Работењето на новата влада и нејзиниот состав

Discussion in 'Политика и настани' started by RainBow, Aug 2, 2017.

1. Βικτωρία

Βικτωρία Истакнат член

Kako be dzamija vo moja naselba?koga rekle toa auu strasno i onaka poslednive meseci se alb se naselija vo butel pa sea uste i toa alal da im e koj prava gi imaat.

Rama and carangigia like this.
  2. carangigia

carangigia Популарен член

Тоа го прочитав на нет, сакале да започнат со дивоградба на џамија на ул. Тале Христовски како што видов од снимките тоа е во близина на школото Арсени Јовков. Изградбата била прекината, ама ме интетересира до кога? Сигурна сум дека ќе изградат, а се сеќаваш што направија на крстот во Бутел? Никој не одговараше за тоа и целата ситуација се заташка.
    Иначе и јас имам исти информации дека многу Албанци се населуваат во Бутел, повеќе права имаат и од нас. Еве ти го линкот за џамијата.

http://infomax.mk/wp/дивоградба-на-џамија-во-бутел-нелегал/

Last edited: Aug 9, 2017
    Rama and Βικτωρία like this.
  3. Βικτωρία

Βικτωρία Истакнат член

Се сеќавам како не,кај кружниот тек требаше?Хаха кога го спомна школово Арсени јовков или моша,смеа ме фати,па во таа околина зар има мк?4 год.учев таму немаше мк :x Џабе си правиме муабети ние на форум кога во пракса нема ништо да се промени тоа е бедното,ова е локацијата кај зградите уште малце таман до куќа ќе ми ја изградат џамијата.:envy: *Уште една причина повеќе да ми се повраќа од државава:@

Last edited: Aug 9, 2017
    Tanjamm, carangigia and Rama like this.
  4. referentka

referentka Moderator Staff Member

cresa-jagoda and anaja1 like this.
  5. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Како не демантирал?! Тој во 5 минути, кажува минимум 10 контрадикторни реченици. Ако не демантирал, зошто потпиша гаранција?!

Потпиша гаранција, дека нема со ништо да ја загрози унитарноста на државата. Законот за двојазичност е вовед во бинационална држава. Не во мултиетничка. (Ова го пишува во предизборната програма на СДС и е можеби подеднакво лошо) Затоа што издигнува единствено еден јазик на еднакво ниво со македонскиот. Затоа што влегува во Уставот. Уставот е највисокиот правен акт на една држава. Ете, толку мислам дека и "официјалниот демант" е вистинит. Исто колку што е вистинита и гаранцијата која ја потпиша Премиерот.

Дали на Заев му падна на памет да се консултира со народот, наместо со Венецијанската комисија?!

Не битно. Кажав некој пост претходно, како и на кој начин Законот може многу лесно да помине. Всушност, не сум ни многу сигурна дали е воопшто потребно 2/3 мнозинство за истиот. Треба да го проверам ова.

Здравството може да се рехабилитира и без Законот за јазици. Всушност, како и секоја друга општествена сфера. Ама дали за истото постојат реални аспирации?! Каква врска имаат закони кои ја загрозуваат унитарноста на државата, со просперитетот на истата?! Зошто едното да биде детерминирано од другото?!

Зошто во секој пост се спомнува патриотизмот и тоа во негативна конотација?! Не гледам ништо лошо во тоа да бидам против туѓите апетити и притисоци за промена на нашата историја, воведување втор јазик и се тоа сеедно кој е на власт.

Не мораш да ми одговориш. Не сакам поради мене да се повторуваш по 100 пати. Не го барам тоа. Ниту сакам да те заморувам.
    Рефке, не го разбирам твојот коментар. Дали го оправдуваш новиот Закон ставајќи го како негова основа Законот од 2008?! Само затоа што претходно е изгласан еден на локално ниво?!

Член 8
    (1) Книжните и кованите пари, како и поштенските марки ќе содржат симболи што го
    претставуваат културното наследство на граѓаните што го зборуваат македонскиот јазик и
    неговото кирилско писмо и јазикот што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните и неговото
    писмо.
    (2) Поштенските марки, уплатниците, фискалните извештаи издадени од институциите од
    член 1 став (3) и член 2 став (3) од овој закон, фактурите од институциите од член 1 став
    (3) и член 2 став (3) од овој закон, бандеролите, се пишуваат на македонски јазик и
    неговото кирилско писмо и јазикот што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните и неговото
    писмо.
    (3) Униформите на полицијата; пожарникарството; здравството; во Скопје и во општините
    во кои најмалку 20% од граѓаните зборуваат службен јазик различен од македонскиот
    јазик се напишани на македонски јазик и неговото кирилско писмо, како и на јазикот што го
    зборуваат најмалку 20% од граѓаните во Република Македонија и неговото писмо.

Член 22
    (1) Глоба во износ од 4.000 до 5.000 евра во денарска противвредност за прекршок ќе се
    изрече на органите наведени во член 1 став (3), член 2 (став 3), како и сите други
    институции за непочитување на одредбите од овој закон.
    (2) Глоба во износ од 30% од одмерената глоба ќе му се изрече на службеното лице и
    одговорното лице во органите од став 1 на овој член.
    Член 24
    Со донесувањето на овој закон престанува да важи Законот за употреба на јазикот што го
    зборуваат најмалку 20% од граѓаните во Република Македонија и во единиците на
    локалната самоуправа („Службен весник на Република Македонија“ бр. 101/08 и 100/11).

Уште го читам. Има околу 20 тина страни. Правдико многу работи промашиле. Или така им чини?! Единствено им вреди дека критиката од Венецијанската комисија не е обврзувачка.

6. referentka

Не.
    Не оправдувам.
    Ама ги поврзувам работиве.
    Зарем од 2008 година не се начнати некои пршања?!

7. anaja1

anaja1 Популарен член

Јас како што разбрав,во нас.Север има обиди за изградба на џамија,ама е стопирано.
    Прв потег било пуштање на цд со оџа,ам полицијата реагирала.
    Малку е касно,ама ај...тоа е,населбата Бутел,не е веќе тоа што беше.Ја памтам,кога беше Македонска,со тек-тук албанци....сега е тек-тук Македоници,за жал:x

Rama and referentka like this.
  8. Lianna Anna

Сите овие прашања се отворени во 2001 година. Со потпишувањето на договорот за капитулација. Рамковниот. Кој се претвори во заштита за албанското малцинство. Со што се деградираат останатите малцинства. Не сум сигурна, ама мислам дека договорот е повеќе насочен на локално ниво. И се бара 2/3 мнозинство за Закони кои го засегнуваат Уставот. И искрено се надевам дека вакви двојазични небулози нема да поминат. Договорот има три анекси, а моментално се доведовме до третиот. Имплементација на договорот и покрај тоа што истиот се коси со Уставот. Е сега, не знам дали ќе ми верувате ако ви кажам дека Рамковниот е став на САД за "реформирана" Македонија. Со СДС на власт, реформите ќе одат во тој правец. И тоа по убрзана постапка.

AURUA, carangigia and Rama like this.
  9. referentka

Којзнае...
    И овој Законот за јазици го прочитав неколку пати, и се понејасно ми е.
    Барам јасна дистикција 2008-2011 (кога е обновен)-2017, ама не ми оди.
    Затоа пишав овде, можеби некој е поупатен.
    На ТВ разни работи слушаме, ама несакам да ми влијаат во начинот на резонирање, а и секој различно го толкува.
    Ако нешто ме нервира, тоа се нејасни работи.

И тој еден попис !!! :@...требаше да се направи, да се утврди дека не се 20% и крај на програмата.

Го ставаат народот во лоша ситуација:envy:

AURUA, cresa-jagoda, Rama and 6 others like this.
  10. Aquamarine93

Aquamarine93 Истакнат член

Попис можеби ќе има (најверојатно не), откако ќе се затворат сите албански прашања.
    Не можат да си дозволат да пропадне коалицијата (која и онака е нестабилна).

Добро е што се отвори прашање за џамиите. Во пораст е градењето уште од 2010 па наваму. Според мене е еден вид обележување територија, кој е мнозинство т.е. главен тука.
    Албанците не бараат еднаквост во Македонија, бараат превласт и раководење со главни сектори.
    Еднаквост и привилегираност, наспроти останати етнички заедници имаат одамна.

Е сега, ако мислите дека политичките лидери штитат ваши интереси, а не одработуваат туѓи агенди, разочарувањето ќе ви биде уште поголемо.

AURUA, Tanjamm, Rama and 1 other person like this.
  11. Abeja

Abeja Популарен член

А бе Џули, толкав пост, а требаше само да кажеш за стратегијата со мигрантите, а не да споредуваш маалски штабови. Ама изгледа вие од партијата за која си определена така одговарате на секој пост(не си ми на ниво, криминалите на гВујо и братучед му, идризово за нив, сендвичите од штаб и сл.) Се вртите во магичниот круг кој ви го спопика Заев, па не можете крајот да го видите. И секоја негова постапка или ја оправдувате, или како сега одбегнувате да искоментирате.

Туку, од сабајле се убија од слетување авиони, некои никад видео и чуо, изгледа амерички, сиви и огромни. А пред тоа некои бело сиви, исто воени изгледа. Да не се заратило, што се дешава, барам точна информација од прва рака директно од штаб на сдс. Можеби САД ни донесе уште некое оружје да истестира на наши простори, може се подготвуваат за нешто.

carangigia and Rama like this.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Кој тоа ми го спопика Абеја? Во чиј штаб?
    Јас сум да, партиски определена, ама не сум активист и не сум влегла во штаб.
    Цело време останувам во дебата за на крај да читам дека бегам од истата. И за Законот и за бегалците си кажав.
    Туку каде сте вие да прокоментирате нешто за бомбите, за криминалот?
    Ама ок, навикнавме, сите крадат, па така и Вмро.
    Искрено не очекував дека штаб ќе ми спомнеш, јас не негирам кој подржувам, ама далеку сум од штабски активист и ти добро знаеш.
    Ама нека ви е.
    Кому да се докажувам и некого убедувам. Вам сигурно не, кога и вашата приврзаност кон партијата е поради личен интерес.

13. anaja1

anaja1 Популарен член

Каде слетуваат авиониве?

14. DAngel

DAngel Форумски идол

Јас сум сигурна дека не се 20%. Мислев дека законот ќе го тераат да пишува "албанскиот јазик" наместо "јазикот кој го зборува најмалку 20% од населението" за да важи и од кога се направат избори, ама изгледа и овие немаат намера избори да прават
    (facepalm) морони, изгледа се плашат да видат колку се иселиле од државата.
    Противпожарни, оти само 3 пилота имаме па ни дојдоа вчера од Израел на помош. Пишуваше вчера дека отишле некаде да гасат (Катланово изгледа беше) и ќе се вратат наутро.

cresa-jagoda likes this.
  15. Lianna Anna

Не можев да одговорам веднаш.

Сите членови од 2008 година се повторуваат во новиот Закон. Можеби затоа се буниш. Покрај нив, додадени се нови членови т.е Законот е дополнет. И тоа многу што го имаат им е малку.

Во 2011 година, овој од 2008 е дополнет. Ги вклучува истите членови, плус, оние кои ја уредуваат употребата на знамињата на заедниците, во области на локална самоуправа.

Законот од 2011 помина гласање со 58 пратеници "за", а за овој од 2008 не се сеќавам. Значи за просто мнозинство, потребно само 41. Апсолутно е 61 и последното бара 81. Тоа оди во прилог на мојата претпоставка дека за новиот Закон, не е потребно 2/3 мнозинство. Сепак, ова дополнително ќе го проверам.

Кога новиот ќе влезе во сила, се поништува стариот Закон, односно овој, го менува претходниот Закон. Затоа и член 24 е таков каков што е.

Јас не кажувам дека до сега немало двојазичност. Ниту дека тоа некогаш ми било супер. Само сметам дека е ова и повеќе од доволно. Зарем не мислите дека им дадоа премногу?! Зарем не е премногу она што ќе го добијат според новите измени во Законот?!

Со секое дополнување на Законот, албанскиот оди скалило погоре до македонскиот, па се до негово изедначување.

Попис не очекувам. А ако воопшто го имаме, мислам дека претходно ќе биде обезбедена демографска промена. И Уште не ми е јасно според кој попис се носи ваков Закон.

@DAngel ДПА не гласаше за измените на Законот во 2011 од причината што ја пишуваш погоре. Сакаа тоа 20% да се замени со албански јазик.

Реално, мое мислење е дека не ставаат акцент на албанскиот јазик, зашто според истово се алудира на мултиетничка, а не на бинационална држава. Значи може да биде и било кој друг јазик, освен албанскиот.

16. referentka

Ми падна една глупава мисла/споредба/идеа на памет..
    Да се пишеме ние срби , па да партиципираме со 20% ...дали тогаш и српескиот јазик ке биде третиран како албанскиот?

Ова онака чисто..како инфо.

17. DAngel

DAngel Форумски идол

@Lianna Anna Села во едно интервју така збореше, дека сакал да биде албанскиот јазик наместо 20%. Така да направат, и букбално им ја даваат државата на тацна на Албанците. :!:
    Попис ни треба, каква е таа држава без попис во 21 век. Очигледно ги плашат резултатите од пописот па го избегнуваат.

Lianna Anna, theowndemon and Rama like this.
  18. Bridget

Bridget Форумски идол

Зошто мислите дека има помалку од 20 посто Албанци во Мк?

cresa-jagoda likes this.
  19. elimkd

elimkd Форумски идол

А зашто мислиш дека има повеќе?

Rama, carangigia and anaja1 like this.
  20. veteruska

veteruska Популарен член

Заедно со мигрантите кои ке им се даде државјанство ке бидат 20посто и тогаш ке се направи попис.

carangigia and Lianna Anna like this.