Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Промена на името на државата

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Rexona.., 19 јуни 2017.

?

Кое име е прифатливо според вас?

1. Република Вардарска Македонија

33 глас(а)
    8,4%
  2. Република Скопје

8 глас(а)
    2,0%
  3. Друго

56 глас(а)
    14,3%
  4. Ниту едно, да си остане како што е

295 глас(а)
    75,3%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Zrtva e da se dade i zivot za korenot, za identitetot, za tatkovinata, a ne da se plukne vrz dusite na site koi zaginale za nejzino osloboduvanje.

Koe vnatresno, koe nadvoresno, erga omnes e, sto znaci i vnatresno i nadvoresno ke sme severnoMakedonci.

Gubime etnos, gubime identitet, stanuvame "gragjani". Sto e tuka dobro, sto ne sme "selani"?

15-20 godini? Rabotite i preku nok se menuvaat, a ne za 15-20 godini.

Problem e sto nabrzo ke stanete svesni sto gubime.

Se' ova e oblanda od tipot na - na 15-ti septemvri, narodot ke ja zeme sudbinata drn brn i ke ima vo sekoe semejstvo barem eden vraboten.

Druga oblanda - nekoi prasanja ne zasluzuvaat odgovor, bidejki eve SAD ne' priznaa. Eve go nivnoto priznavanje - ako de, smenete si go imeto, ke ve vikame kako sakate.

Treta oblanda - koj maz ke vovede dvojazicnost vo Strumica? Neli Zajec go kaza ova?

Cetvrta oblanda - dodeka disam drn brn, a sega? Ke menuva ustav?

Petta mnogu ponevazna oblanda - nema poveke RDT, ama ja preplativme so gorivata, neli?

Osvestuvanje narode moj, toa treba, a ne veruvanje vo sareni prikazni, prodavame identitet za nisto.

Последна измена: 14 јуни 2018
    На zuto, orevokrsacka и Amelia им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.073
    Допаѓања:
    268.870
    Дејче, оди поднаучи англиски, сериозно.
    United States of America
    The State of New York
    Republic of Serbia

Итн. Аман.
    На македонски: Република Северна Македонија

На англиски: Republic of North Macedonia (а денес сме, верувала или не, Republic of Macedonia).

На Lella, oblace1, JuLleE и 11 други им се допаѓа ова.
  3. Amelia

Amelia Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    2.253
    Допаѓања:
    1.680
    Тебе па многу те заболело за идните неродени поколенија. Ма се грижам за сегашноста ја живеам сегашноста, гајле ќе ми биде во гробот дали мојте пра пра внуци ќе се луксузираат по одмори. Ќе бидат невидливи за Европјаните без историја минато дрво без корен=ништо, нула. Ние сме должни да обезбедиме да се гордеат со својата држава, јазик, историја. Сето ова е меѓу гнасните политичари обичниот народ не се замара, си се водат под свои убедувања, многу често на одмор кога сретнам странци кога сврзам два три реда муабет кога прашат од кај сум одма аа Alexander the Great, значи се водат по сопствено сфаќање знаење, не по ебаната политика!

На Abeja, orevokrsacka и Kolumbo им се допаѓа ова.
  4. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Ah bre sto tuku se raspravate za prevodot? Najmalku e vazen, drugo e vazno. Vazno e sto ne se menuva samo imeto, makar i erga omnes da bese, problem e sto ni' se menuva identitetot.

Site vo zemjava ke ostanat ona sto se - Abanci, Turci, Srbi..., samo nie ke bideme nikoj i nisto.

Toa e problem, a ne prevodot od angliski jazik.

На Amelia му/ѝ се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.073
    Допаѓања:
    268.870
    Македонец е никој и ништо?
    Како?
    Со кој дел од договорот сме никој и ништо?

На Annath, cresa-jagoda и WildMk им се допаѓа ова.
  6. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2018
    Пораки:
    1.576
    Допаѓања:
    10.982
    Што се однесува на темава во старт да си кажам дека сум аполитичен за да не почнете да ми лепите етикети какви што дел од вас знаат да го прават тоа. Можам да кажам дека политиката која ја водиме од самиот почеток е погрешна. Зошто велам така? Бидејќи поради некои банални работи ни се случуваа настани како Конфликтот во 2001 и Диво Насеље. Политичарите ќе си ги играат и понатака нивните гадни и матни игри, а народот ќе си остане со прстот во уста. На протести не одам бидејќи според мене протести во држава каква што сме ние немаат никаков ефект. Колку други работи треба да се решат за да бидеме нормална држава е неспоредливо со проблемот со името. Што мислите дека ќе се промени нешто доколку Македонија влезе во ЕУ и НАТО? Нема да се промени се додека не се отстранат некои работи поради кои веќе долги години тапкаме во место. Што се однесува за НАТО јас не сакам да влеземе во таква криминална и геноцидна структура бидејќи најголемите злосторства се направени од нивна рака и тоа врз цивилно население. Еве дека не функционираме како што треба говори и самиот факт дека после обилни врнежи на дожд во Скопје настанува тотален хаос. Нели ќе го решеа проблемот ? Каде се сега да реагираат? Каков народ сме подобро и не заслужуваме.

7. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    8.568
    Е не е исто. Едно е да си ја сакаш и почитуваш државата и нацијата, а сосема друго да го негираш и деградираш комшијата и да работиш на негово уништување. Првите се националисти (и тука нема ништо неприродно) а вториве се фашисти. Грците не се загрозени по ниеден основ, ние сме загрозени и реакцијата е таква каква што ја гледате. Тој што е доведен до работ, лае и гризе по се што го смета за опасност. И допрва ќе гледаме нетрпение и меѓусебни пресметки. Ете тоа ќе биде главнта придобивка на историската победа на премиерот ви. Ништо, апсолутно ништо арно нема да произлезе од оваа платеничка акција, само подлабока мизерија на сите полиња.

На Bitter-Sweet, "Zoki", zuto и 3 други им се допаѓа ова.
  8. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Поентата е да не спаѓаме на такво ниско ниво и ние.
    Да знаете и дека се срамат! Со сите млади школувани грци што сум имал контакт не можеа да се изначудат што па тоа нивните политичари имаат против македонците... е сега во секој народ има багра како хрисиавгијанци
    Точно!

Ги читам коментарите низ српските медиуми повод договорот, има не мал број кои одат во потсмевлива насока, демек грешка било Северна кога отсекогаш била Јужна Србија. Сакам да речам од тоа „својатање„ на територии и истории си патат сите балкански народи.

На Lella, Annath, Joi и 4 други им се допаѓа ова.
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Да де, пологично е да се грижиш за нешто пред 2000 години како Александар, отколку за твоите внуци и правнуци (facepalm)

Ај кажи ми што е идентитет?

На Lella, МК- Селектор, oblace1 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Во право си до некаде. Не личи на ништо да се твита ''смрт за шиптари'' Добро е само што тоа само твит останува за разлика од шиптарите. Секој месец се нападнати македонски средношколци од албански чопор, убиства, војната 2001, терористи на власт. Или во ред е тоа?

На Selest и Плавуша123 им се допаѓа ова.
  11. carangigia

carangigia Популарен член

Се зачлени на:
    15 мај 2017
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    6.652

Ти се изјасни дека си за промена на името на државата, па зашто коментираш на темата?
    Остани си доследна на зборот и прифати секакви промени кои заеб ќе ги понуди.
    Доколку знаеше англиски ќе беше запознаена со фактот дека OF во македонскиот јазик значи ОД/НА.
    On/off/of/up/ down и слично илинденска/ асномска/ северна/горна и слично тебе ќе ти биде сеедно.
    Republic of North Macedonia протолкувано значи Република на/од северот на Македонија. Можеш да ми објаснуваш до утре ама мене сдсовско размислување нема да ми влијае.

Не прави споредби со другите држави бидејќи ниедна друга држава нема да си го смени името.

На "Zoki" и Selest им се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    ај не биди буквалист :)

На МК- Селектор му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.129
    Сеедно ми е дали е сменето името или не, како и да е државава е шит и името ништо не ми значи.

На МК- Селектор, cresa-jagoda, nena2010 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.073
    Допаѓања:
    268.870
    Од првиот ден кога имав право на глас, за СДС немам гласано, само така на вас античките ви чини да си зборите.
    Англиски.... седи кец.

P.S. Има држави кои смениле име. ;)

На Annath, Joi, dunika и 6 други им се допаѓа ова.
  15. carangigia

carangigia Популарен член

Се зачлени на:
    15 мај 2017
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    6.652
    Ај порасни. Можам на англиски предавања да ти држам 8) OF не знаеш што значи.
    Ало бре име на држава сакаат да ти сменат, ако треба и за запирките ќе пишувам.
    Голема работа што не гласаш за сдс кога такви ти се размислувањата.
    Страшно.

На "Zoki" и Selest им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Јас сум уште пострашна, гласам за СДСМ

На oblace1, Yowannty, CameliaMiller и 2 други им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.073
    Допаѓања:
    268.870
    :rofl:

Ај научи ме англиски.
    Како се преведува: The State of South Carolina? :)
    Државата јужно од Каролина или државата Јужна Каролина?

На Lella, Annath, blackwave и 10 други им се допаѓа ова.
  18. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
    Не ни ја сфаќате поентата, која гласи дека не треба да се натпреваруваме во неандерталско однесување.
    И не се твита само, такви пароли се урлаат на протести. Заедничка Македонија, 4-ти Илинден, овој наводно непартиски за името, you name it - на сите десничарски и про-"патриотски" протести.
    Што имаат врска Албанците и што ни се виновни во проблемот со името, ај просветлете ме?

Плус и вакво нешто имало вечерва btw, ова имено е радикална про-фашистичка секта (има пишано еден мој пријател на фб што ги познава).

И, ајде сега пронајдете ја разликата?

На Lella, МК- Селектор, blackwave и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Јасно. Па кажи директно дека ти смета патриотизам и десниот сектор. Инаку секакви луѓе има, нормално дека некој ќе каже такво нешто во толкава толпа на луѓе. Но чудно ми е како не ти смета она што албанците ни го прават нам, а ти смета нешто што од бес кажал некој рандом човек.

На Bitter-Sweet, "Zoki", Selest и 4 други им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Со душа чекам да помини ова побрзо.
    Секако имате short term memory loss, па месец после тоа, се' ќе заборавите.

На МК- Селектор, oblace1, Someonespecial и 2 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.