Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблемот со кучињата скитници станува сè поголем

Дискусија во 'Политика и настани' започната од CrazyGirl15, 5 ноември 2018.

1. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Додека има неовесни што ги напушаат, и уште понесовесни што не ги згрижуваат

На Angie1432, tanjaaa, cooll и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Sielo❤️

Sielo❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2022
    Пораки:
    811
    Допаѓања:
    2.958
    под ова народот сам да превземе би требало да значи да оди пред Владата / општината и таму да пука или што год планира, бидејќи животните се најмалку криви. Криви се фотељашите што земаат плата, а не наоѓаат начини да се решат проблемите.
    Па мме неможе во сите европски држави ваквите прашања да бидат решени само кај нас да се крадат парите ..

На Feminka22 и Amellie13 им се допаѓа ова.
  3. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.542
    Допаѓања:
    23.105
    И после се жалат зошто се фрлат отрови. И јас ги сакам животните ама некое куче така да нападне мое дете па ќе го убијам на лице место. Кога државата не превзема ништо тогаш народот ќе превзема. Сите трубат дека и тие се душички , гладни се незнам шо, па оти тогаш не соберат , не донираат пари за да се уловат и згрижат тие кучиња? Ама битно само да се зборува нешто, додека не стигне во мојот двор, добро е , не е мој проблем- е така е оваа нашата .

4. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    2.335
    Можат одма да го "решат" проблемот, ама невладините не им дозволуваат туку бараат да се спроведат закони, ама ним не им оди баш математиката.
    Имаа на неколку пати обиди за "чистење" на крајно нехуман начин. Ги собираат и ги убиваат.
    Проблемот прво може да се реши со казни на сите кои имаат миленици без чип. И ако ги "исфрлат" можат преку чипот да ги најдат. Потоа задолжителна кастрација, ако не да си плаќаат данок сопствениците.

Тогаш овие што се по улици ќе се згрижат и секој кој сака да исфрли куче или маче, ќе го удри по џебот и ќе размисли за нареден пат.

Не ми е јасно само како им се исплати да плаќаат казни за каснати од куче, место тие пари да се вложат и и двете страни да се задоволни. Ама најверојатно некој профитира на овој начин. Друго објаснување немам.

Инаку тие гласните борци за правата на животните не можат и да сакаат сите да ги нахранат и да ги вдомат. Имам такви во близок круг на луѓе. Верувај делат од залакот за да хранат и згрижат кучиња, ама толку е силата.
    Секој ден има нови и нови напуштени и оставени

На VDT2906, Sielo❤️ и Feminka22 им се допаѓа ова.
  5. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.542
    Допаѓања:
    23.105
    Епа неможат само борците за кучињата, ама може да напраат некој митинг во секој град и сите тие граѓани што ги бранат толку у ги сакат животните да донират средства и да се направи нешто. А не на фб сите јаки, ги напаѓаат на тие шо сакат да ги трујат а не сакаат ништо да превземат. Па како да не ги трујат кога се потенцијална опасност по живот? Објавуваат слики од некое пукано куче лелеее кој го уби арам да му е незнам шо... па ако толку ги сакаш ќе спремиш новчаникот и ќе одиш таму кај шо треба ќе видиш шо и како треба да се превземе да се даде за да им помогниш. А не на уста сите јаки, а не се биле трчкани од глутница кучиња да знаат кој шок е тоа. ( ова општо зборам, не за тебе)
    За државата ич не ми збори, знаеме дека можат , ама не сакат.

6. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    2.335
    Имам пријателка која била касната од куче како дете и тоа не ја спречило да ги сака. Ете ја сега ги вдомува, ги храни, се грижи за нив, дури и странство ги праќа.

Сум била со неа по локации каде што им остава храна. Таа љубов која ја добива од нив е непроценлива.

Има такви кои се чукаат по гради, а ништо не превземаат. Оние вистинските љубители се секогаш во сенка и се надеваат дека еден ден ќе се исчисти градот од кучињата скитници, всушност и со таква цел го прават тоа што го прават. Ама не можат сами.
    Знаеш колку пати имале протести? Џабе.
    Јас сум среќна што ја запознав и од неа научив поинаку да гледам на овој проблем. Дури и маж ми кој размислуваше како тебе, кога сме на пат и ќе сретнеме куче оставено и прегладнето му остава храна. Греота се, не заслужуваат таква судбина.

А тие што со пушка ги убиваат се психопати опасни и за луѓе, не само за животни

На Sielo❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.665
    Допаѓања:
    39.566
    Па замисли нон стоп и донираме пари и ги згрижуваме. Волонтерски. Како се луѓето криви што државата не обезбедува доволно шелтери и нема казни за сопственици?

На tanjaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.542
    Допаѓања:
    23.105
    Абе те разбирам, и јас ги хранев и ги милував, ама премногу станаа. Да се три четири во еден град, не е проблем сите ќе ги хранат, ама се собират и агресивни се. Некогаш и без причина. Незнам како ќе се реши тоа, и јас не оправдувам да оди некој и да пука во нив како шо беше случајот во еден град, ама кога никој не превзима ништо, на надлежните им спие, не ги осудувам повеќе тие така шо праат и шо сакат да си ги заштитат децата.

9. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.542
    Допаѓања:
    23.105
    Епа не се криви, не се криви и ако ги трујат да си ги заштитат децата. Кога живеев во Мк, долу пред зградата нонстоп имапе 10 големи кучиња. Мене ме немат нападнато ама видов доста случки како трчат по коли и лаат исто и по велосипедисти и жени со колички. Епа јас да бев тогаш со бебе во количка, одев дома земав отров и сите ќе ги немаше. Оти беше пријавувано и никој не превзимаше ништо.

10. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    2.335
    А кој е крив што се кучињата по улици? Луѓето, истите тие кои после друг им е крив што се по улици.
    Пример зема куче за да си играло детето. Тоа куче дури е мало е интересно, а да не зборуваме што на детето му е дозволено се - од тегнење за уши, за опаш, фрлање од висина. Значи се. После кучето ќе порасне и не му треба повеќе. В ѓепек и некаде подалеку па нека умре.

А тоа што ги пуштаат да се парат и кога ќе изродат малечки ги оставаат до контењер, или исто ги носат некаде?

Други па кои ги користат за борби и кога ќе се повредат или остарат ги фрлаат.

Има вакви примери колку сакаш.

И кај мене пред зграда има кучиња. Никогаш не ме нападнале ни мене ни децата. Среќа имаме тука многу љубители на животни и секогаш се најадени. А и децата не ги малтретираат па да се почувствуваат загрозени и да напаѓаат

11. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.542
    Допаѓања:
    23.105
    Крива е државата шо нема закони за овие работи и шо не се спроведуваат. Ама џабе ќе ја расправаме кога се во круг ќе се вртиме, знаеме како стојат работите.

12. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.665
    Допаѓања:
    39.566
    Аха а ти со отровот што ќе го расфрлиш сфаќаш дека и нашите кучиња ни ги ставаш во ризик така?

На jacqueline.s му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    така шо они ги исфрлаат
    тие кучиња не си идат сами од дома
    некој ги остаил на улица

На tanjaaa и Angie1432 им се допаѓа ова.
  14. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.542
    Допаѓања:
    23.105
    Вашите кучиња ако не сте ги тренирале да не јадат по улиците, тоа не е мој проблем. Мој проблем е моето дете шо ми е побитно од секое куче на овој свет.
    Фала богу не ни се случило ништо до сега па и сум немала потреба да изреагирам на лош начин. Ама неможеме се да оставиме на вербата нели

15. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.665
    Допаѓања:
    39.566
    Ако не ти е жал за кучињата размисли дека расфрлани отрови се потенцијална опасност и за мали деца што фаќаат сѐ.

На jacqueline.s и tanjaaa им се допаѓа ова.
  16. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.542
    Допаѓања:
    23.105
    И децата се учат шо треба да чепкат, шо не. Ептен мало дете шо не разбира , никој родител не остава и не треба да го остава само. Полошо е шо на тоа место децата шо треба да играат , да има глутница кучиња. Или ај децата дома да ги затвориме за да можат кучињата да се шетат слободно. Ај и на работа да не одиме.

На Цобра му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sielo❤️

Sielo❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2022
    Пораки:
    811
    Допаѓања:
    2.958
    еве ја донирам кога можам, и ги ранам.
    Ама работата е зошто да донирам кога сите даваме пари во буџетот и пак никој не сака да се заангажира да се реши проблемот, бидејќи е факт дека е решлив.
    Но од друга страна се има пари да се исплаќаат оштети од каснувања,значи има пари во буџетот, па не сме будали да сфатиме дека бизнис си прават на грбот на животните..

Најстрашно е што на погрешно место си го истураат гневот луѓето, наместо да летаат фотељаши , невини животни страдаат.

Последна измена: 26 јуни 2023
    На tanjaaa и Feminka22 им се допаѓа ова.
  18. Sielo❤️

Sielo❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2022
    Пораки:
    811
    Допаѓања:
    2.958
    https://www.slobodenpecat.mk/zameni...znis-za-nekoi-bitolchani-i-odredeni-advokati/
    да е само во Битола добро ќе да е..
    Трендов со каснување стана таков да ко медузи да стана кучињата, некако чудно порано немаше вакво нешто ама од кога видоа дека се даваат пари па дел рекоа дајте и овде да најдеме дупка во законот да ја з**еме државата .

19. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    2.335
    400 е била оштетата. Читав пред некое време ист човек до сега 4 пати пријавил и 4 пати добил оштета. Ај ќе го решат ова. Нели каде што треба да се дадат пари одма го решаваат проблемот, ама после што. Ќе лапни некој тендерче за стационар. Пола ќе ги убијат, уште пола ќе остават да умрат од глад. Мене така ми мириса

20. Wideperpetual

Wideperpetual Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    704
    Многу точно последниве 5 години е актуелен проблемот со кучинава поточно од 2018та негде навака пред тоа не памтам да ги имало во толкав број испуштени а немав ни слушнато да каснале или нападнале некого мое мислење е дека проблемов е вештачки создаден самата држава преку службата го стимулира и нарочно не се превзема ништо да се реши. Што стои во позадина и дали некој профитира од сето ова ќе покажи времето ама е дефенитивно е дел од психолошката војна и тероризирање на населението