Пукотници во Куманово

Дискусија во 'Политика и настани' започната од fighter, 9 мај 2015.

1. Abrakadabra

Abrakadabra Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    20.046
    А јас пак се чудев вчера сабајле еден хеликоптер како се разбрмчи, кога ќе видам од тераса, толку ниско леташе да дури и го сликав ..на момент помислив ќе ми слета на неа.
    IMG_1061.JPG

2. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.552
    Допаѓања:
    13.902
    Дали ќе стравува требало да мислат родителите, роднините или комшиите негови кога примиле терористи дома, во маало или во населба. Таквите деца од мали се задоени дека треба да ги уништат Македонците, а вие ги жалите. Зошто не ги жалите децата на бранителите? Зошто сајтовите не напишат текст за нив. До кога ќе бидеме космополити за некој што не заслужува? Денеска пат полиција, пак стресови. За што? Затоа што на диво племе моите сограѓани кумановци продадоа пола град, па сега ќе ги молиме за соживот. Не бидете толку патетични. Се збори дека некои од терористите само се пресоблекле и отишле со Заев да се сликаат, што може и да е точно. Зошто не се прашавте како им било на Македонците во Дива населба? Зошто да страдаат заради умоболни, аааааа?

На Maarina, simoncelicius, beatriz и 20 други им се допаѓа ова.
  4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.771
    Штотуку гледав репортажа за состојбата во Куманово на една германска телевизија.

Еден извесен Рамадани беше прикажан покрај својата скоро срушена куќа како се плаши за сопствената и егзистенцијата на својата фамилија.
    Беше потенцирано единството на малцинството во оваа тешка ситуација и како меѓусебно се помага и поддржува(поткрепено со снимки како растовараат хуманитарни пратки).
    Градоначалникот кажа како во тие 24 часа било испукано повеќе муниција одколку во втората светска војна.
    Двете теории за евентуалните причини за немирите истотака беа споделени.
    Ни збор за погинатите полицајци, терористи...само драма да се поттикне некоја емоција кај западниот свет.

На tessie, Doozy, Abeja и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.552
    Допаѓања:
    13.902
    Баш така. Вечно изигруваат жртви. Градоначалникот на Струга, Зијадин Села на тв дебата кажа дека во Дива населба живееле над 90% Албанци што не е точно. Сигурно има 20% Македонци. По овие немири нашите ќе избегаат полека.

6. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.606
    А тоа што добар дел од наводните терористи кои погинале во Куманово биле американски и француски војници, чие присуство е прикриено од американците, докажува уште еднаш дека соросовите платеници под закрила на САД и ЕУ работат за дестабилизација на државата и насилно уривање на власта. Нашите предавнички копилиња З.З. и компанија со мала група на граѓани но со голема поддршка од сорос, наместија конфликт во Куманово, се сликаа со терористите пиунчиња американски, организираат протести и создаваат вештачко незадоволство.
    @Tanjamm немој да ги викаш диво племе, тука има многу емотивни личности кои сакаат соживот повикувајќи се на некои срцепарајучи интервјуа и приказни на шиптарите, па ништо чудно да бидеш осудена како вулгарна, дрска и насилна (facepalm)
    p.s. се зезам, само напред (y)

7. Rock-a-Fella

Rock-a-Fella Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.392
    Допаѓања:
    1.383
    Ова е сепак Македонски форум, Албанците се како машките на форумот, ретко кој преостанува (поздрав Јипмен, поздрав Најти)
    Штом некоја форумџика го знаела загинатиот лично, и знаел дека јадел свинско и се мразел себеси дека е Албанец... јас лично, иако сега што живеам во странство, и се разбуди некој патриотизам кај мене, особено штом цела зграда ми се 90% Албанци, од секаде, ама баш секаде, и гледам колку убаво живеат заедно, и има Кумановчани, и некој од нивните семејства сега немаат дом. За нив ми е жал, се молам да им се среди состојбата и да им даде Алах трпение, а за овој што јадел свинско и се мразел себеси дека е Албанец... абе колку и да е некој народ катастрофа, и јас понекогаш не ги сфаќам моите. Особено во Косово не ги сфаќам. Таман си ја добија државата, ионака преку тој период многумина идеа во странство, наместо да ја градат државата и да се сакаат... мислам, има ли потреба да почнам... после... не знам кој им направи магија на цел народ или не знам што.... зимата што помина пак ја видеа војната со свои очи. Семејства со мали деца тргнаа накај странство... и чекаа по граници, во катастрофа услови, замрзнаа луѓето... не знам... со кој памет?! Цело Косово да стане-ХАЈДЕ ПО ШКОЈМ! Слушавме интервјуа од нив, и иако не се жалеа, имаа трпение... не знам, може некое мало дете умрело таму од глад и студ... и сеа шо? Кој хајр се виде од тебе? А после ова?
    Колку и да навредувате, јас сепак се молам никогаш да не бидам националист и да мразам бил кој народ. Мислите јас не слушам приказни од типот како Македонците ги малтретираат Албанците од Косово? По граници, на аеропорт, цел куфер ќе ти испарталат пред сите? Оти од Косово е... и ми се може. И шо сега, и јас да ве мразам? Абе кој народ бил... но нема да го мразам ни својот. Албанка сум де... и шо сеа? И да не ме сакаш ни најмалку, и шо сеа? Голема работа ли? Иих...
    И пак не ја сфаќам поентата на Голема Албанија. Не ја сфаќам. Ако вистински сакаме да бидеме обединети, ќе бидеме. Ама... се гледа реалноста. И зошто бе и Македонците да немаат своја држава? Се нервирам бе кога некој кажува ма тие се пола срби, пола бугари. Не бе! Тие себеси се викаат Македонци. Имаат свој јазик, свои букви, своја култура, свој менталитет, кој варира, се разбира, мислам од одамна сум во овој форум и видов дека понекогаш не се разликуваме толку. Се надевам не сте навредени. И можеме да бидеме во добри односи...
    Ии... да, морам да го кажам ова. Форум е, ќе си кажам што мислам и сакам да кажам. Исламот е одговорот на национализам и рацизам.
    Јас ја живеам таа вистина. Тоа е моето секојдневие. Како семејство сме тука. Албанци од секаде, кои живеаат во хармонија, и вистински комшилук, како доликува.
    Памтам еден оџа зборуваше за тоа-зошто Македонците не го прифаќаат Исламот?
    И неговиот одговор беше многу краток-бидејќи ние не ги повикуваме на Ислам.
    А колку многу и да се повтори ова, не им се става на ум на некои Муслимани. Твоето однесување е повикувањето на Ислам. Да има мерак човек да седи со тебе. Да разговара со тебе. Во границите на Ислам, секогаш. Постои таа сива просторија на активности на кои и Муслиманот и не-Муслиманот може да уживаат заедно, доколку навистина сакаш да му покажеш на некој што значи да си Муслиман.
    И после како ќе ги викаме Македонците на Ислам? Со кое лице? Иако има такви кои гледаат преку национализмот, пребаруваат и ја наоѓаат вистината. Не се Албанците единствените лоши амбасадори на Ислам, има ехеееее... колку сакаш.
    Штом се бараше мислење од Албанец, ете ви.

На Avenged, BestFriends.99, Dgirlll и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.552
    Допаѓања:
    13.902
    Не се сметам за националист, затоа што имам отпор само кон Албанци, не кон други народи. Во Македонија Ромите се стопати полојални од Албанците. Како да сакам
    луѓе на кои сме им дале се, а тие враќаат со пљачкање на цркви во тетовско, со тепање деца во Тетово, со палење на македонско знаме секогаш кога имаме прилика. Самите кажуваат дека сакаат да ни ја земат државата. Господ не казнил што живееме со вакви луѓе во иста држава. Дека ги малтретираат Албанците на граница, не е точно. Отвори на сајтот на царина и ќе видиш дека се некој од Тетово, Струга, косовар или албански државјанин е фатен со дрога. Тешко на нас со такви комшии што во подруми чуваат оружје. Можеш да негираш, ама кај Македонците ретко некој поседува пиштол и тоа е со дозвола.

На simoncelicius, Rama, IronLady и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.971
    Oтвoренo си кaжувaaт декa зaпaдниoт дел нив им припaѓa. Сите имaaт мaпa oд Гoлемa Албaнијa и се убедени декa е нивнo и требa дa гo дoбијaт. Oд мaли се зaдoени сo идејaтa, учaт и нa училиште, и спoред нив немa ништo лoшo дa си гo бaрaaт "свoетo". Имaaт и пoдршкa oд стрaнa, мнoгубрoјни се, гoлем дел примитивни, недoвoлнo oбрaзoвaни и прoшетaни, пoлеснo oд тoa зa мaнипулaцијa здрaвје. Имaм пријaтели, се дружиме, дoбри луѓе се, aмa зa oвoј дел си стoјaт нa свoетo и си гo брaнaт. Демек не сaкaме вoјни, си гo сместивме гaзoт удoбнo вo некoјa еврoпскa земјa, aмa aкo oние лудите дoлу се спремни дa вoјувaaт и дoбијaт држaвa грaтис, зoштo дa не?
    Еве види јa рoк a фелa, вo згрaдa се пoлнo aлбaнци и веќе се пуфa кaкo се нештo пoсебнo, пa еднa фaмилијa блa блa. Се групирaaт веднaш и се делaт oд светoт, зaеднo сме пoсилни, не?

Последна измена: 17 мај 2015
    На tessie, mims-89, simoncelicius и 7 други им се допаѓа ова.
  10. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.552
    Допаѓања:
    13.902
    ДE="Bridget, post: 2408446, member: 83084"]Oтвoренo си кaжувaaт декa зaпaдниoт дел нив им припaѓa. Сите имaaт мaпa oд Гoлемa Албaнијa и се убедени декa е нивнo и требa дa гo дoбијaт. Oд мaли се зaдoени сo идејaтa, учaт и нa училиште, и спoред нив немa ништo лoшo дa си гo бaрaaт "свoетo". Имaaт и пoдршкa oд стрaнa, мнoгубрoјни се, гoлем дел примитивни, недoвoлнo oбрaзoвaни и прoшетaни, пoлеснo oд тoa зa мaнипулaцијa здрaвје. Имaм пријaтели, се дружиме, дoбри луѓе се, aмa зa oвoј дел си стoјaт нa свoетo и си гo брaнaт. Демек не сaкaме вoјни, си гo сместивме гaзoт удoбнo вo некoјa еврoпскa земјa, aмa aкo oние лудите дoлу се спремни дa вoјувaaт и дoбијaт држaвa грaтис, зoштo дa не?
    Еве види јa рoк a фелa, вo згрaдa се пoлнo aлбaнци и веќе се пуфa кaкo се нештo пoсебнo, пa еднa фaмилијa блa блa. Се групирaaт веднaш и се делaт oд светoт, зaеднo сме пoсилни, не?[/QUOTE]
    Може да им припадне само Тетово и Гостивар. Јас реално ништо повеќе не би им дала. Дебар комотно може да добие градоначалник Македонец муслиман, а исто и Струга. Во овие два града да се направи реален попис, каде секој ќе се изјасни она што е,Албанците нема да бидат мнозинство. Кај другарка куќен пријател Албанец стар човек дошол и самиот си кажал дека дома кај него имало инцест. Додека бил во странство жена му раѓала деца, нормално татко му или брат му замешале прсти, ама од почит не смеел да пререкува. Па каде го има тоа? Тоа само Албанците и некои диви африкански племиња можат да го прават. Која цивилизирана нација неконтролирано се размножува? Ние Македонците сме многу несреќни и допрва ќе бидеме несреќни затоа што државата ја делиме со луѓе чија желба е кога ќе пораснат да бидат терористи. Нека ме осуди кој
    сака, тоа е мое мислење базирано на факти. Па во Стара чаршија се продаваат маици со карта на голема Албанија. Целава ситуација е
    рани куче да те лае и смачено ми е.

На Rama, BezglasnaBukva и okcenzi им се допаѓа ова.
  11. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Еве јас не се сметам себеси за националист и немам и не сакам да имам отпор кон Албанците, ама сепак не се согласувам со ова болдираново.
    Како мислиш да им припадне? Нема тука што дс припаѓа на нив, без разлика што се мнозинство во тие градови, таа територија е на држава Македонија.
    И во Војводина, пример Банат, мнозинство се Словаци, имаат права, свој јазик, свои школи, телевизии итн.па не се вика Словачка туку Србија
    Ова само еден пример, во толку држави има градови со мнозинство друг народ, ама живеат на територија на друга држава. Ако не сакаат така, нека си се вратат на својата територија.

На tessie, НаталиЛили, fificaaa и 6 други им се допаѓа ова.
  12. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Па добро луѓе, еве вие што не сте за соживот, во ред е, разбирам се, секакви луѓе има, јас од сите националности имам сретнато секакви, мислам Тања збори за Албанците и раѓањето деца и лошата состојба во која жената е ставена, а Ромите? Зарем не мислите дека огромна улога има образованието?
    Не, во ред, да се вратам на целта, ако не може вака да функционирате, еве дадете решение? Што треба да правиме? Да слушнам мислење

13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.552
    Допаѓања:
    13.902
    Кој не прашува нас дали можеме со нив да функционираме? Треба да кренеме глас и не да им се прават куќи на терористите, туку да се бараат сите кои премолчиле тероризам и да одговараат. Еднаш засекогаш да се стави крај на беззаконието. На следните избори зошто Струга да не добие градоначалник Македонец муслиман? Зошто овие наши луѓе да се албанизираат и турцизираат? Исто и Дебар. Да се преиспита дали Македонците се правично застапени во Тетово и Гостивар, што мислам дека не се затоа што немаат ниту еден раководител во општините. Да се побара јавно поголема безбедност во овие градови. Минатиот пат тргнав пеш од центар кон автобуската во Тетово и попат еден со кола ме прашува дали одам за Ск и дали ми треба превоз. Кажав не и чудно манијачки ме одгледа. Почнете од себе. Не продавајте територии , не купувајте од нив затоа што не даваат фискална и ја оштетуваат државата. Јас по Смилковско езеро, НЕ КУПУВАМ КАЈ НИВ.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.552
    Допаѓања:
    13.902
    Партиите на власт заборавија на својот народ во Западна, па и на Источна Македонија и затоа сме дојдени до тука.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    ^ Ахам, значи сакаш воглавно поголема безбедност и криминалците да одговараат? Ако добро разбрав? А кој треба да обезбеди поголема безбедност и чувство на сигурност кај граѓаните?

16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.552
    Допаѓања:
    13.902
    Вчера вмровец се жали дека
    во болницата примиле само Албанци, а Македонците волонтираат со години и директорот исто Албанец ги извисува. Исто и во судот. Си имаме пратеник од вмро, зошто не пренесат на него, па тој да го извести Тодоров и да се испита зошто на секој конкурс само Албанци се примаат. Можат да протестираат, ама си ќутат. На избори многумина не гласаат и после Господ е крив за се што ни се случува.

17. Sky-butterfly

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    тања, не си во право.
    еве за тетово да кажам. Секаде во јавни институции ги има подеднакво, сега не ги пребројував, ама мислам дека е така. Последно кога бев на гинекологија началничка е Македонка, сестри има мешани, ама најискрено Македонки запослени не знам како се запослени, една буквално не знаеше да постави канила. Не ми се веруваше, беше ме срамота поради нејзина срамота. Не е млада, па да речеш неискусна, туку напротив можеби токму она беше партиски вработена, неспособна, не го заслужува тоа раб.место.

И во општина се поделени, во канцеларија кога те примат секогаш е присутен и македонец и албанец. Тоа ми е исто свежо искуство. И дури можам да го пофалам албанскиот кадар како се попрофесионален, порано не беше така. Сега се трудат да си ја вршат работата коректно и стручно. Додека пак Македонците забушаваат сега.
    Пред некој ден одам на трансфузиологија, Македонка докторка буквално ме исфрли од ординација бидејќи е исфрустрирана стара комунистичка фела, се нервираше бидејќи не знае да работи на компјутерот па сите и се криви.
    Кај другата Македонка на кожно мм беше пред некој ден.
    И таа иста. Наместо да си биде професионална, земала му се жали како ја нервира интернет, сите се знаеле итн. Како дома да им доаѓаш. Срамота е тоа. Па тогаш нека се запрашат кој ги уназадува работите. Јас лично не сум доживеала такви работи кај Албанциве, сакаат бе луѓе да одат напред, даваат се од себе.

Ама кога е некој заслепен тој едноставно не сака па затоа и не ги гледа работите реално.

И па кога прочитам: наш вмро-вец, се ми е јасно. (facepalm) Па рекла-казала, вмровец се жалил (facepalm)

Ептен ја утнавме темата, не знам која би била соодветна, или да се отвори нова? :$

На slimy, BestFriends.99 и Abrakadabra им се допаѓа ова.
  18. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.552
    Допаѓања:
    13.902
    [ЛошE="Sky-butterfly, post: 2408629, member: 82873"]тања, не си во право.
    еве за тетово да кажам. Секаде во јавни институции ги има подеднакво, сега не Какребројував, ама мислам дека е така. Последно кога бев на гинекологија началничка е Македонка, сестри има мешани, ама најискрено Македонки запослени не знам како се запослени, една буквално не знаеше да постави канила. Не ми се веруваше, беше ме срамота поради нејзина срамота. Не е млада, па да речеш неискусна, туку напротив можеби токму она беше партиски вработена, неспособна, не го заслужува тоа раб.место.

И во општина се поделени, во канцеларија кога те примат секогаш е присутен и македонец и албанец. Тоа ми е исто свежо искуство. И дури можам да го пофалам албанскиот кадар како се попрофесионален, порано не беше така. Сега се трудат да си ја вршат работата коректно и стручно. Додека пак Македонците забушаваат сега.
    Пред некој ден одам на трансфузиологија, Македонка докторка буквално ме исфрли од ординација бидејќи е исфрустрирана стара комунистичка фела, се нервираше бидејќи не знае да работи на компјутерот па сите и се криви.
    Кај другата Македонка на кожно мм беше пред некој ден.
    И таа иста. Наместо да си биде професионална, земала му се жали како ја нервира интернет, сите се знаеле итн. Како дома да им доаѓаш. Срамота е тоа. Па тогаш нека се запрашат кој ги уназадува работите. Јас лично не сум доживеала такви работи кај Албанциве, сакаат бе луѓе да одат напред, даваат се од себе.

Ама кога е некој заслепен тој едноставно не сака па затоа и не ги гледа работите реално.

И па кога прочитам: наш вмро-вец, се ми е јасно. (facepalm) Па рекла-казала, вмровец се жалил (facepalm)

Ептен ја утнавме темата, не знам која би била соодветна, или да се отвори нова? :$[/QUOTE]

Лоши
    Ама немате раководител на сектор во општина Тетово или сум грешка? Последни неколку конкурси во кумановска болница се вработуваат многу сестри Албанки. Како може во суд Македонец да волонтира 13 години, а други Албанци да се вработуваат со многу помалку волонтерски стаж? Кај нас има 2 албански основни школи и сум била во ситуација двајцата директори да ги прашаат на македонски, а тие одговараат на албански и после реакции и наговарања велат преведувач најдете си и на крај кога
    ќе те изневираат и испровоцираат зборуваат македонски.

Последна измена: 17 мај 2015
  19. Sky-butterfly

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Не знам @Tanjamm, не заоѓам до толку во статистиките. Само пишувам мислење врз основа на лично искуство.

И ете ќе речам и тука:
    Кој дозволил да дојде до оваа ситуација, кој го и дали го продадел градот не знам. Може само оној кој го држел досега, а тоа е македонец нели? Работата не е од вчера. И па кој е крив тука сега?
    Нивниот е онолку колку што им беше дозволено, знаеш ја таа: касно Марко на Косово стиже. :)

Тие се мнозинство и како такви преовладува нивниот јазик и влијание, ама Македонец си има свои права, никој не го омаловажува и потценува во градот, тоа што самите се повлекуваат е уште еден плус за албанциве од таа политичка гледна точка.

Патриоти, не сте ја чувале државата добро, а сега си спремна и тетово и гостивар да дадеш оти се мнозинство. Не знам не ве разбирам.

Поздрав.

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.978
    Допаѓања:
    327.564
    Не е точно ова.Јас раб во болница во Гостивар и гледам колку примаат наши колку нивни.На моето одд има само една Албанка,двајца турци и се останато се македонци.