Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Промена на името на државата

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Rexona.., 19 јуни 2017.

?

Кое име е прифатливо според вас?

1. Република Вардарска Македонија

33 глас(а)
    8,4%
  2. Република Скопје

8 глас(а)
    2,0%
  3. Друго

56 глас(а)
    14,3%
  4. Ниту едно, да си остане како што е

295 глас(а)
    75,3%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Tetrapak

Tetrapak Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2017
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.386
    Што не ти е јасно???
    Како се самоукинуваме?
    Вака
    До сега бевме Македонци и ја имавме историјата на Македонците низ времето...
    А од сега сме ново создаден народ без историја,се откажуваме од тоа што е наше...тоа што е наше ќе припаѓа на друг....имам многу примери и споредби ама темава премногу ме иритира и ќе се воздржам од понатамошни коментари.....
    Мене ме боли за Македонија,во градите ме боли,се чувствувам понижен....

На Konfetka, Olgica.bu, Abeja и 4 други им се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Кога се распадна Југославија и станавме независна држава, па добивме име БЈРМ, кој континуитет во нашата историја, култура и традиција беше изгубен?

На sparklie, Annath, Amellie13 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Ne po vrat, po shija.

Ete, toa e oblandata, fino napravena za da ja prifatime.

Ste slusnale za trojanski konj? E ova e trojanska oblanda.

На Abeja, sjdgo, orevokrsacka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. sagittarius989

sagittarius989 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2015
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    319
    Неможам да издржам морам да пишам иако партија како партија воопшто не ме занима.
    Па не сум верувал дела толку одвртна нација сме, македонЦИ, ма немој, еден на еден очи си вадиме, ајде бе црпки зелени кажете колку од вас сте спремни да го сменете името ваше за подобар живот, нема да признаете оти сами на себе лице си правите не пак на друг а тоа ќе го напрвите 95%, а колку пак си го имате променето бре смешки сте иди мк да земам по една бомба вџеб да ви ставам, појди во англија се викал столе ама се прекрстил во стан, појди во америка се викал горги се прекрстил во џорџ а во прилеп и мк најголем патриот изиграва, појди во германија се викал дени се прекрстил во денис, а таканаречените бугари пак не се веќе интересни, и вие најдовте да јадете *овна тука, никогаш нема да не биде не само околу ова него општо за се така да си знаете.

На Amellie13 и daylight им се допаѓа ова.
  5. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Bjrm e dvojna formula, a ova e erga omnes.

Kolumbo ke bide Kolumbo, ama kakov, severen? Ne blagodaram, bev i ke ostanam MAKEDONEC, a Zajec ako saka da preimenuva nekogo, neka se samoukine samiot.

На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Tetrapak

Tetrapak Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2017
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.386
    Тоа не е име бре жено,ова сега ќе биде ерга омнес шо не е јасно

На Abeja, sjdgo, Kolumbo и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.625
    @Kolumbo Не одговори на моите прашања ниту на прашањата од другите членки. Фокусирај се, исфрли ги од глава трагедиите кои ви ги изнакажале во штабот и црните сценарија, остави тоа за фб статус да пишеш да собереш поени. Фокусирај се и размисли логички што реално ќе изгубиш ти во твојот живот ако од утре си Северно Македонец на хартија ?

На Amellie13, Someonespecial, simonka93 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.240
    Кои се бенефитите од влезот во НАТО и ЕУ? Може некој да ми ги елаборира за да знам? Не тролам. Сериозно прашувам.

На Abeja, Tetrapak, carangigia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Мажу, за се' и сите и секоја употреба.
    Ама суштински, ние пак ќе бидиме исти го*на утре, како што сме и денес

На daylight му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Odgovoriv 100 pati, no problemot e sto ne sakate, a ne deka ne mozete da razberete.

Kakov stab dete? Za partii li se raboti ili za ime na drzavata, za koe se ginelo so vekovi?

На Konfetka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. sagittarius989

Се зачлени на:
    17 ноември 2015
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    319
    А сега Македонија ни е името на државата?

На blackwave, Someonespecial, simonka93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Илузија за релитвна стабилност на капиталот. Пристап до фондови и кредити со ниски каматни стапки, промовирање на поширок пазар, донесување и имплементирање на европски закони во сите сфери и подрачја, надзор за извршеното. Нема да им требаме бедни и пропаднати, во интерес им е да станеме развиен пазар и добри конзумеристи... основа на капитализмот.

На Amellie13, daylight и monibejbi им се допаѓа ова.
  13. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Da, ako ne si znael.

14. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.625
    Те прашувам пак . Одговори ми на ова. Фокусирај се и размисли логички што реално ќе изгубиш ти во твојот живот ако од утре си Северно Македонец на хартија ?
    Фокусирај се и размисли логички што реално ќе изгубиш ти во твојот живот ако од утре си Северно Македонец на хартија ?

Wrong. Сега си Фиром.

На Amellie13, CameliaMiller, blackwave и 4 други им се допаѓа ова.
  15. sagittarius989

Се зачлени на:
    17 ноември 2015
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    319
    Доволно е слободната економска зона

16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Ама нема!! Сто пати препрашав. Верглам без веза на 4-5 страници со исти прашања. Ко Дон Кихот се чувствувам.

На daylight и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  17. ушко

ушко Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    2.277
    Во најмала рака барем трговската пречка ќе се отвори за соработка со многу држави....посебно зошто земјоделството кое ни е многу силна гранка а не толку ценето од нашите лидери последните гпдини ќе може да го отвори пазарот во мн држави....
    Ама 100 пати кажал...готови сме ништо од нас.....незнам веројатно нуклеарка ќе добиеме ден после договорот

На Amellie13, blackwave, daylight и 2 други им се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    :rofl::rofl::rofl:

Ние сме тие! Северна Кореја и Северна Македонија :rofl:

На blackwave и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  19. sagittarius989

Се зачлени на:
    17 ноември 2015
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    319
    Веројатно ти незнаеш, фиром да не е бре фиран еден, ако имаш пасош погледни се да се видиш а во спат погледни и во кока држава живееш

20. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2015
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    14.447
    @WildMk Еве јас ќе ти одговорам.Само пред тоа,ова е голем удар за македонскиот народ.Не за македонските граѓани,оние што немаат македонски етнос поддржуваат заради бенефиции и баш им е гајле,утре тие пак ќе си негуваат националност.Ама ние,македонците како народ,убиени сме во поим.
    Што би значело? Сигурно рутина нема да смениш,ќе пиеш кафе и ќе јадеш...
    Во правен систем,прво ќе го згазиш правото скрос,па од него ќе издигнуваш правна држава.И правото на самопределување ќе го згазиш,и Уставот.И ќе се откажеш од малцинството наше кое по дух,е многу појако од нас.Во Егејска Македонија активно работат на афирмација на македонското,само види какви собири прават.И Кривичниот законик ќе го згазиш.Ова е велепредавство,е тоа менува во правниот систем.
    И во верата менува.Од МПЦ Охридска Архиепископија ќе остане само Охридска Архиепископија.А иронијата е што први во Европа сме го примиле христијанството,независно колку тебе ти е гајле за тоа.
    И јазик исто.Јужнословенски ќе го пишуваат.Додуша не дека и сега не е така,ама открија и на Каменот на Розета и на милион други артефакти низ Македонија јазик во континуитет.Еве јас лично една година на своја рака истражував и видов дека има континуитет (и тоа со факти,не тврдења),што верувам не те интересира ни тебе ни тие што размислуваат како тебе.Јазик влече и идентитет.Ако ти сметаш дека идентитетот ти е 100% словенски,мене срце ме боли оти им го даваме Аце,Македон,Архелај,Аминта,Каран,Клеопатра.Ги чувствувам како свои,предци,творци на цивилизација.А уште повеќе за предци кои знам дека постоеле,4 комити,името не им го знам,нити гробовите (се распрснале низ земјава)...Татко ми поднесе лична тортура заради неговите ставови за Македонија.За кого се бореле тие? Јас носам нивна крв.Ми врие мене крвта на ова и нешто ми значи.И како и тие пред мене,сакам ова парче земја пред се да биде тоа што е,а после да биде економски развиено.Зарем да оставиме и слава,и култура,и антиката која е под секој наш чекор,и писменоста и се,за некое евро плус?
    Со ерга омнес,се се менува.Се ќе носи поинаков назив,поинкава позадина.Што ми е гајле ако некој мисли дека БЈРМ како што не викаат (сеуште не викаат) одредени земји,е полошо отколку „Северна Македонија“? Па признати сме од 190+ земји,4 од нив постојани членки на советот за безбедност,уште колку треба? Ќе задоволуваме хирови за исселување во ЕУ? Оној кој сака прогрес,нека направи во својата земја прво,нека ја развива.За поколенијата по него да бидат свои на своето и да продолжат да ја развиваат.Во странство си граѓанин од втор ред,никогаш свој,туѓинец.
    И за крај,не ми е гајле дали ќе уживам во милиони или во беда ќе се давам.Образот ќе ми биде чист,освеста исто и духот слободен,македонски,не северен.
    П.С.Знам дека не допира ова до сите,ама од срце си кажував.

На Tanjamm, Abeja, orevokrsacka и 3 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.