Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Промена на името на државата

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Rexona.., 19 јуни 2017.

?

Кое име е прифатливо според вас?

1. Република Вардарска Македонија

33 глас(а)
    8,4%
  2. Република Скопје

8 глас(а)
    2,0%
  3. Друго

56 глас(а)
    14,3%
  4. Ниту едно, да си остане како што е

295 глас(а)
    75,3%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. МК- Селектор

МК- Селектор Активен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2018
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    49
    koa ke se smeni imeto patriotive sho ke praat posle pa severna makedonija ke ja zasaaat pa nema da sakat da ja smenat nejze

2. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Ne e tocno. Velat deka e juznotrosed samo juznotrosedski istoricari i istoricari koi se finansirani od juznite trosedi.

На Bitter-Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Olgica.bu

Olgica.bu Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    261
    И јас сум родена во бивша Југославија ама уште од 1996 година си купив приврзок со Александар Македонски тогаш не беше на власт Вмро Дпмне.Колку што беше вистина дека Фиром е привремен толку и овој договор е дека ќе донесе подобар живот. Напротив полошо ќе биде.Се е лага. Јас се чувствувам како потомок на Александар Велики и горда сум што сме имале таков човек. Срамота е да го убедувате народот дека не е од античка Македонија,грев е тоа да го угнетувате со други убедувања. Малку ли е малтретиран овој народ малку ли е? Па сега и ова да го правиш врз сопствениот народ. Од сите страни сме нападнати и јас сакам живот во Македонија но не на начин да се откажам од сопствената историја,вера. Овој договор не е решение.

На Rama, Bitter-Sweet, Kolumbo и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Ne e tocno. Veke e napravena analiza i nasite geni najmnogu se sovpagjaat tokmu so antickite Makedonci.

Ako e za mesanje geni, nikoj ne e cistokrven realno gledano, no procentot za sovpagjanje so antickite Makedonci kaj nas e najvisok.

Arno ama ke ostane zapisano deka eden narod bil dovolno glupav da se samoukine.

Ne mi zboruvaj te molam za angliski jazik, ne sme padnati od Mars. Ne se raboti za angliskiot jazik, tuku za formulaciite vo dogovorot, koi se napisani da izgledaat prifatlivo, no sustinata im e dovolno jasna, a toa e promena na identitet.

Ne mora ni da se odi vo dlaboki analizi. Dovolno e da se kaze deka, ako do sega pokraj - Makedonci nemase fus noti, sega ima, a stom ima znaci doobjasnuvanje, a toa pak znaci deka poveke ne se raboti za Makedonci, tuku za severnoMakedonci.

Koj saka da sfati ke sfati, koj ne saka, ne saka.

Ako se samoukineme kako narod, ke se platat smetkite?

Rabota treba, a ne samoukinuvanje.

Bugarija e vo EU i NATO, a min. plata im e 250 evra. Ako za 50 evra mesecno poveke, vredi da pluknes na sekoja dusa koja zaginala za ova parce zemja, nema sto da razgovarame.

Последна измена од модератор: 15 јуни 2018
    На Rama, sjdgo, orevokrsacka и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Olgica.bu

Olgica.bu Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    261
    Не знам што да се објаснува,потпишуваме дека не сме македонци туку Северно од Македонија,а која е таа држава поим немам.А тоа не може да биде изговор за подобар живот.

На Rama, Kolumbo и zuto им се допаѓа ова.
  6. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Ne, tuku Albancite ke ostanat Albanci, Turcite - Turci,... , a nie ke staneme severnomakedonski gragjani, odnosno - nisto. Toa severnoMakedonci e tragedija, a ne narod.

Ednas zasekogss ke go peplosame temelot, za koj se ginelo uste pred 25 veka.

Ne sme mokni? Zosto togas ne ni' go izbrisaa identitetot na sila, tuku cekaa da dojde lesniov vo umot, za da ne' zbrise od listata na narodite?

Kakva svetska dvolicnost, dodeka se pravat covecni i se grizat za par divi pleminja vo amazonskata dzungla, od druga strana se obiduvaat da zbrisat narod. Ne deka pleminjata ne treba da se zastitat, no i narodot ima pravo na svoe - jas.

Gresis, mozeme i toa kako.

Za vreme na anticka Makedonija se zboruval antickomakedonski jazik, koj bil razlicen od helenskiot.

Sto mi e poentava?

Na kamenot od rozeta sredniot tekst e napisan na antickomakedonski jazik. Tekstot go prevedoa nasi istaknati naucnici Bosevski i Tentov.

Vidi go iznenaduvanjeto: antickomakedonskiot jazik i negovoto pismo, so ogled na togas postoeckite znaci ili bukvi i so ogled na mnostvo zborovi i gramaticki pravila, dokazuva deka e koren na sovremeniot makedonski jazik, bidejki vo nego se otkrieni gramaticki formi, koi se svojstveni SAMO I SAMO NA SOVREMENIOT NI' JAZIK.

Mnogu lesno se otkazuvame od ona, na koe utre juznive trosedi ke mu zalepat svoja etiketa i ke se gordeat, a nie kako da se sramime sto imame anticko poteklo.

I dvete verzii se razlicni, pri sto juznotrosedskata e tocna, a nasata e oblanda koja treba da ja izedeme, a potoa da ni bide gorka.

Nema da bideme Makedonci, citaj ubavo sto pisuva.

Normalno deka ke ja prepakuvaat istorijata vo nivna ukrasna hartija, otkako nie ke im ja taposame vo race.

Poteknuvame od taa anticka Makedonija i nema nisto strasno vo toa, a za mislenjeto deka Bitola bila juznotrosedska, malku razmisli kako moze da bide juznotrosedska, koga do 1918 uste iljadnici kvadratni kilometri juzno od Bitola nikogas ne bile juznotrosedski.

E da si mi ziv, site oblandi za koi pisuvam, no nemav vreme da gi soberam na edno mesto.

Neka citaat "severnoMakedoncive" i neka razmislat malku, od koga im se podmetnuvaat vakvi igri.

Последна измена од модератор: 15 јуни 2018
    На Konfetka, Rama, sjdgo и 2 други им се допаѓа ова.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    @Kolumbo , наместо да постираш на форумов, ако толку си загрижен за 'македонштината', што не одиш да лобираш за неа, таму кај што живееш? Или дојди живеј во Македонија, па после дроби шопска.

Ова испаѓа како за новороденче да се расправаат свекрвата, бабата, кумот и невестата како да го крстеле. Сите влечат по нивен ум. Немој да дојде докторот и да ви каже дека повеќе немате новороденче, па да се чешаме после сите.

На Annath, Mishela, Asparagus и 6 други им се допаѓа ова.
  8. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.653
    Допаѓања:
    106.712
    Јас ве читам овде и навистина немам зборови. Секој втор пост , ВМРО - СДСМ , абе луѓе свестете се за идентитетот се работи , цел свет ќе се смее со нас , ќе бидеме една ново создадена држава и ништо повеќе. Каква северна каква јужна , прашајте некој од Грциве дали нешто би смениле - ама не тие се сите заедно кога се работи за држава , име , историја , идентитет. За едно НАТО и ЕУ (и прашање е дали некогаш ќе влеземе) , име ли ќе менуваме ? И да влеземе мед и млеко тече таму? Како не!
    Не мешајте партии , се е исто г**** , единствено Претседателот што си стои на своето и не попушта (се надевам и така ќе остане) другово е се за да скапе во затвор.
    Сите на улица и да се обединиме , нема друго чаре

На realGirl, Rama, carangigia и 5 други им се допаѓа ова.
  9. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Гласењево на темава треба да се смени, зошто не важат тие предлози :shake:

Не станува збор за промена на име, тука за додавка на името со географска одредница - Македонија си стои како име. Јас сум изненадена што прифати Ципрас воопшто таков предлог !

И не можам да го разберам, тој ступиден став дека името не го даваме, а сѐ ако треба нека се распаѓа, па и по цена да се изолираме од светот ( Македонија луѓе нема избор ), е само став на човек кој или е исфрустриран, дезориентиран, неразумен и без грам визија за иднината на сопствената држава.
    Демек ако стои Северна, готово - катаклизма !

Мене ме засега иднината. А за националниот идентитет, јас знам која сум и што сум, а тоа никој не може да го смени со додавка. Битно ми е јас како се чувствувам, а не како некој милува да ме нарекува. Тој што има проблем со сопствениот идентитет, самото име на државата, нема да му помогне да се пронајде.

Економијата ни е мизерија, владава наследи огромен долг !
    Освен задолжувања до недоглед и претурање од ''шупливо во празно'' што друго ни преостанува ?

Со Грција ( која од секогаш била милениче на Европа) инает да тераш, а си земја во распаѓање, не знам колку е продуктивно.

На Annath, Lella, blackwave и 7 други им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Како да не ќе се смеел цел свет со нас. Цел свет им честиташе и на Македонија и на Грција за постигнатиот договор. И никој не ни го менува идентитетот, придавка на името само ќе стават. Не ни знаете што е идентитет.

На Annath, blackwave, Someonespecial и 6 други им се допаѓа ова.
  11. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.653
    Допаѓања:
    106.712
    @WildMk ете вчера соопшти Ципрас дека освен додавката што ќе ја имаме , никогаш немале да не признаат како Македонци туку се уште остануваме славомакедонци. Нели во договорот пишува дека ќе бидеме македонци и јазикот ќе биде македонски? Значи се што пишува во договорот е некоја лага и ќе испадне нешто трето , па потоа ќе ја маваме главата во ѕид , ама касно ќе е..

На realGirl, Rama, carangigia и 3 други им се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Македонски ќе биде јазикот пак. И сега не не признаваат, ниту некогаш ќе не признаат. И што ако сме славо-македонци? Кирлил и Методиј биле славо-македонци. Треба да се откажеме од нив? Не ни признаваат дека сме со потекло од Александар, другото не им е гајле. А ионака цел свет го смета Александар за грк.

На Annath, blackwave, Someonespecial и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.092
    Допаѓања:
    135.070
    Дали некој од вас го прочита договорот?

На carangigia, WildMk и baba Rada им се допаѓа ова.
  14. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.653
    Допаѓања:
    106.712
    @WildMk Па ете , тука во Грција се расправаат баш за тоа , би се согласиле со придавката Северна Македонија ама зошто јазикот да е македонски и зашто македонци. Баш вчера Ципрас излезе на тв и го убедуваше народот дека ние за сите во светот ќе бидеме славомакедонци со потпишувањето на овој договор. Ние кај сме да се побуниме зошто кај нив се е прекрстено во Македонија и Александар Македонски и тоа баш по распадот на Југославија? Мене не ме интересира Грците што мислат и што мислеле за нас. Останатиот свет не има признаено како Македонија и како македонци. И ова за Александар не е точно. Повеќето луѓе во светот не ни знаат које Александар.М.
    Мене не ми е ништо друго толку криво како тоа што македонскиот народ е толку поделен. Ама само Господ на помош нека ни е друго нема.

На Olgica.bu, realGirl, Rama и 7 други им се допаѓа ова.
  15. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Што убава енергија се собрала :)
    Драги вие, "името не го даваме", со истава енергија што сте испишале дваесетина страни, да излезете под итно и да протестирате насекаде, ама јавно да излезете, на работни места, во средина каде живеете, со граѓанска непослушност, протести, притисоци, со неодење да им полните џеб на клетите "грчишта", итн. Вака како херои на тастатура ништо не правите.
    (Ова секако не важи за оние "името не го даваме" со бугарски пасош, тие веќе го дале идентитетот и националноста).

На Annath, Nausicaa, Mishela и 13 други им се допаѓа ова.
  16. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Никола Димитров у пет саат на фб...го jaдат секирации ради предавствово :))))))) се зезам.

Го слушав вчера Ципрас, како ке не викале Славомакедонци, не сме имале ништо со Македонците, случаjно сме се нашле на териториава... Ами, Ципро, неслучаjно колевте, палевте и протерувавте...и ене не, па сме тие. Jaс за Ципро мислам дека е посвоен и дека е наше дете, славомакедонче. Дека оние турко-црни-арапини му го испрале мозокот.
    И да,може да си не навредува наци-левичаров ко и ja него и сите нив ама, ко шо рече ..у самоопределуванje не можат да ни се мешаат. Чувството на припадност сме го имале и задржале со векови. И кога не сме имале држава, и коа едни, други и трети не владееле. Останало.
    Тоа не се брише и менува само оти шизофрените Грци и Булгари ке ни чепкаат у историски читанки, или само оти не начекаа со наjприпрости лидери... преговорите и договорот СЕ и беа принуда. Здрав човек во умот, не преговара и не праави договори из чиста мира. И да не беа ЕУ, НАТО...во ситуациja кога силата и сите алатки за принуда се на другата страна...па ке мораше да има договор. Работата сиве години се влечеше оти прашанje
    беше каков договор. Македониja и Македонци македонски, не можеа да ни го избришат. И НИМИЦ последниве месеци го кажа па му се с'снаа. Затоа и таа реторика и понизност од нашите се слушаше и звучеше ко зецот да е позагрижен за чувствата на грците :) ги омекнуваа од стандардната нивна шизофрениja ради коja и 2008г немаше договор. Зец а.к.а глупи август а.к.а добриот цаjан и Димитров лошиот. Да видиме шо договориле :) друга работс слушав булгаристанот ке барал дополнителни гаранции оти као, поучени од обврзувачкиот карактер на договоров со Ципро..:)))) хиени,. Нека де,коа една фашизоидна држава денес брише и менува своja историja и се откажува од свои лидери, збори биле принудени од нацистите..и не е единствена, што нас не спречува утре да го направиме истото :) ja ке ви кажам, да седнеме на иста маса и на исто равниште,во сите соjузи со еднакво право на глас, а не да зависиме од нивното да/не. Трета работа,браво за говорот на Ферид Мухик за Хан и Иванов. Внатре може да се колеме,зс надвор, ова е држава со институции и народ коj има различен став за ова и тоj
    треба да се почитува. Не е за вашата нива нит само за вашите деца, туку зс мнозинството. И различното не го игнорираш и деградираш,го интегрираш, му обjaснуваш,го почитуваш,глеаш и неговото да е вклучено. Силните странски служби кои вртат телефончина и факаат за уши,удираат клоци можеа исто вака добронамерно да и го сторат на грциja и ке и го сменеа текот на државав ,и вашите животи,и животите на вашите деца,не ке бевме изгубени и не ке се вадеа бг пасоши..до сеа и по 1.000еур платите можда ке стасаа. Just saying.

На JuLleE, Rama, koritsaki и 6 други им се допаѓа ова.
  17. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    @koritsaki , веќе кога живееш таму, можеш ли да ми потврдиш дека за нив сме Vardaska , skopianos, па и tsiganoskopianos? Можеби Vardaskans и vulgaros? Monkeydonas? Навистина, како моментално не вика таму обичниот народ?
    Во тој северен дел на Грција , т.е. егејска Македонија, особено силно е изграден грчкиот идентитет, помеѓу понтските, анадолските и другите Грци бегалци населени при размена на населението околу 1920 година, па дури и меѓу нашите Македонци кои останале таму.

На Annath, Konfetka, blackwave и 5 други им се допаѓа ова.
  18. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Не, но би требало да се прочита што таму се вели по однос на вакви и слични прашања, бидејќи во неа упатството е токму контра овој став кој го браните и вие и грците и сите други „патриоти„. Имено во Библијата која ја спомнуваш, во Колосјаните 3:8-11 пишува:
    8 Сега треба да престанете со гнев, омраза и злоба. Престанете да навредувате и да се служите со непристојни зборови.
    9 Немојте да лажете. Вие веќе ја соблековте и ја отфрливте вашата стара природа, со нејзините навики,
    10 па наместо неа облековте нова природа, која постојано се обновува, колку што подобро Го запознавате Христос, Кој ја создаде новата природа во вас.
    11 Не е важно дали сте Грци или Евреи, дали сте обрежани или не, дали сте варвари или Скити, дали сте робови или слободни. Се што е важно е Христос да живее во сите нас!
    Национализмот не може да продуховува, туку само да заслепува. Целта на нашето постоење е да спознаеме дека не сме ова минливо тело, туку духовна душа во човечка облека, дека татковините не ни се Македонија, Србија, Албанија, Грција, Бугарија, Америка и тн. туку Царството Небесно.

Последна измена: 15 јуни 2018
  19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Јас го прочитав.

Еве ви го на македноски јазик:

Спогодбата за промена на името

Да сумирам:

-Се согласуваат и двете страни дека нема да имаат територијални претензии една спрема друга и дека границите ќе останат непроменети.
    -Ние ќе бидеме Северна Македонија, и ќе се откажеме од претензијата за присвојување на грчката историја т.е. Александар македонски и сите обележја кои произлегуваат од тој период.
    -Учебниците ќе бидат ревидирани во однос на претставувањето на таа историја, поткрепено со научни, историски и археолошки факти.
    -Македонскиот јазик и народ, Грција нема да ги спори и ги признава
    -Грција ќе се откаже од сите забрани, рестрикции кон Македонија и ќе ја поддржи нашата цел за приклучување кон структури во кои е Грција.
    - Грција ќе ги укине сите непотребни додатни бирократски пречки за слободен транспорт на луѓе и стоки преку границата.
    - Македонија и Грција ќе имаат и амбасади, не само конзулати една кај друга.

... Значи, сакаат да го тргнат проблемот со: Солун е наш, северна грција е наша и такви глупости. Искрено, пошто никој не е 100% генетски народ кој потекнува од Александар, и пошто ние имаме Словенски јазик напишан од Кирил и Методиј, кои биле словени, јас не гледам ама апсолутно никаков проблем во договорот. Напротив, би имале многу корист.

Интересно е да ги прочитате деловите (долу во текстот) за меѓународна и билатерална соработка, па да видите, колку грците се спремни да ни излезат во пресрет и да ги тргнат сите спреги и кочници што ни ги ставаат веќе 30 години.

Би го потпишала со двете раце.

Ај рест мај кејс

Последна измена: 15 јуни 2018
    На cresa-jagoda, Annath, bebaa и 7 други им се допаѓа ова.
  20. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.653
    Допаѓања:
    106.712
    Лолискај , кога веќе си ме прашала , еве бидејќи работам со луѓе ќе ти кажам. Луѓето тука не викаат Скопјани , од Скопје или Фиром. Некои од нив знаат наместо да речат некое име да ми кажат `во вашата земја`. Никогаш не сум се нашла во некоја провокација освен еднаш кога ме провоцираше полицаец дека сме бугари и срби во Мк , дека не постојат македонци. И нормално , нема да се расправам со полицаецот , само гледав да го земам пасошот на ќерка ми и да бегам.
    Искрено никогаш не ми било гајле како ќе ме викаат тие , туку ми смета што оддеднаш ќе станеме нов народ , нова држава , без историја и сл.

Симболите сметале? Еве моите го имаат знамето на Кутлеш на балконот , огромно знаме. Нека дојдат нека го извадат :D Од кога се тие предци на Александар? :lol: седнете малку учете историја што се случувало барем тој период (n)

На Bitter-Sweet, realGirl, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.