Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Промена на името на државата

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Rexona.., 19 јуни 2017.

?

Кое име е прифатливо според вас?

1. Република Вардарска Македонија

33 глас(а)
    8,4%
  2. Република Скопје

8 глас(а)
    2,0%
  3. Друго

56 глас(а)
    14,3%
  4. Ниту едно, да си остане како што е

295 глас(а)
    75,3%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Janevski, nas sakaat da ne' ukinat, ti za domenive se nasekira. (facepalm)

На КикиМаус и Јаневски им се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Ќе ти одговорам, откако ти ќе ми одговориш на моето прашање: Што е идентитет?

3. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Ципрас, премиерот на Р. Грција ве демантира:

Ципрас: Не можеме да им забраниме да се самоопределуваат како Македонци

Во договорот постои решение за државјанството, бидејќи не можеме да им го забраниме правото на соседите да се самоопределуваат како Македонци, рече грчкиот премиер во интервју за грчката државна телевизија ЕРТ.

– Овој договор тоа што го прави е да не го потценува правото на самоопределување, тоа не можеме да го направиме. Не можеме да им забраниме да се самоопределуваат како Македонци – рече грчкиот премиер и објасни дека во договорот терминот „Македонци“ не се однесува на историјата на грчката Македонија.

Грчкиот премиер коментираше дека опозициите во двете земји имаат идентични позиции, дури и изјавите им биле исти, додека, пак, во однос на ставот на коалицискиот партнер во грчката влада, Ципрас рече дека Панос Каменос го известил дека ќе си го задржи почетниот став и нема да гласа за договорот, но и нема да ја урне владата.

извор

На monibejbi, Someonespecial, blackwave и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Sto da mi odgovoris? Ne te ni prasav, odgovorot si go napisa malku pogore, a vo toa mislenje moze da se procita, deka voopsto ne si svesna za katastrofava.

Sto e identitet? Se' ona sto go gubime so dogovorot od A do Sh.

Toa e najkratko receno, bidejki dzabe ke pisuvam referat, koga nemas volja da razberes, a ne e deka ne mozes.

Neka ti bide, ne teram nikogo na sila, sekoj ima pravo na svoe mislenje vklucuvajki te i tebe. Za zal tvoeto mislenje e vo silen sudir so realnosta, koja e daleku posurova.

На Плавуша123 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    од а до ш? Јас кажав што е идентитет уште вчера, и тоа 100 пати повторив, и според договорот, ништо од нашиот идентитет не е загрозено. Треба прво да научиш што е идентитет, па после да правиш обиди да дебатираш за него.

Иначе, да, ми постави прашања, имаше прашални реченици во твојот коментар.. знаеш, од оние со прашалник на крајот...

На Someonespecial и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  6. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Ama kakvi Makedonci? Za koj gjavol ima doobjasnuvanja?

Vidi sega vaka, izjavata na Cipras na koja se fati kako riba na blinker i farsata so navodno lutata juznotrosedska opozicija se nacin preku mediumite da ni' se ispere mozok i da se zaletame, mislejki deka sme pobedile vo pregovorite.

Sepak realnosta e druga, a taa e opisana vo nonpejperot koj vcera se pojavi na mediumite.

Pred nas e trojanski konj so dogovor, chii chlenovi ne' brisat vo poim.

На orevokrsacka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Znam jas mnogu dobro sto e identitet i nema sto da debatiram za nego, ne cekam ti da mi kazes, pa uste si kazala 100 pati.

Ti kazuvas, ama ne ja sfakas razlikata pomegju tvoeto kazano i ona sto sleduva po dogovorot.

Se' ke se smeni, sfakas li? Prvo ke se preimenuvame, toa sami ke si go zabiberime, potoa korenite ke ni' se secat, potocno sami ke si gi iseceme, menuvajki ja istorijata so "prijatelskite" komisii. Se' sto za nas bilo etnicki makedonsko, od utre ke bide severnoMakedonsko i toa ona sto e blaga forma na makedonstina, dodeka ona kade se silno vrezani nasi nacionalni obelezja ke mora da go snema i ke go snema.

Pak ti sekavaj se na naseto minato, ama tvoeto i moeto dete ke bidat uceni deka toa minato pocnalo od ASNOM.

Ilinden? Zaboravi, zatoa sto site revolicioneri ke bidat pobugarceni, od Nikola Karev, do Goce Delcev koj ne go ni dozivea vostanieto.

На Плавуша123 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Значи идентитет е името и минатото.
    Добро... друго нешто спаѓа во идентитет?

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  9. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Дали некој разбира добро грчки? Ако може да прераскаже или уште подобро ако може да преведе за што зборуваат во емисииве:

--------
    Кога тоа би било вистина дека е перење мозок на македонците, како тогаш ги објаснуваш грчките негативни реакции за договорот? Дека Грција капитулирала признавајќи македонци и македонски јазик и тн.

Издвојувам еден од коментарите на јутјуб.

Последна измена: 14 јуни 2018
    На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Роберт 7

Роберт 7 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2016
    Пораки:
    1.322
    Допаѓања:
    11.337
    Пред многу години....
    Диво Месо- Горан Стефановски

На Kolumbo, orevokrsacka и КикиМаус им се допаѓа ова.
  11. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    8.568
    Еве јас ќе ти кажам - идентитет е мојата слобода да се дефинирам и развивавам како личност и како таков да се претставувам пред светот. Значи името, јазикот, културата, верата, фолклорот, историјата, и се друго што произлегува од овие вредности. Идентитетот се наследува и надградува од идните поколенија, значи не ни прупаѓа само на нас за да можеме да се откажуваме или да му одземаме нешто. Тој останува нераскинливо ткиво од нашето битие. А некој не убедува дека немаме историски континуитет, туку дека сме никнале од семка, онака случајно пред неколку децении. Мала монструозност ли е ова?

На Плавуша123, zuto и Роберт 7 им се допаѓа ова.
  12. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.625
    Каде со овој договор тебе ти се одзема правото да се декларираш како Македонка? Кој ти наложува да го менуваш или да не збориш на македонски ? Кој ти ја менува културата ? Кој те преобратува во друга вера, иста вера сме со грците, кој ти ги зима ората игрите носиите и фолклорот ?

На Lella, daylight, Amellie13 и 7 други им се допаѓа ова.
  13. Роберт 7

Роберт 7 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2016
    Пораки:
    1.322
    Допаѓања:
    11.337
    Ти познаваш некоја песна во минатото што е испеана за Северна Македонија

На Bitter-Sweet и Kolumbo им се допаѓа ова.
  14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Одлично. Кажи им сега и на другарите.
    Никој нема да ни земе ништо, освен тоа што си е нивно :)
    Овој 'прекрасен' менталитет, вечно ќе биде дел од нас. Да се земаше идентитет толку лесно, јас прва ќе ви го земев и немаше да има 'Тимјаник', на пример.

На daylight, lovestoneddd, Someonespecial и 2 други им се допаѓа ова.
  15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.512
    Допаѓања:
    115.054
    Значи ја отековте со ВМРО / СДСМ, аман веќе!

Вие што сте за ВМРО од каде знаете бе дека вашите не договарале нешто побетер од ова? Или побитно ви е да ви се чисти стиропорите од Скопје 2014!! ( Немојте аман со тоа важно се гради зашто ми се повраќа кога гледам како „квалитетно“ е изградено. Цел свет гради футуристички зданија ние стирпопр барок.)

Сфатете бре дека се е циркуз за евтини пари!! Оној фикусон вчера.. оф мори мајко тој ми бил председател на држава. Тешко нас.

За тие што викаат дека СДС го прифати ФИРОМ. Очигледно сте родени после 91 година и убаво ви го испрале мозочето па не знаете каква беше тогаш ситуацијата. Тогаш балканот гореше од војна. Ако не го прифатевме да влезиме во ООН под ФИРОМ ќе бевме бришана територија. Што имавме бе ние како држава да се браниме? Ќе не распрачеа ќе не изгореа!! Убаво рече БЦ во едно интервју Некој требаше да направи држава за вие да си играте курташак со неа. И да, во првата влада беа ВМРО на власт на чело со Ќљусев и Георгиевски.

Што се однесува до подаечна историја, јас сум комуњарско дете, родена во СФРЈ, во интелектуална средина каде што ме учеле да гледам напред а не да си ја мавам главата со што било како било. Историјата секој си ја интрпретира на свој начин. Едиствено да се вратиме во време на Ацика Македонски па да видиме кои сме биле и какви сме биле.

И уште нешто, ако ова е цената што една држава која е колку едно предградие на ЊуЈорк треба да ја плати, за да не е банана држава, нека. И кои сте бе вие о, антички македонци да не кочите нас што сакаме да одиме напред?

На Lella, Плавуша123, oblace1 и 14 други им се допаѓа ова.
  16. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.254
    Допаѓања:
    72.709
    Ни за БЈРМ не е испеана, па така се викаме :^)

Доколку ТИ знаеше англиски, ќе знаеше дека Republic North Of Macedonia значи Република на/од северот на Македонија
    Republic of North Macedonia значи Република Северна Македонија

Како што и денес сме Former Yugoslav Republic of Macedonia или во превод Бивша Југословенска Република Македонија
    ;)

На oblace1, daylight, dunika и 9 други им се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Преговараа и тоа како :)

Груевски тајно се пазарел за името.

На oblace1, lovestoneddd и makedonkamak им се допаѓа ова.
  18. Роберт 7

Роберт 7 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2016
    Пораки:
    1.322
    Допаѓања:
    11.337
    Денес сме Република Македонија...освен ако не си видела Уставот..

На Плавуша123 и Kolumbo им се допаѓа ова.
  19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.512
    Допаѓања:
    115.054
    Се сум видела и се ми е јасно. Ама ајде де објасни овде дека ова е договорено од 2011 само сега беше погоден моемнт да се стави на папир.

На blackwave, cresa-jagoda и WildMk им се допаѓа ова.
  20. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    Некој поп од Битола вчера на 24 Вести рекол „ако треба ќе земеме и оружје в раце во одбрана на името“ [​IMG](facepalm)

На Lella, Плавуша123, oblace1 и 9 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.