Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Промена на името на државата

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Rexona.., 19 јуни 2017.

?

Кое име е прифатливо според вас?

1. Република Вардарска Македонија

33 глас(а)
    8,4%
  2. Република Скопје

8 глас(а)
    2,0%
  3. Друго

56 глас(а)
    14,3%
  4. Ниту едно, да си остане како што е

295 глас(а)
    75,3%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    За волја на вистината не бил грк, туку антички македонец. Тие имале различна религија и обичаи од остатокот на хеленскиот свет. Војувале против хелените а Демостен (познат оратор и уптравител на Атина) современикот на Филип го нарекувал варварин (оние кои не се хелени) во своите говори и списи, тнр. Филипики. Но тој, и особено син му Александар ја проширува токму културата на хеленизмот во тогашниот познат свет. Работата е што денешните македонци имаат врска со античките отприлика и колку што имаат пакистанците, иранците и тн. т.е. индиркенто сите имаат врска со сите и бесмислено е да се бара директно потекло од таму.

Но сето тоа и не е толку битно (освен ако не сте археолози и историчари), битно е токму она што низ
    одлични прашања постави @lovestoneddd:
    Па како некој кој верувам во карма би рекол ако ни е навистина потеклото од Александар Македонски, тогаш дотолку полошо по Македонија... нешто како германците денес што се срамат од Хитлер.
    И? Што ќе ни фали без историја? Еден предмет на школо помалку! Погледни ги американците и канаѓаните, која е нивната историја и идентитет?
    Ама сфатете луѓе тоа не е наша историја... тоа е историја на античка Македонија, земја што поробувала и им наметнувала животен стил на други земји.
    Внимавајте, ако одите по таа логика и Битола (Монастири) била грчка! И Скопје било српско и турско... а да ги прашаме луѓето од камено време чиј бил Солун? Не оди тоа така!
    Епа што ти кажува тоа? Дека све биле тоа соросоиди... и Александар, Гоце и Ленон и Стар Трек(које му е име кое му е презиме?) :rofl:
    Затоа што правно гледано тоа му е должност. Прифатил да ја врши таа функција, дал согласност на можноста дека еден ден можеби ќе треба да потпише документ кој лично не му се допаѓа.

Последна измена: 14 јуни 2018
    На Annath, MissChievous, WildMk и 7 други им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.069
    Допаѓања:
    268.840
    Види, види... излегува дека ние, Македонците, толку добро стоиме социо-економски, уште само името ни остана да го решаваме...

3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.929
    Допаѓања:
    177.563
    Ооох суит бејби џисз. |(
    Никој не го спори називот на посебни делови од регионот на мапа. :rofl: Не постои посебна индивидуална администрација за секој од нив. Постои посебно министерство за Македонија чија надлежност ја опфаќа цела територија на регионот со тоа име. Финито. :)

Сериозно има некој што го поддржа Хорхе вчера? Истиот оној Хорхе што пред некое време се изјасни дека името Македонија доаѓа од Индија? Ходајуча брука.

На boomsleng, WildMk, МК- Селектор и 10 други им се допаѓа ова.
  4. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Не е баш така. Тоа е нивната верзија, а македонската верзија е поинаква при што во договорот убаво си стои дека и двете верзии се уважуваат како точни. Здрав компромис!
    Да, но и македонците ќе си останат македонци а не северомакедонци.
    Не ја крадат, туку ја извитоперуваат делумно, како што и дел од македонските политичари и псеудоисторичари ја извитоперуваа античката историја. Со тоа треба да се престане! Ние имаме моќ да престанеме од наша страна со тие глупости, да се покажеме дека сме паметни и научни, а тие ако сакаат будали да прават од себе, нека прават... нивен проблем.
    Па и македонија ја има истата разноликост, 20-тина религии, десетици етнички заедници и јазици...

На Annath, MissChievous, WildMk и 2 други им се допаѓа ова.
  5. bjorn

bjorn Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    260
    Г-ѓо, ние државата ја изгубивме, името ли ќе го спасуваме? Свестете се дека времето на античките вмровци заврши. Со тие пари што се украдоа за 11-годишното владеење можевме да бидеме вистинска држава. За жал, спомениците и стиропорот не отворија работни места, па пола пладина е во германија. Сега и не сме баш при можност ние да бираме што сакаме. Имавме 27 години да направиме нешто. Се усравме на секој план. Сега големите чичковци од еу и сад ќе ни кажат како треба да изгледа една држава.

На Annath, daylight и makedonkamak им се допаѓа ова.
  6. Priroden

Priroden Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2015
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    2.947
    Циркус и срамота, под вакви услови не ни треба НАТО, шо сака нека биде од државава.

За заобиколување не смеат да помислат Грциве решено е на повисоко ниво да не вметнат у Нато очигледно, ама шо со тоа?

Секој шо се осеќа да има бар малку достоинство игнор на референдумот, да не се заебаваме со округло па на ќоше изјави ко на мицко ќе излезат 200 илјади вморони таман колку да се соберат 50%

На Kolumbo, Rama и koritsaki им се допаѓа ова.
  7. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.060
    Леле, леле, Северна Македонијо. Многу возбуда на едно место. :o

Значи, дојдовме до заклучок дека Заев не го вдишува повеќе македонскиот воздух и оти не го држи паметот веќе. Ах да. И дека многу лаже. :rofl:

Да разјасниме:

1. ФИРОМ е референца, исклучиво за надворешна употреба и истата не е вклучена во Уставот на РМ.

2. Северна Македонија е име, за внатрешна и надворешна, односно севкупна употреба (ерга омнес) и истото ќе биде вклучено во Уставот. И сите вие знаете што значи тоа, ама малку наивни глумите. 8)

3. На страна историја и политика, ами луѓе, од правен аспект, овој договор го крши Уставот, а во врска со склучување, ратификација и извршување на меѓународни договори. Оваа Влада, а ниту било која друга, нема право, по никаков закон да склучува вакви договори, а пак најмалку со истите да допринесува за промена на Уставот. И за истово, да, кривично се одговара. Така да, сите што во моментов го напаѓате Иванов за неговата одлука, треба да знаете дека правото и законите се на негова страна.

4. Промена на Устав, се носи, само и само со двотретинско мнозинство гласови. Ратификација, на ваков договор, кој содржи Уставни прашања, се врши само и само со двотретинско мнозинство. А се тоа, без Вмро, е невозможно. Мене ми е јасно дека кај нас е праксата друга. Покажува дека многу лесно се кршат Уставот и Законите. И тука и таму, ова станува проблем, оти така наивно, може да излизга и договоров сега. Сепак, правно е невозможно да помине и затоа сметам дека малку треба да ги смириме страстите.

5. Договоров со сите негови членови, фусноти и цртички ми е совршено јасен. Јас сум против овој договор, пред се, од правен аспект. Друг, непристрасен правник, правник кој не е за партија и оној кој би ги оставил на страна симпатиите за било која партија, би ги увидел негативностите во истиов, кршењето на правото, законите, Уставот. И сакаме напред. Ок.

5. Јас сум симпатизер на Вмро. И покрај тоа, стојам на ставот дека Вмро е дел од планот. Смислено сценарио каде едните се лоши, леле мајко ни ја продаваат државата. :worried: А овие другиве се спасителите. Е тие другите не канат на референдум, а се против промена на име. ;) Лидерот на Вмро, треба да се изјасни против референдум. Вмро, ако не сака да помине референдумот, треба да повика на бојкот. Членството, симпатизерите и поддржувачите, ќе следат. Референдумот ќе падне, само ако нема процентуалност.

6. Под претпоставка да помине договорот, а од Нато и Еу ни први букви, ме интересира, ќе сноси ли некој одговорност?! :^)

7. И народот, душичка, како и секогаш препуштен сам на себе. Тоа е, Македонче. Македонче во Република Тимјаник.

На Harper, Kolumbo, zuto и 8 други им се допаѓа ова.
  8. carangigia

carangigia Популарен член

Се зачлени на:
    15 мај 2017
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    6.652

Наместо предметот историја да не сакаш да се воведе предмет предавство и изродство? :puke:
    Ако во училиштата повеќе се учело историја сега немаше да постојат мали човечиња кои сакаат да си го сменат името и да си ја продадат историјата.
    Со која историја располага Америка? ау заборавив црнците ги правеа робови.
    Секоја држава си има своја историја, а името Македонија е напишано во Библијата. Да не треба и Библијата да се менува поради муртинецот?

Јас сум формирана личност благодарение на историјата која ја создадоа моите предци. Нивните дела се зачувани и после стотици години, нивните имиња сеуште се споменуваат, за нив се прават панихиди, за нивните достигнувања сеуште се учи по историја, постојат книги, томови и музеи посветени само на нив.
    Што си ти? Што имаш ти придонесено за државата? Кој тебе би те спомнувал за 100 години?
    Која е целта на твоето постоење? |( Не сте продуховени.
    Ако не си ја сакаш државата, сиктер.
    За тоа што сте несреќни не се криви луѓето кои си го дале животот за Македонија.

На Bitter-Sweet, Kolumbo, zuto и 3 други им се допаѓа ова.
  9. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Прво дезинформација било тоа на нет, после сепак не било. :rofl: Но, добро, веќе навикнавме, зец реко, зец одреко, во ист ден. Или не беше зец тоа од пословицата...
    Дали овде некого го интересираше какви се ингеренциите на грчките региони? Постави некој такво прашање? Не.
    Значи, на одредени мапи, како називи фигурираат три Македонии во Грција и тоа не може да се побие и покрај обидите, оти е точно. При постоење на источна, централна и западна Македонија (административно битни или небитни), никнува извесна северна Македонија, која географски кореспондира, што ако ништо друго, е интересно за коментар.
    И доста замарате со вашите спинови, доволно ми е да гледам политички емисии на провладини канали секој ден, зашто други речиси и нема.

На почетокот на оваа година, кога ЗУЈ беше жешка тема, лидерот на Златна зора во грчкиот парламент ја повика неговата земја да интервенира во Скопје при ескалација со Албанците. Само обичен ден во грчкиот законодавен дом. :D
    Грчки национализам вс. македонски т.н национализам =
    државна политика вс. испади на навивачки групи.
    Навивачките групи се исти низ светот. Само што многу луѓе не следат спортски вести.

На Lianna Anna, Kolumbo, zuto и 6 други им се допаѓа ова.
  10. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.923
    Допаѓања:
    2.148
    Сакам да реплицирам ако може/ 3начи не сме предавници ние што поинаку ра3мислуваме и богами пореално ги гледаме работиве, сее тоа убаво што си пишувате, историја корени и сл. Но сега сме 21 век и ние луњето се стремиме 3а некакви идеали со сегашноста, кога никој не се најде вистински да ја опраи државата години нана3ад/ редно време е некој како 3аев да гледа малку подолгорочно, односно ако ги започнеме преговориве и го решиме прво спорот ќе имаме некаков прогрес а нема да бидеме 3адоени само со национали3ам и друуго не ни треба, од историја и патриоти3ам не можеме да живееме само.НЕ викам дека ќе цветаме здравје кога би влегле али далеку би се сменил квалитетот на живот.позз

11. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    sipak.jpg

На fana, Harper, Lianna Anna и 11 други им се допаѓа ова.
  12. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    На Harper, koritsaki, Kolumbo и 4 други им се допаѓа ова.
  13. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.535
    Северна може некако и би го прифатила ама во форма како што кажуваше милошевски. Да не биде ерга омнес , да биде за надворешна употреба само во некои случаи и да нема менување на ништо друго. Ама ова на Заев на ништо не личи. Прифати се, без да бара ништо.
    Мицко ме нервира да објавува бојкот, или чека да го сакажат референдумот или шо му е финтата не знам.

По се изгледа сите се договорени да ни го спопикаат, па останува на нас и ВМРО и СДСМ и неопределени, сложно да не излеземе на референдум а после може пак да си ги вадиме очите.

На Lianna Anna, Kolumbo и Rama им се допаѓа ова.
  14. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.407
    Допаѓања:
    8.452
    А најубаво сите вие патриоти, националисти, анти нато и еу да се иселите во некоја банана република и да не оставите нас со желба за просперитет тука кај што сме родени?

Со прост, неук и сиромашен народ лесно се владее преку национализам и името не го даваме. Вас не ви треба просперитет за да живеете, ви треба националистичка пропаганда на дневна основа, тогаш ке сте најсреќни, душевно исполнети, горди, ке ви цвета животот зошто нели името не го давате...Оффф мори муко :(.

На Annath, boomsleng, LollySky и 7 други им се допаѓа ова.
  15. realGirl

realGirl Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2014
    Пораки:
    1.411
    Допаѓања:
    6.697
    Ко за сиромашна нација што многу сакаме да влезе во ЕУ за повисок стандарт и повисоки плати секој втор има најнов Ајфон или Самсунг телефон и кола во просек над 2,000-3,000€.

На Harper, vitamina, sjdgo и 4 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.069
    Допаѓања:
    268.840
    Изгледа не ме разбравте, господине.
    Вратете се на моето мислење, според кое добивте впечаток за мојот степен на образование, и препрочитајте го. Бидејќи скроз на скроз ја утнавте поентата ;)

17. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.588
    Не, туку вие про ЕУ и НАТО ориентирани иселете се во некоја држава што е ЕУ членка за да проживеете европски и онака не ви е битно како се вика државата во која живеете а оставете ги националистите и патриотите да си го сочуваат она кое малку им остана од Македонија, нивната родна земја, светото огниште.
    И престани да навредуваш, кој е прост, неук народ?
    И доста верглање, за оние кои сакаат да го сменат името на нивната татковина, секогаш имаат за избор било која ЕУ членка па нека се иселат, и онака не им е битно како ќе им се вика државата. Сеуште има Македонци кои не се продаваат и кои не прифаќаат ниту преговори за уставното име а не па промени.
    Заев не само што го испра мозокот на неговите гласачи со една година владеење туку и самиот себе си го испра. Тргнувајќи од ветувањата пред избори дека додека диши не го менува името Македонија, дека таков човек сеуште не се родил, дека имаме одличен и европски устав кој нема да го менува, за неполна година откако е на власт успеа да го зачне па и да го роди тој човек во себе и да го губи разумот, ако воопшто го имал, свесно продавајќи си го газот на Ципрас.
    Нема основа да се прави муабет на темава, нема место за преговори ниту за промена на име. Ни се смеат грците у фаца дека прифаќаме трговија со името, па уште и кога ќе пишат Расел Кроу не поддржувал. Сега се е решено, уште Парис Хилтон и Ники Минаж да потпишат и успешен крај на преговорите.

На Harper, Lianna Anna, Bitter-Sweet и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Cekaj, ti mislis deka sum glupav i ke se pretvoram vo marioneta, koja ke ti odgovara na istite prasanja po 100 pati koga i da ti tekne?

Dovolno napisav sto znaci identitet za onoj koj saka da procita, a ti ocigledno ne sakas, tuku sakas da igram po tvoe.

Izvini, ne sum nicija igracka.

Izdvojuvaj ti kolku i da sakas, treba da ja sfatis igrata.

Od edna strana se glumi nezadovolstvo, so cel nie da se pocustvuvame kako pobednici, da se istrcame i odobrime na referendum, so sto ke go zapocneme ciklusot na samoukinuvanje, koe mozeme da go napravime samite, inaku so sila ne moze nikoj, ako mozese, ke ne' ukinea.

Od druga strana se pojavuva nonpejperot, vo koj e vistinskata slika, a toa e deka gubime identitet.

Nema nitu tebe da ti odgovoram 100 pati, ako me citase ubavo, ke sfatese, no ne e deka ne mozes, tuku ne sakas.

Ama sto i' objasnuvas? Neli gledas deka saka da manipulira?

Koj bre zavrsil barem i osnovno uciliste, a da ne znae sto e identitet?

Ostavi neka se pravi na toso, toa i' e celta, a ne da sfati sto pisuvame.

Ete kolku gi gledas jasno rabotite, se fati za Timjanik kako riba na blinker.

Timjanik ti e vestacko scenario, koe trebase da odvlece vnimanie.

Prvo se tempiraa presudite za Gruevski, no malku zadocni dogovorov i morase da se smisli drug cirkuz.

Makedonka, ama kakva?

E tuka e zamkata za koja ste dovolno slepi. Zosto od sega natamu pokraj Makedonka ke ima fus nota so doobjasnuvanje, koja sega ja nema?

Zatoa sto poveke nema da si Makedonka, tuku severnoMakedonka.

Kako ke ti zemat identitet? Prvo se samoizbrisuvas, potoa ke ja izbrises i istorijata, so pomos na "prijatelskite" komisii, folklornite elementi ke ti bidat ograniceni duri i za domasna prezentacija, a za nadvor ic da ne spomnuvame, malku po malku ke se cenzurira sekakvo kulturno delo vo koe e silno izrazena makedonstinata i ke staneme novopecena masa, so poteklo od 1945-ta.

Od togas li sme? Ne, tuku imame 25 vekovna tradicija, koja ke im ja taposame vo race na "prijatelive" ni', za koi i natamu ke bideme nikoj i nisto.

Последна измена од модератор: 15 јуни 2018
    На Rama, orevokrsacka, zuto и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Olgica.bu

Olgica.bu Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    261
    Ние Македонците сме многу паметен народ,не го потценувајте сопствениот народ. Ја отворивте кутијата на Пандора. Уште полош живот,никаков ќе имаме. Душата повеќе боли од празен желудник.Сега што ќе им текне на Бугарија,Србија да побараат, за Албанија знаеме што сакаат. Не знам само што се терате некого да убедите. Ако сте во право терајте понатаму,да сме живи и здрави па ќе видеме.Ерга омнес Република Македонија за цел свет,а тие како сакаат нека не викаат во меѓусебните односи.И јас сакам да има живот во оваа држава,но овој договор не е решение, не на ваков начин,уште полошо ќе биде.Се отвораат други работи.

Последна измена: 15 јуни 2018
    На Abeja, Rama, orevokrsacka и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Eve ima i drugi koi se rodeni daleku pred da dojde FIROM, no ke kazat deka - da, SDS go donese FIROM.

Ne bev jas, tuku Kiro Gligorov koj izleze i kaza FIROM e za tri mesecna upotreba.

Prvata vlada bese ekspertska, ne na VMRO-DPMNE, taka sto vo tie momenti, takvite odluki iako ne sme drzava so pretsedatelski sistem, poveke gi vlecese Kiro, a bea proturkuvani potoa niz sistemot.

Ne e tocno deka ke sme bile zbrisani, nie veke bevme samostojni i nadvor od Jugoslavija, kade bea vojnite.

FIROM dojde, otkako se napravi greska i namesto priem vo OON, nie pobaravme priznavanje. Toa ke ti go kaze sekoj strucnjak od oblasta na megjunarodno pravo.

Prikaznite za raspad se vistiniti kolku sto se sega ovie, deka ako ne se samoukineme, ke si zaminat site od drzavava, a toa se gluposti.

Da se gleda napred? Zosto juznotrosedive i toa kako gledaat i nazad silno posakuvajki da se otkazeme od minatoto?

Nazad se korenite, zatoa ne smee da se zaboravat.

A koja si ti napredna evropjanke, koja saka da odi napred, vo EU kade site otisle kavi sto se, a ti ne samo sama sebe, tuku poddrzuvas i mene i ostanatite nekoj da ne' preinaci vo severnoMakedonci?

Poveli, smeni identitet, ne me ubeduvaj mene da go storam istoto, nema da me ubedis.

Ne e za m*da, tuku nema mozok. Vakov baraa lesen kako vejka, da si go vozat.

Site pregovaraa, no imaa cuvstvo za odgovornost kon korenite na makedonstinata, a ovoj ima prazna glava.

Ne "smeta" tuku - preci.

Ne moze nekoj koj ne si go znae ni majciniot jazik, da se obide da mi brise identitet.

Vo SFRJ bevme kako SR Makedonija i bevme Makedonci.

FIROM nikogas ne sme bile, toa e referenca, a ne ime na drzavava.

Problem e sto poradi chlenovite vo dogovorot, bi bile severnoMakedonci.

Toa "smeta" uuuups izvini - preci.

Of bree, vi se cudam.

I nea li ja prekrsti? Majka ti e Makedonka po poteklo.

Последна измена од модератор: 15 јуни 2018
    На realGirl, Rama, sjdgo и 3 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.