Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Промена на името на државата

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Rexona.., 19 јуни 2017.

?

Кое име е прифатливо според вас?

1. Република Вардарска Македонија

33 глас(а)
    8,4%
  2. Република Скопје

8 глас(а)
    2,0%
  3. Друго

56 глас(а)
    14,3%
  4. Ниту едно, да си остане како што е

295 глас(а)
    75,3%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Не знам што генерација си ти, но јас се сеќавам кога се распадна Југославија. Имав 13 години, сите знаеа дека оди на лошо работата, дека гласањето ќе заврши со расцепување. Тогашен наш претставник, беше Васил Тупурковски (кој знае каде е сега). Луѓе паничеа, исплашени од исходот, знаејќи дека оние кои заговараа расцепување беа радикални. И во право беа... Знаеме сите што се случи и со Босна, и со Хрватска и со Србија и НАТО. Абе стресови!! Како денес ја паметам бучавата кога авионите ни минуваа над глава, во нова офанзива на Белград. А за што??? За парче земја кое едвај бевме способни да го одржуваме???

Жално е се' што се има случено на Балканов. Илијадници непотребни жртви, апсолутно непотребни.... Па и таа СФРЈ.. вака се живееше, онака се живееше. Тикви се живееше, ништо немаше да купиш и да имаш пари, ако имаш што да купиш, немаше пари. Забрани за увоз на девизи, забрани за увоз на странски производи. Како темпирана бомба која само чекаше да пукне. Чудо е како поминавме ние, Македонците, без војна.

Затоа се плашам од крвави пресметки! Никому добро нема да донесат! Имав другари кои со месеци беа заглавени во Хрватска, во функција на Југословенската армија. Никој не ги знаеше ни каде се, ни дали се живи :( Проклетство се поделбите и војните. И кој гини?? Народот! Не се бореа ни Милошевиќ, ни Туѓман, ни онај босанецот... како се викаше не ми текнува...

Па после уште и 2001 ни фалеше! Абе ајдеее!!

Многу чуден менталитет имаме. Цел Балкан. Како за европски држави (територијално дел од Европа), чудно е колку со поназадни размислувања сме од оние нагоре. Како цела Европа ја научи лекцијата после 2та светска војна, дури и Германија, а Балканот, остана забетониран во старите националистички заблуди??

На Annath, blackwave, Цвет88 и 8 други им се допаѓа ова.
  2. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    So sakate recete ama ovoj Cipras e strasno zgoden i ubav 8)8)

На P.S.love, blackwave, koritsaki и 7 други им се допаѓа ова.
  3. corto.maltese

corto.maltese Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2013
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.030
    Престанете да го обвинувате и исмејувате народот за фејк фотографиите. Лажните фотографии со наводни повреди од синоќешниот протест беа пуштени од твитер екипата за вакви намени вработени во владата на Зајеф. Ако побарате на социјалните мрежи ќе видите од каде е пуштена јадицата, а кога обичниот народ успешно се фати на мамката, веднаш се почна со релативизирање на крвавиот настан. И вистинските повреди веќе изгледаат лажни, а сведочењата неверодостојни. Непотребната сурова акција на полицијата, веднаш потоа релативизирањето на последиците и повредите од акцијата од страна на куртонофрлачите вработени во огромниот владин PR тим, ненормалната изјава на Шеќеринска за настанот, се само доказ за машинеријата и синхронизираноста на методите со кои изродите комуњарски ќе се служат наредниов период за остварување на целта за уништување на македонштината.

Зошто лажеш?! Во анкетниот лист Локвенец има пежо и кадет, нема мини купер.

На Abeja, zuto, carangigia и 2 други им се допаѓа ова.
  4. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.000
    Ти го оправдуваш тоа?
    Јас, НЕ.
    Не е работата дали има или нема пари да си купи нов, што е со постапката?
    Ако бил во Преспа треба ли и автомобилот да му го запалат или куќата евентуално или пак семејството да му го заплашуваат???
    Револтот до тамо преминал- омраза и предизвикување штета на друг:(.
    Додека во делот за обичниот граѓанин би ти кажала дека тоа не е проблем од пред една година и влече корен години наназад. Со оглед на тоа кој се не е вработен во МВР ( стручност на ниво )е тоа ќе се случува уште долго. Партиската војска што се вработуваше што очекуваше да придонесе? Толку се моќни, де, поголем дел не знаат да се потпишат сами, а на први чекаат добра незаработена платичка.

Мојот автомобил не е тема на разговор, ниту ништо лично мое.

На LollySky и WildMk им се допаѓа ова.
  5. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2018
    Пораки:
    1.576
    Допаѓања:
    10.982
    Мене најмногу ќе ме боли ако станеме членка на НАТО. Ти сигурно паметиш за овој случај што ќе го наведам подолу. Да се разбереме дека во тој воз имаше и македонци кои патувале за Скопје.

Ponedeljak, 12. april

Najmanje deset ljudi ubijeno je a 16 povredjeno u napadu aviona NATO-a na mostu u Grdelickoj klisuri, na kojem se u tom trenutku nalazio medjunarodni putnicki voz koji redovno saobraca na relaciji Beograd-Solun.

Последна измена: 18 јуни 2018
    На Цвет88 и Плавуша123 им се допаѓа ова.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Да не пукниш!!! Ме изнасмеа!! Не се ни сетив досега да го гледам од таа перспектива :rofl:
    Јас заглавена во моите политички анализи во главата, скроз изумив да ги погледнам како луѓе :rofl:

Во право си иначе... згодно човече е :inlove:

На blackwave, JuLleE, LollySky и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    88.477
    @WildMk
    Generacija sme(highfive)
    Inaku stvarno sme cudo,dali e do Jugoslavija ili neznam do sto ,ama mnogu slicnosti vo mentalitetot na narodot i politicarite.

На LollySky и WildMk им се допаѓа ова.
  8. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2018
    Пораки:
    1.576
    Допаѓања:
    10.982
    Каде напишав дека го оправдувам? Не оправдувам никакво насилство дивеење како и уништување на објекти поради изразување на незадоволство. Па партиски си вработуваат, ама ние им го дозволуваме тоа не се тие криви. Да се побуниме како што направија момците кои завршиле курс за полицајци, а биле одбиени може и ќе смениме нешто. Ако те навредив со тоа за твојот автомобил ти се извинувам не ми беше тоа намерата.

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Jas odma cim se pojavi ko premier mu frliv oko :smirk::smirk:
    Ubav e, mamata... pa i koga ke se nasmee mh mh 8-|
    Pa i fraersko drzenje ima:emo:

На P.S.love, blackwave, oblace1 и 5 други им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Не се сеќавам конкретно на ова, но имав пријатели.. од исто маало бевме како деца, кои живееа во Белград за време на бомбардирањето... Среќа сите се живи, мртвите беа 'колатерална штета'... како и во секоја воена операција на НАТО.

Имам пишано и предходно... Да е до мене, нема да има НАТО, воопшто, но светот е никаков, сеуште демнее опасност од воени конфликти, некаков грб, мора да има секој. Ако нема, ќе биде Србија во 90тите, или Сирија денес. Не сакам тоа да се случи. Но јас и ти, нема да го распаднеме НАТО. Во некои случаи 'ако не можеш да ги победиш, придружи им се' е добра одлука. Посебно ако е во прашање живот. Наречи ме себична, но не сакам моето дете да биде жртва на воен конфликт во 21ви век... па ни јас не би сакал да загинам во воен конфликт.

..... не знам... може некој да го нарече ова моево: По линија на помал отпор... Но за мене е: Инстикт за преживување.

На blackwave, CameliaMiller и RAF Camora им се допаѓа ова.
  11. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.588
    Југославија реално никогаш не би влегла во ЕУ со тогашните раководства кои не можеле да се спогодат кој да биде главен, дали Србија или Хрватска. А понудата давала опција секоја држава со референдум да добие независност, што на некои не им одговорало и ете на крај пак се одделија ама со крв. Можеби требало ЕУ во тој период да заземе решителен став и со санкции и притисоци, со компромиси меѓу земјите од Југославија, да помогне во прием на Југославија во ЕУ. Тие дури не ни помогнале кога почнале крвавите војни за отцепување на државите. А супер ќе било уште тогаш Југославија да влегла во ЕУ, бидејќи факт е дека Југославија била стабилна па ќе имала свој придонес во ЕУ. Ама дали конкуренцијата била проблем не знам, испаѓа она-раздели па владеј. Се распадна Југославија па сега не мотаат како сакаат, не бомбардираат, ни менуваат имиња, не трујат, хаарп ова она.

@CameliaMiller прашањето ти беше иронично поставено. Веројатно мислеше на банкарска/финансиска супервизија од Европска централна банка, бидејќи како термин не постои европска супервизија.

Туку почнаа со монтирања на инциденти од настанот, инфилтрирање на џокери, фото и тн... за да се занемари причината за протест. Тоа е нормално и очекувано. Испаѓа работава како цајканката што се удрила во пајакот, односно што пајакот ја удрил. Полицијата се бранела, хммм, ок...

Не знам дали црпко не е свесен дека Ципрас у фаца му се смее, дека го понижува, дека си ја остварија целта бидејќи овој е смотан. Па и тоа со машната бе, се појави слика на твитер како скалпот да му го земал за трофеј.
    А незадоволството на грците со имево ми изгледа како некое монтирано сценарио. Тие ја постигнаа целта. Всушност, сеуште мислат дека ја постигнале. Ова правно не може да додржи никако.

На H.VAGA, carangigia и Selest им се допаѓа ова.
  12. orevka

orevka Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2016
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    5.407
    Читав биле нападнати луѓе во некој кафич влегле демостранти НАРОД КОЈ СЕ БОРИ ЗА НЕШТО СВОЕ и дека кршеле се!
    Тоа НЕ Е ВИСТИНА ја прошетав цела улица Македонија се до ГТЦ и ниеден кафич не беше искршен и ниедно возило не беше запалено!
    Како може обични луге да имат во раце солзавец? што вчера џандарите делеа на лугето па ајде одете играјте си со нив !!!
    Доста е виновен народот за се.
    Ова порталиве што не измислија за вчера све е лага .
    Освен што имаше некој знак бутнато,некој камен и семафор бутнат ниеден кафич или бутик не е искршен!
    И јас сум против насилство ама лугето вчера не искршија приватни објекти толку!

На carangigia и SummerGirl им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.059
    Допаѓања:
    268.781
    A јас пак, будала, мислев дека е јасно дека ЕУ ќе има супервизија во секој сегмент на делувањето и работењето на нашите институции, законодавни и извршни власти.
    Дека повеќе нема да можат Грујо и Вицето и Мијалков и уште една шака други, да се однесуваат како државата да е лично нивен двор :)

На Annath, Amellie13 и WildMk им се допаѓа ова.
  14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Југославија воопшто не беше стабилна. Уште од 80тите се заговараше нејзиниот распад. Не се случи тоа преку ноќ. Додека друга власт имаше на врвот, националистите, кои подоцна станаа премиери на републиките, по шупи се собираа да го организираат распадот. Имаше една телевизија ЈУтел, или така нешто, даваа снмки од 'тајните' преговори, надвор од владата и парламентот на СФРЈ. Катастрофа беше Југославија како уредување. Многу грешки направија и КПЈ и УДБА и сите што живееа во нејзе.... Освен Совенците. Е тие, брате мили, си се со австро-унгарска култура уште од пред 200 години :) Партал правеа за развој на република Словенија, уште додека беа дел од СФРЈ... Ние ваму надолу.. за грев :)

п.с. хаарпот не е виновен за нашиот простотилок :) Историски е докажано, и пред хаарпот, си бевме ова што сме. :)

15. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.992
    Допаѓања:
    135.279
    Па не пишуваш албански за да пишуваш латинично. На македонски се пишува кирилично. Ко арапски со арапско писмо на пример. Грчки со грчко. Тие јазици што користат латинско писмо, нормално дека на латиница ќе се пишува. Замисли англиски кирилично да пишуваш, затоа шо ете тебе така ти се сака. Би те разбрал ли некој ако на англиски форум пишуваш кирилично, пример. Или англиски со фонетски правопис .. нема смисла нели?

На Annath, Yowannty, blackwave и 7 други им се допаѓа ова.
  16. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.309
    Допаѓања:
    19.657
    Овој ви е убав?? Не зезајте жени :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:

17. kim.k

kim.k Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    14.467
    На blackwave, oblace1, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Убав ми е.. што да правам. Сакам црни мажи. :inlove:
    Само да знам колку е висок. Ако е под 185см, веднаш ќе ми стане неубав :rofl:

На blackwave, CameliaMiller, Sesil и 3 други им се допаѓа ова.
  19. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.000
    @corto.maltese
    Си се намачил, кутриот ти:D Анкетни листови ли бараше?
    https://makfax.com.mk/makedonija/запален-автомобилот-на-пратеникот-на/
    Друг пат обиди се повторно и повеќе и поверодостојно, океј.
    Може ти си учесник во ова к. дело па ти падна тешко.
    Човечки е да осудиш вакво нешто, а не да пишуваш дека лажам јас.

На blackwave, SummerGirl и WildMk им се допаѓа ова.
  20. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.588
    Па точно тоа што го кажав, не биле сложни дека не можеле да се одлучат кој да биде главен.

А за последново во пост скриптум не би да коментирам такви глупости

|( :x

На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.