Ти од разгалено и богаташко дете не си ништо повеќе. Никогаш нема да научиш да ги почитуваш луѓето кои не се на исто рамниште со тебе и не им се розево во животот. На твојата фамилија дечкото не им е по ќеиф бидејки едноставно не е богат, а пак неговата фамилија сака да си го заштити детето од вакви како вас кои ќе го потценуваат и понижуваат цел живот. Подобро да си најдеш некој по "ќеиф" на тебе и твојата фамилија, а дечкото остави го на раат да си одлучи дали ќе иде кај неговите. Инаку не знаев дека луѓето без факултет се неспособни. Свашта.
Зарем мислите дека деца со 1* ќе разберат што се диускутира тука? Темата си е ок, и очигледно многу од пораките се резултат што на лични што на околни искуства, стотици можеби кои сме ги посведочиле. Би сакал само да додадм еден личен коментар, без оглед на тоа кој од кој бекграунд доаѓа, првиот момент кога едниот партнер ќе почне да се ЈАјчари (Јас овоа оноа..) време да почнете да размилсувате да се тргнете на страна или сериозно да менувате нешто во односот. И апсолутно не е важно зашто едниот се јајчари, дали од комплекси, туѓи влијанија (родители),од калсни разлики или можеби е навистина во право, не битно..
Вклучувајќи ја темава мислев дека ќе наидам на некој сериозен муабет тоа да ти било 20 годишно размазено девојче што се заебава на форумов, што прочитав не ми се верува.
Zdr .. go imam citano forumov od vreme na vreme, mnogu dobri soveti moze da se najdat, pa da pisam mojot problem .. Ne e bas svekrva posto ne sme vo brak, toj mi e decko, no nemozam da gi podnesam negovite roditeli. Jas konkretno so niv sum imala eden konflikt koj se resi na nacin kaj sto se vmesa covek od moja familija i od togas znaat da ne se raspravaat so mene. A i decko mi dojde so mene i im rece deka nema da im zbori vise .. ok znaci toa e vo minatoto, od togas se ponasaat prijatno (toa e sve fake i gluma ali ne se zamaram), ne mu zborat protiv mene itn (a prethodno mu zborea) No jas sepak imam nervozi poradi niv bidejki mesecov se ponasaat idiotski prema decko mi, mu zborat deka e nesposoben itn (on e nevraboten, studira), nejkat da mu davaat pari, aj majka mu sepak mu dava, se kara ali mu dava, ali tatko mu nikako, pa on se nervira za toa i mi se zali, a jas ne znam kako da mu pomognam, jas nemam takvi problemi za pari, a on ne saka jas da mu dadam pari ili da go castam .. jas uspevam da go pocastam, ali pari nejke da zeme od mene .. i sekogas koga idat negovite (ne ziveat zaedno vo razlicen grad se ali idat na sekoi 3-4 meseci vo stanot kaj so zivee on toa e nivni stan i sedat po 2-3 nedeli) mu pravat nervozi i stresovi a i po telefon se karaat. Mu zborat da se vraboti a on uste studira, kaj se videlo toa? Jas koga se vmesav vo konfliktot togas bese da mu pruzam poddrska posto mi bese krivo za nego stvarno se idioti i losi roditeli. Ako ne e za pari togas e nesto drugo majka mu si naogja pricini da mu zbori gluposti, zosto ne sreduval kujnata itn .. ne znam koj sovet da mu kazam
Да му кажеш да се вработи и да земе кујната да ја чисти. Он ако е таков уште сега, каков мислиш дека ќе биде ако НЕ ДАЈ БОЖЕ стапиш со него во брак?
Прво немаш потреба да влегуваш во конфликт со неговите, не ти е таму местото. Ти си му девојка, не си му жена, а и да си му, не ти дава тоа право да се расправаш ти со нив. Друго, твое е да му дадеш поддршка, да разговараш со него, совет, мислење итн. плус, доколку тој се чувствува спремно да работи додека студира нека си најде хонорарна работа. Нема да е ни прв ниту последен додека студира да работи. Не знам што ви е тоа толку трагично доколку студира и да работи.
Мислам дека ти немаш потреба да се мешаш со неговите родители да се објаснуваш дечко ти не е бебе, друго мислам дека сите проблеми ќе се средат ако он работи стане финансиски независен од нив и доколку не му одговара ќе може да си се тргне. Нема да е ни прв ни последен што работи и студира.
Што студира? И зошто татко му никако не сака да му дава пари, дали имале некаков конфликт или се сиромашни?
Не се ни лоши ни идиоти родителите туку арно му зборуваат да си најди работа и да си зачисти тоа ѓубрето во кујна, изгледа вие двата не сте како што треба затоа и ви сметаат луѓето.
Црвено знаме кај маж ми е неуредност и чекање 500че од мама и тато а е работоспособен. Нема што да се мешаш и расправаш со родителите негови, тоа не е твој проблем, остави го него да ги среди проблемите со нив.
Како што и сама кажа идат во нивни стан,значи тие му го купиле за да не плаќа кирија барем додека студира и понатаму во животот.Нормално дека ќе седат.Секаде се видело да студираш и работиш.Јас студирав и работев еве жива сум уште.Па нормално дека треба да ја среди кујната,што треба во депонија да живее?И како си дозволуваш да кажеш за некој лоши родители??Искрено ти премногу се мешаш каде што не ти е местото.Размисли малку подлабоко.
А по колку години сте двајцата? Дали ти работиш? Или во случајот твоите би ве издржувале двајцата? Околу чистење на кујната и општо станот се подразбира дека е задолжително тоа. Не дека мајка му викала толку многу нормално е да се средува просторот во кој се живее. Инаку премногу се мешаш во односот со неговите.
Ако родителите не сакаат да му даваат пари, нека најде работа, има опции за студенти и да работи и да учи, ќе си има колку толку свои финансии, нема да зависи од никој. И не се родителите лоши, очигледно сакаат од детето да направат одговорен човек што нема да чека на готово некој да му даде или да му среди дома.
Стан му купиле, му го финансираат факултетот, мајка му пари му давала, женска му го частела, ама тоа не е доволно пошо господинот си сака пари и од татко му и сака сите други да чистат по него И после жените биле gold diggers, овој шо е?
А зошто да не работи додека студира? Куп луѓе и факултет и работа терале паралелно, завршиле без проблем. Ама на дечко ти , кој сигурно е некои 20 години, му одговара мама да му носи и да му чисти. А ти немаш право да се мешаш и да бараш совети, зошто ниту заедно живеете, ниту сте во брак, па да ви се меша некој трет. Дечко ти, ако сака мир, малце потење газот и нека си најде работа, да не е зависен од некој, па нема кој да му се меша после.
Кој проблем? Ти немаш проблем. И дечко ти нема проблем со неговите, само ради неговата мрза може да си створи проблем. Немаш право да се мешаш. И официјално да им станеш снаа, нема да имаш право да им се мешаш во односот. Нивно право е и да му даваат и да не му даваат пари. Штом нејќе да средува, ни денар не заслужува. Треба да е среќен што не го фрлаат на улица. И да е негов стан треба да го средува, па камо ли на неговите. Ако му требаат повеќе пари и е работоспособен, нека иде да работи нешто макар само на пола работно време. Ако нешто во главата го кочи, тогаш тие пари што ги добива од мајка му нека ги искористи за да побара стручна помош. Само да престане да се жали. Со жалење не се решава ништо.
Јас да бев како мајка му со се партали од станот ќе леташе и под ќирија ќе си одеше и денар немаше да види. Плус таква па да ми преговара, а нит му е жена ниту ништо… После мајка му била крива шо не ја сакала. Абе земете преберете си го умот во главата, земете г*мната да си ги чистите, малку што стан му дале, факс па и шо треба друго. Одете прошетајте се низ кафичи, бутици, книжари се студенти работат и се издржуваат! Неспособни едни, после неговите биле виновни шо го терале да работи и кујната да ја чисти. Тупнете се кај твоите нека ве хранат и издржуваат они. Немате 5 ден со свои раце заработено.