Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Промена на името на државата

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Rexona.., 19 јуни 2017.

?

Кое име е прифатливо според вас?

1. Република Вардарска Македонија

33 глас(а)
    8,4%
  2. Република Скопје

8 глас(а)
    2,0%
  3. Друго

56 глас(а)
    14,3%
  4. Ниту едно, да си остане како што е

295 глас(а)
    75,3%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Па дел од идентитетот се народните песни и ора, не е идентитетот само име.

На anaja1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. carangigia

carangigia Популарен член

Се зачлени на:
    15 мај 2017
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    6.652

Во недостаток на аргументи, сдсовците секогаш спомнуваат штаб (facepalm) Типично и видено.
    Каква win ситација? Кој ова го кажа Заеб или Зоран? Можеби едниот го кажал, а другиот ќе го одрече.
    Уште ли верувате во се што ви сервираат? Стварно мислиш дека Грците дозволиле „win“ ситуација? Жалосно.

Револуционерите не го дале животот за северна Македонија, а уште помалце не го дале животот за некој да го смени името Македонија.
    Ако ништо не менува придавката северна зошто тогаш се наметнува?
    Мене ми менува како најосновно промена на сите документи, но многу поважно е што ќе останам без македонскиот идентитет и што се плука врз македонската историја.

На Битката на Ножот се убиени 67 Македонци, а најмладиот меѓу нив имал само 17 год. они се бореле за слободна Македонија, а не северна. (овој податок ќе се менува во учебниците).

Христо Узунов во прошталното писмо за својата мајка напишал Маките на татковината се повеќе од сите страданија на секоја наша мајка. И јас - без ни најмалку да те навредувам - се чувствувам повеќе син на втората моја мајка - Македонија, отколку на тебе, која си ме родила.
    Христо Узунов Македонија ја споредува како негова втора мајка и го дал животот за неа, а не за северна.

Турците кога го убија Пере Тошев му го исекле телото на парчиња и не дозволиле роднините да го закопаат. После 5 дена роднини криејќи се успеале ги соберат коските во кофа.
    За кои идеали умрел тој човек? За ти да шеташ по еу држави? За да плукаш по се што е македонско? Да не цениш име на држава? За да се исмејуваш со нивните споменици?
    Историските податоци кај тебе нема да создадат никакви чувства, бидејќи најважно е да влезеш во еу па макар и шпоретка да се викаш.

Погоре ти поставував прашања околу мерцедесот гледам ниедно не одговори.

Последна измена: 13 јуни 2018
    На donnalia, Плавуша123, orevokrsacka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. ушко

ушко Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    2.277
    Da da dzabe se obiduvam
    Operator kade vo butik ili na sank
    Davav 1800 za cigari sega za istite cigari davam 4000

На makedonkamak и WildMk им се допаѓа ова.
  4. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Vo fabrika, kade sakas da bide operator?

Gledas li? Ne vi se raboti vo fabrika, podobro vi e vo butici da sedite po cel den so tel. vo race, e izvini, za toa ni vo EU nema plata.

Cenite na cigarite vo cel svet rastat, zatoa sto em go rusat zdravjeto, em se licen izbor. Ostavi gi, nema da davas tolku pari.

На sjdgo и Плавуша123 им се допаѓа ова.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Тешки да се бришеше така лесно 'македонштината'. Имаше да не избришат и нам и уште 1000 други националности, уште одамна. Што и да прават, македонче ќе си остане македонче. Не се грижи, имаш право на лапсуси, простено ти е, пошто си стар(ичок).

На simonka93 и Yowannty им се допаѓа ова.
  6. ушко

ушко Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    2.277
    Jas rabotam privatna rabota sto nema vrska ni so vmro ni so sdsm..se sto storiv i napreduvav so moite dve race go storiv

A ti tolku spomenuvas operator vo fabrika pa veruvam i tvoite 2.000 000 narod ima mesto za site tamu.
    Cela drzava po 300 evra top zatvorote sve kafane

На simonka93 и WildMk им се допаѓа ова.
  7. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.240
    Целиот овој договор се фокусира на нашето словенство, а ние немаме ниту фолклор, ниту обичаи, ниту носија словенска.
    Тоа е во твоите очи, но ако се водиме со чесност не треба да има манипулација. Договорот не го гарантира македонскиот идентитет. Напротив. Го брише целосно. Заев лаже и манипулира. Државјанство и етнос не е исто. Ерга омнес значи севкупна употреба и надворешна и внатрешна. Тоа значи нема да постои етнос во Македонија, туку државјананин на Република Северна Македонија, а државјанство македонско, но тоа по дифолт не те прави Македонец. Македонско државјанство имаат и Албанци, Турци, Роми, Срби. Всушност, тоа значи дека ние сме збир од се и сешто.

На sjdgo, SeaMermaid, orevokrsacka и 2 други им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Глобално село, во мало :inlove:
    И не те тролам, и да е така, мене не ми пречи.
    Не можам да живеам на постигнувањата од минатото, денес ми требаат постигнувања.. нови..
    Секоја генерација, треба да си ја извојува својата битка за парче небо (малку лирика, не е на одмет)

На lovestoneddd му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Afrodite¥

Afrodite¥ Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    2.979
    Дечки, бидна бе.
    Да беше важно вашето мислење на форум ќе се водеа преговорите. ^_^

На sparklie, Annath, CameliaMiller и 10 други им се допаѓа ова.
  10. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Do nekade sama napisa vo ova mislenje, arno ama poentata ja utna.

Bash poradi toa sto nikoj ne mozel da ja izbrise makedonstinata, "cadorot" go donese na vlast Zajec, za da napravi samoukinuvanje i samobrisenje od mapata na narodite.

Tolku ubavo ke si ja zavrsat rabotata "prijatelite" na Makedonija, toa e cudo edno.

Ne e prv pat narodecov nas da izede oblanda, no ja izede li ovaa, posledna ke mu bide, bidejki site novi ke gi jade kako severnoMakedonec.

Sram da ni' e kako narod, 500 godini pod turska imperija i sme opstanale, a sega ke se samoukinuvame.

11. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Nikoj nisto ne mi dal na tacna, se' sum postignal sam, ne mi treba mene shlep sluzba.

Da, ima mesto vo fabrikite, a ima mesto i za drugi fabriki, no namesto da se nosat fabriki, se prodava makedonstinata.

Sakas primer?

K. i Subert vo Bitola vraboti mnogu bitolcani, no, za zal megju niv imalo i nekoi na koi ne im se raboti, zatoa sega tamu rabotat prilepcani, demirhisarci, kicevcani i dodeka nekoj od bitola dreme bez rabota i bara rabota za da ne ja najde, drug od drug grad si zema plata od 20.000 denari.

KSS ili sega JSS vo Kicevo, rabotat kicevcani i lugje od M. Brod, DrekslerMaer vo Negotino, rabotat i prilepcani.

Znaci treba da se bara rabota za da se raboti, a ne da se bara rabota za da ne se najde.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Makedonec:

Петре М. Андреевски

"Не е срамно ако умреме до еден,
    но голем срам е, ести голем,
    ако останеме без нашето име
    од кое уште се плашат ко од чума.

А без име, векутуми, а без него
    и гробовите ќе ни бидат празни"

Dobra nok na site i pamet vo glava, ne se raboti za partii, se raboti za makedonstinata

На Tanjamm, Bitter-Sweet, VDT2906 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Нема да гласам на референдум, ама би...ке беше За промена.
    Референдумот не ке смени ништо во однос на ова. Не мислам дека мнозинството ке гласаат против. Да, глупо е сите документи да се менуваат, ама глупо беше и ФИРОМ и сите блокади. Тоа што се откажуваме од античкото... Не ме занима, ич. За Грците, Бугарите, па и дел Срби и Албанци...ние сме некакви си, само не Македонци. Брига ме за нивното мисленje.
    Драго ми е што заврши. И треба да успее. И треба да не прогураат у ЕУ. Штета што ке трае тоа,ама ако ако се изборат а мора да се изборат за брзо да биде..од мене имаат поддршка. Неjкам бугарски пасош да вадам. Сакам слободно да бирам каде ке аплицирам за работа, без нервозите дека на краj избрале ЕУ граганин оти, бла, бла.
    Македонци остануваме. И толку ми е битно. Не се самоуништуваме со ова. Не се деградираме. Оние комисиите али со Бугарите и сл. Ми се блjак. И,сепак, генерално, оптимист сум. :)

На Annath, bile454, crimson и 8 други им се допаѓа ова.
  14. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    Искрено мислам дека дури ме здоболе едно две минути за името кога слушнав. Тоа инаетот наш веројатно си имаше улога...ама ми помина.
    Ниту гледам на ова решение како сигурен пат кон подобра земја, ниту ќе биде подобро ако останеме како што сме. Македонци, хах. Кој и да дојде на власт си прави што сака, ќаир имаат само тие со партиска книшка, здравството ни пропаѓа, образованието за никаде, се вработуваат само нивните. Тоа требаше прво да се реши, тоа е најбитно. Откако избутаа све неквалификувано со книшка по институцииве, џабе ни е и античка Македонија да се прекрстиме, далеку сме од Европа ние. И не ни е крив за тоа ни Груевски ни Заев. Сами сме си криви. Губам оптимизам кога станува збор за животот овде, и не кога гледам вести или следам политика, туку кога слушам приказни на обични луѓе, на народот. Со ваков народ, ништо од нас.

На Tanjamm, Annath, bile454 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.110
    Добро сте ја средиле темава вчера. :)
    Банирани корисници на определено време од темава поради навреди и оф-топици:
    baba Rada
    "Zoki"
    Mamli
    GrevMk
    A.27
    DAngel

Баниран од цел форум на определено време поради правење профил за тролање е Читател (за профилот North Macedonian).

Се надевам останататите ќе дискутирате без навреди, а другите кога ќе ви истече банот ако сакате да искажате мислење ќе го направите тоа во склоп на правилата на форумот.
    За жалби и поплаки сандачето е отворено, како и секогаш. :)

На fana, iloveyou29, makedonkamak и 5 други им се допаѓа ова.
  16. edenandrej

edenandrej Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2017
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    931
    Вечер протест во 20:00 пред собрание на РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА. Организатори н.г. Комити Скопје и неколку други организации и индивидуалци. Во Битола е закажан протест на плоштад Магнолија во 19:00 часот. Се гледаме.

На Tanjamm, Kolumbo, koritsaki и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Роберт 7

Роберт 7 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2016
    Пораки:
    1.322
    Допаѓања:
    11.337
    Лажов, психопат и Шупак...
    Трендо Брате..капа долу!
    off.net.mk/lokalno/bulshit-detektor/da-go-slushneme-shupakot

18. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    На Kolumbo, carangigia, SeaMermaid и 6 други им се допаѓа ова.
  19. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.000
    Како ги избркал?
    Од подвижниот и празноглав циркуз не можеш ништо да очекуваш. Просто, не може една реченица да сврзе , а гаф да не направи. Вакви сериозни одлуки не се за мочко од човек како него.
    Не сака и тој, кутриот. Кога Никос Грујос т.е Х. Мицко ќе му свирка, така ќе играТ. Ништо чудно.
    Убави погоре е напишано ПРЕТСЕДАтеле...
    Колки само лижел тамо кај што плукал, сите сме сведоци. Тоа е тоа- восок фигура.
    Ја напуштил средбата зошто е тотално неспосбен коњ( да ми извинат животните).

На cresa-jagoda, Amellie13, lovestoneddd и 2 други им се допаѓа ова.
  20. butterfly_mk

butterfly_mk Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2017
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    349
    Бре бре што омраза ќе беше ова кон Македонската нација на некои поединци. Едно ќе ви кажам може само вода да му носите на Иванов, Иванов има најголем легитимитет во Македонија како политичар што некогаш е избран. 550000 гласови не се играчка никоја партија и никој пединец не ги добил, да не збориме дека е доктор на науки за титула која многу можат да сонуваат само. А вие само продолжете да газите по се што е Македонско...

На Kolumbo, carangigia, zuto и 3 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.