Промена на календарот - да или не?

Discussion in 'Религија' started by Serafima, Jan 3, 2011.

1. flowergarden

flowergarden Популарен член

Нема потреба. Толку време сме си ги славеле вака празниците. Зошто да си ги менуваме сега навиките и културата

2. tessie

tessie Форумски идол

Јас сум за промена на календарот, или на нивниот или на нашиот. Па сите сме христијани. Е сеа да, сме се испокарале на времето за некои работи како на пример, дали попот треба да носи брада или дали смее да се жени или не и сме се поделиле, ама мислам дека религијата треба да сплотува, не да разединува, особено ако се водиме по иста света книга. И едниве христијани и другиве, а празнициве различно ги славиме. Истите празници, истите обичаи, истата вера, различен датум. Бар мене не ми праи логика.

Затоа изглеа и се вика стара нова година. Се знае еуфоријата на 31 декември и онаа на 13 јануари. Не е исто. Или да се смени календарот или како што вика Нена, штом славиме двапати Нова Година, можеме и со Божик така, иако мене не ми се допаѓа затоа што Исус еднаш се родил и не ми е логично двапати да се слави за тоа.

Angelllla likes this.
  3. flowergarden

flowergarden Популарен член

Затоа се вика стара нова година, затоа што по стариот календар тогаш се славела нова година. Инаку, има толку многу различни учења, правила, тези во различните христијански цркви, што не сметам дека еден календар би не обединил.

4. hrcace

hrcace Истакнат член

Ама јас ви велам дека вака имаме подолг распуст :rofl: сега вие како сакате

tessie likes this.
  5. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

ДА, големо да за промена на календарот.

Angelllla likes this.
  6. Macedonian.Horse

Macedonian.Horse Истакнат член

Па вака Серафима и според нашиот календар Нова Година е по Божиќ, тоа ние што ја славиме по западниот календар е друго, ако отвориме во Православното Календарче ќе видиме дека Нова Година е 7 дена по Божиќ а оваа другата е по нивниот календар. Дали ме сфаќате ние сите празници си ги славиме по нашиот календар освен Нова Година, а онаа наша нова Година кога е по нашиот календар ние ја викаме Стара Нова Година, што според мене е апсурдно ем стара ем нова мислам е но сенс. По правило т.н. Стара Нова Година е Нова Година по нашиот календар, незнам зошто сите ја славиме по западниот календар. А во 1925 или 26 Грците го сменија календарот и многу мироточиви икони и мошти не пуштаја миро, и менувањето на календарот е грев затоа што е менување на вистинската вера, затоа што и грешното учење и верување е грев. Во Светото Писмо пишува и ако некој измени само еден знак и другите ги научи така најмал ќе се нарече. А Апостолите востановиле што и кога да се слави, како може сега ние да менуваме, како да сме поучени од нив. поздрав :)

7. SnowWhite8

SnowWhite8 Популарен член

Ааа не никако нејќам да се смени календарот сакам пак да се слави Божиќ како одсекогаш што сме си славеле и затоа што ми е родендн тогаш :P :D

8. daylight

daylight Популарен член

А да прејдеме на кинески календар? Ќе бидеме далеку во иднината - 2012 според кинески е 4710
    :D

9. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Јас повеќе сум за стариот календар ако кога веќе решиле да го сменат, наше е да го прифатиме.

Angelllla likes this.
  10. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Јас сум да се смени! Да славиме на 25ти декември ко целиот свет:D

11. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Не сакам да се смени календарот и тоа го кажувам како човек што не е религиозен.
    Не ми е гајле што секаде во светот се славел Божиќ на 25.12, и што било битно за фирмите, бла бла...
    Овој календар е обележје на нашиот народ, по тоа сме посебни наспроти другите народи и има убавина да не си ист како сите други. Ако тргнеме све да се ориентираме според мнозинството ќе изгубиме секаков траг. Сменивме знаме, име, наредно после календарот што ќе менуваме?

Чак што више би ги натерал странските фирми тука знаците да ги пишуваат на кирилица, како србите што прават со Старбакс и Мекдоналдс.

daylight and lovely91 like this.