Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Промена на името на државата

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Rexona.., 19 јуни 2017.

?

Кое име е прифатливо според вас?

1. Република Вардарска Македонија

33 глас(а)
    8,4%
  2. Република Скопје

8 глас(а)
    2,0%
  3. Друго

56 глас(а)
    14,3%
  4. Ниту едно, да си остане како што е

295 глас(а)
    75,3%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260

И Алексо и компанија биле плавуши со остри црти.
    Ние овде сме 90% арапи :rofl:

А што друго очекувате да пишува руски политички аналитичар?
    Русија од петни жили се обидува да го задржи влијанието на Балканот.

Сосема си во право! Пола од народот извадија бугарски пасош и се пишаа бугари.
    Ене ја темата, полна постови, сеуште вадат!
    Оди таму пиши им да запрат со предавството на татковината.

Последна измена: 17 јуни 2018
    На lovestoneddd, Nausicaa, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.992
    Допаѓања:
    135.279
    со писмото шо праиме? кирилица ќе се пишува ли? вака ко за патриот ептен грешка писмо користиш...

На Annath, lovestoneddd, Nausicaa и 10 други им се допаѓа ова.
  3. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.240
    Слушнете ја оваа парадоксалност, малодушност и перверзија. Единственото и официјално Здружение на деца бегалци од Егејска Македонија ќе организира V светска средба на сите Македонци со потекло од Егејска Македонија под покровителство на читајте убаво ЗОРАН ЗАЕВ! Партиски полтрончиња инфилтрирани во здружението ќе му посакаат добредојде на човекот кој ги избриша на мапата дека некогаш постоеле и официјално се откажа преку договор од нивните роднини кои сеуште живеат на Егејот.

На Nellie, orevokrsacka, Bitter-Sweet и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Se' sto sum kazal se kup gluposti?

Eve sporedba, so se slucuvase za vreme na SDS-ovsko vladeenje:
    sipak.jpg
    Sekogas ili apokalipticni scenarija, demek nema da ne' bide ako ne napravime ova ona ili pak nekoja oblanda i sekogas sme gubele po nesto sto e od golemo drzavno znacenje.

Edinstveno sto napravija vo tolku godini voadeenje bea avtopatot Gostivar-Tetovo i branata Kozjak.

Se plakase li danok togas kako vo vremeto na Gruevski? Da, no kade odea parite od danokot i od postojani zadolzuvanja koi gi ima sekoja vlada? Nemase pari za nisto, ni za gradenje, ni za da se pokacat plati i penzii.

Doagja na vlast vladata na Gruevski, prvo sto napravija bese ekspresno vrakanje na nekolku od kreditite, za da imame stabilen rejting.

Se najdoa pari za patista, novi i renovirani ucilista, gradinki, igralista, sportski sali, novi i renovirani bolnici, parkovi, pokaceni plati i penzii, stipendii, subvencii...

Ne ti cini proektot Skopje 2014-ta, a sto ti cinese, starata megjugradska avtobuska stanica, parkceto koe retko koga licese na parkce, siviloto od plostad ili pustiot prostor od MNT do bulevarot spoti sudska palata, kade sto bea parkirani gradskite avtobusi?

Ne jas, tuku ti mozes da zboruvas kolku sakas i da go napagjas proektot, no toj e vo red.

Nabroenoto i plus Sk 2014-ta ja razdvizi ekonomijata, bidejki gradeznistvoto so sebe povlekuva aktivnost na najmnogu drugi stopanski granki.

Stranskite investicii namerno gi spomnuvam sega. Ne ti cinat? Prazni se? Ne bi rekol, tuku bi rekol deka se polni so rabotnici. Odlicno rabotat site - Dzonson Kontrols, Dz. Meti, Van Hul, KSS, Kemet El., K. i Subert, Drekselmaer i uste nekolku ne gi pamtam site.

Za razlika od porano, koga se rabotese bilo kade, vo bilo kakvi uslovi, za mizerna plata i bez pridonesi, vo ovie fabriki platata e redovna, ima bonusi, trinaesetta plata, osigurani na celo rab. vreme, taka sto prosecna operatorska plata stignuva do neto od 20.000 denari.

Ajde sporedi sega so avopatot i so Kozjak? Sto ke sporedis? Nivnite "spomenici" potocno unisteni fabriki? Ili izjavite na Crvenkovski deka ako se zgolemat penziite, ke potoneme kako drzava?

Se kradelo? Ajde, ke vidime dali ke ima osudeni, no zaboravi ili bese mlada za da se sekavas, a moze ne si bila ni rodena kako se raskrcmi drzavniot kapital, sto bese ozakoneto pljackosuvanje, se zastitija so zakon vo sobranie i potoa haraa, bidejki taka go skroija zakonot, za da ne mozat da bidat goneti.

Za edno se soglasuvam, sto na nekoi od fakultetite nema praksa, no treba da go prodademe identitetot za praksa? EU li ni treba, za da se vovede praksa? Odgovorot e - ne i na dvete prasanja.

Vo odnos na vrabotuvanjata ne e pravilo nitu ovde, nitu nikade deka ti ili bilo koj vednas bi se vrabotil po struka. Da, ke se raboti i na recepcija i vo market i vo fabrika, zosto da ne? Sramota li e ili e necesno? Ili se plasat deka nema da imaat vreme da dezuraat 24/7 na socijalnite mrezi?

Postoi razlika pomegju odenje na intervju na vozrast od na primer 25-30 godini, so CV kade nema nitu den bilo kakvo iskustvo, a drugo e da se pojde so CV, vo koe ke se gleda deka kandidatot ima rabotni naviki.

Da, ima oglasi kade se bara iskustvo iskluvcivo od taa oblast, no nitu toa nekogas ne e precka, ako na intervju ostavis vpecatok.

Ne treba da se generalizira. Imam rodnina koja e vo edna od evropskite drzavi, otidena so MKD pasos, so ogromno znaenje i ne samo sto dobi stipendii za specijalizacija, tuku po istata vednas bese angazirana i e megju najcenetite strucnjaci tamu.

A sto e za tebe resenie, da dademe se'? Ete vidi ja fotkata koja ja spodeliv, na koja jasno se gleda sto se' dadovme, so izgovor deka od tuka natamu ke cvetaat trendafili. Uste identitetot ostana, a trendafilite gi nema.

Spas e ucenje, rabota i splotenost, no politicarive, posebno ovie od albanskiot blok, si kjaruvaat poeni so radikalizam, ubeduvajki go naselenieto, deka ke zivee poubavo, ako na primer nad glava na nekoja ulica ke mu se vee albansko zname. Se zivee li od toa, ne, tuku rabota treba, rabota.
    A tebe vo uciliste ne te naucija da citas i pisuvas latinica?

Nemam font vo tel.. Sto sega, ke me kazes na Katica Janeva? (facepalm)

Последна измена: 17 јуни 2018
    На Nellie, carangigia, orevokrsacka и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.992
    Допаѓања:
    135.279
    а демек јас не знам кирилица или ми е тешко да читам латиница (facepalm)(facepalm)

вака ко прав патриот би требало да знаеш дека
    и да се потрудиш да го користиш истото.

На Nausicaa, Tan4ence, CameliaMiller и 6 други им се допаѓа ова.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    @Kolumbo , пали ја колата и тргај за Преспа.
    Што седиш во Скопје?
    Оди запри ги да не ја потпишат спогодбата

На lovestoneddd, simonka93, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.240
    Допрва ги чека работа, работа, работа и лажење до имплементација на спогодбата. Првин, според најновите анкети Нова Демократија водат убедливо наспроти Сириза. Тие се строго против било кој договор, а победуваат на следните избори. Што правиме тогаш? Грција ниту еден договор нема испочитувано спрема Македонија, а беа обврзани. Кој ќе ја плати цената тогаш?

Ципрас технички и одговара на Македонија, но неговата власт нема долго да трае. И можноста предлогот да помине на референдум кај нив е многу малку веројатна.

8. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.240
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Нека протестираат де. Никој не им брани.

10. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.535
    Прашањето е Што ќе добиеме ако го изгубиме името?

НИШТО !!!
    Странски инвеститор не ти доаѓа ако влезеш во НАТО, туку ако му дадеш услови какви што сака тој. Не сме ние воено жариште некое па да мора да стравува дека ќе го изгуби бизнисот ако настане војна. Има конфликти да, но конфликти има и во сите европски земји, напади во Германија и Франција еве има секој месец па никој не го затворил бизнисот заради тоа.

Влез во ЕУ? Мало сутра :rofl::rofl:
    Нема да влеземе , убаво си кажаа нема проширување во догледно време. А и што би добиле со такво на сила влегување како Бугарите што влегоа. Само иселување поголемо, ништо друго ! Додека не се воспостави правна држава и систем џабе е влегувањето во ЕУ, ама на нашиве политичари 28 години полесно им е да не замајуваат со ЕУ и името, отколку да ги спроведат принципите на правна држава .

ЕУ ЕУ ЕУ !!!
    Тоа најчесто го слушам од луѓе што во ЕУ биле само на прошетка, што некој им кажувал за ЕУ, или ете така некоја невладина ги однела таму да им пере мозок. Одете живејте малку таму па ќе видите дали името е проблем за ЕУ или нешто друго. Ама такви од дома што немаат излезено, што претставата за ЕУ ја добиваат од шопингот во Солун и очајно сакаат да влеземе во ЕУ не можеш да им објасниш. Да биле на подолг период во Романија и Гермамија ќе ја виделе разликата од едната до другата Европска Унија.

И ај тргни ти во другар држава со документи од Република Македонија а после се сменило името на државата. Дури се објасниш на службеникот таму кој си што си , што значи граѓанин на Северна Македонија што Македонец, нема никогаш да влезеш во системот. Сам нема да знаеш како да се напишеш а не па друг да разбере.

Поздрав и ј*ебала вас ЕУ ! Ја продадовте државата за една радиодифузна такса. Има време, свестете се!

На Bitter-Sweet, zuto, Harper и 10 други им се допаѓа ова.
  11. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    @Kolumbo , како што знаеш и самиот, ваше вмро-дпмне не застана јавно позади протестите, не побара вонредна седница и интерпелација на Заев и СДСМ поради велепредавство.
    Само од страна го буцка напаленото членство и народот, меѓу другото и со вакви списоци на предавствата на СДСМ, и ако има некоја беља елегантно ќе се огради од нив.

На Annath, Nausicaa, Victorian и 7 други им се допаѓа ова.
  12. GrevMk

GrevMk Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2017
    Пораки:
    567
    Допаѓања:
    2.723
    Копирај го постов и префрли го во темата бугарски пасош.

Или отвори тема сиромаштијата во македонија со овој пост. Било што, помалце ќе се брукаш отколку овде.

На lovestoneddd, Nausicaa, Rebecca_R и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.253
    Допаѓања:
    31.202
    Мислат дека ако влезат у ЕУ ќе почнат одма да им врнат пари и да земаат по 2000+ евричи плата. :rofl: Оти слушнале дека таму платите се високи.

На Bitter-Sweet, zuto, Harper и 7 други им се допаѓа ова.
  14. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.007
    Сето што го направи грујо е обланда за таквите како тебе да веруваат дека работел во наша корист.
    Да, се [​IMG] нашле [​IMG] пари. Мислиш се позајмиле односно се задолжиле енормни суми што никогаш нема да ги вратиме. "Скопје 2014" е вистинската дефиниција на обланда, празна, шуплива, невкусна. Јас не сум против градење, на против. Секој град треба да напредува, потребни работи треба да се реализираат, нови да се градат, стари да се реновираат. Но тоа мора да биде направено со вкус и усул и со вистинска корист. Која корист имаме од сите тие мостови залепени едни до други на 20-тина метри? Која корист од фонтаната со Филип II? Која корист од сите тие споменици? Не, не ми кажувај идентитет, градот не е табла друштвена игра. Најтажното од се' е што фокусот бил секогаш ставен во Скопје. Не само СК14, туку и за училишта, болници и паркови. Но во ред, тебе можда тие пар работи те задоволуваат, биди си среќен. Мене не ми се доволно и сметам дека можеле многу повеќе за сите тие години.

Значи ти сметаш дека 20.000 денари се доволно плата?
    Штом така, јас тука завршувам разговор.
    Вауууу, редовна плата добивале. Па како бе другачие?! Треба да ги правдам што прават нешто нормално? Што луѓето што ја заработуваат таа плата, редовно ја добиваат? Тоа е за радување и правдање како да е некаков успех?
    Самиот факт што го споменуваш ова како нешто позитивно укажува колку сме утепано како држава.
    Патем, во ваквите фабрики им се нудени 700 евра плата од старт, но се одбиени и принудени да даваат 300 бидејќи би отскокнувале од стандардот за вакви работни места.

Сето ова ти е доказ дека никој кој бил на власт не ни мислил добро. Секоја деценија се полошо и полошо. Повеќе крадење и манипулирање, повеќе осиромашување, повеќе патење.

ЕУ нема во Македонија да ти воведе пракса, туку ќе ти ги отвори вратите да можеш да идеш во било која ЕУ држава на пракса. А биди сигурен дека самите ние нема ни прст да мрднеме околу ова прашање, бидејќи кога би сакале, до сега би го направиле. Што се чека?

Не е срамота да ги работиш тие работи, работа си е работа. Но срамота е да плаќаат 10.000 до 12.000 за да се работат тие работи. Не се плашат дека нема да имаат време да дежураат 24/7 на социјалните мрежи, се плашат дека нема да имаат доволно пари чесно и достоинствено да го поминат месецот!

На Annath, Nausicaa, Victorian и 7 други им се допаѓа ова.
  15. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.535
    Како ќе ни ја реши сиромаштијата ЕУ освен со иселување?
    Како живеат Бугарите после влез во ЕУ? Земаат ли 200 евра плата? НЕ!!
    Оди шрошетај по Букурешт ќе видиш колку луѓе спијат на улица а живеат во вашата толку посакувана ЕУ.

Јас сум за влез во ЕУ, но нека се среди правна држава и само така може да влеземе, а ако мислите дека со промена на името ќе тргнеме напред може само да ви се насмеам, и да ви кажам дека заслужуваме како народ да сме на ова дереџе.

На zuto и Kolumbo им се допаѓа ова.
  16. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.407
    Допаѓања:
    8.451
    @kikikikirika А што добиваме со тоа што нема да го смениме име? Како ја гледате сите вие патриоти иднината на оваа банана република во која што живееме? Како ја замислувате Мк во следните 10, 20 години надвор од ЕУ и НАТО?

Се лажете, ако мислите дека и е многу лошо на Бугарија. Од нас се многу, многу напред, а бевме исти, ама сега во Софија сите големи светски компании имаат седиште, можности за бизнис и развој големи, студентите си земаат европска диплома, едноставно народот бугарски доби подобрувања во многу насоки. Икс особи од мојот град што отидо во Бугарија живеат и повеке од добро, никогаш не би се вратиле во Македонија.

Така да само вие тешете се дека им е лошо, барем од нас им е милион пати подобро.

Е сакам и мојата држава да се оправи. Германија никогаш нема да бидеме, ама подобро од ова што сме можеме и го знаеме начинот, а тоа е ЕУ и НАТО, ако цената е промена на името нека биде. Ова е историска шанса што можеби нема да ја имаме два пати.

На lovestoneddd, monibejbi, Nausicaa и 14 други им се допаѓа ова.
  17. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.852
    Што е тоа банана држава,може некој од Вас да ми појасни?!

На CameliaMiller и WildMk им се допаѓа ова.
  18. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.000
    Сељфи на годината. С' с кајче до ЕУ:):):):)
    Готово, потписот ставен.
    Среќно!
    FB_IMG_1529226907642.jpg

На lovestoneddd, Victorian, Feminka192 и 8 други им се допаѓа ова.
  19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.852
    Сеа бар со кајче до ЕУ.
    До сеа ни пеш не не примаа:)

Нека тргне веќе еднаш од мртва точка:)

На lovestoneddd, Nausicaa, Sesil и 15 други им се допаѓа ова.
  20. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Ќе клизаме као по вода до ЕУ - симболика ^_^

На Victorian, Feminka192, simonka93 и 4 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.