1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Работењето на новата влада и нејзиниот состав

Дискусија во 'Политика и настани' започната од RainBow, 2 август 2017.

1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.627
    Допаѓања:
    140.527
    Мислењава треба у друга тема да одат.

Ви реков дека секој ден нова глупост? Епа и студиите за 35+ ги укинале.

Ај сега пишете дека како што сиромавиот не треба да учи, дека старците кај да е ќе умрат па не треба образование.

Ајде викенд иде може 2 дена нема да има глипости.

Последна измена: 22 септември 2017
    На carangigia и veteruska им се допаѓа ова.
  2. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Мене ми е жал за новите генерации што ке треба да се запишуваат на факултет,овие од сдс све укинаа дисперзаниве,сега и партиципацијата ке биде 1200евра,не се нормални мислам.

На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Може ли да постирате линкови од соопштенија, предлог закони, донесени закони, вести... да прочитам за овие новини во образованието? Фала ви :f:

На ludoto19, Elen4e_sonce, galapce и 5 други им се допаѓа ова.
  4. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.159
    Допаѓања:
    175.171
    Во врска со образованието, жално е ако ја зголемат партиципацијата. За еден факултет да врши селекција врз своите студенти треба да има приемни испити. Оваа промена е редно време да се направи. Да се вратам кај партиципацијата, јас на повеќе теми кои вклучуваат политика, не сум најпаметна. Затоа сакам да прашам, дали благо повисока партиципација значи и подобри факултетски услови? Материјали за вежби, реновирања, греење? Средно плаќавме нахнадно партиципација од неколку стотки за сретства во лабораторија. Со ќеф ги дававме за да можиме да работиме што повеќе вежби. Доколку тоа е случај и со факултетите зголемување на партиципација од околу 50евра, но во никој случај повеќе, е доволно. Ова во име на подобри услови на факултети и поквалитетно образование. Ако не е онака како што мислам, ќе речам пак, нема смисла да се крева партиципацијата. Патем, се спомена тука дека ќе се крева пак како што беше порано, сакав да прашам, тоа е официјална информација или уште еден од многуте дезинформации?

На YoungandBeautiful, Victorian и Someonespecial им се допаѓа ова.
  5. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    @theowndemon не знам како е кај вас, ама на техничките на УКИМ студентите плаќаат за материјали за лаборатории. Знам на ТМФ не е мала таа сума, може околу 30-40 евра по семестар да беше (значи над 50 евра годишно). На ФЕИТ, ФИНКИ, Машински е помала.

На Gosh и theowndemon им се допаѓа ова.
  6. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.159
    Допаѓања:
    175.171
    Значи ова што го велам, се плаќа нахнадно и постои? Зошто на доплаќање за вежби лично јас гледам на нешто корисно, гледам како на знаење, и поквалитетно образование. А, кревање на партиципација за така, нема смисла.

На DAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  7. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Се плаќа накнадно и постои.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  8. edenandrej

edenandrej Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2017
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    932
    Интересно - од 2010 до 2016, се утепаа од зборување како вработените во странските инвестиции кои работат за 12.000-15.000 денари биле робови, а сега истите тие месец дена трубат како носење на закон за минималец од 12.000 бил невиден успех.

На galapce и carangigia им се допаѓа ова.
  9. Jason123

Jason123 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    3.168
    Во Македонија најисплатливо е да си хохштаплер.

Крадeш неколку години и стануваш контроверзен бизнисмен, па создаваш ореол на светец преку глумење чесност, висок морал и хуманизам во јавност.
    Ако те откријат или ќе се испазариш да не те уапсат (бидејќи нели си станал богат и моќен) или ќе те здрпаат в затвор па ќе отслужиш некоја година дури не те амнестираат. И така со криминал, од хохштаплер завршуваш како олигарх.

Ако си чесен ќе 'рмбаш ко црнец и ќе броиш ден за ден за да преживееш, а бидејќи тој што работи во Македонија е будала, ќе те потценуваат и искористуваат на секој чекор и никој нема да те рецка бидејќи нели немаш пари и на крај ќе се испоразболиш од нервози и тага. Ако недај Боже се решиш на ситен прекршок, на пример да украдеш 20 ќебапи, ќе заглавиш в затвор со години. И така со чесност, од здрав и работлив, завршуваш сиромав и болен.

Звучи сурово, ама тоа е нашата реалност.

На Водолија, Gosh, YoungandBeautiful и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    13.331
    Секој смер без разлика дали има или нема во семестрите лабараторија плаќа прво 3000 за прв семестар (кај што работиш во никакви лабаратории, од типот мешаш вода и сол кога учиш за раствори, па вода ставаш над песок загреан и почнува да врие...). Втор семестар исто 3000 за ништо. Нареден семестар плаќаш по 2000 имаш 3 хемии ги вежбаш т.е гледаш и само во едната беа нови и убави условите затоа што ние први влеговме но често знаеа да кажат ставајте помалце од концентратот нема доволно, дечки пазете ја иглава една ни е, црева од кујна ставаат во водените бањи за да не прска врела вода (испрска еднаш среќа не беше сериозно на време реагиравме), пипетираме со уста а секој претходен само ја поминува низ вода (се има десено да пивнат киселини, да се испрскаат во очи, дигестори не работат во најголем дел па зимно време се седи со ширум отворени прозори..). Додека пак на ПМФ мислам дека се плаќа многу помалце, имаат супер наместени лабаратории на кои што можеш да работиш и истражуваш во секое време со асистент до тебе.

Ќе платам ама да работам во нормални услови и да бидам заштитена!

На theowndemon и DAngel им се допаѓа ова.
  11. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Знам @Baby-bubu, јасно ми е дека и тоа е само уште еден грабеж за студентите, ама еве, да кажеме дека веќе се плаќа, и тоа воопшто не е мала сумата.

На theowndemon и Baby-bubu им се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.190
    Допаѓања:
    258.387
    Сања зборуваме за приватни квота. Не за државни. Тие се 200 евра. За добрите ученици си постои државна квота, да има приемни и здрава селекција. Останатите ако сакат, еве ви приватна. Па да видеш кој ќе се запишува на факултет како на средно. Нагласив колку плаќав бидејќи се трудев да завршам оти ми беше скапо. Епа кога ќе знаеш колку тоа чини, ако те бива ќе учеш, ако не, нема.
    Вака сме пренатрупени со дипломирани кои да, се и ќорави сакати.
    Кој ме сфати во ред, кој не, нека продолжи да мисли дека според мене само богатите треба да студират.

Инаку никој никаде не спомна дека ќе се зголемуват партиципациите.
    Остајте, има многу ликови кои користат трагедии, спинови за да пласираат лажни вести. Се знае зошто.
    Приказната има две страни, секогаш.

На Mishela, theowndemon, Someonespecial и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.627
    Допаѓања:
    140.527
    Никаде не е речено дека ќе се качат партиципациите. На темава почна.

Иначе Џонсон Контролс си одат?

На veteruska му/ѝ се допаѓа ова.
  14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.190
    Допаѓања:
    258.387
    Цка доста бе со спинови и паники. Не си одат.

На Elen4e_sonce и galapce им се допаѓа ова.
  15. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Последна измена: 22 септември 2017
  16. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.627
    Допаѓања:
    140.527
    8
    Се кладиме?

На veteruska му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    13.331
    Епа ќе си одат де. Им помина договорот, а и внатрешноста им беше ужасно организирана. Што сакаш од фирма каде што никој не превзема одговорност при смртен случај?!?!?

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Им истече финансирањето? Нели 3 фабрики отворија до сега. Секогаш кога им истече финансирањето ја затвараат старата фабрика за да отворат нова. Ако им истекло финансирањето ништо чудно да си ги спакуваат куферите и да си отидат. Доволно измолзеа.

На Gosh, Nausicaa и referentka им се допаѓа ова.
  19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Отворија неколку НОВИ фабрики бидејќи ним им истече периодот на финансирање.
    Едната од фабриките е во Тетово.
    Знам со сигурност бидејќи роднина работи таму.

Значи, Џонсон контрол се сеуште ТУКА ама под друг назив:)

На DAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.627
    Допаѓања:
    140.527
    Друг назив и други вработени? Соопштено им е на над 1000 вработену дека ќе ум дадат отказ.