Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Промена на името на државата

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Rexona.., 19 јуни 2017.

?

Кое име е прифатливо според вас?

1. Република Вардарска Македонија

33 глас(а)
    8,4%
  2. Република Скопје

8 глас(а)
    2,0%
  3. Друго

56 глас(а)
    14,3%
  4. Ниту едно, да си остане како што е

295 глас(а)
    75,3%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Темава на крај крајава не е за тоа тебе јас да ти докажувам дали сум живеел некаде или не. Ако сакаш верувај, ако нејќеш не мораш. Твое право е.

Темата се сведува на нешто друго, ако немаш нешто попаметно да кажеш тогаш подобро не ни кажувај нешто.

Ако ти се дискутира тогаш објасни ми ги те молам напорите на Македонија да го намали национализмот во државава?

2. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Ne e cudo lugjevo sto pocnaa so Boga I molitvi samo I kletvi, ova nema razbiracka. Slusaj drugarce za da sednes I 2h da pisuvas od tebe ocekuvam I baram da znaes sto zboris,a ne da se bunis koga kje se najdes vo tesno :) Vtora rabota, na ovaa drzava I treba nacionalna strategija, a ne gusenje na nacionalizmot. A sto se odnesuva do albanskiot nacionalizam so toa nie nemame problem tuku so zelbata da se zeme nesto nase, inaku sekoj na svoj grob si place so se vika I pak si ziveeme zaedno.

На Rama и zuto им се допаѓа ова.
  3. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Јас гледам дека ти веќе немаш ништо попаметно да кажеш освен да провоцираш. Како и секој втор на форумов.
    Очигледно е дека те боли вистината што нашето образование потфрли на ова поле. Македонка си, те разбирам.

Понатаму нема да дискутирам, ќе се повлечам. Еве, нека биде ова твоја победа. :)

4. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108

5. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Аха, значи сега сум и провокатор и не сум Македонец ?! Гледаш до каде оди твојата логика. Ако те наречам Македонка тогаш по автоматизам тоа значи дека јас припаѓам на друг ентитет ?! :D
    А и да припаѓам еве (што не е така) што има тоа врска?

Ајде, како сакаш мисли, тоа е твое.

6. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Pa zboruvas za pobedi ko vo ring da sme :) polesno kje mi e da ne si Makedonec ama ako vekje vo ring si me stavil toa e :) jas ne te provociram, kazuvam ne se slozuvam so tebe I toa so fakti, ne "ama sekoj vtor na forumov e vakov" :)

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  7. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    :D

Те молам преиспитај си го ова и кажи едноставно дека си грешка. Зошто сето ова е поврзано со национализам, особено тоа со „желбата да се земе нешто“.

8. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Ne be kje pocnam I jas so molitvite haha spored tebe ako jas sum nacionalist, jas ne deka sakam drzavata da opstane tuku da si ja zememe Egejska Makedonija? Haha izgubena ti e I rundata I mecov :D

9. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067

:party:

На Someonespecial му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Da da taka e haha a zs e na srpski? ;) da be, taka Srbija se digna pa, ja peplosaa I napravija najgolemo zlo :)

На Bitter-Sweet и +++ им се допаѓа ова.
  11. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Ако во Србија има огромен број на националисти не значи дека сите се националисти. :)
    Очигледно е дека ги мешаш термините „национализам“ и „патриотизам“.

Да тврдиш дека албанскиот национализам не требал да се угуши тоа и не ти е баш во ред.

Преиспитај се поубаво.

12. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Mn si uporen ... prvo, kolku povekje gusis nesto tolku poloso, kje sozdades "zrtvi" na sistemot, toa ne e pametno.Sekoj svoeto neka go saka, ovaa drzava, narod I ovoj red da go pocituva I danoci da si plakja I site sme si sup... Nacionalist I patriot ...spored mene I edniot I drugiot svojata zemja si ja saka, toa ne znaci deka pravi zlo na drug, tuku svoeto go cuva. Srbite si se taman "samo sss" nie nit se vodime nit se terame.

13. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    А, нема грешка, особено националистиве како Слободан Милошевиќ не правеа зло во Србија, Аркан и компанија кои тераа на Косово муслимани да бацуваат лепчиња со крстови. Не дека и тие беа нешто поарни ама чисто да ти доловам како изгледа еден национализам.

А ете ти го одговорот, како и на повеќемината од тука. Ти сметаш дека национализмот е во ред, епа не е во ред, жалам. :)
    Гледаш, типичен пример на неуспех на нашето образование. Писмена си, не велам не и не се обидувам да те навредам, само поентата ми е дека образованието тука потфрли многу.

На Someonespecial му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Milovevic nacionalist hmm OK ne bese poletan I potapsan prvo neli :) pa istite sto go tapsaa posle go rusea ... Neka ne e vo red, tugjo ne sakam, moe ne davam !!! Ne be, kakva pismena taman rabota, neli gledas od rakav si pisuvam ;) A kade potfrli obrazovanieto? Potfrli sto gi uci decata da gi pocituvaat tie sto se razlicni od NIV? Sto gi uci na pravednost i da si ja sakaat Makedonija, jas do dusa uste povekje bi stavila akcent na makedonskata istorija. Nauci jazik I makedonskata istorija pa, posle pravi sto sakas.

15. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Па не знам баш искрено, тврдиш дека национализмот не требал да се задуши во државава, тоа и не ти е баш во ред. Јас ти велам да го напуштиш тоа размислување.
    Образованието токму тука потфрли што не ги засука ракавите да ги интегрира некои луѓе во општеството, да ги научи да ја почитуваат државата а што правеше македонскиот образовен систем сите овие години од независноста па наваму? Спиеше, така?

Национализам е сосем екстремна работа, ги помеша некои работи. Ти дадов чист пример на Запад како функционираат овие работи. Таму луѓето не се присилувани од христијаните-протестанти да бацуваат лепчиња со крстови и не се прогонувани ама ги учат преку такви интеграциски курсеви и преку образованието да ја почитуваат и Германија. За разлика од Македонија каде сите овие години беше зафатена со тоа да украде повеќе, да наштети повеќе и да продаде што е можно повеќе.

И после Цацко ни е крив.

Сега и Милошевиќ не бил националист, тоа ли ќе испадне на крај?

16. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Dali jas mesam ili ti vo zabuna sum vekje :) kaj nas ili na Kosovo bilo toa? E, drugarce toa se kucinja na vojnata, a toa nema vrska so ljubovta kon sopstvenata drzava. A be oni narodot sega vo denesno vreme ziva mera go prodadoa, toj uste blada za kradenje koe ne znam dali e vo zastoj :) ili si tece. Temava ne e za criminal, razgranicete nacionalni interesi I kriminal.

17. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Очигледно е дека пак не се разбираме. Јас говорам за албанскиот национализам тука. Дали ти сакаш да кажеш дека сите овие години немаше албански национализам тука? А реалноста е и дека имаше обиди и од наша страна да се разбуди македонскиот национализам, тоа не може да се игнорира донекаде.

На Someonespecial и Rama им се допаѓа ова.
  18. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Jas ti odgovoriv I na ova procitaj pogore ...a makedonskiot, za toj jas zboruvam, za svesta makedonska, vo toj kontekst nema partii, nema kriminal, nema se sto treba da ti trgne vnimanie od sustinata na eden narod.

19. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.082
    Допаѓања:
    12.825
    Не ги земајте за пример западните земји. И тие за 30 години ќе имаат еден куп муслимани, тие ќе ја водат државата. Сега Германија има 10 или 11 пратеници Турци. Германија никогаш повеќе нема да биде иста. Не се интегрирале, туку се уште се малку за да прават сериозен неред, но ќе дојде денот. Зошто има напади ако се интегрирани?За некоку деценции на кој ќе му биде важен германскиот јазик во Германија, кога бројот на Германци значително ќе се намали. Сега во Германија секое 5-то родено дете е до родители кои не се Германци, а ќе биде уште полошо. Меркел си пука во нога.

20. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.082
    Допаѓања:
    12.825
    Кај Македонците нема национална свест, не па национализам.

На bijonse, sjdgo и Rama им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.