Вените најчесто се наследни, исхраната и физичката активност немаат баш никаква врска со нив. Освен пливање и возење велосипед, други спортови не се препорачуваат.
Феминки, значи ова на најголемиот непријател не би му го посакала! Имам 37 год, веќе 11 години имам проширени вени на десната потколеница и од лани се буквално испакнати со дебелина како прст. Апсурдно е што се имам бавено со моделство, (не деградирам никого, секое човечко суштество е убаво, само изразот е грд) , ама по некои естетски стандарди, нозе ми излегувале на насловни страни, сум добивала статуси за најубави нозе на светот, и оваа клетва да ме најде!!!! Имам чувство како некој да ме проколна, хахахаха! Ајде заеbи естетика, веќе ја надминав и колку да се језиви научив да ги носам без разлика што на почетокот имав и суицидни идеи и се преселив од земјава за да најдам некое решение во белиот свет, и ништо. Нема ништо друго освен операција. Моите се веќе во лоша состојба и се плашам за здравствените проблеми кои можат да ги начнат. Сега ми се спуштаат надолу под листот, змијулести и дебели баш како водни змиички. За жал наследно е. Татко ми ги има од 20 год возраст. А за операции и слични зафати со склер. со сите стручни лица кои разговарав не гарантираат дека нема да се случат рецидиви. Многу контроверзно ова со вениве.
Кога може да се оперира вена? Дали има лек за намалување на проширена вена? Треба ли да се внесува некој витамин повеќе?
Јас кога се оперирав ме прегледаа вака ова време пролет беше а операцијата ја направив во октомври Женски некоја да не го знае името на докторот никако не може да ми текне пред 6 години се правев операција на вена во Охрид докторот што ме правеше операција е охриѓанец има жена битолчанка а работи во Скопје за операции на вена доаѓа во охридската болница
Девојки вечерва некако се видов на нозете и ми се чини дека веќе почнувам да имам проширени вени а имам 19 и нешто години, како?? Многу се разочарав не сакам да ми се зголемат, ај не се примеќаат многу, некако одназад како да имам повеќе. Што велите да одам на лекар? Чаре слушам немало..
Случајно да не се нови стрии? Пошто ослабна доста ти. Некои стрии знаат накај лалаково зелено да маваат.
Ве молам кажете ми што испитувања да направам после втората бременост ми се појавија а млада сум ако постојам подолго ме болаат мачкав креми имам и чорапи за вени но се повеќе ми се прошируваат немам појдено на доктор.Извинете за сликите
Доплер,магнентна резонанца,крвна слика и д-димери. Барај некој стручен доктор да те упати и да те испита сѐ.
Здраво, дали нешто направивте со вените, некоја препорака? Имам од летово интензивна мака со вените и капиларите на надколеницата од назад. Не знам кај да одам.
После втора бременост ми излегоа еден куп вени по нозете. Некогаш гордо носев кратки сукњи а сега. Кога бев на свадба пред месец дена, на оро ги броев тие со проширени вени Изгледа ќе мора да се помирам со ова. Не сум со прекумерна тежина, ниту сум физички неактивна. Кога ме заболува нога, обично десната, се мачкам со ракија со диви костени и веднаш ме преболува. Во шише ставаш 1/3 од шишето диви костени пресечени на мали парчиња колку да ги бери низ отворот и дополнуваш до ракија. Ова треба да стои 40 дена и се мачкаш после. Ова ни е семеен рецепт од кога знам за себе. Мајка ми користеше. Таа исто ми препорачуваше да ги чувам нозете на високо кренати секој ден по 30 минути. Исто и мачкање со креми со див костен. Друго не знам
Моите се веќе како твоите само без капилари. Поради окупираност со други проблеми воопшто не им се посветив последниве 2, 3 години и сега веќе имам на мести каде ги немав пред 2 години. Се тресам од страв следната недела сум на доплер.. Се молам да немам само тромбоза. А ти што направи, беше на лекар?
Здраво, со проширени вени сум уште од девојче но после две бремености ми излегоа премногу вени и тоа набанрени дебели како прстите. Пред една гидина бев на доплер ми рекоа дека немам запушувања, меѓутоа треба да се отстранат што побрзо тоа подобро. Носам компресивни чорапи, ама деновиве имам премногу болки. Дали некој има се има оперирано и каде, да каже искуства. Мие страв да не развијам некоја тромбоза. Благодарам
Исти случај сум јас но докторот не препорачува операција зошто по извесно време пак се појавувале Чорапи од октомври ми препорача да носам не сега во топлово Само крем да мачкам и толку И јас бајаги се исплашив дс не имам некоја тромбоза бидејќи ми се следени долу на нозеве но не А спас не знам дали постои за овие вени
Има корисни совети еве нмд .мк сајтот е добар за здравје рецепти исто така има корисни совети за лек.А како ви се прошируваат вени?Јас немам но мајка ми има и страда од болки или ако стои подолго време,често нозете и се топли со температура
Јас се оперирав на клиника за васкуларна хирургија кај Граматниковски. Одамна, има 10 г. На двете нозе. Не знам што конкретно те интересира, јас сум задоволна, не ми се појавиле пак, едноставно ја вадат цела сафенска вена од препони до глужд. Не е страшно ко што звучи. Јас немав болки, естетски проблем беше пред се.
Некако страшно ми звучи операција И ме интетесираше постоперативна опоравка. Благодарам за одговорот ќе мора и јас да се оперирам