Мене не ми е јасна целава работа со 30 дневен притвор за главниот командант што го уапсија од терористичкава група. Што ќе му прават после, ќе го пуштат, ќе чекаат судење? Некој поупатен во процедурите и законите да ми објасни, ако не е проблем.
http://www.kurir.rs/planeta/haos-po...age-i-helikopteri-nadlecu-sela-clanak-1777823 Комшииве повеќе од нас "знаат " што ни се случува во земјава. Е ова ти се луѓе само за драми правење.
Да се надоврзам на муабетот на @Valerin. Целосно се согласувам со неа. Иако живееме во една држава, ние никогаш нема да бидеме еден народ. Секогаш ќе има "наши" и "ваши". Колку и да звучат убаво приказните за соживот, во прашање се поединци.
Ниту знаат повеке ниту драма прават.Преживеавме терористички напад!! Безбедноста мора да се појача,очи да се отворат,кризниот регион мора да се надгледува.Од една страна зошто креваат паника викате од друга страна како дозволиле терористи да ни влезат.Не ви се погодува никако. Зар треба да си свиркаат ко ништо да не било?
Додека има вакви мислења ќе ги има и сите срања во светот. Дечки ќе може ли да ми пратите некој линк/страна за работи кои се потребни за донирање за Куманово? Грасиас.
А ако не сте за соживот, тогаш кажете за што сте и каде го гледате излезот од ситуацијава. Или така мислите ќе си посакате желба и оп ќе ви се оствари. Детско размислување е тоа, рамно на верување во Дедо мраз. Не е лошо да бидете малку конструктивни, наместо само да си ги кажувате нереалните мечти. Лесно е да си кажеме сите „сакам вака“ или „не сакам вака“, ама реалноста е друга и треба да се носиме со неа.
@Magnolija да не ме сфатиш погрешно, јас не целам кон нетолеранција, напротив, јас би сакала да има соживот, на крајот на краиштата тука живееме. Никој не сака војни и немири. Но, ако ја согледаме реалноста, ќе видиме дека сите напори се безвредни кога доаѓа моментот да одлучиме на која страна ќе застанеме...
Јас само ова на твитер го видов. Нема никој одговор, битно нема соживот, дрн, дрн, истите муабети, а после ќе плачеме тука ни изгинале мажите, ама лесно ни е вака од безбедно да си пишуваме и поттикнуваме да дојде до поголеми немири, да создаваме тензија од пред компјутер.
@jovanovska94 кој те тера да одлучуваш? Бираше Хитлер, диктаторот. Сега и нашето ли диктаторче бара? Разбирам, секој сака соживот, знам дека немаш лоша намера и прашањево и до некаде ти е на место. Ако си човек без граници и ако имаш срце за сите (за оние луѓево ти велам) лесно е, прелесно е. Сум седела со Албанци и не сум размислувала ваш-наш. Мој е бе, мој другар е и точка. Без трудење, без мака, природно. А гниди има и од тие и од тие, такви провокатори со лошо воспитување кои се ќе направат тензија да има. Уште не разбирам под кој основ ги делите луѓето и под кој основ и се плашите? Оти имаш и ти иста анатомија како и некоја Албанка.
Vie sto gi obvinuvate albancit a koj vi garantira deka naselenieto gi podrzuva ovie teroristi i ovie slucki ? i albancite site se protiv, nikoj ne saka vojna vekje, site gi otvorija ocite deka ne vredi vekje da se vojuva za ovie lideri. narodot vekje e siten od prazni zborovi i vetuvanja. Veruvajte nikoj ne e potgotven da izleze na planina da vojuva, zavrsi vekje toa vreme mnogu odamna od 2001 koga zavrsi vojnata site bea razocarani, nikoj ne dobil nisto samo megjuetnickata omraza koka sekoj den e pocvrsta. sekoj sto ima semejstvo sekoj seemen covek nikogas ne bi napravil takvo vandalizam nije bitno dali e albanec ili makedonec, covek so sovest nikogas ne bi vojuval taka, ovaa sve e jasno montirano scenario e ovaa vo sekoj mig se povekje dokazi se objavuvat deka taka e. samo mnogu mi e zal za tie sto go izgubija zivotot i kukjite na nikoj nema da mu e bitno deka mnogu semejstva ostana bez krov nad glava
Јас живеам во мултиетничка држава. Не сум националист или расист, и јас сум малцинство. Тоа во Македонија не е живот во мултиетничка држава, а тој збор соживот, тој се врти во Македонија од 2001 навака заедно со се што е донесено со Рамковен. Кој ќе раководи во земјата најмалку е моја работа, не гласам, не се мешам. Ама соживот, меѓу двете страни е вештачки туркана работа и никогаш нема да се постигне да се оствари таа фантазија. Наивна работа е кој верува во тој соживот, ама кој како сака, а јас само разгорувам омраза мегу две националности оти мене некој ме па слуша. Само ако јас грешам за тој соживот, тогаш вооружени групи да бараат и во...што знам, по рандом, нека почнат во Чешиново, Облешево...
Тројца од специјалните сили на МВР загинаа- попознати како Тигри- тогаш Алфите не ни постоеа. лесно се проверува податоков. Толку само беа загинати за цел конфликт, а сега за само еден ден осум специјалци загинаа.
@Magnolija да беа сите како тебе и твоите пријатели, немаше да се случи она што сите го видовме, а некои и го почувствуваа на своја кожа. Ниту пред два дена, ниту пред 14 години. Кога се немири во прашање, се испоставува дека оние со големи срца не се доволно силни и во толкав број за да ги надвасаат гнидите. Најлесно е да се манипулира со малцинството, кое секогаш верува дека е обесправено. Кога треба да се избере дали да застанеш од страна на оваа држава, или да поддржиш некој "сон за нешто големо", знаеш ли кои се оние кои размислуваат?
Кој вика дека албанците де против не мачкајте очи се е тоа испланирано тие им помогнале на терористите ги примоле во своите куќи и им помогнале со оружје. Се сме си ние криви за тоа што продаваме куќи и дозволуваме тие да се населуваат таму ние го продадовме Диво насеље и што сакаме сега рогови? !
Интервју од пред 3 месеци, после 38мата минута се зборува за немирите кои се планираат на овие територии... Според ова големите сили си имаат вмешано прсти.
Се разбравме мислев сакаш да кажеш дека вкупно со бранителите загинале 3лица. Затоа го проверив податокот-над 70 бранители и 15-20цивили
@jovanovska94 чекај малку, јас додека да те разберам што сакаш да кажеш... шо, овдешните албанци ни се криви за она што ни се случува? Или било кои Албанци? Тој сон за нешто големо крај краева е сон на тешки погрешни идеали и мислеш тие и одговараат на овие нашиве? Малку информирајте се, ве молам. Точно е дека живееме во медиумски мрак, али оние кои се борат за Голема Алабнија не доаѓаат да се борат во патичиња, ко по дома, јас да ти кажам. Не се плаши, мислам плаши се ако сакаш, ама каменот од близу доаѓа, што се вели. И стварно, малку дружете се, излезете надвор, размислувајте. Ќе кажете те оваа само со примери замара, ама среќа имам богат живот и многу пријатели и трезвена глава. Другарка моја буквално израсна со Алабнки, сега албанскиот го знае перфектно. Дечко ми кога беше детиште и гејмер преспиваше кај Албанци, таму го ранеа. Еве сега, рамо до рамо заедно протестираат. Драматично звучи, ама тоа е. Сега.... вие ако се дружите само со македонска сина крив, шо да ви кажам. Јас знам дека оние кои веруваат во соживот се многу малку, ама кога се стеснети во главите и ги чувале дома под кристално ѕвоно, шо да ви кажам.
Денеска очигледно полицијата е секаде присутна, а ја поисплашена во живот не сум била. Ги има и низ Скопје, на аеродром вриеше од полиција, (ќути не прашувајте како стасав дотаму), пред Влада ги има сигурно 50-60 во најмала рака, со панцири, со чуда.... а раздвиженост намалена, посебно како за понеделник и како за строг центар на Скопје... Со жив човек не се разминавме на пат од факултет, се гледа, сега не да речам паника, ама општа непријатност, загриженост..... И дај малце осет да не речам, ама ќе речам, со коментарите како не се херои, демек тоа им е работа, дека зимале не знам какви суми, иначе не работеле ништо, бла бла бла. Полабаво малце, сфаќаме сите сакаме да сме живи и здрави, ама многу е лесно од дома да штракаш пред компјутер, а не знаеш кој се' може да чита. Оди убеди ги нивните ќерки и синови, нека се најде јунакот еве, што ќе им го каже во фаца тоа - татко ти загина ама не е херој, јбг, тоа му било професија, онака заради алчност за пари умре..... Јасно ни е на сите ситуацијата како стои, да, свесно одбрале да ја работат таа работа, ама па ќе речам, малце осет во опишувањето на ситацијата па и во пишувањето. Да ви кажам право, и јас да имам таква професија, треба дебело да ми платат, и тоа не да ме залажат еднаш или двапати, туку да ми даваат убави пари секој месец. Свесно веќе кога знам во што се впуштам, барем фамилијата после да не ми трпи за леб и да си ја обезбедам, за не дај Боже. А може стварно не работат ,,ништо,, освен што вежбаат за акции, ама кога ќе дојде време за нивната ,,работа,, , сите ние дома си седиме, на убавко, си читаме на интернет, а они си знаат тој стрес што ќе го преживеат за тие 1-2-3 дена работење, колку ги кошта. Се надевам дека имаат бенефициран стаж, а налет нека се парите, ако животот не им се скратил 10 години за последниве 2-3 дена, еве те.
Иначе @НаталиЛили само што видов хеликоптер сврте круг и замина ама тоа е за сигурност Така да немај гајле