Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблемот со кучињата скитници станува сè поголем

Дискусија во 'Политика и настани' започната од CrazyGirl15, 5 ноември 2018.

1. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    576
    Допаѓања:
    1.568
    Да. На тоа мислев :)
    Многу сум вознемирена, не можам на себе да си дојдам како го видов тоа. Да ги објават со име и презиме, да ги врземе сред центар и да ги каменуваме до смрт. Нема зборови колку се најлошо им посакувам.

На spacegirl92 и Евроазија им се допаѓа ова.
  2. Евроазија

Евроазија Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2022
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    2.380
    Исто.
    Страв ми е да излезам од дома,бидејќи и кај мене има се повеќе кучиња.:worried:

3. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.409
    Темата е отворена за сите. Видов неправилност, го посочив. Основен муабет, не знам каде виде напнување..
    Темата е со лепенки без целосно мислење. Вака изгледаше дека општината тоа го планира, дури отворив од ново да прочитам во случај да не сум прочитала добро.

На Евроазија му/ѝ се допаѓа ова.
  4. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    576
    Допаѓања:
    1.568
    Океј. Нема врска. Не сме се разбрале.
    Општината се убаво планира, ама што спроведува е друго. А само да кажам, тој што е способен да убие животно гледајќи го во очи, е повеќе од способен да убие човек.

На spacegirl92, Евроазија и NoirSerpentine им се допаѓа ова.
  5. NoirSerpentine

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.409
    Се гледа на дело колку спроведува. Да спроведувала, немаше да ги гледаме секојдневно истите хорори.
    Не оправдувам во никој случај ама ги разбирам зошто го направиле ова. Знам дека со години пријавував и никој ништо не правеше околу агресивно куче заради кое ми беше страв да излезам или вратам од некаде, престанав да излегувам на прошетки, се наоѓаше веднаш до градинка, а никогаш не сум имала страв од куче.
    Инаку, агресивните кучиња (и оние кои повредиле човек) се евтаназираат, отсекогаш било така, а и организациите за животни го прават истото ако видат дека нема враќање назад. Само што ова е проблем на глутница, кога се во поголем број добиваат сила едни од друго па не може да се знае какво е кучето.

Последна измена: 11 јануари 2023
  6. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.311
    Допаѓања:
    19.681
    Преголем проблем се кучињата, посебно кога се парат се агресивни се повеќе напади на луѓе. Општините и државата ништо не превземаат, затоа ќе има вакви како оној со пушкана...не го оправдувам во никој случај ама кога никој не превзема ништо луѓево сами превземаат.

На sj *O*, Јаневски, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.664
    Допаѓања:
    39.563
    А имаме некакви стационери?
    Не. Освен лајка колку што знам, нема. Вардариште не функционира веќе?
    Факт е дека има проблем со улични кучиња, колку и да ги сакам не можам да го негирам тоа. Не може на секој чекор да има кучиња, а некаде и глутници. Не се криви они, нормално, туку идиотите од луѓе што ги пуштаат кога ќе им здосадат.
    Мора под итно да се отвори и да профункционира стабилно претпријатие кое ќе ги собира од улици и ќе седат таму.
    Буквално секоја илица во Скопје е преполна со уличнк, на ништо не личи. За други градови не знам, сигурно полошо е.
    За случајов во Струга и тоа не го оправдувам, со пушка на сред бел ден да се шеташ, ало?? Само не разбрав, тие кучиња веќе напаѓале или?

На sj *O*, Waverly Raven, Amellie13 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Евроазија

Евроазија Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2022
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    2.380
    Напаѓале.Нападнале и жена и 14-годишно момче.
    Затоа и превземале нешто.

На sj *O*, VDT2906, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  9. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    576
    Допаѓања:
    1.568
    Не се криви кучињата. Напаѓаат од глад и страв. Најмалку криви се и нападнатите луѓе. Не знам дали ме сфаќате, жртви се подеднакво и тие и тие. Проблемот лежи во луѓето у фотељите. Потребно е системско решение. Труење, пукање, не е. Може да настрада човек побогу. Сторителите со пушки, најлоши клетви имам за нив. Се надевам ќе ги стигне. Сакам да страдаат болна и бавна смрт. Да се мачат до последно. Нападнатите луѓе да бараат оштета, да ја соголат општината до денар. За кучињата, кои не по своја вина се на улица, да се најде соодветно решение. За газди кои чуваат невакцинирани кучиња дома, најстрога казна. За тие што ги напуштаат уште пострашна казна. Имам куче, да и субјективна сум. Чуван е ко дете. Некој да му наштети ќе му згазнам у очи со штикла додека не му истече последната капка.

На sj *O*, Ahoy, Feminka22 и 6 други им се допаѓа ова.
  10. NoirSerpentine

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.409
    Парите од даноците кои ги плаќаме сите. И наместо да се искористат во спроведување на „плановите“, одат во оштети, а решение пак нема. Пак има глутници по улиците, пак има искасани луѓе. Не е нормално колку од фотелјашите не му е гајле за ништо...

На Евроазија, A94 и Angie1432 им се допаѓа ова.
  11. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    576
    Допаѓања:
    1.568
    Точно. Се согласувам. Ама какво општество ствараме ако мислиме дека е во ред и решение секоја една будала да иде сред бел ден и убива. Денес е куче. Утре кај знаеме можеби комшијата ќе го налути па ќе му пресуди со куршум у глава. Не мислам ова лично кон тебе. Генерализирам. Не смееме да оправдуваме. Мора строго да осудиме и бараме одговорност. Ми се сели од проклетава земја, се повеќе и повеќе.

На NoirSerpentine му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.158
    Допаѓања:
    88.554
    Нефункционален систем.
    Да постоеше немаше да има кучиња фрлени на улица,ке беа чипирани и стерилизирани.

Ова што се случи во Струга е хорор.
    Да земеш пушка и да убиваш живи суштества е болна работа.
    Уште поболна е да подржуваш вакви психопати !
    Монструозно.

На sj *O*, Ahoy, ReinaDeCielo и 3 други им се допаѓа ова.
  13. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    576
    Допаѓања:
    1.568
    Сега читам, градоначалникот на Струга изјавил дека тој лично би ги труел. Абе кого гласаме ?! Деца кај растат?! Тажна сум. Аир не видовме од овие проклети луѓе сами шо ги ставаме у фотељи. Јазк

На sj *O*, Евроазија и ReinaDeCielo им се допаѓа ова.
  14. Јаневски

Јаневски Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    926
    Допаѓања:
    1.931
    Ова е човечка територија, тоа треба да им стане јасно и на кучињата и особено на кучкарите.
    Преку глава веќе од нивното непрекинато вревење и напаѓање. Не е цел свет нивен или од татко им.
    Јас на овие локалниве, порано сериозно во глутница напаѓаа ама страв во коски им имам набиено, сега ако ми го слушнат гласот бегаат, не се рчкаат со мене повеќе.
    Да ти ебам селото Скопје човек не може до контењер да појде, скраја да е да се враќаш ноќно време пешки од некаде...
    Само терор со силеџии.

15. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.096
    Допаѓања:
    55.875
    Човечка територија бил светот лол, и секое животно што ќе ти се најде на пат убиј го пошто ти се можи и само ти имаш право на живот.
    На кучињата да им стане јасно? На кучињата? А не на тие што седат во фотелји, не на тие што насекое фрлаат легла кучиња на улица?

Луѓето: *се бунат зошто има толку кучиња на улица и напади од нив*
    Истите тие: *фрлаат кучиња кога ќе им здосадат, не поддржуваат стерилизација, не поддржуваат градење стационари, ги тепаат/трујат, никој не е крив освен кучињата*

И да, најмалку се криви оние кои се каснати, ниту кучињата што се водат по инстинкти и немаат разум.
    Сето тоа е само последица на едно трул систем, трула власт. Слика на едно општество кое живее во таа држава.

Општество што поддржува ладнокрвни убиства на животни сред бел ден наместо да бара вина онаму од каде потекнува проблемот (а знаеме каде е тоа да не се повторуваме по сто пати) не заслужува ништо добро.

На Bella •••, sj *O*, Sielo❤️ и 9 други им се допаѓа ова.
  16. Albertos

Albertos Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2015
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    395
    Се разбира дека се е лага, и со претходна умисла. (n)Некој решил да ги утепа кучињата, и ова со вестите во одредени медиуми е само пропаганда за да се оправда тоа.

Денес видов на неколку портали такви информации.

Има лек За вакви медиуми со идиоти од новинари, Треба организирано да се пријавува.
    Се што треба е пријава со само неколку клика. Facebook работи на принцип,ако некоја страна добие одеднаш голем број на пријави, тие реагираат и во многу случаи ја гаси страницата.

Мене денес особено ме револтира фејсбук страната на Centar.mk. :@
    цитирам " Kучиња изеле 10 луѓе"

Ако и некој друг го револтира отворете ја страницата и пријавете
    Напоменувам. Треба точно тие чекори да се следат за да дојде до гасење.

П.С Исто така упатувам апел да се отвори една ваква посебна тема на форумот, и во неа би ги ставале сите вакви страни. Па потоа секој член нека си одлучи дали заслужува да им ја пријави страната.

Доколку има групно и големо пријавување, тие ќе бидат. на раб на исклучување. Мислам, дека Само ова е начин да се спасиме од вакви медиуми кои шират дезинформации и потикнуваат насилство. (y)

Прикачени фајлови:

Последна измена: 12 јануари 2023
    На Ugly Duckling му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Wideperpetual

Wideperpetual Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    704
    Зошто некој не би подржал стерилизација јас сум прв да се направи тоа и стационар за кучината скитници но тоа не се прави а проблемот си постои со години и за жал настрадуваат невини луѓе и случајни минувачи кои на никаков начин не ги малтретираат или провоцираат кучињата.

Жал ми е кога се убиваат животни, чувам куче и го сакам и се грижам за него, ги сакам животните општо но кога институциите не превземаат ништо во врска со проблемот за жал доаѓа до вакви немили настани народот да превзема мерки на своја рака. Кучината особено кога се во глутница се екстремно опасни а ги има насекаде расеани низ градовите и буквално човек осеќа страв во коски кога врви по улица сам особено навечер.

Лично имав искуство пред 2 години да ме нападни шарпланинец скитник незнам како за влакно избегнав каснување. Напаѓаат луѓе на точак, деца, трчаат по коли, развиваат чувство на припадност во одредени региони па ако се најдеш на "нивна територија" има големи шанси да те нападнат.

Работава не е воопшто наивна така да воопшто не ги осудувам луѓето што ја превзеле работата во свои раце, жал ми е за кучината но исто би ми било жал да нападнат детенце мало или човек да го искинат. Пред неколу дена загина човек смртно искасан од глутница кучина. Така да институциите мораат да најдат решение за проблемот инаку луѓето имаат потполно право да ги превземат работите во свои раце.

Последна измена: 12 јануари 2023
    На sj *O*, Adidas888 и VDT2906 им се допаѓа ова.
  18. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.655
    Допаѓања:
    29.370
    Деновиве многу ме погоди масакрот на кучиња. Пробував да избегнувам да коментирам на темата, меѓутоа коментарите на поединци ми се згадија.

Да тргнеме од тоа дека факт е дека е проблем да се има глутница улични кучиња, меѓутоа решение на истото не е убиство. Каде се надлежните институции? Каде се општините да помогнат? Лајка прават се што можат за да ги тргнат кучињата од улица, меѓутоа проблемов не е локален само за Скопје. Ни требаат стационари, и законите кои се закони само како форма да почнат да функционираат. Во ниедна прогресивна држава напуштањето на милениче не проаѓа неказнето.

Тоа куче што го зеле како поклон играчка за детето и го фрлаат на улица кога ќе им здосади, доколку не е оперирано на улица ќе има потомство, просечно да речеме 5 кученца. Тие 5 кученца ќе имаат свои деца, и така завршуваме со нова глутница кучиња и непрекинат круг.

И за крај само ова сакам да го оставам:
    Violent acts toward animals have long been recognized as indicators of a dangerous psychopathy that does not confine itself to animal abuse.

Вие и понатаму бранете акти на психопатиja.

На sj *O*, piglet1, Евроазија и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    треба да се протестира, или масовно спамање на институциите. Ама сите да им пишуваме дур не им рокнат уредите.
    Пошо ова не е океј.
    Јас обожавам кучиња, и домашни и улични, секакви. И не се плашам.
    Ама сфаќам кога некој се плаши, и затоа местото не им е на улица. Реков и у СДК мислам беше, треба да се згрижат од улица, не да се убиваат.
    Сфаќам дека биле луѓево уплашени едно друго, ама нека се здружат и пред општина протест дур не превземат нешто, а не земи пушката и иди прај масакр.
    Кучињата немаат мозок колку чоекот, они не се свесни како да си ги контролираат нагоните и чувствата. Ако биле гладни, ако се чувстувале загрозено, ако бранеле територија, ќе нападнат. А ако имаат ДОМ, ќе си играат меѓусебе, ќе бидат најадени, напиени, ќе спијат у подобри услови
    Јас имам пред зграда една кучка, огромна е, ама душа е бе. Коа ќе мис е доближи и кога ќе почне да ми се мота меѓу нозе, не можам да не ја погалам. Како да убијам пример такво суштество

значи апла е очигледно кој е крив, и место да се караме меѓусебе овде, или на Фејсбук, бесот треба да се пренасочи на право место. Ако сте за, може да се договориме за масовно спамање на:Општина Струга, Лајка, Влада на РМ мејби? Анима мунди

во еден ден по 100 души за истото ќе им пишуваме

На Евроазија и A94 им се допаѓа ова.
  20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.664
    Допаѓања:
    39.563
    Сега исчитав повеќе коментари од луѓе што живеат во Струга. Ете и ако живее некој таму нека напише како е реалноста.
    Луѓево живееле во страв од глутници долго време, имало напади и претходно. Секако дека знаеле надлежните, не живеат на Марс. Да не можеш од дома да излезеш на раат за да не те нападнат кучиња не е прифатливо и не е мала работа ама воопшто. Убиствава се само кулминација на тој статус кво.
    Се надевам дека прашината што се крена околу случајов ќе придонесе властите кончено да преземат одговорност и да најдат системско решение за проблемов.

На Евроазија му/ѝ се допаѓа ова.