Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Промена на името Македонија или да престанат преговорите?

Дискусија во 'Политика и настани' започната од princessofthedark, 2 јули 2010.

1. Witchy-style

Witchy-style Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2012
    Пораки:
    701
    Допаѓања:
    3.981
    БЕЗ промена на името! што сме им ние на грците (со мала буква)? Играчка?Кога ќе им да не менуваат?Е нема да може!хих.... :D :rofl:

2. butterfly33

butterfly33 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    1.252
    Допаѓања:
    1.100
    Никако! Ај и ние да го смениме нивното име ]:) Уффф како ме нервират. Па уште идат кај нас да купват, оти поефтино му било |(

3. E...V...I...L

E...V...I...L Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    468
    Епа сега, и Македонци си одат во Солун да купуваат.

4. ocila

ocila Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    1.900
    Јас мислам дека не треба да си го менуваме името.Поарно нека престанат преговорите отколку името...ама мислам дека ако се сакаа може да се најде решеније...

5. janafilth

janafilth Нов член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    27
    Со тоа што веќе се научив на живот во ЕУ кога доаѓам овде не ми е толку убаво.И што овде? Каде ќе работите со мк диплома?
    И да сакам да се смени името!

6. Natasha2012

Natasha2012 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    416
    niako menuvanje na imeto a pak ZA vlez vo EU da ne stanuva zbor golemo NEEEEE

7. Marbella

Marbella Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    342
    Подобро би седела без Еу и Нато него да си го продадам сопственото име, идентитетот и историјата.
    Многу луѓе мислат дека во процесов е засегнато само името, ама не е само тоа, да знаете што намери имаат одма ќе сакате Хитлер да е жив,најсериозно :D ... Грците се решени да не избришат, уствари кога ќе се спомне историјата на нашите ни соседи прво се зборува за Спарта,Атина,Троја а потоа?! Каде им е историјата?! :wasntme:
    .... Па нормално после се формирала држава газејќи не нас, па потоа оп никнуваат пред балканските војни, па траат на нашиот грб до ден денес. Кој се разбира малце повеќе во политика и историја, или немора да е експерт, кога логички ќе ги поврзите работите се се гледа. Тие и немаат некоја си историја! И нормално сакаат да ни ја присвојат нашата, за да ја пополнат празнината во нивната.

На сите оние политичари,историчари,експерти би ги запрашала само едно прашање:
    Како вие би се чуствувале кога би дошол вашиот сосед кај вас дома, и би ви наредил да го промените вашето име?!

Само толку, а одговорот на прашањето сам по себе си е јасен, само треба да се најде некој храбар политичар од нашиве да го обелодени моево прашање на некоја јавна дебата,дискусија со странски политичари, или политичари од нашиов ни јужен„сосед“!

8. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Јас ќе си го цитирам мојот омилен Македонист

К.П.Мисирков

Мене националната припадност, историја, идентитет ми се поважни од некои си ЕУ и Нато. А, да менеме име ради некои цигани, тоа фала Богу нема да може. Не сум којзнае колкав патриот, ама си ја сакам татковината.

На Marbella му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.191
    Ех и те како ќе сакаме да го воскреснеме Хитлер :D Грците ништо не ни можат, да знаат дека гробот на Аце е тука и што се не има во него ( документи за нашата држава, за настанување на човештвото, за настанокот на светот итн.), има да полуди цел свет :D а не пак Грците :D Ова нашиве што го прават е малку во однос на тоа ако се открие ова што го спомнав, само така подбуцнуваат, ги нервираат Грците.А грците да знаеа дека навистина Александар бил нивни, немало што да се нервираат, мирни ќе си биле.Е да, прво Спарта, Атина, Троја, потоа ништо...иако сега има и такви тврдења дека Троја била во Македонија, иако мене некако не ми е баш релевантно тоа, ама штознам по се изгледа тоа некако како веќе да има докази кои го потврдуват тоа, незнам, барем колку што начув.Оти ушиве ми се како радар кога станува збор за овие работи :D Според мене, мислам дека тоа што го имаме гробот на Аце кај нас, е доста силен аргумент во целава работа која трае долго, а кога ќе заврши појма немам, ама како што начув дека најверојатно ќе било за една година, ама дали и тоа е така, незнам, а и покрај гробот на Аце, можно било е и да се тука погребани и Аристотел, Платон...Џабе не се натегаат странциве со нас, се е околу Ацка наш, не толку за гробот, колку што е за тоа што има во него.Ах бе што сакам да ги средиме Грците, уф со мерак :D :wasntme: а и уз пат и големите сили како диригенти на целава ситуација.

10. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.513
    Допаѓања:
    4.019
    Нема потреба да бидеме продадени души и да мењавме име зошто на некој му смета а башка не ни е потребна европска унија. Како прво ќе се покачат сите производи а со плативе наши освен ако не се покачат ќе се нема пари ни за леб така да воопшто не ни е потребна таа европска унија јесте да Грција ете во криза што е зимала пари и давале нема како да ги врати ај барем имаат острови они за продавање ние што ќе продаваме да не имаме острови ? Имаме еден ама и тој да го продадеме нема да се извадиме од каша.
    Второ ако на некоја земја има потреба од пари мислам дека сите земји донираат пари на нас уште тоа ни фали па бетер од Грција ќе бидеме .
    А мислам дека Грција ако не признае под уствано име ќе треба да врати се што ни зела зошто има многу Егејци што си имаат куќи земја ниви и сл во Егејска Македонија и не и одговара да го направи тоа. Не за друго уште тоа да и се деси и мислам дека на државата воопшто ќе и нема спас

11. Marbella

Marbella Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    342
    E Горде, кажа се опширно, ко јас да сум го пишела ова, гледав триста емисии за историја и вакви работи, до душа таткоми ме расчепка да му пуштам на јутуб некои емисии и со него и јас се загледав и веќе година дена бурно следам се! Иначе се предпоставува дека гробот на Аце се наоѓа баш кај граничниот премин Меџитлија, ама на наша страна, и тоа не во меѓуграничниот прoстор туку за среќа баш на наша страна, непреоден за нив, иначе ако се сеќавате пред некое време кажуваа, за тие диви копачи кои од грчка страна незапазено доаѓале на нашиот дел и копале, што мислите што барале?! :D ...
    Иначе да сум слушнала за сите документи кои се наоѓале во неговиот гроб, и за некаква си плоча, ова за плочава не сум развидела шо и како битно била од голема важност.
    Исто го слушав еден професор во една емиисија на Тв Сонце, зборуваше дека верените се прво племе во европа, а по некоја си случајност ние сме дел од тоа племе.. Што значи дека ние сме основата, првата цивилизација а не сите крадачи. А исто гледав после оваа емисија една емисија на јутуб, како играа мајтап со нашата историја овие од страна татариве,племе нивно татарско, благодарение на нас се писмени, џубриња едни!!! До солзи ми дојде коа гледав како се исмејуваа со темата за верените и за името, такви личности треба да се ништат. А Ѓорѓиевски да го имам до мене, јас лично би го задавила без око да ми трепне :rofl: , стварно претера, неговите зборови немаат никаква смисла :@ !

И да ќе си кажам, се сметам за преголем патриот,ако ние не ја истражуваме македонија онаква каква што навистина била кој ќе го прави тоа?!
    Можда забегавме малце офф топик, ама извинете за нашата ни државичка се работи!

На Gordana10 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418

Too good to be true! Се додека не се докаже спротивното, јас не верувам во ова. И јас сум голем патриот, но не сакам да верувам во секакви претпоставки и хипотези. Ако е на наша територија и знаеме каде е неговиот гроб, зошто до сега не сме го откопале?
    Целата светска историја има еден куп спорни факти, верувам дека меѓу нив е и прашањето за националноста на Александар и дека наскоро тоа ќе се потврди со факти и светот ќе признае дека немал никаква врска со Хелените, освен тоа што ги освоил нивните градови држави.

А во однос на прашањето, јас сум за целосно стопирање на преговорите. Нема што да се преговара со некој што не сака да направи никаква отстапка од својот став. Тоа по дефиниција не се вика преговарање туку ултиматум.

13. Amelia

Amelia Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    2.255
    Допаѓања:
    1.684
    Ма какви преговори СТОП на преговорите! Нашата држава се вика Македонија и крај. Што ни треба ЕУ, по цена на идентитетот, а и само ќе се влошат работитте го видовте ли примерот со Бугарија-стана мизерија отКако влезе во ЕУ, цените се напумпааа, луѓето неможат да си дозволат ништо, до скоро даваа на една локална телевизија како бугариТЕ , во близина на границата одат да пазаруват во Делчево, бидејќи кај нив било огин и пламен, а што ќе се прави кај нас со мизерна просечна плата кога ке влеземе во проклетаата ЕУ.
    Малку избегав од темата се знае која е целта на грчиштата , наместо да им го лижиме газот на ЕУ , ТРЕБА ДА КАЖЕМЕ СОЛУН Е НАШ.
    А овој Горгиевски треба да се беси на плоштад со изјавата за хрватската телевизја дека ние сме нова нација дека немаме ниту античко нитту словенско потеклоо КОпиле ниедно .

На Alesii му/ѝ се допаѓа ова.
  14. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.795
    Допаѓања:
    4.893
    Стоп преговори. Зошто да се смени?
    Ова што се бламираат Грците ми е чиста глупост. A и преговарачите не се најсаглам.

15. QueenElena

QueenElena Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2013
    Пораки:
    1.212
    Допаѓања:
    1.290
    Зошто сите мислат дека со тоа што Македонија ќе стане членка на ЕУ нешто ќе се промени, ќе имаат повисоки плати бла бла..? Е па нема да биде баш така. А дури и да е така, дури и навистина да биде поубаво во ЕУ, вреди ли да си го продадеме потеклото и идентитетот? Не.

16. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.408
    Допаѓања:
    8.455
    Секако дека никогаш не би сакала да се откажеме од својот идентитет и име, но до кога ке тапкаме во место и ке тонеме? Мора да се оди напред, затоа што одат сите околу нас неможеме ние да останеме најцрната дупка на балканот.

Србите можеа да се откажат од своја територија, ние неможеме од името...Ете и тие полека одат напред, Хрватска си влезе, а како идат работите и црно горците ке влезат пред нас и ние ке си останеме со нашите драги браќа косоварите и албанците кои се инаку најникакви од цел балкан. Е тогаш ке се чудиме што не снашло.

Не велам дека во унијата рози ке ни цветаат и дека ке го искоренат нашиот простаклук и нашата некултура, но барем економската ситуација ке ни е подобра. На почеток секаде е густо првите две, три год од влезот, но потоа се чуствуваат позитивните резултати. Тука се и отворените економски и политички граници. Секако ако не се распадне додека да влеземе ние. Социјалното нема да е 3000 ден, највисоката пензија нема да е 12000, докторите нема да земаат по 400евра ако не се лажам, професорите исто така итн.

Како и да е со инат ништо не постигнуваме, за сечие добро е влезот во унијата.

17. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.659
    Допаѓања:
    22.448
    А зошто пак да го смениме? Нема никаква потреба од тоа. Ова тло, било и ќе остане Македонија и баш ми е гајле што Грците имаат да кажат во врска со тоа и колку не им се свиѓа што сме се ослободиле од нивно ропство. Нека им служат на чест веќе заграбените наши територии и нека си ќутат.

Порано, признавам, толку не ми беше важно (иако и тогаш бев генерално против), но како што созревам и чувството за национален идентитет ми се засилува, или шо и да е ова шо ми доаѓа со годините, се` повеќе се лутам на хировиве на Грците и се` повеќе сум против продолжување на преговорите. И Швајцарија не е у ЕУ, па шо и` фали? Мислам, далеку сме од Швајцарија ама сакам да кажам дека влезот во ЕУ не мапа кон островот со скриеното богатство, си има придобивки, но влезот во Унијата нема само позитивни страни... размислете само колку ќе се задолжиме... не за џабе во толку земји народот сака да излезе од ЕУ зоната. Бугарите велат дека само добиле европска скапотија за бугарски плати.

Во ЕУ - да, но не по секоја цена. И онака не` понижуваат, да си покажеме малку достоинство и да излеземе од преговорите (ова ако се прашувам јас). Како досега сме преживеале без ЕУ, така и отсега ќе тераме, тие што ќе останеме на ова тло.

На vinozito1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    Постар пост е ама многу ме заинтересира .
    Сериозно мислиш дека некој се плаши од нас :o
    Поради што ? Поради славата на античкото племе? Да можеби многу луѓе се воодушевуваат на славата и воените потези на Александар . Ама верувам дека никој не смета дека денешните Македонци ќе ја повторат историјата .

19. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.191
    Не дека те интересира, но ќе ти кажам.Додуша, сама си одговори на прашањето што го постави.Инаку, можат со лицето на земјата да не срамнат, секако помоќни се од нас.Инаку, тешко дека ќе ја повторат историјата, денес не е можно.Сериозно мислеше дека сум сериозна? Бидејки се знае што нашата држава денес може да направи и каде е истата, не гледам зошто би објаснувала понатаму.

На rici.aaaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  20. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    експерт по се
    тикво една недозреана скапана