Работен однос, права на бремени жени

Дискусија во 'На работното место' започната од Snow-Queen, 26 септември 2012.

1. Xxxx2

Xxxx2 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    186
    Здраво!
    Дали има правило/закон кога најдоцна се известува работодавецот за бременост? Некаде прочитав (ама од неверодостоен извор) дека за државни институции максимум до крајот на четвртиот месец, работодавецот треба да биде запознаен.

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.799
    Допаѓања:
    14.356
    Никогаш не мораш. Нема закон според кој треба да кажеш на никого за ниедна здравствена состојба.
    Ама не е во ред да те видат дека си трудна (значи се познава) а ти ништо не си кажала. Ако имаш добар однос со работодавецот, ќе си го расипеш на тој начин. Ако секако не ти е добро на работа, и очекуваш дека ќе имаш проблем ако го известиш за бременоста, тогаш заслужил да не кажеш до последен можен момент.

На eliesaab и warrior им се допаѓа ова.
  3. Xxxx2

Xxxx2 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    186
    Благодарам! Има ситуации кога работиш од дома или си почнал на ново работно место непосредно пред или по затруднувањето, и затоа прашав, бидејќи не секому му е згодно да објавува во четврт месец за бременост, особено не на работодавец со кого и не се познава/малку се познава.
    Дури сме на темава, прашање до сите членки: Во кој месец од бременоста ги известивте вашите работодавци? :)

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.799
    Допаѓања:
    14.356
    Јас во 5та недела, одма после тест. Работев долги години, никаков проблем не очекував да имам со работата заради бременоста. Дел од почит, дел од чиста радост сакав веднаш да споделам.
    Имам колешка што беше бремена кога дојде на интервју, го кажа тоа, и сепак беше вработена, и си се врати на работа по породилното.
    Ама имам и кумашинка што криеше до 6-7месец зошто знаеше дека ќе и направат проблем, со двете бремености ја изгуби работата, едноставно не ја вратија назад после породилно. И ја оправдувам зошто криеше кога знаеше што ја чека.
    Мислам дека 2-3 месеца најава пред заминување на породилно е доволно време да се најде соодветна замена. Но на квалитетно работно место нормално да кажеш порано, ако имаш убав однос спо работодавецот. На колеги не мораш да кажеш ако не сакаш.

На Xxxx2 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    489
    Никаква заштита немат трудните работнички на определено време. Да ми кажеше некој дека може да не ти продолжат договор дека си трудна, посебно како студент на правен би му кажала дали си ненормален.
    Не може договор на определено да трае година време и откако ќе соопшти работничката дека е трудна да не и продолжат договорот.
    Заштитени се само оние трудни работнички кои имаат договор на неопределено време, а сите други кој ве шиша.
    Додека човек не осети на своја кожа не може да знае..
    Да се плукнам и во државата и во законите и во дигнатите шефови. Заслужувате да ви бега народот надвор од државата.

На Cinnamon Bun, WhiteCat33, steela.honey и 4 други им се допаѓа ова.
  6. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.471
    Допаѓања:
    37.712
    Да се чудиш. Треба сите бремени жени да се заштитени, а не само оние постојано вработени. Газдите имаат право да не продолжат договор на определено. И што е најтрагично, повеќето кажуваат на денот кога истекува договорот. Од утре не доаѓај на работа.

На WhiteCat33 и warrior им се допаѓа ова.
  7. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.012
    Koga najrano mozam da go otvoram porodilnoto? 45dena ili?

8. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.012
    Kako da go izdrzam pritisokot od rabotata, bukvalno otkako doznaja pretpostavenata psihicki me maltretira samo zatoa Sto samo 6meseci sum ovde. Dali bi mozelo najrano da go zemam porodilnoto?

9. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.470
    45 дена пред породување. Ама рачунај, после наместо 9 месеци, ќе треба да тргнеш порано на работа.

10. steela.honey

steela.honey Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    1.660
    Дали некој знае дали може да се искористат плус три месеци породилно , слушнав на работа колешки коментираа,нека сподели некоја ако има искуство

11. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.223
    Допаѓања:
    50.812
    Мислам не.
    Можеби земале оправдано неплатено.

На steela.honey му/ѝ се допаѓа ова.
  12. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.265
    Допаѓања:
    2.210
    Неплатено родителско отсуство
    Има тема за ова
    Screenshot_20231003-142924.jpg

На warrior, steela.honey и ЀѐЍѝ им се допаѓа ова.
  13. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.012
    Mislis pred termin? Ne mi e vo plan da se vrakjam zatoa sto postojano sum so stresovi otkako doznajaa deka sum bremena
    Dali moze plus eden mesec od doktorot maticen?

14. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.470
    Колку што знам после 36 недела неможе боледување од матичен гинеколог. Ако имаш одмор од работа, искористи си го.

15. steela.honey

steela.honey Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    1.660
  16. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.265
    Допаѓања:
    2.210
    Нема на што.

На ЀѐЍѝ и steela.honey им се допаѓа ова.
  17. Jukii123

Jukii123 Нов член

Се зачлени на:
    5 октомври 2023
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo, rabotam vo firma 1 godina, bremena sum 3 mesec i sakam da im najavam deka uste za mesec/mesec i pol ke moram da odam na boleduvanje(bidejki rabotata mi e so vozenje terenska)sakam da ispadnam fer da najdat zamena pa da odam na patoloska.Dogovor potpisuvam na 3 meseci, vo noemvri mi zavrsuva, dali ako ne mi go prodolzat gubam patoloska ili mozat i porano da mi dadat otkaz?
    Kako da postapam
    Vi blagodaram

18. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.799
    Допаѓања:
    14.356
    Ако извадиш патолошка пред завршување на договорот, ќе се префрлиш под фонд и после кога ќе заврши договорот немаш ништо со фирмата. Само можат да не ти го продолжат, што значи дека после породилно нема да имаш работа. Ако ти заврши договорот и те одјават, нема да можеш ни патолошка ни породилно да земеш. За двете мислам дека треба 6 месеца непрекинат стаж, значи и еден ден да си без работа нема да можеш да земеш породилно.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. flow30

flow30 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2020
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    61
    Итно ми треба инфо, работам во фирмава 4 месеци, бремена 3 месеци но не знам дали ќе ми го продолжат договорот. Дали имаат право да ми го прекинат иако сум бремена?

20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Можат да не ти го продолжат, но ако вработат друг на твое место или во изминатиов период ако барале човек за вработување тогаш имаш право да тужиш и да добиеш зошто не ти го продолжиле договорот ради тоа што си бремена т.е. по основ на дискриминација и во тој случај тогаш ќе треба да те вратат на работа и да ти го исплатат периодот за кој те одјавиле.