1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Простување

Дискусија во 'Психологија' започната од Unfaithful18, 11 септември 2010.

1. Strumfeta93

Strumfeta93 Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    3.858
    Простувам но не заборавам. Ако ми се укаже прилика враќам со исти удар. Сепак луѓе сме, ме повредиле и ненамерно но сум простила од чиста причина дека секој греши. Сепак ако некој ме повредил веќе неговата слика од мојата глава исчезнува, станува помал за мене и помалку го ценам.

2. IndieGirl

IndieGirl Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    846
    Допаѓања:
    707
    зависи кој ми згрешил, често простував ама никогаш не заборавам.

3. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.824
    Брзо простувам и многу се мразам поради тоа. Не сум злопамтило, се‘ заборавам.... ако личноста се извини. А некогаш не треба да простам, али тоа е.
    Како се вели во Оче наш:
    Прости ни ги гревовите наши, како што ние им ги простуваме на нашите грешници...

Треба да се простува, затоа што ни ние не сме безгрешни.

На anima му/ѝ се допаѓа ова.
  4. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.767
    Допаѓања:
    23.745
    Мојот проблем е што сум престрога кон самата себе за да не бидам кон другите. Кога јас нешто ќе згрешам некому, попрво личноста на која сум и згрешила ќе ми прости отколку јас на самата себе. Можеби затоа премногу тешко простувам...иако последниве две три години морам да признаам дека доста омекнав :D

5. Biggie

Biggie Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2011
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    62
    Малку се полутувам, но простувам. Можеби и да вратам, но во глобала не сум некое големо зло памтило, а пак и кога ќе видиш на моја возраст какви порблеми и грешки можам да имам и направам :D . Па како се вели, човечки е да се греши и простува. Се се врти, се се враќа, па од каде знеш што може утре тебе да те најде.

6. k.i.t.t.y

k.i.t.t.y Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2011
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    74
    За тебе нема прошка СВИЊО една

Извинете за речникот, морав да го пишам ова да се испразнам

7. najubava2010

najubava2010 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.653
    Знам да простам ако личност која ме повредила ја сфати својата грешка и искрено се извини.И секако ако вети дека тоа нема да се повтори под никакви околности. Но ако некој нешто погреши и незнае да каже едно извини, или го кажува чисто за да ме смири тогаш настанува еден, за мене сериозен проблем кој јас го нарекувам ’’Како човекот цел живот да ја носи вината на совест’’ и во такви ситуации не одговарам за постапки. :devil:
    Злопамтило не сум се до оној момент кога нешто нема да ме трогне и да ме исфрли од колосек, е дури тогаш стапувам во акција па двојно враќам, а можеби и повеќе зависи од ситуација. :devil:
    Но глобално гледано знам да простам и често го правам тоа затоа што луѓе сме, сите грешиме |(

8. unforgiven

unforgiven Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    10
    па зависи за што ќе се работи....во некои случаи простувам во некои не .. :)

9. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Простувам, но за жал не заборавам цело време со тоа се преоптоварувам

10. beached

beached Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.697
    Не сум злопамтило.
    Простувам,и никогаш немам намера да вратам..да се одмаздам.
    До сега,само на една личност не успеав да и простам целосно..другарката која ми беше како сестра е*ани 12 години,моите дома ја гледаа како ќерка..но ме повреди,премногу..
    И пак,ми е другарка..но не делиме веќе ништо,онака само..убав муабет имаме.
    Крај краева,кармата е тука за сите.

11. del-fin

del-fin Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2010
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    20
    Исто како јас ова да сум го писувала.100% се наогам во твојот пост.

12. TAJCHYYY

TAJCHYYY Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Не неверство не простувај во никој случај... Која и да е причината можело да се каже, да се разговара, да се реши, за некој да те изневери треба да постои ЦВРСТА ПРИЧИНА, после неверство не верувај во зборот те сакам, лага е... и пак ќе се повтори може не одма ама еден ден да и можеби од истата причина како и првиот пат... човекот кој вистински сака не може да изневери!
    Од лично искуство !

13. klaudija90

klaudija90 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    18
    Човечки е да се греши, но христијански е да се прости!
    Животот е премногу краток за лутење и дигање нос. Да простиш некому значи да имаш големо срце и душа, но потполно и себе си ако си простиш. Бидејќи никој не е цвеќенце, сите грешиме и сите треба да си простиме. :*

14. Theodora

Theodora Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2011
    Пораки:
    1.504
    Допаѓања:
    5.576
    Простувам,за да го симнам товарот од моите плеќи најпрво.Бидејќи не сакам ако некој ме повредил уште јас да сум таа што ќе го носи цел гнев,потиштеност,омраза или посакување да се одмаздам и сите др.негативности во себе,така што ќе простам им ја одземам моќта.Бидејќи оној кој простил бил заробен и повеќе од оној кој му згрешил,му ги одзел мирот и слободата,а тие се толку скапоцени.
    И сама сум згрешила,сум се каела и сум била во позиција да сакам да ми биде простено и пред Бога и пред луѓе.
    Би било лага ако речам дека сум ги заборавила големите и свесни навреди и неправди кои ми биле нанесени,па и помалите цинични глупости со цел за дискредитирање,билдање на сопствен рејтинг и слични его-манијачења.Не сум заборавила,меморијата одлично ме слузи,ама увидов до каде треба да одам во пресметувањето,секого го стигнува својата казна,а најмило ми беше кога една личност која многу ме повреди свесно и неосновано,а никогаш не се покаа ја видов како се‘ и се врати повеќекратно,а јас со прст не мрднав да и вратам,само ми беше дадено да го увидам тоа.Чувството беше убаво,а правдата задоволена.
    Избегнувам да судам,тука е Бог има и световни судови,гледам само да им посочувам на луѓето,на што е мозно побезболен начин,а очекувам и соодветен фидбек од блиските секако.Се водам од она „првиот камен нека го фрли оној кој не направил никаков грев„.
    Простувањето за мене е одлика на емотивно зрела личност.

На Johny и cupcake27a им се допаѓа ова.
  15. interesna

interesna Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    674
    ехххх ова е мојата мана не простувам!

попуштам колку се може за нечие и мое добро, но кога пука пукнува за секогаш, го бришам човекот за цел живот, на колена да ми падне и моли за прошка, ма јооокк :shake:

не сум доволно добар христијанин знам,но не ми иде од душата. :D

16. cupcake27a

cupcake27a Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    21
    знам да простувам... понекогаш и заборавам што другите ми згрешиле .. незнам дали простувањето е мана или добра особина...
    но никако неможам да им се начудам на луѓето што секоја грешка ја памтат но...тоа е тоа.

17. Aniston

Aniston Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    235
    Јас сум спремна се да простам се додека постои искрено извини и причина зошто некој ми згрешил... едноставно неможам некој да сака да биде покрај мене да се кае што згрешил а јас да не му дозволам.. ;)

18. PParaskeva

PParaskeva Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    261
    Абе простувам ама не заборавам ............ прва прилика испаѓање шанса за такво нешто ке му го расплакам мајчиното млеко кој и да је :rofl:

19. tweetygirl

tweetygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2011
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    10
    Знам да простувам, знам и да се лутам, но брзо ми поминува... едноставно сум таква.... да би простила што и да е но само ако искрено се покајала таа личност..... ;)

20. oceangirl

oceangirl Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    70
    заборавам и простувам...