Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Промена на името на државата

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Rexona.., 19 јуни 2017.

?

Кое име е прифатливо според вас?

1. Република Вардарска Македонија

33 глас(а)
    8,4%
  2. Република Скопје

8 глас(а)
    2,0%
  3. Друго

56 глас(а)
    14,3%
  4. Ниту едно, да си остане како што е

295 глас(а)
    75,3%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. najjacha

najjacha Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2018
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    582
    Каква Илинденска каква Вардарска. Предците ми се бореле гинеле за денес некој да седи на фотелја и да диригира. Ми се врти од самата помисла.

А што е ова што гледам на фејзбук нешо Илинденска цело време се збори, тоа е нешо најново или? Не сум баш упатена

На Kolumbo, koritsaki, Tetrapak и 7 други им се допаѓа ова.
  2. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Не поддржувам никаква промена на името. Со самиот префикс Република веќе се разликуваме и издвојуваме од целиот географски регион Македонија. Уште помалку поддржувам тоа да биде направено ради влез во некакви си привремени сојузи и унии. А најмногу ми пречи што во случајов Грција ни врши булинг, а ние како попчиња си бираме име наместо да им ги затнеме устите.

На Juicy, Kolumbo, SV1911 и 10 други им се допаѓа ова.
  3. bile454

bile454 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2014
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    33
    После оној денешен шамар од гејциве кога одлучија да не ги екстрадираат криминалциве и ги пуштија од затвор:@, зошто сеуште преговораме со нив за името, до толку сме мазохисти?:drunk:

На Плавуша123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Aleksandar1212

Aleksandar1212 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    1.106
    Допаѓања:
    7.679
    Никој не може да го смени идентитетот на еден народ. Нити Заеф нити Грујо се подобни да преговараат по тоа прашање. Името на државата е едно, а идентитетот е друго. Ние се декларираме како Македонци а државата Македонија. Единствено што може да се смени е името на државата, не и идентитетот на еден народ. Сепак, на крајот на краиштата и самото име Македонија не може да биде сменето освен исправка во неговата географска одредница.

На monibejbi му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.240
    Настрана фантазиите. Ако сака Македонија во ЕУ и НАТО мора со друго име. Тие се тие услови за влез. Друго решение нема.

На monibejbi му/ѝ се допаѓа ова.
  6. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Нема да ја коментирам роденденска македонија се додека од грчката страна конечно не излезат со изјава околу текот на преговорите која се поклопува со таа на муртинскиот премиер. Само грчките ставови ги сметам за релевантни и сериозни, пучистон и неговите шлакнати поддржувачи и онака лажат, конструираат бесмислени нешта во нивните глави и потоа ги пласираат во јавност.

На Kolumbo, Milita18 и Rama им се допаѓа ова.
  7. Priroden

Priroden Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2015
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    2.947
    Кој би рекол дека васиљ од исмевања за ќосињата шо протестираа лани со чртврт илинден, стана прав илинденец
    Циркуси

На zhap4e и Someonespecial им се допаѓа ова.
  8. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.923
    Допаѓања:
    2.148
    Се согласувам ние си имаме наш Македонски ИНДЕНТИТЕТ, само што треба да додадеме и некоја одредница.

9. najjacha

najjacha Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2018
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    582
    Ако на Америка и текне да диригирра поинаку можеби и ке има друго решение

10. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Илинденска а? Да е полесно понатака кога ќе се смени во Илирида.

На Harper, Abeja, Kolumbo и 3 други им се допаѓа ова.
  11. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    ако не се смени во илинденска (или која и да е) ќе се смени во илирида. Како и да е ќе се смени. Нас никој нема да не праша. И Да не се смени името ќе има поделби на територијата ( така слушам мада не верувам). Како и да е ќе си бидеме македонци само во мислите.

12. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Џабе сте се фатиле за името, кога сите размислувате да бегате во странство порано или покасно. Сте се фатиле за името, а Бугарски пасош кој сѐ нема извадено или ќе вади.
    Јас не сум патриотка, ако сакате сметајте ме и за предавник. Не ми е важно името на државата.
    Важно ми е да имаме нормален живот тука, да можеме тука да се вработиме, тука семејство да основаме, да имаме нормални плати, да не мизеруваме, да не мора да размислуваме за живот некаде далеку, да не мора да бегаме во странство... Тоа ми е важно, името на државата ни малку не ми е битно. Случајно името ако остане исто да не ќе ми овозможи подобар живот? Не дека со промената на името ќе цветаат ружи, ама мене ми е сѐедно.

На Mini90, theowndemon, Someonespecial и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.240
    Мој предлог е Република Албанска Македонија или скратено РАМА. Ерга омнес РАМА.

:D

14. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Како му се запнал премијјјерот на името, ништо чудно да го промени без постигнат договор со Грција, онака џабе.

На Kolumbo, zhap4e и Rama им се допаѓа ова.
  15. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.877
    Допаѓања:
    25.380
    Ако не се измени сега , понатаму оваа држава нема да постои на мапа бе луѓе верувате или не ? Западна Македонија ќе стане Илирида , Албанија или Косово , Источна ќе стане Бугарија итн . Епа тогаш ќе ве видам дали ќе сте Македонци и понатаму . И да се измени името , ние пак ќе сме Македонци , Илинденци сигурно нема да не викаат ( или Вардарци на пример ) . Работава е што немаме финансиски средства до крајот на месецот да се издржи , а каде е да купиш потребни работи , каде се сметки итн . Не велам дека ако сме во НАТО или ЕУ ќе бидеме Шведска , ама се надевам дека ќе имаме барем колку толку нормален живот . Можеби звучи предавнички ова од моја страна , ама најголемите патриоти извадија бугарски и со првиот лет отидоа за странција , а види јас сум уште овде , немам бугарски ниту намеравам да извадам , и сакам државава , и нашиов народ да постојат како Македонија/македонци . Дали е Илинденска , Вардарска или Нова , сеедно . Македонија да е . Ова Република Скопје не ми се допаѓа , само затоа што не сме сите Скопјани нели . Ако не да си се поделиме сите , своите градови Републики нека станат и толку . Апсурдно .

На Slavicak, marchi-cool, LollySky и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Steta sto ne znaes sto nosi eu i nato.
    Mislis deka amerika ke zaboravi na celite na sipcite i ke gi ostavi zatoa sto nie sme vlegle vo eu i nato? A toa sto do 2026 ne primaat novi clenki?
    Emil Dimitriev ednas dade izjava deka nie kako drzava za da go platime clenstvoto vo nato treba da go osiromasime narodot. Procitaj godisno kolku se plaka da ne tresam jas sumi, ne mi teknuva kolku rece.
    Cenite ke otidat vo evra, a platite? Tek togas ke nema narodot za leb.
    @cresa-jagoda jas sum nadvor i se soglasuvam so tebe neli da ima da se zivee samo da ostanam pokraj rodnoto ogniste, ama ova znaes kon sto vodi? Imas izbor, ili sega ke si zamines sama ili ke te izbrkaat kako srbite od Kosovo, pa ti vidi. Rabotava e firmata propaga, koj ke si otide ke zeme otpremnina 24 plati, koj ke ostane so nadez deka ke proraboti i bez tie 24 ke si odi doma. I site tie sto imaat bugarski razmisluvaat ko tebe, vikaj me kako sakas samo pusti me da ziveam. Nikoj od kef ne si otisol da znaes. Tie sto odat od kef, ne odat da rabotat i ziveat nego na setanje. Ili pa ko pr sin mu mijalkov u Monako na studii...

На Abeja, Kolumbo и Rama им се допаѓа ова.
  17. Tetrapak

Tetrapak Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2017
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.386
    Александар со самото менување на името автоматски го менуваш идентитетот.

На Abeja, Kolumbo, zuto и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Shaya

Shaya Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    375
    Прашање до сите феминки и фембоис што се против било каква промена на името: Колкумина од Вас ја имаат прочитано Херодовата историја?

19. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.877
    Допаѓања:
    25.380
    Верувај дека знам што носат Еу и Нато . Ама државава стана како брод што тоне . Ако не се фатиме и за последната сламка , и Титаник ќе не ни е рамен .

20. kuklickata1

kuklickata1 Активен член

Се зачлени на:
    1 април 2018
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    36
    а зошто еден од моите предци кој беше убиен млад револуционер го положи живот за македонија сега да се промени името така? и уште колку животи згаснаа за македонија срамота е за нас како македонци да за мижеме и да се сложиме за промена на името и уште одиме да преговараме да ни се промени името па како тогаш сакаме другите да не признаат како македонци кога ние на тој начин негираме дека сме македонци јас сум за едно големо НЕ за промена на името не ни треба ни нато ни никој

На Abeja, Kolumbo, Selest и 3 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.