Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Промена на името Македонија или да престанат преговорите?

Дискусија во 'Политика и настани' започната од princessofthedark, 2 јули 2010.

1. vinozito1

vinozito1 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2013
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    3.417
    Да престанат преговорите.Да не фрлат Грците и Обама да не најде. :D

На Gordana10 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    Чим прашувам значи дека ме интересира :)
    А јас не гледам причина во сериозна тема да се играат мајтапи .
    Бидејки гледав дека на големо си елаборирала како не копираат Американците и даваат одлики на нашите војници и дека се плашат од нас . Па ме интереситаше кои се причините за вакви размислувања .. Не мислев дека си пишуваш на празно . :D Ама извини моја грешка .

На Kacjushka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. rici.aaaaa

rici.aaaaa Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    3.403
    Промена на име не
    Зошто промена?
    Македонија сме си од секогаш.
    Искрено треба да престанат преговорите,да се живее по европски стандарди,а сепак со македонски минимални плати...Не тоа е лудост
    Веќе народов ни се испоразболе и тоа млади луѓе жалосно...
    Се би било во ред да живееме по европски стандарди со европски плати тогаш зошто да не,ама овака не

4. vinozito1

vinozito1 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2013
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    3.417
    Мислам Амариканците се главниот проблем.Грците се само пиони, со кои ја играат играта.
    Што мислите ќе дозволи ли Америка да постои Европска Унија ?
    Ќе дозволи ли да има друга светска сила освен Амарика?
    Секоја чест на Кина.Со работа се издигнаа и ќе ја надминат Америка.
    мала шала ова со Обама тој ако мрдне со малиот прст одма ке не крсти

На tessie и Gordana10 им се допаѓа ова.
  5. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    predhodniot komentar se odnesuva na gorgieski

6. Miss-Depp

Miss-Depp Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2012
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    32

те читам вака одреден период и морам да те прашам дали си ти воопшто Македонка ??? зошто само Македонци имаат ексклузивно право да решаваат за името

7. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.220
    Допаѓања:
    4.261
    Првин, каква врска има мојот пост со твоево прашање???
    Јас сум за Македонија на македонците - и сите оние кои наместо да бараат преку леб погача, живеат во МК а сакаат да учествуваат во градење на Македонија како поубава и посреќна земја (се прашувам понекогаш дали мнозинството македонци сакаат навистина поубава и посреќна Македонија?) - инаку немам ништо по род од албанци, турци, грци, бугари...

Се согласувам со тебе дека за името имаат право само македонците да решаваат, само не ми е јасно зошто тогаш се праќа албански политичар да преговара за истото?

Патем за атер на дискусијата имај во предвид дека некој од соседите може да се согласи но и да приговори: Само македонците можат да преговараат за името, ДА! Но кои се македонците?
    Во северна грција некои луѓе за гуша ќе те фатат докажувајќи дека токму тие се македонци, а северниот сосед им се некакви скопјани што (така грците велат) го краделе нивното име.

На Silver.E му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Victorian

Victorian Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2012
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    6.006
    Штом 20 години не не крстија, нема да се случи ни во наредните 120.
    Поарно ќе бие да се прекинат преговорите, 20 години Нимиц за џабе плата зима.

9. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Преговориве се услов за влез во Еу, ако ги раскиниме, ќе не шутнат од Еу,а вака барем земаме европски пари ми се чини (нели даваат за проекти, за не знам што :lol: )

10. Miss-Depp

Miss-Depp Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2012
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    32

Ние име имаме,ако на некој не му се допаѓа тој нека се прекрсти ;)

11. Miss-Depp

Miss-Depp Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2012
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    32

се знае дека ние сме Македонеците нема тука што,тие во Грција до вчера го мразеа терминот Македонија и Македонци,а сега сакаат да се Македонци,за разлика од нив ние им рековме дека немаме ништо против тоа и тие да бидат Македонци пошо тоа го прават вистинските Македонци,а само тие шо се направени од малцинства не признаваат други малцинства

12. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.220
    Допаѓања:
    4.261
    Кај нас многумина не знаат за што всушност се работи во спорот со името.

Грците никогаш не го мразеле терминот Македонија и македонци. Тие, особено оние од северниот регион на Грција, се горди на тие имиња! Имаат стара песна која се вика „Славна Македониа, земја Александрова„ (Македониа Ксакусти)

http://www.youtube.com/watch?v=X2F0HnYrP70

Проблемот е што тие им го негираат правото на другите (кои не се етнички грци) да го користат истото тоа име за народ и држава. И во северна и во јужна Америка сите велат дека се американци, но за да се разликуваат од САД, таа земја ја нарекуваат во шпанско говорно подрачје Estados Unidos.
    Дел од грците кои се со поумерени сфаќања велат дека има во егејскиот дел на Грција, македонци-словени (славомакедонес) кои зборуваат македонски јазик кој е дел од јужнословенската група јазици (со рускиот, словенечкиот и тн.) исиот оној кој е службен во Република Македонија. Оние со екстремни сфаќања велат дека нема други македонци освен грците во северна Грција, и дека не постои македонски јазик, туку дека тоа е дијалект на грчкиот. (мислат на грчкиот кој се зборува во Солун, Флорина и тн.)

Еве и едно видео со Караманлис постариот кој во 1991 низ солзи зборува за тоа дека има само една Македонија, и дека таа (според нивните политики) може да биде само грчка.

http://www.youtube.com/watch?v=Ssqi37f9UoQ

13. Miss-Depp

Miss-Depp Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2012
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    32

Macedonia was split between Greece,Bulgaria and Serbia....Greece and Serbia TRIED TO OBLITERATE the name of Macedonia and therefore the northern portion was called South Serbia and the southern portion is called Northern Greece !!!

значи самите си го преименувале делот Егејска Македонија кој што го украдоа од нас па сега не сме им ние криви,немаат право вето да ни даваат како и да е,пошо Егејска Македонија не е нивна и немаат никакво право врз терминот МАКЕДОНИЈА!!! а мене за тие испрани нацистички и фашистички мозоци во Грција ич не ми е гајле како размуслуваат,само една има вистина,ИМА ЕДНА МАКЕДОНИЈА !!! а тебе ако ти смета тоа жалам |(

На Azriel1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Miss-Depp

Miss-Depp Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2012
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    32
    http://www.youtube.com/watch?v=EvfOaHmPINY

E заради овие луѓе имам најголем мотив да се борам за моето име и идентитет :) Кога тие таму не се отказуваат зошто ние да се откажуваме,срамота и греота е

На Dvolicen и Azriel1 им се допаѓа ова.
  15. gangstergirl

gangstergirl Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2013
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    88
    Да престанат преговорите. Ни хрватите не сакаа да влезат во ЕУ, а еве ја и Италија сака да излезе од таму. Такви паметни нации штом не ја сакаат ЕУ сигурно има причина нели? Само украинците не можам да ги разберам. И нив им ги перат мозоците како и нас дека ако влеземе во ЕУ и НАТО се ќе ни биде како во бајка. Се што треба е само да правиме како што ќе ни кажат. Грција ни прави голема услуга искрено.

На Miss-Depp му/ѝ се допаѓа ова.
  16. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.408
    Допаѓања:
    8.455
    Искрено порано не бев за прекинување на преговорите, што може да се види и наназад во постовите, но мислењето ми се смени одкако изјавија дека е можно Албанија да добие датум за преговори...

Епа на лицемерната ЕУ и требаат само држави како Албанија и Косово па да пропаднат со се, ако нека влезат баш ке ми е мило. А ке влезат пред нас во тоа сум сигурна зошто ние , да бидеме релани и искрени, во следните добри 5 години нема да добиеме датум.

17. Azriel1

Azriel1 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    406
    Не влегува Албанија, не се во унијата будали, без гајле.

http://novatv.mk/index.php?navig=8&cat=5&vest=10182

18. Miss-Depp

Miss-Depp Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2012
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    32

Ама ако нека влезе Албанија пред нас,тоа е подобро за нас верувајте ;)

На Dvolicen му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Azriel1

Azriel1 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    406
    Ама работите никогаш не се движат така како што е подобро за нас, па ниту ние се трудиме. Не влегува Албанија - не влегува Македонија, не треба многу размислување за да се сфати на каде води и кој ќе го извлече најдебелиот крај... повторно.

20. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.220
    Допаѓања:
    4.261
    Според некои црни сценарија тоа може да доведе до отцепување на западна Македонија. :|