Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Промена на името на државата

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Rexona.., 19 јуни 2017.

?

Кое име е прифатливо според вас?

1. Република Вардарска Македонија

33 глас(а)
    8,4%
  2. Република Скопје

8 глас(а)
    2,0%
  3. Друго

56 глас(а)
    14,3%
  4. Ниту едно, да си остане како што е

295 глас(а)
    75,3%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Гледам и дека не дочитуваш.
    Албански национализам во државава има како резултат на катастрофалната политика во образованието. И сиромаштијата си го прави своето плус.
    На Запад нема баш вакви работи, има исклучоци ама има и претерано многу муслимани кои си ја сакаат пример државата која им пружала економија и стабилност. А сето тоа е резултат на одлично образование и убав економски живот.

На Someonespecial му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Greska: pravila nadvor se pocituvaat ako ne deportiranje od drzavata Ili kjirka ...ili kje vlezes vo sistemot ili kje si odis od tamu, treto nema. Balkanot e skroen za siromastija I prezivuvanje, takva mu e polozbata, taka im vrie krvta, plus mn inteligenten narod ama retko kolektivnata svest e OK. Obrazovanieto nema vrska so toa sto ti go pisuvas.

На star83, Tanjamm, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    А како човек ќе влезе во еден систем ако не без образование?
    Зарем сакаш да кажеш дека западните системи се диктаторски поставени?

Чудно, јас па гледам поинаква слика. Гледам муслимани кои живеат на Запад среќно и весело и ја почитуваат земјата која им пружала економска стабилност и добро образование.

Многумина им предвидоа распад и што не ти ја знам, па тие пак се постабилни од Македонија.

4. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Izvini mesas diktatura I pocituvanje na pravila I sistem. Koj vo eve Svedska neka e izigrava samovolie ko ovde sto bese so sarenata "rezolucija" de ... Vo system ne vlegle site preku obrazovanie, decata nivni da, ama 30gidisnite kako? Tocno tamu drzava ovozmozuva pogolema sigurnost I stabilnost sto kaj nas ja nema. Toa Ne znaci deka poradi toa treba da ja unistime ovaa grska zemja sto ni ostanala. Kako Svedska go unistuva nacionalizmot ili Germanija a? Znaes li? Svedska ima dva oficjalni jazika ama ako sakas podobra rabota od rmbac B2 Svenski drugarce pa, ne vleguvaj vo sistem, r'mbaj. Ili toa na Svedska I Germanija im se moze ama nie zs sme makedonci ...kjuti traj ako recat besilka I jaze kje si zememe da ne se naluti nekoj povekje, zs necini nacionalizmot jok.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  5. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Според ова твоево ти мешаш нешто.
    Ти велиш дека образованието не игра улога. Јас те прашав тогаш како би се интегрирал еден муслиман во едно општество христијанско ако не без образование?
    Исклучоци има и таму ама сликата е следнава: постабилни им се државите.

Ти го споменуваш ова:

Ова твоево вака ќе му дојде: пристигнува муслиман во Германија од Блискиот Исток и Германците му ставаат пиштол на глава и му велат: „Почитувај правила зошто ќе леташ од тука“.
    Ова го нема таму.
    Тоа дека ние не можеме да се мериме со Германците, јасно ми е. Но, имавме како држава средства доволни да ги средиме тие работи околу национализмот и околу сиромаштијата.

Македонецот што правеше од независноста па наваму? Ај те молам дај ми одговор на ова прашање.

Крадеше, така? Уништуваше, така? Пола државен врв е со бугарски пасош, така?
    Работата беше кај нас сосем поинаква.

На galapce и Someonespecial им се допаѓа ова.
  6. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    6.649
    Женска,ако не ти се допаѓа Македонија и штом плукаш по неа оди во Албанија,пардон во Косово затоа што во Албанија не знам колку ве мирисаат.

Што се однесува за нашите политичари веќе добро познато ни е дека за пари се продадоа.И име и националност и јазик.Тие не се криви.Криви се тие што ги бирале.

На Bitter-Sweet, +++, Tanjamm и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Decko mi go gubis vremeto iskreno ... Obrazovniot sistem vo Makedonija ne go jakne albanskiot nacionalizam ako nesto znam toa go znam od prva raka. Vtoro, toa vo Germanija ni na Musliman ni na Makedonec (ja gledas ne gi delam lugjeto taka, a nacionalist sum jbg desava se ) tamu e isto za site, sekoj si znae, eden nekogas go krkal drugite znaat. Makedonecot ni kradese ni yniatuvase od 91 navamu tuku lakomi politicari,a toa ne cel narod. A BG pasosi pa, BG pasosi ko sto gledam ne ja unistuvaat drzavata.

На Tanjamm, Rama и Aquamarine93 им се допаѓа ова.
  8. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    8.568
    Она што некои го нарекуваат национализам, во земји како Шведска, Данска и останати посреќни држави не постои зошто таму никој не им го доведува во прашање името, јазикот, идентитетот, сувереноста на државата. Плус немаат аспирации од било кој вид кон нивните соседи.
    А не постои друг пример како нашиот за да може да споредиме дали и на некој друг ќе му зоврие „националистичката“ крв ако се најдеше на исто дереџе како нас. Да не речам инстинктот за опстанок, како последно оружје.
    Уникатни сме и ние во нешто. :@

На mileystar, Bitter-Sweet, Tanjamm и 7 други им се допаѓа ова.
  9. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    А што има лошо во зборовите „муслиман“ и „христијанин“? Муслиман е човек кој припаѓа на муслиманската вероисповест а христијанинот е човек кој верува во христијанството.
    Не го јакне ама богами не превзеде ништо за да го намали сите овие години. Така да, донекаде си во право.
    Бугарски пасоши ќе ја уништат државата, само ти сè уште не си свесна за тоа. Бугарите ќе ја достават сметката и за тоа не се грижи.
    Ма да реков, не ги обвинувам луѓето воопшто.

И за крај, еве ти, прочитај нешто повеќе за интеграциски курсеви на Западот:

https://de.wikipedia.org/wiki/Integrationskurs

Der Integrationskurs unterstützt nach der Legaldefinition in § 43 Abs. 2 AufenthG die Eingliederungsbemühungen von Ausländern durch ein Grundangebot zur Integration mit dem Ziel, ihnen die Sprache, die Rechtsordnung, die Kultur und die Geschichte in Deutschland erfolgreich zu vermitteln.

Интеграцискиот курс според легалната дефиниција ги поддржува напорите за интегрирање на странски државјани преку основна понуда за интеграција со цел, на нив јазикот, правниот ред или поредок, културата и историјата во Германија успешно да им се пренесе.

10. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Fala, ne znaev sto e integracija ... vo Germanija I vo Svedska se se pravi tie lugje od nadvor da se vklopat I etapno vekje do 3 ili 4 koleno kje se asimiliraat, muslimanite pobavno zs seuste se drzat vo pozatvoren krug, kje se otvorat za vlijanija porano ili pokasno. Gi delis lugjeto po veroispoved, a mene toa ne mi e bitno. Site moze da bideme razlicni ama ti drzi se do tvoeto jas do moeto I pocituvanje I se e OK.
    A za pasosite haha cek kje vidis kolku Makedonci sto dobija dok nadvor I drzsvjanstvo ekspresno kje se otkazat od drzavjanstvata I BG pasos :) toa ne za vek I vekov,a site znaeme zs lugjeto so sila se Pravea bugari I makedonci I albanci.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  11. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Повели и нареден пат. :)

Нема тука никаква асимилација. Турците во Германија си зборуваат турски и германски, Курдите си зборуваат на свој мајчин јазик но се учат на едно нешто а тоа е: да ја почитуваат државата. За тоа служат и овие работи на Западот. Таму е сè регулирано како што треба.

Таму никој не им забранува да бидат муслимани и имаат и џамии и ред други работи. Исклучоци има нажалост ама тоа е секаде така.

Моето прашање до тебе е: Дали Македонците превзедоа некакви напори да ги интегрираат Албанците во нашето општество? Или пак ни беше поважно да ја украдеме државата?

12. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Cudno e neli, tie zemji ne im e osporuvan jazikot, imeto ...se mozno, a sepak imaat I toa mn dobra nacionalna strategija, nesto sto nie seuste nemame za zal.

На Rama и orevokrsacka им се допаѓа ова.
  13. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    8.568
    Така е, секоја сериозна држава која држи до себе има национална стратегија до која се придржува. За да не се остави простор некој ден да доживува вакви кошмари како нашиов.

На Rama и Outlook им се допаѓа ова.
  14. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Sto zboruvas ... Ova definitivno gubenje vreme, gledase zevzekmanija vcera? Pa se za Dr da se zadovolni, an poZ

15. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Поздрав.

И види разгледај ги напорите на нашето образование за намалување на национализмот во државава како и за учењето на Албанците да ја почитуваат државата Македонија. Нешто како што има во Германија на пример. :)

16. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Zal mi e za tebe iskreno ama ne mozeme da bideme site isti :)

На Bitter-Sweet, Rama и zuto им се допаѓа ова.
  17. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Така е, не можеме да бидеме сите исти. Јас на пример имам разгледано и гледам на Запад како функционираат работите и гледам тука како функционираат работите. Браќа Руси, Томе Бошевски и Тентов, Каменот од Розета, Паско Кузман и ред други работи со кои Македонија се занимаваше од независноста па наваму наместо да си ги среди проблемите со национализмот во сопствениот двор.

На Црна Ружа и Someonespecial им се допаѓа ова.
  18. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    A da go pozivees toa nadvor malku nema fajde od gledanje samo :) vkusi pa, prepricavaj :) ti ko pred vetrina za sladoled zboris samo, zemi sladoled.

19. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Сум живеел и сум вкусил и имам студирано. Не се грижи ти за тоа, затоа и знам. :)

20. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Slabo boga mi,ko da si Bil si videl I nazad,a podlaboko cepkanje za koj napor treba za da se vklopis tamu poim nemas. Poim nemas od nieden tugj obrazoven sistem nutu od kade integracijata vo naseto obrazovanie.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.