќа :sweat: :l:

На Nausicaa му/ѝ се допаѓа ова.
  8. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.877
    Допаѓања:
    25.380
    Лелее верувај , во маало ми помина куче скитник на кое крв му се цедеше од вратот . Кожата му ја откорнале гладни и лути скитници ;( . Тоа веројатно мирно било и ете настрадало ;( . Не знам како , кучето е сеуште живо , раната му заздравела ( летово го видов јас со крв ) , ама сега веројатно е исплашено и трауматизирано , и кој ќе му се приближи , не знам ;( . Требаат центри за згрижување и тоа очајно ;( . А и доброволци кои ќе се грижат за овие кучиња . Колку ќе бидат убави овие кучиња ако им се пружи соодветна нега .. Кажав и поназад , во Тетово повеќето скитници се веројатно шарпланинци . Огромни се , иако цел живот се хранат од контејнери за отпад . Ако нашиов кој редовно го храниме е половина од нив , можам да замислам до 18 месеци колкав ќе биде ( сега има 11 ) . Ние го дислоциравме од градов , не можевме да го шетаме баш поради скитниците , од страв да не го изедат , плус комшиите кои константно се бунеа :( . Тешко ми е што не ни е дома , ама барем сега можеме слободно да го шетаме , плус комшии нема да се бунат . Сега е онаму , каде што неговата раса припаѓа , на Шар Планина . Со соодветен бокс , редовно храна и вода , шетање без ограничување .. Не дека нема кучиња горе , ама не се во толкав број . Во 3 села има по 1 куче , кое го гледаат и чуваат селаните . Колку се радуваа селаните кога им кажавме дека таму ќе остане и нашето , ама ќе си го чуваме ние , нема да го оставиме надвор . Велат им требале повеќе кучиња во селото , поради опасност од диви животни , друго било кога куче ќе залае . Само сега се ближи зима , Бог знае како ќе биде патот за нагоре :( . Ама и да не може да се оди со кола , ќе накдеме начин да го земеме од горе , па макар и пеш да одиме .

На LollySky, mazikeen и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  9. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
  10. CrazyGirl15

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.877
    Допаѓања:
    25.380
    Каде ќе ви оди душата БЕЗДУШНИЦИИИ ;(
    Предупредувам : Вознемирувачки слики од Тетово ;( .
    Screenshot_20181116-180030.jpg
    Screenshot_20181116-180034.jpg
    Screenshot_20181116-180037.jpg

11. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    3.713
    ^ Идиоти!! Добро бе, нормални ли се луѓево?! Психопати! Све да се испозатворат ваков шут од нелуѓе. Ебате гнидите!

На CrazyGirl15, Feminka22 и candy.cane им се допаѓа ова.
  12. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    10ти круг во Пеколот за говедата што го направиле ова.Девет им се малце :swear:
    Ало ставете прст на чело БОЛНИ УБИЈЦИ :fubar: мозокот не ви служи само да ви ја наполни тоа тимбата што ја носите на рамења.

На CrazyGirl15, candy.cane и Miss666 им се допаѓа ова.
  13. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.096
    Допаѓања:
    55.875
  14. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    irena.jpg

На Nausicaa и candy.cane им се допаѓа ова.
  15. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.983
    Дури и да не е вистина ова со таткото, самата приказна со кучињата беше ср*ње во боја..

На crimson, Miss666, Nausicaa и 3 други им се допаѓа ова.
  16. CrazyGirl15

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.877
    Допаѓања:
    25.380
    И да е вистина , не гледам зошто би биле кучињата убиени . Вистина е дека има агресивни кучиња на улиците , ама треба да се сместат во соодветни центри , да се нахранат и да им се пружи соодветна нега . Кога ќе бидат здрави , да се стават на оглас за вдомување , а народот да ги вдомува и нив . Тие кучиња сакаат љубов и грижа . Исто и тие може да бидат лојални како и некој питбул , хаски , лабрадор итн . Наместо да се земаат кредити за да се купи расно кутре , може да се вдоми улично кутре , а парите планирани за купување на кутре , да се вложат во средства и се останато што ќе му треба на вдоменото кутре ( ветеринарни прегледи , вакцини , чешли , храна итн ) . Тие кучиња не се виновни што се на улица и што се агресивни . Тие мораат да се борат за да опстанат .

На LollySky и Miss666 им се допаѓа ова.
  17. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.096
    Допаѓања:
    55.875
    Кој беа "умовите" позади извртувањето на оваа вест и зошто толку брзо се прошири за разлика од оваа? И навистина изгледаше сомнително како одма после успешниот протест "скитници кучиња убиле девојче". Кучињата баш за ништо не се виновни и не го заслужуваат ова.

Се е организирано, не е ништо случајно.

На CrazyGirl15 и LollySky им се допаѓа ова.
  18. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    Не знам што треба да се прави ама нешто мора!
    Денес излегов со децата да прошетам, центар на градот, голема раздвиженост, а чопор од големи кучиња на островот, главна улица е, стои лае и никој не смее да пројде.
    Јас со две мали деца морав да свртам голем круг за да стигнам до дома. Ма ич не ме интересира што ќе прават нека ги тргат. Да не смеам од работа дома пешки во центар на град или со деца во сред бел ден да прошетам е страшно. А најмногу ме иритира кога ќе речете па тие се мирниии, никој не напаѓаат, ма немој!
    Не еднаш ме истрауматизирало некое куче исто така во сред бел ден, трчајќи да ми се пушти па морам да бегам по дуќаните. Локални луѓе ги маваат, па што треба да направат, да ги остават да скокнат на некого кога веќе тргнале?
    Ајдее ќе седиме дома по цел ден само тие да се раат.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.096
    Допаѓања:
    55.875
    Никој не вели дека сите се мирни, има и агресивни главно заради тоа што се гладни и сега како доаѓа зима и ладно време уште повеќе. Да не спомнувам има многу малтретирани што се пуштени на улица заради луѓе. Луѓето се главен проблем за тоа, и државата чии институции ништо не превземаат. Ни љубителите на животни не сакаат тие да се на улица и да страдаат и да напаѓаат луѓе. Скоро секој љубител има вдомено куче/кучиња од улица, ама се повеќе се фрлаат. Треба поголема свест кај луѓето дека миленикот не е да го фрлиш и дека отровот не е решение и кај државата да се заангажира повеќе со казни за тие што фрлаат, не стерилизираат како и да профункционираат институциите. За тоа се и протестите. Се е до луѓето, не до кучињата.

На CrazyGirl15 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    Обожавам животни, особено кучиња. Но ете кога станува збор за кучињата скитници секогаш сум на дистанца и со доза на резервираност. Значи ги сакам ама ако видам поголема група кучиња скитници се плашам и бегам подалеку од нив. Фала богу не ме нападнале до сега, но ете стравот е присутен веројатно заради секојдневните напади за кои слушаме.

Сметам дека треба да се превземи нешто со овие животни, да се приберат во стационари, да има некој кој ќе се грижи за нив, кој ќе ги храни. За греота се, живи суштества. Овие животни не заслужиле да страдат. Главни виновници сме ние луѓето. Кучињата се чуваат од љубов, а не од некоја друга причина. Се додека има несовесни сопственици ќе има проблем со кучиња скитници и немили ситуации. Треба да се воведат драстични казни за овие луѓе.

Исто така треба да се работи на тоа да се елеминираат главните причини, треба да има соодветни служби кои ќе се справуваат со нив, ветеринарна инспекција, а не заради нефункционалноста на државата и институциите да страдаат и луѓето и животните.

На Heartagram и Annora им се допаѓа ова.