Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Промена на името на државата

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Rexona.., 19 јуни 2017.

?

Кое име е прифатливо според вас?

1. Република Вардарска Македонија

33 глас(а)
    8,4%
  2. Република Скопје

8 глас(а)
    2,0%
  3. Друго

56 глас(а)
    14,3%
  4. Ниту едно, да си остане како што е

295 глас(а)
    75,3%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.078
    Допаѓања:
    12.825
    А кој ти ветува подобра иднина? Знаеме 100% дека така ќе биде? ЕУ ќе се порширува 2025 дури, а знаеем дека Франција е против, и не сме само ние, во трка се и Албанија, Црна Гора, Србија. Кој гарантира дека ќе не примат? За НАТО прочитавте дека по имплементација ќе добиеме покана?Ако смениме име, нема купишта пари да паднат од небо, грешка сте. Јад и беда сме и ќе останеме.

На Harper, zuto, Selest и 4 други им се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    2025 е за 7 години од сега... Како и да завртиш, помалку се од сите 27 што чекавме до сега. :)

На CameliaMiller, blackwave и oblace1 им се допаѓа ова.
  3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.403
    знам до сега што било а што ќе биде можам да се надевам само. Ако останевме вака сигурно ружи немаше да ни процветаат. Од "ќути има и полошо" си патиме. Така да одговорот е не. не знам што ќе биде. Ама барем направивме чекор со надеж за подобро.

На Annath, CameliaMiller, Amellie13 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.240
    Според многу коментари што ги читам сите тврдат дека СДСМ има инфилтрирано луѓе со криминално досие меѓу демонстрантите за да се создаде хаос и полицијата да удри врз нив. Полицијата жестоко удри, има многу повредени, еве и Ванковска пишува за тоа. Утре ќе излезе СДСМ и МВР со класичното соопштение „алкохоличари, пијаници, криминалци“ ја нападнале полицијата.

5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Немој да ми кажеш дека и во другите нема насилници? Ни на едни, ни на други им треба инфилтрирање од друг. Во сечии редови ќе најдеш такви, кои се спремни да маваат.

На CameliaMiller, blackwave, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.240
    Дојде животот во Македонија. ЕУ во 2035 година, а работна виза за Германија во 2040 година. Какви 7 години. Тоа е илузија. Нам никој до 2030 не не ни планира.

На Selest, Abeja, Плавуша123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Пак е чекор напред, во однос на три децении стоење во место. Не... не стоење во место, последните 11 беа и уназадување!

На Annath, theowndemon и blackwave им се допаѓа ова.
  8. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.078
    Допаѓања:
    12.825
    И тие се под знак прашалник. Не сме само ние, и дали воопшто ќе се прошири ЕУ. Криво ми е што оваа жртва со името на крај нема да вреди. Да вреди, за иднина, ајде да замижиш со сила, ама нема ништо да добиеме, ќе изгубиме.

Криво ми е што овој измачен и негиран народ мора да се влечка по улици и да се бори за своето име во 21 век, да го маваат со шок бомби. Криво ми е многу. Лош народ сме, катиљ сме и ќе се истребиме.

На zuto, Abeja и Плавуша123 им се допаѓа ова.
  9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.403
    Ама од кај знаеш бе човек? од кај ти толку сигурна дека нема да влеземе? што бре толку се чукате во гради дека све знаете и после пу пу не важи!?!?! е од таков ум патиме сите. погледнете веќе еднаш напред доста со тоа на кого коските во гроб му се вртеле зар тоа е побитно од иднината на нашите деца!?! срамота.

На Annath, CameliaMiller, WildMk и 9 други им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Без песимизам ве молам. Така ако размислуваме, да легнеме, да не се обидуваме да поправиме ништо во нашите животи, и да чекаме само да умреме. Не може така! Одбивам! Сега наместо да паѓаме во депресии, треба да засукаме ракави и да ја направиме Македонија најдобра што можеме! Ако ние станиме одржливи, економски и правно, ич нема ни да ни биде битен влезот во ЕУ.

Ова е само една пречка која ни се тргна од пред нозе, сега треба само претпазливо да играме и да се протниме на светскиот пазар, најдобро што можеме.

На CameliaMiller, МК- Селектор, Amellie13 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.078
    Допаѓања:
    12.825
    Абе човек ти разбираш ли дека една Црна Гора сега има 440 евра просечна плата и нема спор со никој. Ние колку спорови имаме, со сите соседи скоро? Плус демографијата наша, иселување, што уште не. Кој прима ваков смет кажи ми ти?Макрон кажа дека не ја сака Македонија и Албанија. Ако ставот на Франција не ти значи ништо, што да ти кажам.

На sjdgo, Abeja и Плавуша123 им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.060
    Допаѓања:
    268.798
    Со сегашниот пасош не останав, а можев, во САД.
    На неколку пати имав можност да заминам во ЕУ, но не заминав. Уште во времето кога бугарски пасош се вадеше без проблем - не извадив.

Не сме се читале по темиве, со тие со кои сум се читала знаат - јас одбрав да останам во земјава, иако во повеќе наврати можев да заминам.

Но!
    Животот низ повеќе ЕУ земји и САД ми ги отвори очите. Претходно бев националист, тоа го кажувам секогаш. Ама не знаев каков е светот.

Кога го видов, престанав да бидам националист. Тоа беше околу мојата 17та или 18та година, тогаш почна мојата лична "преобразба".

Денес, 10 години подоцна - јас не сум националист. Не сметам дека сум посебна и важна затоа што сум Македонка.
    Не верувам во етнички држави, не верувам во граници, и според сопствените ставови - на повеќе полиња - сум левичар. (но пак да си повторам - не сум партиски определена, и не гласам за домашните левичари).

Себе сепак, се сметам за патриот.
    Ја сакам својата држава (држава е многу важен збор тука) - и се трудам се' што можам да придонесам - да придонесам тука.

Нема да се отселам, ни како Македонка, ни никако поинаку - моето место е баш тука.

И токму затоа што сум патриот (но не и националист, различно е), сметам дека е време да се закопаат секирите со нашите соседи и да се најде компромис, за нашиот живот тука да се подобри.

Не, не очекувам плата од 2000 евра, не очекувам да станеме Германија, но очекувам да се мрднеме од мртва точка.

На мене, а и моето потомство, не ни е потребна раскошна историја и национална држава, туку отворен свет со многу повеќе можности од оние кои ги имаме денес.

Затоа не, нема да се отселам. Ама ќе поддржам секое решение за кое сметам дека не' приближува кон светот.

На Annath, m.i.g, An-na и 21 други им се допаѓа ова.
  13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.078
    Допаѓања:
    12.825
    Значи и со македонски пасош се може, така? Можеш и на размени да одиш, па и да работиш. Не како со ЕУ пасош, ама за квалитеен човек се наоѓа место под сонцето.

14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.403
    Е ајде де ќе видиме. Јас верувам дека ние и црна гора на една врата ќе влеземе.

15. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.923
    Допаѓања:
    2.148
    И3вини од каде 3наеш дека немаме шанси ?До сега немавме да, али ако добиеме датум 3а преговори но мора и договоров да го спроведеме, со 3апочнувања на поглавја и 3асукување на ракавите ке имаме шанса ѕа вистински напредок, тогаш ќе мрднеме од точкава и не бидете толку скептични.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  16. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.000
    Официјално соопштение од МВР- 7 полицајци повредени и 25 лица приведени. Спречен е упад во Собранието на Р.М.
    Добро, ова со Собраниево навика им стана на Вмро. Само што овој пат не е село без кучиња како минатиот пат.
    Нека се протестира на мирен начин, насилството не е решение.

На CameliaMiller, Nausicaa, МК- Селектор и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.060
    Како навика им стана на Вмро?! Не е Вмро на улица. Ова не е партиски. Што не значи и дека не се наоѓаат нивни членови таму. Но, зошто МВР, а и никој не извести за повредените од народот?! И зошто никој не извести дека претепаа и уапсија новинар?!

На Harper, Abeja, zuto и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    8.568
    Пред собрание се случи хаос. Ражимот се покажа во полн сјај. Во еден момент додека стоевме кај Жена Парк не залупаа од сите страни со солзавци. Не задушија. Стари женички паѓаа во обид да избегаат, мајки со дечиња кои шетаа кај Трговски им ги миеја очите на дечињата и ги смируваа. Револт, бес, клетви. Што дочекавме? Со што го заслуживме ова? Во тежок фашизам сме. Слушам на вести дека и новинари уапсиле бидејќи не сакале да им го предадат снимениот материјал. Што е тоа што сакаат да сокријат? Можам само да замислам дека крвови течеле во првите редови. Вака ли ќе живееме? Со стравови, апсења, уцени? Уште не можам да поверувам до кое дереџе не донесоа гнасине што се замислуваат народна власт. Солзи немам да ја доисплачам мојава намачена земја и народ. Ете тоа само да ви кажам.

На Bitter-Sweet, Abeja, zuto и 7 други им се допаѓа ова.
  19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Е, ама овој пат никој не им кажа, дека партијата нема да биде таму за да им ги отвори вратите. Овој пат беа зачекани соодветно. Онака како што требаше да бидат на 27ми, кога ВМРО беа на власт.

Па после некој ќе ми рече, ВМРО се грижело за државата?! Абре во законодавен дом пуштивте разуздана толпа да влези. МВР?? Правен систем?? Ветер во магла!

На Yowannty, CameliaMiller, Nausicaa и 4 други им се допаѓа ова.
  20. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Пробај поезија да пишеш, тоа е убав начин на изразување. Плус водена од чувство, до утре можеш и збирка да издадеш :D Солзи немаш да доисплачеш? Озбилно ова? :rofl:

Од сите на темава, најмногу се сложувам со ставовите на @Lianna Anna. Браво :bow:Да бидеш отворено приврзаник на партија или на идеологија ама да знаеш да согледаш и негативни и позитивни работи. Не знам дали сум го приметила истово кај било кого од партиските определени, без разлика од која и да е страна.

Последна измена: 18 јуни 2018
    На Annath, Harper, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.