Мене ми се топли таму каде што ми се вените, јас сум со комресивни чорапи еве година дена и гелови за ладење, веногел за малку да ми е ублажат болките
Нема лек за таа работа кога од долго стоење без движење и работа ќе попушти мора операција во спротивно може да се ризикува тромбоза. Немам искуство со ова ама знам дека само вадење на вената е решение и потоа крвта си наоѓа пат преку длабоките вени.
Неколку дена во болница, носиш завои еластични 2-3 недели, малку оток и многу модрици се прават, јас сакав со општа анестезија. Не е тежок опоравок.
Браво за храброста. Јас никако да соберам храброст, се нешто одлагам. Моментално сум со тригодишно дете, ептен активно и захтевно. Би можела ли оваа зима да ја наоравам операцијата или пак ќе треба да одложам уште некоја година? По цел ден сум дома со неа, цел ден на нозе. Треба лежење, одмарање или???
@Dentina ти благодарам на одговорот. За трчење само за тој месец дена додека се опоравуваш викаш "нече мочи" или и за покасно? А и во државна има опција пола ласер, пола стрипинг, или тоа само на приватно?
Ако мислиш на "склиролизација" нешто како стврднување на вената, тоа е само моментално решение. За две три години повторно се појавуваат вени.
Уф ми исчезна цел реферат пишав. Не знам дали има, тогаш немаше. Може се'да правиш ама ногата е врзана со еластичен завој и тоа те ограничува, не можеш скроз да ја свиткаш. Ако го извадиш, можеш и да трчаш буквално. Завојот сама го вадиш и ставаш.
Снаа ми имаше ласерска операција, после некое време повторно и се испушти вената. Дури и останатите и се влошија. Можеби не беше педантна со носење чорап и сл. Сега размислува да ја вади вената. Искуства?
Ниту една крема не ми помага. Се е тоа надворешно и само краткотрајно олеснува. Најмногу ми помагаат Аварикон капсулите, само од нив не осеќам тежина во нозете кога ги пијам редовно. Тие се за подобра еластичност на ѕидовите на крвните садови. Според мене ако имаш таков проблем на една вена, значи дека имаш проблем генерално со циркулаторниот систем и со вените низ целото тело и доколку не го смениш стилот на живот, ќе прогресира проблемот. Мој совет е следново: - После долго седење или стоење треба да си легнеш со нозете кренати над висината на главата, бар пола саат. Кога се седи подолго, нозете под масата или бирото да се подигнат на некое мало столче или скаличе. - Многу е важно да се поттикнува циркулација во нозете со редовно движење, рекреација и спорт. Кога вежбаме не ги зајакнуваме само мускулите туку и ја подобруваме еластичноста на крвните садови. Возење точак (без отпор), пливање, лесни вежбички за нозете, прошетки... - Удобни обувки, лесни и совитливи во ѓонот (со минимална потпетица, но не скроз рамни и многу високи штикли). - Храна богата со витамин Ц и антиоксиданси. Пиење вода редовно. - Регулирање на телесната тежина ако е поголема. - Избегнувам изложување на тој дел од телото на директно сонце и гледам кога е многу жешко да си ги ладам нозете со ладна вода. За преморени стопала, уморни, ми помага многу кога ги потопувам во вода во која сум растворила горка сол (кесичка која ми беше доволна за две употрби, ја купив за 40 ден. од аптека). Е проблем е ако мора да се пие некоја терапија која го влошува проблемот (како хормонската), тогаш пиењето на тие лекови мора да се одвива паралелно со контроли кај трансфузиолог. Во бременост и заради хормоните и заради тежината вените страдаат. Затоа во бременост (па и потоа додека доиш бебе) треба да си подигнеш нозе кога си стоела, да си одмориш кога осеќаш дека си изморена и да не претеруваш со стоење на нозе.