Протести на Ромите со барање да се вози без возачка дозвола

Дискусија во 'Политика и настани' започната од DS10, 4 февруари 2026.

1. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.324
    Допаѓања:
    27.629
    Ахам.
    И камо да протеститаат за да имаат документи? Камо да се соберат пред матично да речат сакаме да имаме документи? Него баш сега кога им земаат возила кои ги возат нелегално.
    Ти кога си се родила, не дошла државата кај тебе дома него отишол родител да те заведе.
    Многу пати сум кажала, кој не сака да му биде помогнато, не можеш да му помогнеш
    Јас учев со роми до 4то, погоди во 4то од цел клас кој уште не знаеше да чита и пишува? Иако СИТЕ исто сме учеле.

Личната одговорност е токму тоа, лична одговорност. Државата и ќе ти каже да користиш заштита, и образование ќе ти понуди и работа, ако сам не решиш да еве ќе работам, со сила не бива.

И основното и средно образование се БЕСПЛАТНИ. Ако неќе да студира, не мора. Барем средно да заврши, ама и тоа не бива.

Последна измена: 5 февруари 2026
    На Harper, Directioner005, fana и 9 други им се допаѓа ова.
  2. theowndemon

theowndemon расипана играчка Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.993
    Допаѓања:
    184.369
    Глеш, истото се прашваме.

Збораш за документирани веќе втора ген и +. Ми се чини ко некни да беше (можи летово, можи ланско лето) кога на наш Бајро на патот горе кога видоа колку недокументирани има и ако не се лажам се збораше за то каков лавиринт е да извајш документи ако не си евидентиран како роден тука. Ама ај, можи грешно да памтам детали. Ако е документиран некој и образование е задолжително - ќе подлежи на казна и ако државата не казни пак та потфрла. Не можи да тера со сила да оди некој на училиште ама можи да казни и да напрај да не се исплаќа на некој да не се образова. Ако не е документиран? Пак ќе речам, пропуст на државата. А, дека има такви - има.

Иако би рекла дека барем на протести конкретни луѓе кои се - имат документи лол и едино тука би гледала сега како возрасни зошто не се образовани и би гледала одредени олеснувања при учење на материјалот за возачка, и делот со финансискиот аспект кој го спомнав. Ама делот со финансискиот аспект би опфатил било кое семејство кое е загрозено. Можи и сега има такво нешто ама еве јас не знам.

И пак, мене стварно не ми е гајле за возрасните. По некоја моја логика, како дете немаш избор. Како возрасен имаш. Како дете треба да бидиш штитено. Како возрасен треба да си тој кој штити. Зошто размислувам на онај начин е зошто сакам решение за децата да се штитат и да се превенира да продолжат да растат во возрасни како до сега.

3. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.283
    Допаѓања:
    42.396
    Јас имам разговарано со Ром, човек кој работи во општината дека колку и да сака да им се помогне во врска со образование и работа, они не сакаат. Полесно им е да просат.
    Друго, викате немаат документи. Зошто немаат документи знаете? Јас како што знам порано кога ќе се роди дете треба да одиш и да го пријавиш за да му дадат извод. Сега веќе електонски болниците ги пријавуваат бебињата. Значи циганите не си ги пријавиле бебињата и затоа немаат документи. Кој е крив тука?

На Harper, Konfetka, Mazegin и 9 други им се допаѓа ова.
  4. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    26.224
    Абе овие нормални ли се бе ? Кај немаат основно образование завршено ( казниво по закон е ова ) , кај немаат возачки дозволи , па уште и на протест излегле (facepalm) . Абе другар , ако имаш пари за кола , имаш и за возачка . Па уште вели знаеме да возиме и подобро возиме од тие со возачка , аха важи :nod: . Зошто бе јас не возам без возачка ? Кола имам , не е баш 5.000€ , ама имам :D . Ако ме застане полиција , да им кажам дека подобро возам од овие со возачка , и дека желбата за возење е побитна од дозволата :emo: .

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.297
    Допаѓања:
    40.420
    Нема средно, нема возачка, има кола од 5000€. И сеа бара да има дозвола без да полага?
    Оемџи па јас отидов до аеродром вака фино да ги замолам пилот да бидам.
    Оддамна знаев дека сме отидени у Хондурас ама ова е врвот :rock:

На Harper, Konfetka, senjorita-v и 10 други им се допаѓа ова.
  6. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.805
    Допаѓања:
    17.095
    Една од жените дава изјава "Му бараа да регистрираат колите, региструваа. Сега му бараат на децата, на мажите да ваѓат возачка. Кај да најт возачка?! Ова држава ли е?! Што правда е ова во Македонија?!"

Е овие лица имаат гласачко право и одлучуваат кој ќе не "вози" еден, два, било колку мандати!

На kim.k, Harper, Konfetka и 17 други им се допаѓа ова.
  7. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.297
    Допаѓања:
    40.420
    Хахахахаха сеа ја видов таа
    Ама уште појак е оној од вчера шо кажа дека вози 30 години без дозвола пред камери 8)
    Го боли таквото де шо, 30 години се само

На senjorita-v, lovestoneddd, Ouravanture и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    10.074
    Допаѓања:
    14.776
    Утрово има монтажи по Фејсбук, на тие Роми што се бунеа им монтирале фотографија на шаблон возачка и пишале со среќа од автошкола Хоспитал.

Прашање е колку луѓе возат во државата без возачки. Веројатно илјадници Роми, илјадници Албанци(еве при контроли во Тетово тоа се гледа, ги фаќаат) и дел Македонци. Еве јас знам неколку Македонци што земале возачка, и не знаат да возат, како положиле не знаат, ама друг ги вози, возачката е онака, да се каже дека ја имаат, а знам и вакви тројца како Ромиве, Македонци се, возат без возачка, еден комшија, еден подалечен братучед, и еден друг познаник. Ај едниот посовесен, по маало вози само, оти нема возачка, а другиве шибаат и во Скопје, куп казни и гајле си немаат.

9. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.297
    Допаѓања:
    40.420
    Па подобро, барем се свесни дека чим положиле теоретски знаат да возат ама ако не се осеќаат спремно, ич да не седнуваат у кола.

Посовесен рече? Yeah... Хитлер врати се.

На senjorita-v и azelea им се допаѓа ова.
  10. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.283
    Допаѓања:
    42.396
    Се гледа колку се неписмени

На SummerGirl, Ouravanture и azelea им се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.011
    Допаѓања:
    203.067
    Што ќе ги молиш ма, треба одма да протестираш:rock:

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Hokuspokus

Hokuspokus Активен член

Се зачлени на:
    1 јули 2025
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    40
    Неписмени Роми има прилично. Како решение за да дојдат до возачка, ќе треба специјализарана аудио - визуелна автошкола за нив, а Ромите треба да платат за обука. Но, тие ќе сакаат и бесплатна обука, колку што ги разбрав по нивните барања.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    2.018
    Ова е срамно за самата држава,да се протестира без никаква основа.Да се затвараат патишта и да се попречуваат обрските на граѓаните,затоа што некој сака да вози без возачка.Јас не знам дали и овие од МВР се нормални.Треба да ги уапсат протестантиве.Ова е меѓу граница на комедија и трагедија

На Трагедијаупмм, SummerGirl и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  14. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.297
    Допаѓања:
    40.420
    Ај па и јас уште регулар терам :D
    Ќе палам авиони :bandit:

15. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.898
    Допаѓања:
    15.134
    Понекогаш стварно се прашувам дали сме ментална установа и некој од страна не гледа и се смее. Еве не знам, немам друг одговор.

На Harper, VDT2906, thinkerbell и 4 други им се допаѓа ова.
  16. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.297
    Допаѓања:
    40.420
    Слушни ја теоријата шо ми има највеќе смисла - Ние сме во симулација и вонземјани јадат пуканки и не гледаат на HDLEDQ+TV :clap:

На Harper, nice-girl, Трагедијаупмм и 8 други им се допаѓа ова.
  17. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.965
    Допаѓања:
    10.045
    Знаете зошто не сакаат да работат?
    Бидејќи кој и да ги вработи, ќе треба да ги пријави и осигура нели. Епа ако ги осигураат, по автоматизам ќе им се укини социјалното, ќе им се воведи да плаќаат струја, вода, комунали, данок. Епа затоа нејќат тие, мислете вие дека се наивни.

Вака ни работа ни сабота, од државата си земаат секој месец кој социјално, кој за трето, петто дете, додатоци, бесплатна струја и вода колку сакаш да трошиш зошто не плаќаат и со Ладата ќе наберат дрва ќе ја оголат шумата ќе ги продаат, ќе земат пари колку две плати, некои одат и аргати и пак повеќе пари им легнуваат итоа чисти пари им остануваат оти немаат месечни расходи ни за сметки ни за ништо плус си добиваат од државата помош. Единствен проблем кај нив е тоа шо коа ќе дојдат до пари одма ги трошат во продавница, купи ден помини е работата а не да заштеди, да промени нешто во животот. И секако ќе ти речат, децата немаат леб да јадат за да се сведиш на сожалување, најголемата лага е тоа а секој ден фрчат салами и сендвичи.

Државата ако попушти на овие уцени, значи нема држава бе !!

Последна измена: 5 февруари 2026
    На Harper, VDT2906, SuperGirl24 и 12 други им се допаѓа ова.
  18. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.297
    Допаѓања:
    40.420
    FB_IMG_1770285287454.jpg

Ииииии еве го врвот. :bug:

На Konfetka, Burevesnik, SummerGirl и 9 други им се допаѓа ова.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.011
    Допаѓања:
    203.067
    Страшно логично е се ова:drunk:
    Ако земат да работат, ќе земаат плата која БИ БИЛА поголема од било какво социјално.
    Е после ќе нема кој да краде дрва, шахти, да го пустат системот од кој не сакаат да бидат дел- јер би морало, замисли, да одат на работа.
    Ова е сето од криминал до криминал, од бизнис линија деца за просење, до крадење и препродавање на се што ќе најдат- очигледно, бизнис линии кои ним им се логични и попрофитни отколку живеење во систем и работа за минималец.
    Земаш деца, даваш во посвоителни семејства, им прекинуваш контакт со трулото ткиво, ре-едуцираш и интегрираш во систем - и ете ти, по 20 години нови генерации со нови животни навики. Ама тоа кога би имало држава.

На Трагедијаупмм, SummerGirl, senjorita-v и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    8.391
    FB_IMG_1770285044174.jpg

На VDT2906, Biljarkata, SummerGirl и 13 други им се допаѓа ова.