Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Промена на името Македонија или да престанат преговорите?

Дискусија во 'Политика и настани' започната од princessofthedark, 2 јули 2010.

1. Go-Girl

Go-Girl Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    3.712
    Допаѓања:
    3.988
    за НАТО незнам, ама европската унија за брзо време ќе почне да се распаѓа :!:
    јас сум ЗА ДА СЕ ПРЕКИНАТ СЕКАКВИ ПРЕГОВОРИ за промена на името и за влез во овие унии и алијанси ;)

На Phyramide му/ѝ се допаѓа ова.
  2. aNy-to

aNy-to Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    394
    Мислам дека може да се инвестира во Македонија,а тоа е задача пред се на нашите политичари,кои наместо да се контраат во парламент за што треба а повеќе за што нетреба,треба малку да помислат и на својата земја и на луѓето кои живеат во неа.А не само да се мисли на предвремени избори.Бидејќи сметам дека со тоа само го нарушуваат угледот што го имаат стекнато. ЕУ бара држава која ќе биде стабилна и која ги исполнува европските стандарди,а се додека е вака далеку сме од ЕУ,НАТО и се останато........

3. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    Не сум за промена на име, но не сум ниту за прекинување на преговорите. Сакам да ја видам Македонија во ЕУ и НАТО, но под нашето уставно име Република Македонија.

4. sugar.nn

sugar.nn Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    15
    Ако го смениш името и со тоа можеш да имаш подобра иднина, и животот да биде подобра, и платите поголеми-смени го!
    Не гледам причина еден народ да живее во беда а притоа ако го смени името да добие многу по добри услови! Така да ако стварно животот во Македонија биде подобра ич не ми е гајле дали ке се вика северна, горна или незнам како, битно јас знам дека ќе можам нормално да живеам во мојата татковина (како што сега живеам во странство). Јас искрено се би дала да се вратам во мк, али за таа работа што мајка ми ја работеше во скопје земаше 250 евра, тука зема 700 евра.
    Татко ми исто земаше 250 евра а тука зима околу 1500+... не сум сигурна али мислам дека е 1500 може се и 2000-незнам точно, може и поише...
    Така да да не се оддалецувам од темава ама во Македонија името е најмал проблем искрено. Прво треба да се среди државата, народот, а за власта да не коментирам ГВУЈО стварно ја уништи државата дури ми се гади кога ќе помислам на него :puke: :puke: :puke: :puke: :puke: :puke: :puke:
    Ако има подобар живот со име северна, горна или како више-може да се смени слободно ;)

На julie77 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. elygj

elygj Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2010
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    68
    Па мене искрено не би ми пречела некоја варијција на името.Не сум оптоварена со патриотизам така да ако промената на името значи олеснување на патот кон ЕУ тогаш прифаќам.А сите знаеме како функционира законот на поголеми сили во светот,па многу е јасно дека вака не одиме никаде.

6. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Половината на форумот знаат како се викам, да не се повторувам пак. Ако мене некој ми рече викај се Петранка ќе имаш поубав живот ќе се викам така. Исто ми се фаќа дали е Македонија или е незнам како.

7. ciribiribela

ciribiribela Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2010
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    652
    Сакам да си остане се како што е , така да си влеземе во еу и нато. Ја не знам што се брзаат нашите, толку време чекавме ке почекаме уште некоја година , да се направи ревизија на букурешки договор, па ке биде што ке биде. Сите знаеме што им е маката на грците , трпение спасение.

На MiDnIgHtLaDy му/ѝ се допаѓа ова.
  8. garudamon

garudamon Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    62
    НЕ за смена на името. Сите мислат на тоа колку „арно“ ке ни донесе таа смена на името, влез во НАТО и сите други ку*отресини, а не размислуваат дека кога се мени име се мени и устав. А албанска популација имаме се повеќе и повеќе, и се се повлијателни во водењето на НАШАТА држава. Да не биде утре да ни ја поделат и вие 25 713км2, да ни ја земат западна мак. па да се мочам на Европска Унија. Или ако се мене нека се мене во нешто иновативно и провокативно пр МАКЕДОНСКА АЛЕКСАНДРИЈА... ]:) да позеленеат малце грците :D :D

На Amelia и viku им се допаѓа ова.
  9. Phyramide

Phyramide Популарен член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    14.816
    Не вреди да се смени името заради Европската Унија. Македонија нека си го остави името. За која Европска Унија? За таа која ги тера малите државички да земат кредит за да и дадат нов кредит на Грција која нема ни перде, ни срам, ни усул?! Европска Унија која ти вели дека треба да ги додржуваш човековите права а нема проблем да не признае малцинства (во некои држави) и во следниот момент да протера илјадници цигани?
    Само инвестиции му се мајката, ама инвестициите стигаат во држави кои се стабилни, му е гајле на Јурген или на Јорго како се викаш, ако има интерес - ќе инвестира во тебе. На други работи треба да се поработи а не на промена на името.

10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.989
    Допаѓања:
    26.377
    А кој ке инвестира во нестабилна земја која не е подржана од ниедна поголема институција/организација?

пс. Не се викаат цигани, се викаат Роми, и не е ЕУ, туку се глупите Французи кои низ цела историја влечат проблеми со дискриминација. И затоа сеа добија казни за тоа што ги протераа Ромите.

11. hihihi

hihihi Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2010
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    11
    да престанат преговорите ..

12. Phyramide

Phyramide Популарен член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    14.816
    Кукличке, се инвестира и во земји кои не се дел од ЕУ. Се разбира нашиот случај не е толку едноставен и отвара огромна дебата. А јас не сакав да елаборирам до толку, само сакав во кратки црти да го соберам она што го мислам на оваа тема.
    Знам дека се вика Роми, намерно така напишав, не сакам да звучам препотентно ниту националистички настроена, само сакав да доловам од ситуацијата и како Европа ги гледа малцинствата. Не ги потценувам ниту некогаш сум ги потценувала, се извинувам ако звучев така.
    Реков ЕУ затоа што кога ЕУ се плаши случајно Ромите да не и затропаат на врата (на билокоја земја) е тогаш дигаат прст и велат - средете си го проблемот, пардон, велат - почитувајте ги човековите права, со други зборови „остајте си ги дома, ние ќе ви дадеме пари, само кај нас да не дојдат“ :|

Патем Ангела Меркел кажа гласно и јасно - нема да се примаат нови членови во ЕУ, така да која е поентата од преговори се прашувам? :?:

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  13. TennisBabe

TennisBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    591
    Допаѓања:
    364
    Баш тоа сакав да кажам.Цените ке станат многѕ големи за нас а платите исти. :!:

14. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    хахаха а од каде овој податок дека во грција не се живее убаво :D ех, не да се живее убаво... да не се лажеме, таа економска криза е само бламажа, да се докопаат до повеќе пари,или можеби реално 30% само ја осеќаат... знаеш како викам ја? бев...видов...се вратив... се видов криза не видов :D

15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.989
    Допаѓања:
    26.377
    во право си за тоа. И ја бев минатата сабота во Солун.. Сите кафичи полни, се чека ред во бутици да се плати.. ОВа за Грција ми беше насочено кон протестите и несигурноста кои им се случуваа тогаш.

На ludoto19 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    ахахах богами :D ама за протести никој не им е рамен.... абе не им се работи, затоа протестираат :lol: :lol:

17. Isaak

Isaak Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    45
    Ати на пример знаеш ли да направиш разлика од туристичко место и обично место? :^) Кое туристичко место не живее добро кога врие од туристи цела година?Нормално ти кога си тргнала од Македонија и одиш на проверени места.Тргни да ја запознаеш нормалната Грција онаа обичната да видиш како живее.Тоа што претходно трошеле 6 пати повеќе отколку што правеле приход не ги прави богати.Не скокнаа 1 милион Грци на протести од што им е убаво толку.А малку ли се 30% да ја чувствуваат тоа е скоро пола население ;) .А и ако не е Македончето тука да оди и да им се изнапазари таму и да ги наполни со пари,а истите да им ги шкртаат колите со навредливи пораки нема кој друг нели :) .

18. Isaak

Isaak Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    45
    Бугарија,Романија,Литванија,Латвиа,Полска,Чешка,Словачка сакаш уште да набројувам :) .На овие држави европска унија им донесе само грабеж и ропство ништо повеќе.Бугарите сега имаат 4 пати поскапи производи,а плати неспоредливо мали спрема други членки.Едно треба да ти е јасно Германија,Шпанија,Франција одсекогаш биле богати колонизаторски држави затоа и е се богати,а ние сме им само евтина работна сила којашто вечно ќе и остане таква.Кој е глуп од сиромав да те прави богат.Баш они живеат убаво на нашата мака.Дојдоа странци ги искупија сите фабрики во Македонија и за ситни пари имаат квалитетна работна сила и се богатат.Никој не ти дава пари за џабе.Не си гаите бајки во главата.Ако ти е мерило тоа што кафичите биле полни за добар живот значи и кај нас се живее монденски и богато зашто и кај нас цел ден се полни кафичите и се купува.

На angelce1 и viku им се допаѓа ова.
  19. Isaak

Isaak Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    45
    Нас европската унија уште од 90 година не лаже за ветената земја и пари но што добивме?Не лажеа сменете го знамето ќе ви дадеме пари.Ни велеа сменето го името во Фиром ќе ви дадеме пари.Ни го сменија уставот во 2001 но пари не добивме ни денар.Не лажеле милиони пати и пак истото.Дали Македонија се смени нешто?Дали станавме побогати, поценети што секогаш правевме отстапки и попуштавме на секого?Или уште повеќе не гази и исмејува којшто ќе стигне?Ова со Македонија и името е невиден преседан,срам,бламажа на Европа.Ние сме единствената држава во светот којашто сака да се зачлениме во унија каде што не несакаат.

20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.989
    Допаѓања:
    26.377
    ^^^ тука ке ти реплицирам на сите погорни постови.

Ти па си била во вистинската Грција да видиш така? Никој не кажа дека на сите им е добро, (значи не генерализирав) ама тоа што можам да го видам во Солун, Кукуш (хмм.. туристички места?? :^) ) ми кажува дека не им е толку лошо.

За податоцива за Чешка, Латвија, Полска? Ова од рака го вадиш така?
    Полска
    Poland's high-income economy is the 6th largest in the EU and one of the fastest growing economies in Central Europe, with an annual growth rate of over 6.0% before the late-2000s recession.
    GDP $688.761 billion (2009 est.)
    GDP growth 1.8% (2009 est.)
    Unemployment 9.1%
    Exports $136.7 billion (2009)
    Economic aid $68 billion in available EU structural adjustment and cohesion funds (2007-13) (ова дека не им помагаат)
    GDP per capita in Poland amounted to USD 8260 in 2002 (пред да влезат EU)
    GDP per capita $18,072 (2009 est.)
    (во EU)
    разликата е 10 000$

колку за споредба
    Macedonia $4,657 (бдп по човек)
    Bulgaria $6,857
    Latvia $14,997
    Lithuania $14,086
    Czech Rep. $21,028 :o
    Greece $32,005
    ти требаат податоци и за другите земји кои ги наброја?

Немојте со вакви информации пред да проверите нешто. Ни чешка, ни латвија, ни словачка не живеат лошо. Не за чабе нашиот народ мигрира кон ЕУ. Зошто во ЕУ им е многу лошо и немаат леб да јадат, а нас сами рози ни цветаат.