Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Промена на името на државата

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Rexona.., 19 јуни 2017.

?

Кое име е прифатливо според вас?

1. Република Вардарска Македонија

33 глас(а)
    8,4%
  2. Република Скопје

8 глас(а)
    2,0%
  3. Друго

56 глас(а)
    14,3%
  4. Ниту едно, да си остане како што е

295 глас(а)
    75,3%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Daj be ne ne davi so postovi ne se brkaat curi :) posveten si nema sto ama smeni taktika ... izlegoa Grcite za nas :) tragikomedija :)

На Bitter-Sweet и carangigia им се допаѓа ова.
  2. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Јас не давам со коментари, јас ја говорам вистината.
    Тоа другото нема да го коментирам, тоа е најмалку важно на темава.

Лесно е да си патриот на форумов а на улициве нема ништо, ни трага од патриотизам. Тоа е така зошто Македончето (поголемиот дел од нас де) е лицемерно, сака да зборува по платформи за името, да покажува патриотизам а всушност на дело никаде го нема. Се плаши да не го затворат, да не изгуби работа, па имаш тука страв од тоа баџанакот, тетката, стрината која била вработена на времето партиски во некоја администрација да не лета.

Имавте историска шанса да го распнете Црпко на крст и таа не ја искористивте, Влатко Ѓорчев не ви ја даде таа можност.
    Штета.

Мене оваа држава ама баш ништо ми нема дадено и не сум воопшто приврзан за неа, и сè што правам е мое и приватно, ниту сум зависен од ВМРО ниту сум пак зависен од СДСМ.

Оди прочитај малку за Владо Черноземски како загинал за Македонија (иако не се знае сè уште неговата определба), за тоа како бил поставен динамит под бродот „Гвадалкивир“.

Ама од модерното Македончето нема ништо, нула, седи дома и труби по форуми.

Нема дури ниту весниче како „Македонски Глас“.

Е затоа не сум патриот, затоа што вие патриотите (поголемиот дел од вас, не сите) сте повеќе лицемерни.

Да имате можност уште утре ќе си отидете од оваа дупка и нема да ви биде гајле за државава. :party:

Последна измена: 22 јануари 2018
    На Rama и Црна Ружа им се допаѓа ова.
  3. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Taka e :) gajle ni e ... Za tebe kje glasame, govoris ili sto :)

4. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    За мене не треба да гласаш, не ни планирам да се кандидирам за нешто на оваа држава.
    Тука ако се кандидираш за нешто ќе завршиш во ендек, тоа е сигурно.
    Не ги ни обвинувам тие што бегаат од оваа дупка.

Патриотизмот тука во Македонија се создава само со помош на партиски сендвичи и работни места во администрација. Поинаку не можеме ние.

Вчера од еден твој истомисленик по приватна порака добив закани. Јадни гледаш колку се луѓето, наместо да влезат во Влада да го распнат Црпко на крст и Грујо да го фрлат во некој ендек тие на мене ми праќаат заканувачки пораки.

Боли вистината знам, особено кога сите се свесни дека во државава премногу работи се од интерес и ништо повеќе.

Името ќе им го менуваат а тие на мене го насочиле вниманието. Седат дома и кукаат за Црпко наместо да излезат на улица со вили и гребла да се борат.

Значи огромен дел од патриотиве на форумов се квази-патриоти, и ништо повеќе.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Jas kako sto citas nemam ni namera da pominam :) iritira nihilizmot na lugje sto ne prevzemale nikakva odgovornost ama vazno se govori :) a koga kje go prasas sustinsko prasanje molk ili kruzenje taka sto pa, ti vikam imas inbox za voodusevuvanje ne moras so postovi :) A lugjeto si odat I albanci I nasi bas od ova.

6. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Па нормално дека ќе си одат. Држава која ништо не им дала и ги утепала со сиромаштија и ништо повеќе. И после сакаш патриотизам, епа нема. А овие патриотиве што се против промена на името ги гледаме колку се активни, влегоа во Собрание, вчера, yeah right.

Не ми одговори зошто не го распнавте на крст Црпко кога имавте можност, туку дозволивте да бидете контролирани од Влатко Ѓорчев?

7. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    A drugarce ne gubam vreme da ti odgivaram seriozno :) moze samo da te prasam, zosto ne si se potrudil da smenis nesto vo nasava drzavicka, pravis li nesto ili samo zboruvas? Ti da si na pozicija sega sto bi smenil? Kako bi postapil?Dosta laese daj nesto produktivno samo nemoj od rakav za zapad I sl. :)

8. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Јас ти кажав зошто немам намера да се замарам со оваа држава. Ништо не ми дала нема ни да ѝ дадам на државава.

Така да, прашањево ти паѓа во вода. За мене други принципи важат, не важат тие криење во шума и извршување герилски акции.
    Дури и за тие имам поголема почит искрено.
    За мене важи само економијата и стабилниот и удобен живот, ништо повеќе. Ова државава не ми го дала и не ме интересира утре што ќе се случи, дали ќе се смени името или не.

А верувај дека и мнозинството (вклучувајќи те и тебе) не го интересира.

Не ми одговори. Кога влеговте во Собрание, бевте на три метри од Црпко, зошто не го распнавте Црпко предавникот тогаш туку дозволивте Влатко Ѓорчев да ве спречи?

Што не ги распнавте и двајцата?

9. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Ne ti dala nisto drzavata? A sto I dade ti na nea za da dobies ? Ako tebe ne te interesira sto kje bide zs se raspravas so mene zaludno ? :) nema nisto kvazi vo tebe jok :) a ti cekas drug da go raspne ZZ, cekaj :) a so rece nesto za prefrlanje na vina I odgovirnost ma, ne jas garant sum greska :)

10. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Сакам да видам до каде ќе оди твојот „патриотски“ мозок. Да видам до каде ќе одиш, тоа ме интересира.

Одговори ми зошто не го распнавте Црпко во Собрание?

11. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Jas do kade odam toa te interesira :) jas odgovirnost nemam kon tebe nikakva, ti sade si govoris de :) da ne zboruvam kolku si nadvor of temava pa, I mene me vleces ama do tamu :D em, ne go zanima sto kje bide, em ne pomaga vo nisto ... A odgovor bara. Taka nema dzabe nema nikade, da zemes, a da ne dades nisto :)

12. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Тоа не е надвор од темата, тоа е во контекст на темата. Зоран Заев е главниот виновник според вас за ова што се случува. Во ред, мене ме интересира едноставно зошто кога упаднавте во Собрание и кога ви беше на три метри од вас не го линчувавте?

Нели сега ќе го менува името?! Па нели тој ќе нè уништи? Како тоа тогаш на оваа вечер патриотска тој не беше линчуван од патриотите?

Ајде јас сум плашливец, предавник (според вас), седам дома ама што правиме со вистинскиве патриоти кои имаа вистинска можност да направат нешто а ништо не направија?

Последна измена: 22 јануари 2018
  13. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Vidi so covek koj ne go interesira sto kje bide so drzavata, sto e ramnodusen, sto go interesiraat lincuvanja mesto resenija i podobruvanje, sto ceka nesto de od drzava de, nz od kogo... Barem devojki te intetesiraat :) pisi si ... ne te zakacam vekje :) eve vetuvam :)

14. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Сега ќе ти го дадам одговорот. Наместо со евтини трикови ќе ти одговорам со фино и убаво:

1. Протестите беа диригирани и воопшто не беа народски, да беа организирани од народот, народот ќе ги линчуваше и двајцата (Зоран Заев и Влатко Ѓорчев).

2. На „патриотите“ им се поважни партиските сендвичи со маргарин отколку судбината на државата. Реалност.

3. Сите тие што протестираа, протестираа зошто повеќето од нив се вработени по администрација, па им беше страв дека со смена на власта ќе го изгубат своето работно место. Да излезе некој да протестира од чиста совест, ма јок, тоа го нема кај нас. Кај нас е присутен феноменот на масовно иселување од државава.

Сума сумарум сè е од интерес во државава. Па нема и причина зошто да бидам патриот.

На theowndemon, Rama, Црна Ружа и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    И грчкиот колективен идентитет гребе по дното, на протестите во Солун имало меѓу 30 и 50 илјади ретарди и морони, некакви ликови со крстови на гради, православље и грцизам нешто, попови нормално...10 пати помалку (или 15?) од тие во 90-ти години што биле, значи и таму е во опаѓање национализмот, се сјебаа гадно последнава деценија.
    Настрана што таму отсекогаш имало анационални движења, има таква традиција (којзнае што мака имаат тие луѓе во толку националистичка средина, секоја чест).

Но сепак, најдобро се учи со лешеви, многу лешеви, со погреби, фрлање на мајки во црно врз сандаци, вресоци и почесни стрелби...да кажеме една војна со турциве-селџуци, одамна не се имаат зафатено на мегдан со курците, со толку милијарди потрошени на оружје, жестоко да биде, јако, да фрчат касетни бомби, напалми, вакуумски бомби, гранатирања со 203мм хаубици, по милион мртви на грчка и милион на турска страна таман, можеби...за момент би се свестиле.

А можеби и не :(

На Rama, Someonespecial и +++ им се допаѓа ова.
  16. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711

Еве и еден прилично освестувачки твит, да видите како една просечна разумна Гркинка ги перцепира лудациве и целиот проблем со Македонија:
    https://mobile.twitter.com/JumalaTuoni/status/955184872955547650
    Накратко сумирано и преведено, и таму има луѓе што од протестиве се срамат како ние од тврдокорните.

Не ми се пишува на темиве, разумот полека испарува од категоријава, ама морав ова да го споделам...

На Rama, Црна Ружа и +++ им се допаѓа ова.
  17. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Темиве удав почнаа да стануваат. :) Се има само некаква нормална дебата за политика не.

На realGirl, theowndemon, Outlook и 3 други им се допаѓа ова.
  18. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Убаво е да се спомене фактот дека се организираше исто така контрапротест од луѓе кои се против фашизмот и национализмот, и тоа во Солун.

На Someonespecial и Црна Ружа им се допаѓа ова.
  19. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Ружа шарена на плава позадина - ќе спинува и ќе го повторува истото до крајот на времето.
    Неговите ставови биле негови лични индивидуални, ама моите ставови, и ставовите на сите други поединци (освен оние на 5-6 души што ги познавал), биле заеднички :D :D
    Другите не произведувале ништо корисно, само зборувале, пишувале и лаеле, OK, а ти што правиш? На кој начин си продуктивен и инспиративен, преку куцкање на Фемина? Како вие што не сакате да припаѓате на колективните идентитети, ги шиете припадниците на колективните идентитети, во што? Постапки и дела требаат, не зборови.
    Види, ти можеш да се осеќаш и како стомна, ама тоа нема да те направи стомна, твоето чувство не ги менува фактите кој си во суштина и од каде потекнуваш, кој те одгледал, кое опкружување те обликувало како личност и карактер. И јас во моментов се осеќам како Американка, ама знам дека не сум. Тебе паметот Ружо, ти лета во облаци. Кога спомнуваш наметнување, не збори ми за „наметнати“ колективни идентитети, македонизмот не ми претставува никаква грижа во животот, тој не ме загрозува. Мене овде, во средина во која живеам, ми се наметнува албански, од кој немам никаква потреба. И се уште од уста не ги вадиш патриотите, човек би помислил дека ти недостигаат на власт? Сега општеството го контролирате вие, прогресивните мулти-култи расположени граѓани. За се што не чини, одговорноста е кај тие што ти ги изгласа, таму треба сите незадоволни да се обратат, а гледам и ти наоѓаш замерки (или не?) Нема фајде од трубење како било пред 8 години.
    На прашањето што требало да се направи - требало да се менува менталитетот. Ама не во правец на она што го заговараш и на бајките во кои веруваш, ти си преплавен од емоции и си анти-држава настроен, а живееме во свет на држави, каде држава треба да се заштити од штетни елементи. Секаде тоа го прават. Не е домен на патриотизам, колку на прагма.

На orevokrsacka и Rama им се допаѓа ова.
  20. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Значи за 26 години нема ништо, crickets, ниту една вредност, а класичната хунза тактика на префрлање на топката на противничка половина со цел да се избегне суштината не е на арно, не чини, не ти носи ништо тоа на долг рок.:)
    Пак уште и партиска припадност ми припишува :worried:, тоа е клевета, како јас да кажам сега дека си (вметни нешто гадно) и ти да треба да негираш, зарем има потреба од такво нешто?!
    Нема ние, не постоиме, не треба патриотите да бараат оправдување во замислени непријатели, тоа не е убаво. Треба да знаеш дека Заев и партијците на власт се македонци, се декларираат како патријоти, ти со Заев имаш многу повеќе заедничко него јас, тие се твој род, народ. :devil: Јас неам ништо, освен што горе долу ист јазик зборуваме...и тоа е тоа. Знам и некои други јазици, за разлика од него :D

Па да, околината влијае, мене ми требаше време да ги исчистам наслагите од гнасотија од оваа средина, може нема да успеам никогаш 100% да ги истребам, но и ова го сметам за голем успех и се осеќам феноменално :party:
    Не ми треба да сум ни француз, ни чилеанец, ни пољак, ништо, сите се дно.
    Сега да почнам да лажам и да се самозалажувам дека наметнат колективен идентитет ми значи, дека се ложам на тоа, ацета, индија, ослепените војници на самуил...ќе биде лага. А зошто човек да живее во лага, кога не осеќа ништо према сето тоа?

За другото ќе видиме, ако живеевме пред 200 години и наместо на форум муабетевме во некоја меана :party:(каде што како жена немаше да имаш пристап али ајде) ти ќе бранеше ропство, млатење деца и остали ствари кои делувале сосема нормални и пожелни. Пред 30-40 години ќе бранеше малтретирање гејеви и тоа ќе ти беше ок. Сега нормално, имаш афирмативен став. Во духот на времето.
    Фино што ги спомена Американците, сосема замислен идентитет, сите тие енглези, ирци, жабаришта, евреишта, купусари, холанѓани и што све не...се откажале од својот идентитет и изградиле нов. Предавници!
    Имаш милион микронации, во секој момент може да се измисли нација.

Сепак, муабетов има одлична траекторија, очекувана и стабилна, i like it :)
    Кој само знае како им било некогаш на атеистите, ако имале таа несреќа да се изјаснат дека не веруваат...

На Ex Luna Scientia, Someonespecial, Asparagus и 1 друга личност им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.