Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Промена на името на државата

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Rexona.., 19 јуни 2017.

?

Кое име е прифатливо според вас?

1. Република Вардарска Македонија

33 глас(а)
    8,4%
  2. Република Скопје

8 глас(а)
    2,0%
  3. Друго

56 глас(а)
    14,3%
  4. Ниту едно, да си остане како што е

295 глас(а)
    75,3%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Nema da ostane nisto nase, sfakas li? Ke staneme nesto sto niknalo, nesto sto nema koren, se' sto e za nas vazno kako istoriski fakt ke go izgubime peglajki ja istorijata so komisii.

Ako ne prifatite ova nema EU i NATO, ako ne prifatite ona nema.....

Ete taka majka ke rasplaceme na se' sto znaci makedonstina.

Pravete se na toso, ama eden den ke se setite za sto sme razgovarale, no nema da moze nisto da se smeni.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Јас чувствувам дека многу цртани си гледала.

На Annath, Amellie13, Yowannty и 2 други им се допаѓа ова.
  3. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.923
    Допаѓања:
    2.148
    Ќе има слободен па3ар на стоки на услуги со новиот пасош ке си одиме каде сакаме , и нашите генерации ке патуваат слободни, ќе бидеме рамноправни со 3емјите членки, подобар функионален систем во државава, таму има поглавја што треба да ги усвоиме.

На Amellie13, blackwave и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  4. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.625
    Како тогаш си против нешто за кое не ни знаеш за што станува збор ? GG EZ

На daylight му/ѝ се допаѓа ова.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    И ти како сирената за историја зборуваш.
    И пак не ми одговори на конкретните прашања.

6. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.240
    Тебе во интерес ли ти е твојата конкуренција да е развиена, профитабилна, па утре да ти го затвори дуќанчето. Не си правете некои глупи филмови. Западните корпорации постојат со векови. Ние ниту можеме да бидеме конкурентни со нив, а ниту сакаат. Единствено што тие го сакаат од нас е политичко и територијално влијание и апсорбирање на сиот интелегентен човечки потенцијал.

Романија изгуби 20% од популација, Бугарија 12% во рок од 10 години. Плус, Бугарија има најстара популација во Европа со куп Роми и Турци. Ебеш ти кредити и фондови кога за 50 години кај нив единствено работоспособно население ќе се Цигани, Турци и имигранти. Затоа велам материјалното не е решение. Треба духовна преобразба за да бидеш и духовно и физички богат.

За иднината на ЕУ и Нато и за тоа можам да зборувам. Земји кои за 50 години ќе се преполоват и кадешто интелегентниот човечки двигател ќе оди во пензија, а на нивно место ќе дојдат социјални случаи, имигранти и африканци. Нивната политичка моќ ќе опадне и ќе се сведат на банана држави. Теорија на конспирација? Хм, во ред. Британија и Шпанија го држеа пола свет како колонија. Денес не можат ни Северна Ирска или Каталонија да ја контролираат. Тоа ти е брате. Генерации за потмев.

Ние и сега се конзумираме од Западот. Храна, музика, облека, автомобили, мебел, буквално се. Дали сме во ЕУ или НАТО од материјална страна нив ништо не им значи. Ние не сме пазар од 80 милиони, па да им правиме некоја драстична разлика.

На sjdgo, orevokrsacka и Kolumbo им се допаѓа ова.
  7. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2015
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    14.447
    Немав прилика,за среќа.Читав книги и се образовав.Погрешно чувствуваш.
    Се извинувам за оф топикот.И ги замолувам сите,и погоре цитираната персона и останатите без лични навреди.

На Abeja и Kolumbo им се допаѓа ова.
  8. ушко

ушко Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    2.277
    Каде пишува дека идентитетот од историјата и се наназад ќе се избрише?

И кој меша црква нека не спомнува ич ама баш ич зошто не ви пречи што "браќата" срби 28 години не ја признаваат воопшто црквата ќе пречи што грција ќе ни ја рачуна охридска архепископија

На LollySky и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  9. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Ti imas li pasos?

Drzavava se vika Republika Makedonija, so koe ime e priznata od ogromen broj zemji clenki na OON.

FIROM e referenca, koja sluzi za komunikacija so zemjite na koi im preci naseto ime, a kako takva ne e ustavno ime i ne zadira vo identitetot.

severna e erga omnes i menuva se'.

A ti koga veke si tolku pameten, kulturen i vospitan, obrati mu se so firan na toj koj te vospituval, za da sfati sto odgledal.

На sjdgo му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Of bre, jas vo kratki crti im go kazav ova, no nikoj ne se potrudi da procita i sfati, a deka ke zastanat da procitaat sto napisa, da vidam ne veruvam.

Ubavo se potrudi, samo da ima koj da te sfati.

Pozdrav :)

На fana и SeaMermaid им се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Без разлика мене дали и колку ми се допаѓа капитализмот, факт е дека е најпопуларниот систем во светот.
    Да беше до мене, ќе бевме со уредување како во Стар Трек, ама ни револуциски, ни еволуциски, како човештво, не сме спремни за тоа.

Можеш населението (без разлика на која етничка припадност е), да го едуцираш и да го информираш и да му понудиш можности за напредок.

Колонијализмот не е завршен, само доби нова форма, капитализам и долгови. Мене ми се јасни сите неправилности во постоечкото глобално општество, но тоа не го менува фактот, дека моментално на ваква свест, тој систем е најпрактичен.

Целта на глобализацијата е што е можно поголемо прилагодување на економските правила и политики со правилата на природните закони. Тоа нема да се случи преку ноќ. Има работа и работа и крв и пот и страдање и се'.

Не можеш во денешното глобално општество да се правиш оаза. Посебно со напредокот на технологијата и средствата за комуникација и транспорт, многу лесно може да не заобиколуваат нам и нашите 200 на 250 км воздушна линија територија.. и тоа бесконечно. Единствен губитник во таквата опција би биле ние. Светот нема ништо да изгуби ако не сме дел од него.

На Annath и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  12. sagittarius989

sagittarius989 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2015
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    319
    Се убаво имаш напишано и во се те подржувам, само обие претци кои си ги навел тие се бореле за нас за подобро утре за да имаат нешто и да постигнат слободен и независен живот, и знаш што е жално денес, што денес нема ниту еден кој се бори или ќе се бори на тој начин, значи кој го е гајле за “утре” немој да речеш политичарите, нивната политика си е нивни благодет и ако имаат фазла време ќе седнат и ќе гледаат како народот си ги вади очите бидејки нели тие ги повикуваат на тој начин нивните пристрасни членови, е сега ќе бидам искрен јас, мене а и на сите млади ни треба еу, за да имаме подобро “утре” да овозможиме и оставиме нешто на идните генерации, вака само тапкаме во место и си кажуваме колку сме биле убави и силни :)

На lovestoneddd, Someonespecial и SeaMermaid им се допаѓа ова.
  13. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Веројатно не толку големи какви што се презентираат, но тоа не би требала да биде темата.

Веќе самиот факт што се надминува повеќедецениски спор е добра вест и е за поздравување! Еве јас сум против ЕУ и НАТО (иако не гледам подобра алтернатива во моментов) но независно од тоа, спорот со името премногу и сосема непотребно ги измачуваше луѓето и на двете земји и добро е што се реши.
    Се бореле за заблудите во кои верувале или за кои ги излажале. Истата глупост ја правеле грците, бугарите, србите, албанците... на крај сите од преживеаните се иселиа во Канада и Америка бидејќи во реалноста тоа се сè луѓе кои треба да преживеат со желба и да живеат или се изнаживеат.

14. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.240
    Заев ја води Северна Македонија кон патот во ЕУ и НАТО со тоа што дели спискови за вработување по партиска линија низ сите државни институции и фирми. Оди конкурирај за државна функција без партиска книшка на СДСМ да видиш колку европски вредности се донесоа во Северна Македонија.

На Tanjamm и sjdgo им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    За ова си во право... до некаде!
    Тој систем со врски е некој вид 'традиција' кај нас.
    Предходната власт го доведе до совршенство и овие само го презедоа тој начин на функционирање.
    Но не е тоа вина на Заев, ниту тој учествува во тоа.
    Заев е на ова место, каде што е, единствено со една улога која треба да си ја одигра. Само случајно е некој 'Заев', можеше да биди било кој, но никој друг не сакаше да се нафати на тоа, бидејќи е место на кое ќе бидеш само плукан. Се надевам дека доволно пари добил за сработеното. Јас, како повеќето, не би се нафатила да исправам криви Дрини, за ниту една пара... што да правам пи*ка сум, се плашам :)

16. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Kakva EU ti treba? Onaa koja ke te prifati onakov kakov si - Makedonec ili EU za koja treba da se otkazes od sebe i od idealite za koi ginele pradedo ti', tatko mu', dedo mu'...?

Znaes sto treba za da bide podobro?

Rabotenje, nosenje stranski investicii, a ne kapitulacija.

Dojdoa vo drzavava Dzonson Meti, Dz. Elektroniks, Van Hul, Dz. Kontrols, K. i Subert, KSS i uste pet sest takvi investicii da ne gi pisuvam site i vednas se pocustvuva deka nestata se podobruvaat.

Patot bese trasiran, trebase da se prodolzi so rabotite da bide dobro tuka, a ne da sonuvame so race vo dzepovi.

На sjdgo и SeaMermaid им се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Што беше трасирано? На тие кои ги наброја, повеќе им плаќавме од државни пари, отколку што вредеа нивните инвестиции.

Да повторам и за тебе, да не речиш не сум рекла:

Без разлика мене дали и колку ми се допаѓа капитализмот, факт е дека е најпопуларниот систем во светот.
    Да беше до мене, ќе бевме со уредување како во Стар Трек, ама ни револуциски, ни еволуциски, како човештво, не сме спремни за тоа.

Целта на глобализацијата е што е можно поголемо прилагодување на економските правила и политики со правилата на природните закони. Тоа нема да се случи преку ноќ. Има работа и работа и крв и пот и страдање и се'.

Не можеш во денешното глобално општество да се правиш оаза. Посебно со напредокот на технологијата и средствата за комуникација и транспорт, многу лесно може да не заобиколуваат нам и нашите 200 на 250 км воздушна линија територија.. и тоа бесконечно. Единствен губитник во таквата опција би биле ние. Светот нема ништо да изгуби ако не сме дел од него.

На lovestoneddd му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Voopsto ne e vazno dali im se platilo ili ne, tuku vazno e sto tamu se vrabotija lugje koi dosta solidno zarabotuvaat, prosecnata plata zaedno so bonusite odi do 300-350 evra operatorska plata.

Nema sto da mi kazuvas za globalizam, znam za toa mnogu pred ti da go slusnes kako zbor i jasno mi e sto znaci.

Problemot e vo toa sto ne sakate da sfatite, e deka site koi se vo toj svet kade sakate da odite se ona sto se, a nie nema da bideme, nie ke otideme tamu kako - nisto.

Ne mi treba mene EU i NATO, ako treba da ja izbrisam od sebe makedonstinata.

Za koj gjavol gi pisuvale postulatite osnovacite na EU? Za sega da se obezlicuvaat narodi pred vlez vo istata unija?

Ne, blagodaram mnogu, ne mi treba.

На Prijatelot му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ушко

ушко Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    2.277
    Странски инвестиции..интересен поим за кои пола ни денеска не им се знаеше потеклото дали вистина се газди тие што се или парите излегуваа низ една врата а се враќаа како наводни инвестиции

Тие фирми имаа топ клима овде...
    Ефтина работна рака...зошто Груески направи намерен кикс...им дозволи на тие фирми пд европска плата да го искоростат нашиот систем за минимална плата....
    А за тоа со Заев и списоците тоа кај нас е традиција кој е на власт да вработува
    Во тие странски инвестиции ни 2 % не влегоа луѓе ако немаа книшка
    Чиста сметка
    Инвеститорот доби ефтина работна рака..Груески си доби гласови за вработувањето....зошто без книшката влегоа луѓе на прсти што се бројат.

На Annath, lovestoneddd и WildMk им се допаѓа ова.
  20. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.240
    ВМРО-ДПМНЕ не го измисли партиското вработување. Тоа е дело на Комунистичка партија на Македонија ( подоцна СДСМ) каде што за да бидеш функционер мораше да имаш членска карта од комунистичка партија. Сите функционери во СФРЈ беа членови на КПЈ. Тој тренд си продолжи и после независноста кога КЈП се ребрендираше во СДСМ. Се вработуваше апла партиски. Нивни деца, нивни внуци. Сите државни фабрики во нивни раце.

За другото. Тргни се од тие ПДФ книги за капитализам и глобализам. Тоа е ирелевантно. Следна светска империја е Источна Азија. ЕУ ќе биде обична банана без чоколаден шлаг.

На sjdgo, ADOKI, orevokrsacka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.