Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Промена на името на државата

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Rexona.., 19 јуни 2017.

?

Кое име е прифатливо според вас?

1. Република Вардарска Македонија

33 глас(а)
    8,4%
  2. Република Скопје

8 глас(а)
    2,0%
  3. Друго

56 глас(а)
    14,3%
  4. Ниту едно, да си остане како што е

295 глас(а)
    75,3%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.077
    Допаѓања:
    12.825
    Го гледав денеска Вучиќ како беше очаен на Косово. Очаен затоа што ќе ги убиваат и селат од таму, и никому ништо. Самите продале огромна територија, дозволиле да им се населуваат и епилогот е тоа, ќе ги тепаат, ќе ги убиваат, ќе бидат никој и ништо и тоа е. Слична судбина не чека и нас.

На Mari-Ja, Bitter-Sweet и elimkd им се допаѓа ова.
  2. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Ти сам - веројатно, но ти и твоите истомисленици кои отров проплукавте само да дојде новата власт, и тоа како сте битен дел од сложувалката. Наводно баравте живот и промени, сега пробувате да одглумите изненадени дека не знаевте како ќе биде,
    а тоа уствари во прашање ви беа ситни интереси и некоја слепа омраза кон минатата власт. Континџенси планови, меко приземјување, верба дека од дома ќе гледаш како по мирен пат се распушта државата и ќе триеш раце при задоволена космичка правда, може да ти послужат на местото на немадвојазичност, но поверојатно работите не се такви како што ги замислуваш.
    Помина ерата на ниче и врбите, најмалку па треба мене да ми спинуваш со тоа, каква поврзаност имам?
    И све бе експерти за економија, демографија и остала статистика, урбанизам, функционирање на право и правна држава, геополитика - такви умови, и сепак нивниот избор некако се сведе на З.З од Муртино. Чудна работа. Не ти се обраќам тебе лично, општо пишувам.

Србија има историја на земја-агресор, откако постојат се однесуваат арогантно и вон своите можности, некаде мораше јако да се лизнат, не прави споредби со Македонија.

Пак мене ми збори за милост и емоции. Интересно е што можеби и порано ќе стекнеше таков впечаток, да не беа други фактори уиграни. И онака избегнував да пишувам во политичките теми кога ќе посакав, не дека нешто ќе променев ако пишував, а и со години не можеше да биде дадено мислење кое реално ги отсликува (не)приликите, без твоите истомисленички да се нафрлат. Само критика и хејт кон едната опција беше прифатлив, за хејт кон другата следуваа провокации, и на крај бан. Мене одамна ми е јасно како функционираат нештата на форумот, а тука сум се зачленила за да се занимавам, зошто да си ја прекратам забавата, каква-таква.

Енивеј, научивме дека националната држава на Македонците не е важна, и сосема ни е јасно дека нивниот патриотизам е глупав, но, затоа, националните чувства на Албанците се многу битни и како такви, мора да бидат испоштувани на секаков начин.

На Aquamarine93, zhap4e, Lianna Anna и 4 други им се допаѓа ова.
  3. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Јас искрено на темава сè уште не прочитав од ниту еден член како Македонија треба да се извлече од оваа криза која ни се случува во поглед на демографската слика, економијата, криминалот и корупцијата и така натаму. Ајде, која е стратегијата, дајте нешто па можеби ќе сменам лично јас мислење. Вака ќе испадне на крај дека се млати само празна слама на форумов и дека всушност на сите им е гајле за државава.

Решенија не се нудат а се пишува само...
    ПИСМО ОД ИСЕЛЕНИК: ЗОШТО НИКОГАШ НЕМА ДА СЕ ВРАТАМ ВО МАКЕДОНИЈА

Но никогаш нема да бидам горда на своето потекло. Никогаш нема да се чукам в гради, ниту пак ќе влегувам во конфликти чиј бил Александар Македонски. Сето тоа е затоа што Македонија не ми даде ни една причина за да останам. :party:

http://www.fakulteti.mk/news/18-01-...nikogash_nema_da_se_vratam_vo_makedonija.aspx

Последна измена: 20 јануари 2018
    На Mari-Ja, Briar Rose, Црна Ружа и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Тотално сум небитен, имаш барем милион сонародници и сонароднички (додуша не се знае точно, пошто нема попис) можеби и повеќе, во 2002 ги имало 1,29 милиони, сега можеби 1,1, значи имаш непрегледна маса со која го делиш истиот колективен идентитет, јас и таквите ко мене (ако има 200 души во РМ кои знаат за наметнати колективни идентитети би бил шокиран) се небитни. Значи имате доволна бројка, сеуште значително поголема него малцинствата и не знам во што е проблемот? Кој ве спречува сега да излезете на протести, некој молотов коктел да летне, било што?

Ништо не научивте, сите патриотизми се глупави, некои се само поопасни од некои други, како што искуството на србијанците може да потврди, заедно со милиони други примери, шиптарскиот не е ништо различен. Настрана тоа, после 200+ години постоење на таа неверојатна емоција, сеуште немаме универзално прифатена дефиниција за патријотизам, сеуште границите помеѓу патријотизамот, национализмот, шовинизмот и џингоизмот се нејасни. Којзнае зошто :devil:
    Геополитичката реалност не е вечна, интересите се менуваат па така во иднина е можен и крвав пад на качачкиот шовинизам.

Тоа што никој не одговара на конкретни прашања ајде некако, но еве, наведи пет ствари кои ги продуцирало твоето општество и кои ги сметаш за позитивни и пред се, вредни за човек да вложи емоции во ентитетот РМ. Негативните ги знаеме сите and they are a legion :D
    Омразата и презирот си доаѓаат органски, спонтано и природно. А има и остали причини кои не се за на форум, сите си имаме и приватни и породични истории.

Не знам што ти значи тоа "вие", за кои тоа истомисленички пишуваш, какви банови!? Не е убаво човек да биде мешан без потреба во ствари во кои не учествува, не сум јас Вегета.

Нема потреба да се биде експерт, фактите се тие, војната што ентитетот РМ ја води 26 години против најпродуктивниот, најчесниот и најкреативниот дел од популацијата не може а да не остави тешки последици. Сендвичите и пензионерите (во кои пастирот најмногу вложуваше) ви остануваат на браникот на домовината.
    Оние кои навистина можеа да направат разлика, да направат реални промени, млада раја во најпродуктивен дел од животот...во далеку најголем дел емигрираа. Некои завршиа и трагично но тоа е друга прича.

Тебе не те интересира Ничета пошто поминал, мене ме интересираше но некако другите не се занимаат за такви ствари, сите се изнад такви баналности демек, но затоа сега новата власт ќе си најде свои верзии на Ничета и ќе вложува во нив милиони. И тие ќе поминат еден ден :devil:

Знаат сите, кој свесно кој инстинктивно што е и како е, виртуелниве платформи само даваат можност за лаење.

Последна измена: 21 јануари 2018
    На Gosh, Someonespecial и +++ им се допаѓа ова.
  5. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Сите патриотизми биле глупави и опасни, е сеа, некои биле поопасни, али дај нека го снема тој малиот и никаков, во корист на чудовиште кое расте. Оти македонски патриотизам = first world problem.

Како сакаш да ти се одговори, кога прашањата ти произлегуваат од твојата погрешна перцепција на туѓите зборови и ставови? И ако не вреди да вложуваш емоции, тогаш зошто ги вложуваш?
    Сите имаат непријатни искуства, само некој поуспешно се справува со нив и успева да исконтролира и надмине емоција.

Ах бе Ружо. Оти дозволувате и тие да поминат, кога баравте промени? Бидете конзистентни и барајте ги до крај, зошто залежавте?

Не си толку редок примерок, и не се прави дека не знаеш кои сте вие, па морам да објаснувам. Твоите на подфорумов редовни муабети против пастирот и сендвичите колку често се слушаат и понекогаш од какви ликови да знаеш, верувам дека срам ќе те фати.

Зошто се мешаш ако не се осеќаш ко вегета? Ти самиот доаѓаш и цитираш, што е ОК, ама цитираш најчесто за да го извртиш туѓото, и да го повториш твоето мислење. Има член во темиве во Политика кого не си го цитирал? :D Тоа за бановите ќе го пишев и онака, само ете ти се најде во муабет.

На Rama, Aquamarine93 и Bjutii им се допаѓа ова.
  6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.077
    Допаѓања:
    12.825
    Сега видов видео од протестот во Солун. Врие од народ. Палат факели и скандирааат дека Македонија е грчка. Следниот викенд наградете ги со еден шопинг.

Или ако се смени името на државата, нема да лажете во Грција на одмор дека сте Срби, туку ќе кажете дека сте Ново Македонци.

На Feminka22, elimkd, realGirl и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.077
    Допаѓања:
    12.825
    Не знам дали видовте видео на фаланга, Грци во Мелбурн на протест нападнаа Македонци. Заедно со Грците имаше и Срби, носеа маици на кои пишуваше Србија. Која мизерија сме, кое дно, за жалење. Со години си копаме гроб, се ни е приоритет, само ние самите на себе си не сме си, нашата земја не ни е. За туѓи бели дворови си копавме црни гробови. Имаме нефункционална држава која личи на депонија.

На mileystar, Bitter-Sweet, realGirl и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Aquamarine93

Aquamarine93 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.754
    @Tanjamm може линк да поставиш? :)

9. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ... јас би предложила име - Шарена Македонија ! :)

На LadyInTheDark му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.077
    Допаѓања:
    12.825
    Го изгледав. Не можам да барам, ќе ги сретнете на ФБ видеата некаде. Тепаа Македонци во Мелбурн, се растрча полицијата. Имаше повеќе Срби со маици на кои пишуваше Србија и бели орли.

Во Солун е запалено македонското знаме.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.077
    Допаѓања:
    12.825
    Темата не е за вицеви и смешки. Ако тебе ти е смешно, сфати дека сите ќе мораме прво лични документи да менуваме, а втора работа, што со дипломите, завршени факултети, докторати?Сите што се печете на грчки плажи, ама сите од форумов ви се јави ли сега грам грижа на совести и сфативте ли дека со вашите одмори и шопинзи поддржувате фашисти и самоуништување?Ако смениме име, знаете ли дека никој нема да не есапи, а плус и ако не влеземе во НАТО, знаете ли дека ќе бидеме најголема дупка на Балканиот?За смеење е?Кој нормален се смее на сопствена мака додека пропаѓа во жив песок?Сакаш децата твои утре да бидат како Ромите, народ без држава?Јас не сакам. Жал ми е за се што се случува.

На realGirl, Rama, ♡BuBaLe♡ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Aquamarine93

Aquamarine93 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.754
    Добро е што не извести за настаниве, Тања. Јас на пример, се обидувам да се деконтаминирам од политичкава состојба, па и не следам нешто особено многу во последно време.
    Ама најновиве вести, баш совршено се вклопуваат на претходната дебата за национализам.

Тешки сељачишта биле Македонците со патриотски чувства? Од она што го видов на видеото, гледам дека имаат опасна конкуренција. Средновечни Грци и Гркињи, подведнати, стари, урлаат на цел глас "Hella Makedonia". Језа ме фати и кога видов како трчаат како орда подивена, по тие неколку Македонци кои поминуваа. И баш не видов демонстрирање украдени симболи, освен црвена маичка со натпис "Македонија".
    И немаше тепани, барем од она јас што забележав, имаше само обид за напад. Малку полицајци кои ги штитеа, па можно е некој од нив да си го доби.

Го гледам видеово и сфаќам зошто Балканов никогаш нема да просперира и зошто од историска гледна точка, на околу 60 години избива војна.
    А овие, пензионериве, кои немаат друга работа освен да урликаат на протести. Ако си ја сакале мајчица Грција толку многу, зошто емигрирале во Австралија? Каква е таа љубов?
    Истото важи за Македонци, Срби и останати пребегани Балканци.

Balkan, the land of blood and honey. Баш прикладно.

На Rama и Tanjamm им се допаѓа ова.
  13. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Ајде, го избришав коментарот ама нека стои. Не ми е воопшто намера да провоцирам. Јас од една страна ги сфаќам луѓево за реакциите, не дека не ги сфаќам.
    Ама јас лично патриотизмот го гледам од поинаква призма. Оставете ги вие Грците, напишав, им се може. Сè ова што се случува во државава е резултат на катастрофалната економска политика на Македонија од независноста па се до ден денеска и сега едноставно си ги плаќаме ние последиците. Тоа е, и ред други работи кои веќе ги набројав.
    Јас на пример никогаш не сум стапнал во Грција, не ми се ни некој пример за држава.

Вие на форумов можеби тука се чукате во гради, ама реалноста изгледа сосем поинаку во Софија. :)
    Да се надополнам: тоа се нарекува разочараност.

А ова со национализмиве... искрено нека не те чуди, има на секоја страна по некој ваков забеган. Така да, не се замарај. Реков, виновно е образованието и никој друг.

На Feminka22, Someonespecial и Tanjamm им се допаѓа ова.
  14. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Ne rekov deka ti trolas tuku devojceto ama sarkazam ili ironija, provokacija ili sl. vo pravo e. Obrazovanie velis hmm pocekaj ne cini da si ja sakas drzavata, novice generacii tek kakva istorija kje ucat kje vidime, sto kje se farba I pegla I preprava sega I potoa kje zboruvame. A za ova I se moze na Grcija OK, komu my se moze nemam I jas protiv. Na pr tebe ti.se moze avion da imas, a jas sakam edno skromno kolice, moe da si e. Toa sto tebe ti se moze ne znaci deka mene toa treba da me isplasi pa, da ne se boram za koliceto. Taka I ova, a ekonomski ovde kako trgnalo zadolzuvanjevo demek vmro vaka taka ova Sega beter I toa nekomu mn mu odgovara.
    Edit: vo Sofija si? De, kazi kako e realnosta tamu :D nie ovde sade vo gradi se maame,poim nemame kako e realnosta kaj brakjata na istoko :) daj ne ne zezaj :)

15. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Јас знам дека ти мене не ме тролаш, не те обвинувам за тоа воопшто. Ниту пак пишав дека имаш намерна да ме испровоцираш. :)
    Проблемот е тоа што образованието многу слабо работеше на планот да се уништи национализмот во државава, да не речам катастрофално. Резултатот е очигледен. Не дека сите се исти, ама има доста националисти.
    Згора на тоа сиромаштијата си го направи своето и луѓето (мнозинството) изгубија секаква надеж. Остави ти ова што се пишува тука на форумов, реалноста надвор од форумот изгледа сосем поинаку. Имаш разочарани Македонци кои масовно ја напуштаат државава и тие не се виновни за тоа. Затоа им е дојдено на повеќето преку глава и сакаат едноставно да најдат некаков спокој и мир, макар било тоа и по цена за еден бугарски пасош.

Јас пак ќе пишам, овдека на темава досега само се пишуваше „Името не го даваме“, „Македонија цела да е“ и.т.н. ама не се понудија конкретни решенија за сите овие проблеми погоре.
    Оставете вие изолацијата како Северна Кореја, држава без никаква економија. Тоа само ќе го продолжи проблемот а Македонците пак масовно ќе бегаат и ќе потпишуваат за бугарски пасош.

Да не беше вака немаше да има редици во Софија пред ДАБЧ за бугарски пасош.

На Someonespecial му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Drzavata da go unisti nacionalizmot??? Tolku procitav, dosta e. Sedi si vo Sofija, ruzi cavtat ko so pamtam posledniot pat, toa sickite b'lgari se presrekjni :) sedi tamu molim te ama idi malku kaj niv na doobrazba bilo kakva, da vidis kako e tamu "unisten" nacionalizmot I javi se na forumov, do togas dovizdanje :)

На edenandrej и orevokrsacka им се допаѓа ова.
  17. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Грешка си, не сум јас во Софија, туку во Македонија. И државата треба да го уништи национализмот а и образованието, кој друг треба да го уништи?
    Со правилно образование се постигнува сето ова.

18. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Ne me citiraj te molam kje pocnam da se majtapam natamu trgav, nemoj mene ne me citiraj. Otvori nekoja istorija, ustav bilo sto na koja sakas drzava I razmisli sto pisuvas.

19. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Ајде, повели, мајтапи се. :)
    Ама не чини да ги вадиш работите од контекст. Јас пишав дека ова може да се постигне само со добро образование и ништо друго. Тебе тоа те погоди во срце, не мене.

20. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Direkno vo srce kako li Sega kje preziveam ahh osnovata na Edna drzava sto e? Koi se osnovnite elementi ? Ne znam sto sum izvadila od kontekst, do dusa koga kje vidam gluposti pisuva, jas bas I ne docituvam do kraj :D

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.