Razvod tesko mi e da go izgovoram.no i toa e del od zivotot.Se omaziv i pokraj protivenjeto na moite roditeli.bev ludo vljubena ko tinejdjerka iako moite tinejdjerski godini odamna imaa pominato.sakav da ziveam ili umram za nego.toj bese sovrsenstvoto vo mojot zivot.no toa bile halucinacii.ne pomina mnogu vreme pocna maltretiranje fizicko ,no toa ne e najstrasnoto.neli nemoze nekoj 24h da te tepa.psihickoto e najstrasno.se razdelivme.placese.molese.se smiriv.jas zuveev so negovite toj zamina stranstvo da raboti.trebase i jas kaj nego da otidam.postojni kontroli po telefon.kaj sum do posledna minuta.kaj potrosiv 10den iako imavme pari.prestana da me maltretira fizicki i poradi objektivni pricini t.e. ne bese so mene i koga dojdese bese za kratko.no psihickoto ne prestana.no si vikaav silna sum.go sakam.ostanav bremena.letav od radost.ni se rodi dete,i toj bese sreken.no za nekoj mesec otkriv deka ima ljubovnica.i toa bese krajot.pocetokot na krajot bese negoviot odnos kon mene ,no negovata ljubovnica bese vrv.zaminav voopsto ne razmisluvav.so bebe vo race kaj moite.i ne se kaam ni vo eden moment.tesko e da si samohrana majka vo provincija.no rabotam.glavata mi e gordo krenata.go sakam deteto za trojca ne za dvajca roditeli.zarem e malku se ova.ne e.ostaviv se zaradi nego.padnav do samoto dno.no poleka se krevam. [mod-kirilica:vscy5689][/mod-kirilica:vscy5689]
Душичке бе, кое физичко малтретирање се издржува онаа ,,тивко убивање,, или плеснување по задник а тебе ти пречи
Ти честитам на храброста и на силата да успееш сама тоа со дете . Требало сето ова да го направиш веднаш да не чекаш .Штом почнало фзичкото малтретирање крај никој не е толку вреден да го трпиш тој да те малтретира и физички и психички
zalam sto ete nemame uspesni brakovi , vo koi bi uzivale nasite decinja.te podrzuvam za odlukata i ti posakuvam se najuvabo.jas sum pred istiot pat,pred razvod.sama po bolnici, sama po vakcini, sama na lulaski, sama do prodavnica sama sekade......kako da nema tatko.si mislam sto bi mi falelo od nego? nisto, go nema ni za arno ni za loso.znae samo da me maltretira i fizicki i psihicki.nemam nikava pocit od nego a toa e neli edna od najbitnite raboti, za ljubov ili vnimanie ne stanuva zbor.toa go nemam odamna.imam karanici., solzi, i majka mu koj go podrzucva koga ke me udri, toa go pravel za da me smiri.sto da kazam?se nadevav deka ke se promeni , no poloso i poloso e.za deteto mi e najmnogu zal, sto ke raste samo so majka, no od druga strana si vikam podobro da raste vo zdrava i kvalitetna sredina otkolku vo bolna sredina. [mod-kirilica:3m1j7te8][/mod-kirilica:3m1j7te8]
напушти го без око да ти трепни детето твое ако го гледа ова секојдневно нема да биде силна и здрава психичка личност,тој нека крши глава и онака велиш дека све правиш сама што ќе ти е безвреден е...
Имаш целосна подршка од мене за чекорот кој што си го направила. Да не речам и јас бев во слична ситуација, само без дете. Но има тука еден дел од муабетов кој воопшто не ми се свиѓа. Врв ти било кога си дознала дека има љубовница. Значи поголема болка ти било кога ти го срушил егото и гордоста отколку физички кога те малтретирал. Тоа не е во ред. Јас да сум била на твое место не би дозволила да стигнеме до заедничко дете. Со таков човек не ни треба да имаш дете. Сакам да кажам-Памет за друг пат. Нека не ти е најбитно егото, туку биди си најбитна ти . Не може да те боли тоа што е со друга повеке од тоа дека некој те тепал. Позз
Прво размисли дали ке прифати тој да плати развод. Најефтин и најбрз начин да се разведеш е спогодбениот развод. Си ополномоштуваш адвокат, идеш кај него тураш еден потпис и после тој си брка работа по судови. Нормално, еден од партнерите, кој што ти ке гледаш тоа да е он, мора да присуствува на суд. Адвокатот нека те замени тебе. Вкупно се е 200 еу. Значи 100 еу ти плакаш, 100 еу тој. Ако случајно не прифати спогодбен развод ондак веднаш тоа преоѓа во тужба. Пак ке речам, глеј спогодбено да средиш ако ти е најбитно да се макнеш од него.
hmmmmn razvod, do pred nekoe vreme mislev deka toj zbor za mene ne postoi,,,, no za zal ne bilo taka. mnogu odnas sme misleme deka zasto voopsto nekoj se mazel koaga sega se razveduva znam i jas bev od tie no zivotot bil cuden . zatoa sakav i so vas da ja spodelam mojata zivotna prikazna. na 18 god pocnavme da se zabavuvame se bese sovrseno iako mnogu cesto ne se gledavme posto toj ziveese stranstvo no doagase po 4 pati godisno.Jas se zapisav na fakultet i na 21 veke dipomirav iako mladi ( toj imase 26) resivme da se zemime za da odam i jas stranstvo zaedno da ziveeme . i taka pravevme svadba i jas zaminav za stranstvo veke od prviot den po moeto zaminuvanje tamu svativ deka toj ne e poveke istiot deka nesto se slucuva ama mi trebase vreme da svatam sto e i kako e .pocna da ne doaga doma so denovi pa i so nedeli .togas znaev deka ima druga i neznam zosto mu dadov vreme da razmisli i da se prilagodi deka e vo brak ne sakav vednas da se razvedam no kako so idese bese se poloso i poloso ne doagase doma se pocesto i pocesto i togas eden den mi tropna na vrata edna zena so 4 godisno dete vo raka toa bese negoviot sin a taa bese negovata druga zena ( ne vencana ) posle toj den odma si se vrativ doma i do den denes ne sum razgovarala so nego a i ne planiram edinstveno sto cekam e da se zavrsi so razvodot. imam celosna podrska od mojata familija i mnogu sum srekna i blagodarna za toa a i zivotot prodolzuva neli ?
да во право си животот продолжува и ич да не ти чуе..никој не умрел од развод а секој втор почнал нормален живот после разводот главата горе и биди срекна што си дознала на време...мада искрено мислам дека он ја има пуштено кај тебе со детево сепак како и да било си имала срека што си дознала и не си била веке будала...него свекор свекрва роднини никој бе да не ти каже?
мислам на она тепање ама баш тепање......е сеа ме удрил по газот....добро де...се случува во толку год брак....мислам на психичко и физичко малтретирање кое не се издржува....или премногу алкохол од негова страна.Знаете ли дека 80 посто од браковите се растураат заради неверство....?! Нели е тоа жално . Мислам колку жени има кои ги трпат своите мажи кои ги тепаат нив и децата,психички ги малтретираат,неконтролирано пијат алкхол...ама жената го трпи сето тоа.А не дај боже мажот еднаш да изневери ама само еднаш готов е отиде...одма ги потпишуваат документите за развод,колку и да е мажот добар,културен,не ја тепа и не пие. Значи тепај ме,опивај се...тепај ми ги децата ама само не ме изневерувај ооххх која патетика ја поседуваат тие луѓе.
Незнам како да мислам,развот е голема одлука... зависи од ситуацијата,јас несакам ни да помислам на развод,мислам зошто да мислам екстра ни оди со сопругот
здраво, јас сум нова на форумов. Имам проблем кој не знам каде да го сврстам, но бидејќи бракот ми е во голема криза решив да пишам на овој форум. Не знам што да правам, одеднаш животот ми се смени целосно. кога ќе соберам храброст ќе ја кажам приказната, зошто се ми е многу тазе. сакам да знам дали некој знае каде би можела да се обратам за помош заедно со сопругот, сакам да посетиме брачен советник.
Драга sarani, можеби грешам, но што би Ви сменил/помогнал брачен советник, а не можете да го решите самите?! Доколку има слух од двете страни, доколку сте присебни, смирени, културни и двајцата зошто едноставно не седнете и поразговарате отворено за проблемот? Па потоа самите оценете што понатака, има ли спас, што Ви е побитно, кој каде згрешил и зошто и така натака. Немој да ми се лутиш, но јас мислам дека брачен советник лежи пред се во секој/а од нас! Со среќа!
здр најмили,во брак сум 4 год.со сопругот,а во врска бевме 7 ипол год,имам 24 год а тој 27.цел зивот го поминав со него,немаме дете планиравме да одиме на инсеминација,но свакам дека не е тоа со ни треба барем не мене,празна сум,повредена се осекам без лјубов,без внимание .во насиот брак нема нисс само избегнуванје и беганје од проблемите.се слуцува кога и да се скараме крева рака намене.ме омаловазува ме понизува.вцера ме удри пак.си собрав стварите и се јавив на моите,дојде татко ми,ме ислуса мене па поцна мојот сопруг,и се со зборесе се бесе ентоцно,па луге јас сум била виновна за се татко ми полуде и ми каза враканје назад не подобро казано крена раце од мене и не ме прифака назад казете мили мои со да правам јас сега ставрите ми се собрани и затворена сум в соба
stevemila Kако може твојот татко попрво да му верува на твојот сопруг него ли на тебе? Види пробај пак направи муабет прво со сопругот потоа со родителите, за реално да се согледа кој навистина е виноввен.. Таков живот каков што живееш ти: омалажена,несреќна,без внимание, удрена и покорена од својот сопруг..никој не би посакал! Сепак и разводот е голема одлука за која подоцна можеш да се каеш.. Се одлучуваш самата ТИ, твоите одлуки зависат само од тебе!
Стевемила, мораш по секоја цена да го убедиш татко ти да те прими дома и да ставиш крај на тој ужас од брак. Тоа ќе оди само на полошо и не зборам на празно, имам ист случај во фамилија каде подигањето на рака почнало уште од кога се зеле младите, нејзините родители да не прават срамови ја оставиле во тој пекол и ете до ден денес тоа не е сменето. Само што сега и децата си патат и го гледаат недоличното однесување на нивниот татко спрема нивната мајка. Бегај што подалеку и не ти треба нити деца нити ништо со таков човек-нечовек. Поздрав и со среќа..
Си го запрашала зошто употребува насилство да си ги реши проблемите? Зошто се прави некој мачо-мен, кога според мене со ќотекот си лечи некои комплекси? Не знам, можеби се фрустрира дека се уште не имате деца, но кога постанал ваков, основани се твоите сомнежи и дали воопшто сакаш деца со него. Ако ова трае некое време, одговорот на горенаведеното прашање ти веќе одамна го знаеш иако го перцепираш само како сомнеж. Седнете, разговарјате, фати со убаво и види што ќе излезе. Ако не бива, парталите и оди кај некоја роднина или кај другарка. Не вреди да патиш и да си брак кој те води до самоуништување.
Колешка на моја другарка преживеала нешто слично. Тепање, па криење, што од срам, што од страв, мал пекол дома. Еднаш и пукнал филм, се јавила дома да дојдат да ја земат. Дошле нејзините и татко и (?!) рекол да си ги средат сами проблемите, да не ги мешаат нив . Но мајка и писнала онака убаво, буквално рекла „Тебе ако ти чини некој да те тепа, седи тука, па нека те тепа, јас детето не го давам некој да му се изживува!“. Во меѓувреме, натепаната седела стуткана и буквално се тресела и од ќотекот и од целата ситуација, стресна за сите, но за неа исполнета и со длабок срам, затоа што нејзините ја виделе во таква понижувачка ситуација. Мора да и честитам на мајка и, си ја земале дома, со се детето, нормално, таткото и дома мрчел и викал дека треба да си седи кај мажот и да си ги средат работите, но мајката на натепаната била цар, му порачала на сопругот ако не му чини, нека си оди, ако треба и таа ќе се разведе, ама не дава НИКОЈ да и ја тепа ќерката. Наравоучение-пробај преку мајка ти да издејствуваш нешто. p.s. Jaс не знам од што ќе беа направени ваквите родители, и другарка моја остана 17 години во брак малтретирана оти татко и и викаше „Не те терав јас да се мажиш, сама си го избра, ете ти го сега“ Мислам... MTF...
се страмел со ке рекле лугето,ке сме се средиле ова било период од вцера не сум јадела нисс ниту пиела незнам со да правам веке немам каде да одам невработена сум
Stevemila татко ти сигурно се залажува дека работата не е дошла до тој степен да ти бегаш од кај маж ти. Имаш ли тетка? Ако имаш, правец кај неа, спакувана. Да види татко ти дека си заминала, дека не бива повеќе, дека не е ова драми правење туку озбилно не можеш вака повеќе. Или кај било која роднина привремено додека татко ти не увиди дека така си решила и крај. Макар да не дојде и до развод, ама барем да ти даде време да си дојдеш со своја одлука дали е ова минливо или не, а не некој да ти кажува вака ти е и ова сакаш или така треба. Јас лично никогаш не би се вратила кај човек што ме има удрено, ама секој со своето. Ако единствен излез е дека само кај твоите можеш да одиш, таму врати се, па татко ти нека збори додека не отече, уште поарно ако се налути и не ти ни збори, нема сигурно да те исфрли на улица, ако не за друго(што си негово дете) барем од срам да не зборат луѓето дека така направил. И не мисли на големо, каде, што понатаму... гледај ден за ден, се ќе се среди полека, ќе помине гужвата, и татко ти ќе се соочи со реалноста па колкав инат ако сака нека е.