Пукотници во Куманово

Discussion in 'Политика и настани' started by fighter, May 9, 2015.

1. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Што кажале на Алсат ? Имате линк?

2. okcenzi

okcenzi Популарен член

ЗНАЧИ СЕ РАБОТИ ЗА ЕДНО ИСЧЕЗНАТО МОМЧЕ ОД СКОПЈЕ, КОЕ МОЖЕБИ ИМА ИЗБЕГАНО СО ДЕВОЈКАТА, МОЖЕ СЕ НАЧУКАЛО СО ДРУШТВО, МОЖЕ Е САМО ЛУТО НА РОДИТЕЛИТЕ, МОЖЕ Е НАРКОМАН

ДОСТА ОДМА СО ЦРНИ ПРЕДВИДУВАЊА И ЛОШИ МИСЛИ

3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Уште верувате на Шител???
    Ај верувајте си..

4. Avokado

Avokado Истакнат член

5. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Абе какви такви се Сител, ама за исчезнато лице сигурно нема да лажат

crimson and Nana19 like this.
  6. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Хахахахах ме изнасмеа... Шител кажаа и тогаш мирно во Куманово, оно почнасва пак да пуцав. Такој да не верују ја у овј. Тачка.

7. okcenzi

okcenzi Популарен член

Владата одлучи на семејствата на загинатите полицајци да им додели паричен надомест од 70.000 евра
    На денешната седница Владата на Република Македонија, разгледувајќи ја точката на дневен ред во врска со полициската акција во Куманово, одлучи за следното.

Владата одлучи на семејствата на загинатите припадници на безбедносните сили да се додели финансиски надомест во висина од 70 000 евра по семејство, во денарска противвредност. На загинатите припадници на полицијата кои беа во брак, половина од сумата на надоместокот да биде доделен на сопругата, а половина на родителите на полицаецот. Владата го задолжи Министерството за внатрешни работи да подготви и да достави информација за потребите за дополнителна помош и поддршка на членовите на семејствата на загинатите полицајци.

Владата одлучи да се додели финансиски надомест за припадниците на безбедносните сили кои беа ранети и повредени во полициската акција во Куманово.

На најтешко ранетиот полицаец да се додели финансиски надомест од 40 000 евра во денарска противвредност.
    На четирите полицајци кои се тешко повредени и се хоспитализирани на Клиниката за анестезиологија, реанимација и интензивно лекување, а се под интензивно лекување, да се додели финансиски надомест од 35 000 евра по полицаец, во денарска противвредност.
    На деветнаесетте полицајци кои се веќе оперирани заради потешки повреди, или пак имаат потешки повреди, да се додели финансиски надомест од 25 000 евра по полицаец, во денарска противвредност.

На преостанатите тринаесет полицајци кои беа повредени и ранети во акцијата да им се додели финансиски надомест од 15 000 евра по полицаец, во денарска противвредност.

На припадниците на Единицата за специјални задачи и на припадниците на Единицата за брзо распоредување кои беа ангажирани во полициската акција во Куманово, да им се додели финансиски надомест во висина од 10 000 евра по припадник, во денарска противвредност.
    На припадниците на хеликоптерската единица кои учествуваа во акцијата и на професионалците од штабот кои раководеа со акцијата во Куманово да им се додели финансиски надомест во висина од 10 000 евра по припадник, во денарска противвредност.

На припадниците на Посебната единица на полицијата кои беа ангажирани во полициската акција во Куманово, да им се додели финансиски надомест во висина од 5000 евра по припадник, во денарска противвредност.

Исто така, Владата го задолжи Министерството за внатрешни работи на следната владина седница да достави информација со предлог за висина на финансиски надомест за припадниците на редовниот полициски состав ангажирани во Полициската станица во Куманово кои биле на должност за време на одвивањето на акцијата.

Владата одлучи на медицинскиот персонал ангажиран во време на полициската акција во Куманово, во Ургентниот центар на Комплексот клиники Мајка Тереза, во Општата градска болница 8 Септември - Скопје, во Универзитетската клиника за хируршки болести Свети Наум Охридски - Скопје, во Општата градска болница во Куманово, во Итната медицинска помош во Скопје, во Итната медицинска помош во Куманово, и тимовите од итната медицинска помош од Штип, Велес и Свети Николе ангажирани во Куманово, да се додели финансиски надомест во висина од една месечна плата по медицински работник.

Во врска со хуманитарната помош Владата одлучи за следното.

Владата формираше комисија за проценка на оштетувањата на недвижниот и движен имот во местото каде што се одвиваше акцијата, која во рок од 7 дена треба да излезе на терен и да подготви и достави до Владата извештај за процената на штета. Комисијата е составена од претставници на Владата и Општина Куманово. Владата зазема став да се изврши обесштетување на недвижниот и движен имот во висина од 100% од проценетата штета наведена во извештајот од комисијата.

Владата одлучи на семејствата чиишто домови се оштетени во акцијата во мерка која не дозволува услови за престој во нив, да им се обезбеди сместување во време на периодот потребен за санација на нивните домови, или пак во истиот период додека трае санацијата да добиваат финансиски надомест за закуп на простории (кирија) за живеалишта. Владата одлучи на овие семејства да им додели и првична еднократна хуманитарна помош во висина од 100 000 денари по единица оштетен дом во мерка која не дозволува услови за престој.
    Владата одлучи надлежните државни комунални, медицински и санитарни институции, во соработка со Општина Куманово и Град Скопје, да пристапат кон расчистување на теренот со цел обезбедување на потребните комунални и санитетски услови.

Само да не е празно ветување ова, а сигурна сум дека овие пари нема во скоро време да ги добијат.
    Најверојатно ова е поради што веќе многу од полицајците не сакаат да одат на вакви прљави акции.

Avokado, tessie, fificaaa and 2 others like this.
  8. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Девојки.. јас слабо ве дружев тука денов.. за да не ширам негативна енергија.. ама не можам веќе срцево ќе ми пукне... Многу сум исплашена за утре..само таму ми е паметот и од што ми е страв ми студи и се тресам и ноќва како ми изглеа ќе биде долга за мене...
    Се молам ова да биде само уште една од многуте глупости за кои беспотребно сум се нервирала.. така сакам да кажам после некое време..

Ве читав прееска.. една феминка вика птици имала на кров.. друга гуштерчиња... ја на таван имам куни. Кога тие ќе почнат да трчаат ниедно време во ноќта исто као рафали да слушаш. Ама толку сме навикнати на нив што не ги приметуваме веќе. Потстанари ни се, никогаш не пробавме ни да ги избркаме. Соживот на нивоу. :) Еве тивко е некое време... се молам да не се вратат барем наредните денови за да не се префркнуеме и од нив.

Боже Господе морам да прашам ова.. денеска другарка од дијаспора ми кажува како некоја си Сандра влегла меѓу терористите и пукала против нашите полицајци, и викам нема такво нешто, а она е убедена. Има ли некоја тука шо знае таква "квази" информација?!

Кумановки вие добри ли сте?

9. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Боже се изнасмеав:D

Го имаше ова на Пуздер, лапсус на репортерката или студиото. Наместо дека известува Сандра пишале судири меѓу полицијата и терористичката група на Сандра.:lol:

10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

хахахахахахахах лелеее и ти мене ме насмеа на сиот овој хаос.. сеа коа ќе и пренесам само хахахахахаха
    Не ми се верува :D :D :D

tessie and mimiiiii like this.
  11. IronLady

IronLady Форумски идол

Ова за неколку членки кои нагодуваат кој е крив дал Грујко или Зајко
    11025629_1584369378499789_7215222268113754657_n.jpg
    Ве молам прекинете, оти темата не гласи Кој е крив за пукотниците во Куманово, !!!

Lella, Victorian, koritsaki and 10 others like this.
  12. Doozy

Doozy Форумски идол

Сандра ја ,,обвинија,, во групата на фб Пуздер правам од македонскиот јазик, за употреба на несоодветна синтакса и лексика. :D Девојката баш добро ја прифати целава работа и после на шала напиша дека таа е тој терорист (во смисла терорист на македонскиот јазик). :D

Иначе машала сумиве што ќе бидат дадени, нека си ги служат со здравје... ама па ќе речам, да одам да се пукам за џабе таму, нема, така да... Скроз оправдано. :)

Lella, Victorian, Hipster and 2 others like this.
  13. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Инаку колку да видите, листата на терористите кои беа уапсени во кумановското Диво Насеље. Станува збор за 28 лица кои веќе се во притвор.
    1. Мухамед Красниќи – “Малишева“ од Косово
    2. Фадиљ Фејзулаху од Куманово
    3. Дем Шеху – “Јунику“ од Косово
    4. Сами Ускини – “Соколи“ од Косово
    5. Ирфан Лутфиу од Куманово
    6. Арсим Бајрами од Ваксинце
    7. Фадиљ Елшани од Косово
    8. Есат Кафеџоли од Косово
    9. Ардијан Бујари од Косово
    10. Кенан Исени од Куманово
    11. Шефкет Авачи од Косово
    12. Лирим Демири од Куманово
    13. Ајруш Авдиа од Косово
    14. Бетим Карташи од Косово
    15. Генци Шефа од Албанија
    16. Лендрит Рустеми од Косово
    17. Енвер Клејн од Германија
    18. Руфки Догани од Косово
    19. Насуф Беќири од Арачиново
    20. Валдет Зекај од Косово
    21. Бајрам Елшани од Косово
    22. Неџмедин Лика од Тетово
    23. Лирим Красниќи од Косово
    24. Севдаил Мифтари од Куманово
    25. Фатмир Речица од Косово
    26. Бег Бајра – Насер Бајралиу од Косово
    27. Фејзула Рушитовски од Брест
    28. Бесник Ајдини од Куманово

Ај нека ми излезе пак оној лингурон од Куманово, и нека го тупи дека имало соживот во Куманово. Кој се овие од Куманово што пукаат по свои сограѓани? На тој начин искажува дека има соживот меѓу Албанци и Македонци?

Tanjamm, Lella, Jordanovska-K and 8 others like this.
  14. BezglasnaBukva

BezglasnaBukva Популарен член

Од 28.. 10 од Македонија! Одлично! :x:sweat:

okcenzi likes this.
  15. Abeja

Abeja Популарен член

Ма лажат бе, не им верувајте, ставете си ја сликата со гулабот кој ги спојува македонското и албанското знаме и кулирајте.
    Зар смее некој да му противречи на говорот на годината на зелката, они се другари што заедно јадат ѓеврек.
    И сега треба да следуваат интервјуа од типот- ја ништа не знам, ништа нисам ни чуо ни видио.
    Нај иронично е кога ќе видам некој сменил профилна слика во црно за жалење за погинатите а на насловна страна ставил гулаб као спојува знамиња :^)

Lella, Victorian, zekzeki and 3 others like this.
  16. deckoto

deckoto Истакнат член

можеби јас грешам ако е така исправете ме, но не подржувам и сум против вакви идеали нечии за ваков соживот со вакви подли луѓе, мили мои живот нема ке ти прават лице, ке се умилкуваат за на крајот да извлечат од тебе се што им треба и те заебуваат на најлош можен начин...доста беше лажен соживот и вештачка меѓуетничка убавина, можеби има некој мал дел но и тој е ист како овие терористти....

17. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

20 илјади албанци живеат во Куманово , 10-20 луѓе од 20 илјади ако се лоши и дивјаци незначи дека нема соживот помеѓу другите 19.980 илјади луѓе што се таму.

Абеја не се секирај , ќе ги стави грујо и овие да бидат министри

Инаку еве нешто што видов на фацебук , што има солидни прашања и точки , кој ќе ги споделам тука .

како и вториот пост негов

Позадина на Кумановскиот масакар
    1.Дали мегу вооружените напагачи не беа и вистинските извршители на масакрот во Смилковското езеро?
    2.Дали тоа се знаеше и се криеше за љубов на владеачката коалиција?
    3.Дали наредбодавачите за нападот во Куманово се Груевски и Ахмети?
    4.Ахмети го нема никаде да се обрати на албанскиот народ.
    5..Од соджината на бомбите за Смилковско зависи судбината на Ахмети пред албанскиот народ.
    6.Зошто Ахмети е сервилен кон Груевски?
    7. Дали со оваа акција всушност Груевски го спасуваше Ахмети?
    П.С Во повеке наврати од сериозни извори се посочуваше дека вистиснските извршители на масакрот во Смилковско се наогаат во Косово, од каде се поголемиот дел на напагачите

и толку од мене за вечерва ,утре стварно се надевам дека ќе има мир и нема да има никакви проблеми.

Last edited: May 12, 2015
    Luna91 and Sanjichka007 like this.
  18. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Не туку тие 19,980 што не учествувале во пукањево им понудиле храна и скривалиште на нивните ( пошто реално нормален македонец не би го направил тоа, и истите овие 19. 980 души сеа се радуваат на страната на УЧК на фб, коментираат и да СЕ СЛИКААТ под рушевините што останаа таму.

Не знам колку години имаш, ама мислам дека уште ти перат мозок... И јас вака како тебе се занесував, имав другарка албанка, и имаш право до некаде не не се сите исти, ама 99% се. Тој еден посто ако ти менува нешто...

Не сакам погрешно да ме разбереш, не сум ни за Вмро ни за СДСМ, и двете страни се подеднакво големи ѓубриња, ама дека нема соживот со албанциве нема, и никогаш нема да има. Единствено кога би ги имало во многу мал број тогаш да. Затоа што се племе, силни се само кога се на купче, вака никаде ги нема....

Платени убијци биле хааааа, што не платеа македонц бе, зашто албанци сите а? Ги знаат дека ни 2% не размислуваат, не продавајте приказни за мали деца молим ве... Каде и да се спука во државава мора да има Албанец вмешано, ама не не се сите такви.

Last edited: May 12, 2015
    christinnn, Tanjamm, Lella and 4 others like this.
  19. zvecarka

zvecarka Истакнат член

Дајте бе луѓе не генерализирајте, луѓево на листата се терористи, платеници, болни умови. Не значи дека сите Албанци се такви. Во Македонија не постои соживот зашто не се почитува законот, зашто Македонците се делат на ,,комуњари“ и ,,вмровци“, на ,,патриоти“ и ,,предавници“. Не го донесоа Албанците во 96-97 Законот за упис на малцинствата во посебни квоти, не си издадоа сами македонски државјанства, ние им ја отворивме границата во 1999, ние дозволуваме Македонците да се ,,побугарчуваат“(не го пишувам ова во негативен контекст за они кои имаа бугарски пасоши, зашто реално со 100 евра не се преживува).
    Кога во Македонија ќе почне да се спроведува Законот подеднакво за сите, кога платите ќе бидат доволни за живот, а не преживување тогаш ќе имаме соживот. Досега и на едната и на другата власт најлесно им да манипулира со меѓуетничките чувства.
    Немојте да подлегнуваме на провокации, ни ние ни тие не се родиле по свој избор под ова небо.
    Искрено ми е гади од ,,државава“ во која сите не држат како заложници, ми се гади од државата во која од 91 нема ниедна поднесена оставка од морални причини, од Јанко, Миленко, Ефтов, Лупевска, од Латас и ред други кои демек ни креираат мислење, ми се гади од родителите и професорите кои немаат доблест да се спротистават и се кријат зад спствените деца.
    Дајте да размислуваме тезвено.

Agatha, Victorian, tessie and 2 others like this.
  20. galapce

galapce Форумски идол

Dobro obucena grupa teroristi.

Taka li gi narekuvaat onie koi ostavia 8 familii bez svoite najmili?
    Kade se obucuvale ovie?
    Vo koja skola?

Temava inace veke i ne mi se cita.
    Namesto da ostavite i da ne se povtoruvate so isti mislenja od tipot..."dusava ne mi e mirna,vo panika sium...i sl",baska so se sto ke se sretne niz netov bez razlika dali ima sansi za vistina ili ne,ostavete da pisuvaat onie koi imaat sto da ne izvestat.

Gotovo,svativme deka site smevo panika i ne ni e seedno.Svativme deka e ili grujo ili zaev kriv.
    Uste da svatime kako tolku luge i oruzje vneseno a nikoj da ne primeti.
    Rezili!
    Sramota!
    Uspesna bila akcijata!!!???
    Sto ima uspesno vo situacikava?
    Deka se predale?
    Demek gotovo?
    I da e gotovo!
    Uspesno ke bese dokolku gi fatea pred da se namnozat vo tolkav broj.
    Taa brojka od nad 40 ne e mala bre za da tvrdite uspesnost.
    Prost primer.Sto jadele tie tolku denovi?Kade ziveele,nikoj ne videl nepoznati lica?Na nikoj ne miu bilo simlivo?
    Nemojte da velite deka golem grad i deka e ova voobicaeno.
    Vlegle na petti i na sesti???
    Tolku luge"obuceni i toa visoko"i tolku oruzje,ne vleguvaat za dva dena.
    Prostete no aram da ti e Makedonijo sto dojde na vakvo
    deredje,da imas vakvi luge koi grst tlo nemozat da go drzat bezbedno,tuku dozvoluvaat tolkav broj teroristi da vleguvaat vo tebe.
    Za da ne davas vo idnina po 70000 evra za eden covecki zivot,upotrebi gi tie pari i plati luge da si ja vrsat pred vreme svojata rabota,namesto da ostavas po dvajca luge kaj sto se granicime so kriticni podracja kako Kosovo.
    Nemozam da prestanam da pisuvam,a svesna deka i jas se povtoruvam.
    Jazk na covestvoto!

Annath and kjukli like this.