Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблемот со кучињата скитници станува сè поголем

Дискусија во 'Политика и настани' започната од CrazyGirl15, 5 ноември 2018.

1. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    тешко тоа..глеаш зафатен е Мерко у обнова на возниот парк.
    ј ти таков градоначалник

На Евроазија, A94 и Angie1432 им се допаѓа ова.
  2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.546
    Допаѓања:
    39.513
    Ќе се воздржам од коментар на темава со тешко срце, посебно на еден коментар погоре, ќе изгледа некултурно да искажам јавно што мислам.

Само ќе кажам дека голем дел од нашава популација е болна, барем според делата кои ги гледаме. Не е прв пат на ваков начин да се масакрираат животни, затоа велам. И не само животни, посебно последниов период сум особено згрозен колку и какви не убиства на луѓе се случија во државава. Ѕверови. Извинете ако некој се навреди, сепак вистината боли.

Овие што велат дека народот морал да преземе во свој раце и така ги оправдуваат убијциве, се посебна дијагноза. Народот да сака да преземе нешто масовно ќе се дигне на протести, ќе потпишува петиции, ќе тужи несовесни сопственици на кучиња и животни итн. Начини има тон, убиство не е еден од нив!

Револтиран сум многу! Како сопственик и некој којшто премногу ги сака, во моментов се осеќам несигурен за нивната сигурност. Еј, имаше убивани кучиња со околувратници, јасно дека биле домашни! Кој си зема такво право?! Ако моето куче некому смета, има начин и тоа да се реши, а никој да не биде оштетен. Разговор со сопственикот прво, ако не функционира, тужба/ пријава, па нека се замара после.

Реков дека ќе се воздржам од коментар, ама пак не успеав, делумно.

На piglet1, Евроазија, cooll и 7 други им се допаѓа ова.
  3. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.394
    Допаѓања:
    12.816
    Слична е ситуацијата и во многу други градови низ МК. Во Битола, барем летово имало кучиња како никогаш до сега. Шетаат во огромни глутници/чопори, дури и онаму каде има доста голема фреквенција на луѓе(Широк Сокак, плоштад и сл.), а притоа од нигде никаде почнуваат да се касаат и се втурнуваат во случајни минувачи. По социјалните мрежи и групи на ФБ имаше бројни сведоштва од луѓе кои биле каснати, имаше мал протест, пријави и шо уште не и сепак ништо не се презеде акутно, за да се реши ситуацијата.

Моментално едино за Битола е ветена изградба на прифатилиште, но кога ќе биди готово не се знае.

Друга работа, толку многу кучиња не знам од каде се појавија изминатово лето, буквално преку ноќ. Лично, се сомневам во истовар со камиони од други градови, како шо имаше во Штип.

На Евроазија и Angie1432 им се допаѓа ова.
  4. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.591
    Допаѓања:
    40.021
    Ahoy се воздржува ама ја нема. Ми се гадите, сите со вакви мислења.
    Сериозно испитување на психијатрија ви треба штом наоѓате изговор за психопатско дело.

На cooll, sweet-cherry, ReinaDeCielo и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    од несовесни копита искачаат
    не им се даваат пари за стерилизација, и кога ќе забременат женките примр, низ врата
    или коа ќе им пројде кејфот на нив/децата

На sj *O*, Евроазија и Ahoy им се допаѓа ова.
  6. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    576
    Допаѓања:
    1.568
    И мене ми смета бебето, спрат над мене што ме остава без спиење и дење и ноќе . Не е зградата на татко му и мајка му. Дали тоа значи дека треба да активирам пушката, да превземам работата во сопствени раце?

Грозна ми е споредбата, знам. Ама читајќи те, па си викам што разбира овој човек од грозно, пиши си, не се мисли. ;)

На ReinaDeCielo му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.591
    Допаѓања:
    40.021
    Се разболело, им здосадило, мочкало, какало, се селеле, им се родило бебе ај на улица. И после животните криви, убивај ги. Стока психопатска.

На sj *O*, Feminka22, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.591
    Допаѓања:
    40.021
    Мене ми сметаат психопати како тебе. Дали е тоа оправдание да ти рокнам куршум у глава? Не, нели?

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.394
    Допаѓања:
    12.816
    Јас сметам дека доколку народот не преземи нешто, т.е. да се отвори приватно прифатилиште, проблемот нема да се реши оти постои од памтивек, а власта до ден денес нема ништо направено.

На Angie1432 и Feminka22 им се допаѓа ова.
  10. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    мислиш ќе дае пари некој?
    биди искрен
    замислава ти е добра
    ама знаеш кој ќе е муабетот ?
    ауу на оваа криза, уше пари за кучишта да давам. Па за шо е власта и општината, тие невладините шо праат а? ја од мое дете да кратам за улични кучишта, нема шанса. Нека си се снајдат надлежните, и ние ќе се снаоѓаме еве вака

е тоа ќе биде одзивот
    затоа викам да ги спамаме институциите, ама не само со тагнување на постови, него со пораки, за да им рокнат телефоните и да си речат ,,дај нешо да напраиме за да нѝ се откачат''

На sj *O* и A94 им се допаѓа ова.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.546
    Допаѓања:
    39.513
    Во Битола барем се презема нешто. Не многу, ама споредено со другиве места, да.

Почна да се гради стационар и мислам дека ќе биде успешно завршен, има Фондација која покрива стерилизација на кучиња, како домашни, така и улични. Не е сјајно, ама се дешава нешто кон подобро.

Иницијативата, идејата, планот и можностите за реализација сепак беа многу подобри и поголеми при отворањето од она на терен денес, ама тоа е :|

На Waverly Raven му/ѝ се допаѓа ова.
  12. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.311
    Допаѓања:
    19.681
    Ме заболе ако ти се гадиме да ти кажам искрено. Прочитај малце каде пишав дека оправдувам убивање и труење, туку дека никој ништо не превзема и луѓево прават вакви работи. Да ти изгризаат недај боже дете да видам дали вака ќе збориш.

13. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.815
    Допаѓања:
    17.598
    А па овие со пушкиве ептен се загрижени за животот на децата. Најверојатно се истите дебили шо купуваат куче, па го пуштаат на улица. Едвај чекале шанса да може да си ги оправдаат социопатските нагони и да утепаат нешто.

На Amellie13, sweet-cherry и Feminka22 им се допаѓа ова.
  14. Jane Doe.

Jane Doe. Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2023
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    927
    Да ви изгризат некој ваш, ќе видам како ќе реагирате.
    Ама тоа е, кога на надлежните не им е гајле, немаш многу избор.

15. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.591
    Допаѓања:
    40.021
    Не оправдувам АМААААА оправдувам.

И да, тие со пушки мислите нема да се свртат на вас или вашите деца да им стапнете на жуљ.

На sj *O*, Amellie13, Waverly Raven и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    еве дедо ми го гризна куче.
    Од чиста мира, т.е дедо ми му пројде на ,,територија''
    ја сум луда, ама пример неам муда да му се доближам
    а за гаѓање од далеку и неам некоја прецизност.
    и знаеш шо праам? бегам.
    не проаѓам од негова територија, си кружам и одам 2мин плус, ама избегавам контакт
    коа тргнав да им го сликам на Лајка, отидов од далеку да го сликам и почна да трча по мене, ама пошо е дебело побрза бев. До дома шпринт сум трчала.
    Не ми ни текна да застанам да го гаѓам
    да ми дое у близина, иам кажано на форумов одамна, и да осетам дека ќе ме гризне, само ќе го шутнам за да се дефокусира за да иам време да избегам.
    Не би го утепала пошо е куче, нема мозок ко мене, не е свесно дека тоа не е океј
    Како не дај Боже, лице со посебни птореби да ве удри или гризне за рака. Ќе го утепате? не.
    вашиот мозок и неговиот не работат исто
    така и со кучињава

и муабетиве ви се lame as fuck, кажав у СДК зашто. Денес биле тие 6 кучиња, утреден ќе исфрлат или ќе искочат уште 6, и така ќе ги убиваме?
    прво, затвор се лежи. Ај овој смрадов има 60+ години, при крај е со животот.
    Ја пример иам 21, мислиш би си ја коцкала младоста и слободата за некое куче?
    или да сум мајка со дете еве ко шо рече ти ,,да ви каснат дете''
    мислиш ќе сум толку будала да убијам животно и после у затвор да ме однесат?
    па дупла траума ќе има детето, ем каснато од куче, ем ќе иде на мајка му у посета у Шутка.
    заборавате дека и тоа се категоризира ко убиство и дека се лежи затвор

плус на видеото шо кружеше на Фб, еден дечко ги снимаше у контејнер или камион шо беше стаени и плачеше пошо и неговото ДОМАШНО куче било меѓу убиените
    па да ми упука некој куче, не знам шо ќе му напраам

17. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.664
    Допаѓања:
    39.563
    Луѓето се жалеле, никој не ги слушал, често им викаат сами сте си криви дека сте каснати(искрено, и јас го имам кажувано ова, чист gaslighting), безбедноста била на ниско ниво....логична последица е дека ќе се најде некој што ќе направи вакво дело како одговор на сето тоа погоре.
    Сѐ додека нема прифатилишта, помасовни стерилизирања и казни ќе има напади на луѓе и убивања на кучиња во круг до недоглед.

На sj *O* и VDT2906 им се допаѓа ова.
  18. confidential

confidential Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    25
    Дека има проблем со бездомните кучиња има ама не е решение ова што се случи во Струга. Страшна е помислата дека некој туку така ноншалантно може да излезе и да реши да ги утепа. Разбирам и гнев и импулсивна реакција ама не е ниту хумано ниту долготрајно решение. Ај ако не да си играме Тексас

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    ПОВИК ЗА ПРОТЕСТ НА 13.01.2023, 16:00h[​IMG]
    [​IMG] Пред Влада на РСМ
    Драги љубители на животни[​IMG]
    Ве повикуваме на мирен протест, на 13.01.2023та година, во 16:00 часот, за да дадеме глас на безгласните животни! Како што сите сме сведоци, насилството врз нив не престанува, тука само станува се покрволочно, што можеме да го видиме по последниот случај во Струга! Изживувањето и убивањето на бездомните животни мора да запре!
    Затоа, дојдете заедно со нас, да покажеме дека уште има луѓе во нашава држава и да се обидеме да ги разбудиме заспаните државни институции!
    13.01.2023, 16:00h[​IMG]

постирано кај Happy Shelter на Фб

На A94 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.610
    Допаѓања:
    43.174
    И за загадениот воздух се жалат па никој не ојде да ги бомбардира сите згради кои допринесуваат. Мене ми личи испланирано. Демек еве ви го решивме проблемот.

Од коментари видов дека голем дел од кучињата биле носени од по селата од борби со кучиња. Еве уште една работа за која треба да се буниме како народ.

На piglet1, Amellie13, sweet-cherry и 2 други им се допаѓа ова.