Промена на името на државата

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Rexona.., 19 јуни 2017.

?

Кое име е прифатливо според вас?

1. Република Вардарска Македонија

33 глас(а)
    8,4%
  2. Република Скопје

8 глас(а)
    2,0%
  3. Друго

56 глас(а)
    14,3%
  4. Ниту едно, да си остане како што е

295 глас(а)
    75,3%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.533
    Допаѓања:
    55.263
    Абе ајде,не дупат во здрав мозок или што :wasntme:
    Од Вардарска до Република Скопје,па Илинденска или Асномска Македонија...ова се имињата од кумовите:D
    Туку,официјализирано било новово именце,само се чекало согласност од Ципрас и Заев|(
    Ама,погодете што,во Грција се спремале протести,жал ми е за вљубениците во ЕУ кои сакаат по секоја цена да влеземе во тоа царство-нема да влеземе уште барем 20 годинки8)
    Само ми е криво што не дупат во здрав мозок,останаа зад затворени врати те Софија,те Њујорк,те Брисел,сето тоа на наш трошок,а како беше она,со државничкиве трошоци колку деца би се спасиле,А?!
    Или,пак може референдум ќе има да се изјасниме? Да,колку за договорот за Бугарија што го потпишаа зад затворени врати,а не кажаа што всушност содржи,а нели ќе беа поинакви и за секое едно државно прашање,ќе решаваа на трибини со народот:inlove:

На Abeja, Kolumbo, Harper и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.773
    А кое е официјално име?

3. Worldas

Worldas Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2018
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    174
    Уште се думат кое да го стават:rofl:

На Justicija и Rama им се допаѓа ова.
  4. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    Крушевска република!?

На orevokrsacka, Justicija, Worldas и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.533
    Допаѓања:
    55.263
    Е па,се типува на Асномска и Илинденска Македонија,а иронијата е што џабе се променува име кога всушност пак постои терминот Македонија,ама ќути барем не сме Античка Македонија,така уште повеќе ќе ги разлутевме браќава грЌи:rofl: а тие упорни се да протестираат бе,слабо им оди кумствово,како едно име не им се погоди:^)

На baba Rada и Worldas им се допаѓа ова.
  6. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.201
    А кои критериуми ги исполнува државава за влез во НАТО? Ние немаме ниту вооружување, ниту асална војска. Терористи ни заземаат раководни функции после една пародија од војна (facepalm) Значи за инает од Русија, и ќоро и сакато примаат таму.

Инаку, вака беше и во 2008-ма, сите говореа дека е одлучено и дека Македонија станува членка, се до самиот ден.

На Kolumbo, Rama, carangigia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Ivan-Ice

Ivan-Ice Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2018
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    494
    Името е сменето уште кога сме се согласиле да не примат во ОН под референцата ПЈРМ, со тоа сме прифатиле дека името нема во никој случај да биде Република Македонија туку ќе мора да има додавка, придавка... само што тоа досега не ни го кажувале.
    Е сега се поставува прашањето, што е подобро да се пресече еднаш и да знаеме на што сме, или да продолжиме и во наредните 50 години да живееме во илузија и некој да билда рејтинг и полни џебови?
    Она што секој од нас кога ќе се преиспитува себеси зошто е за а зошто против треба да се запраша, која ни е алтернативата. Според мене Македонија е мала и слаба држава и како таква нити има моќ ниту капацитет воено и економски да биде самостојна.
    Во тој случај единствена опција ни останува Русија. Запрашајте се дали вие би сакале да живеете во држава како Русија или би сакале да живеете во сојуз кој има Европски вредности па ако сакате и Амерички.
    Мене Америка како држава ми се допага освен што сега председателот им е малку ајде така да кажам нестабилен и не е она што Америка го заслужува како водач, но тоа само покажува дека дури и американскиот народ знае да погреши.
    Да се вратам на нашите случуања, лесно е да се биде патриот со полн џеб, но со 200 евра плата тешко кој семејството ќе си го сака а камо ли државата.
    Сите велат народот е против промена, но јас не видов ниту еден посериозен грагански протест како на пример оние во Грција. Ние протестираме изгледа само од Јуни до Август кога ги окупираме грчките плажи.
    Постои ли друг народ кој остава милиони евра во држава која ве негира во потполност?
    Ние сме опстаначе како народ и под турско и под српско кога презимиња ни менувала, вера ни менувале, колеле, беселе па сега не ќе сме останале или одентитетот ќе ни го сменела една придавка или додавка.

На baba Rada му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Priroden

Priroden Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2015
    Пораки:
    800
    Допаѓања:
    2.960
    Чим е поврзано со Крушевска Република, дајте вмровскамакедонија, граѓани вмровци и да завршиме со државава веќе :D

На Rama, Justicija, Читател и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.241
    На Bitter-Sweet, Kolumbo, Rama и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.241
    Медиумите блиски до СДСМ и Заев го објавија предлогот :D

Република Бајрамско Светосавско Ѓурѓовденско Илинденска Македонија

На Abeja и A.27 им се допаѓа ова.
  11. Читател

Читател Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2015
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    5.806
    Јас би сакал македонија да се вика секако .. поточно кој како сака да не вика и тоа би било вака:

Republic of [ insert name here ] Macedonia 8)

Така ќе ги заебеме сите Сите ќе мислат дека се викаме онака како што они сакаат, ама у релноста ние ќе си се викаме како што ние сакаме.

Ќе им угодиме на сите, сите ем ќе се среќни и задоволни ем ние ќе ја постигнеме нашата цел.
    БИНГО!!

Освестете се !!!

RUN за граѓаните на Република Македонија RUN

На theowndemon, Rama, DAngel и 3 други им се допаѓа ова.
  12. dianna95

dianna95 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    106
    Младите се тепат за да нема промена на името а не размислуваат дека ако не се смени името Македонија ке стое во место... сите млади бегаат, нема никакви услови за живот..и патриотите што се борат за името еден ден ке си заминат затоа што никој нема да ги цени.

13. A.27

A.27 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2018
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    740
    Најдобро би било името ако веќе се менува да биде Демократска или Народна република Македонија

14. Роберт 7

Роберт 7 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2016
    Пораки:
    1.322
    Допаѓања:
    11.337
    Многу е лесно да се продаде нешто што не си го спечалил туку ти го оставиле во наследство т.е. некој друг се потел, читај-гинел и гниел по затвори....Се прашал ли некој што е тоа традиција и културно наследство? Сте слушнале ли за термин Етнологија на еден народ?? а да, традиција- тоа е нешто за кое америве најмногу се борат а го уништуваат кај сите народи во светот. Еееј, амери бе...криминалци од цела Европа пред 3 века ја опустошиле цела северна и јужна Америка уништиле древни цивилизации со сета нивна култура и вредност и денес со моќта на парата го владеат светот...ц ц ц..
    Сте се прашале ли вашите дедовци како поминале во Втората световна војна? или како некои од нас поминаа 2001вата? или оние деца што останаа без татковци 2001вата? или без своите домови? знаете ли што бранеа сите тие војници, полицајци? Зарем за плата од 20000ден гинеа по Арачиново и планините?? НЕ...гинеа за идеологија, за Македонија, за она што сме го наследиле од нашите татковци, мајки, баби , дедовци и прадедовци...Сите тие гинеа и се мачеа да создадат држава за денес некои пилиштарци што ништо, АМА БАШ НИШТО не направиле за ова мало парче земја се сложат да променат име.
    Јас за политичарите не зборувам...ако се они паметни и верни на овој народ и Татковина, нека направат овде да се живее подобро од Европска Унија и светот.
    Сте се запрашале ли само колку повеќе даноци и давачки ќе има овој народ со влезот на Македонија во НАТО и ЕУ???
    Јас сум за тоа кога веќе нема избор со името нека ни го сменат насила ама јас нема сам да си го сменам...зашто сепак македонците се пиреј...кога тогаш за 50-100 години ќе си имаме своја држава Македонија повторно, може во помали граници може во уште поголеми...Ако едниот дедо бил македонски Партизан, а другиот е еден од основачите на весникот Нова Македонија и двајцата скапале по затвори после Војната само зошто го сакале ова парче земја кое на и на нив татко им им рекол дека се вика Македонија, јас ама баш немам никакво право да гласам на референдум или да дозволам некакви квази политичари да го менуваат.
    Кога они би станале од гроб и кога моите неродени внуци би се сложиле за промена на името на оваа држава тогаш и јас би се сложил.
    НЕМАМ ПРАВО ДА ПРОМЕНАМ ИМЕ НА НЕШТО ЗА КОЕ НЕ СУМ СЕ ИЗБОРИЛ, А СО ЦЕЛ НА МОЈОТ ГАЗ ДА МУ Е ПОУДОБНО!

На Abeja, Bitter-Sweet, Rabbit и 7 други им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Ееејјј има тема и за ова? :) Најс

Исто ми се фаќа како ќе биде, се додека во името го има зборот Македонија.

На lovestoneddd, theowndemon, Someonespecial и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Worldas

Worldas Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2018
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    174
    Централно балканска република Македонија :)

17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303

На Someonespecial и Worldas им се допаѓа ова.
  18. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.773
    Кога се зборува за промена на името , тоа значи дека Македонија зборот/именка/придавка (што и да е) тоа ке биде сменето ???

Ако до Македонија само се додаде некоја придавка/именка/ што и да е , тоа не е промена на име , тоа е додавка , Македонија ке си стои , јазикот ке си стои Македонски , од каде вие дека Името Македонија ке го нема/избрише/ке се промени ???

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Poyraz Karayel

Poyraz Karayel Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2018
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    917
    Република Северна Македонија, конечен договор. (fingers)

Последна измена: 29 мај 2018
  20. Stephen Amell

Stephen Amell Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јуни 2017
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    26.477
    А зошто пак тогаш воопшто нешто да се додава? Чим тоа не е промена на име тогаш нека се вика државата Македонија. Не треба никаква ни именка, ни придавка.

На Abeja, Kolumbo, zuto и 3 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.