Тешкиот момент е што гарсоњера испод 7000 нема,баравме во скоро време.Еве и за 6000 да најде кај се сметките,јадењето.А има приходи 10000.
Здраво, сега ги прочитав твоите постови значи штом мајка ви нема средства за живот и не е вработена, може да истакне барање за издржување од брачниот другар на рочиштето за развод, тоа барање може да се истакне независно од тоа дали разводот е поведен со предлог или тужба, судот во пресудата ќе одлучи и најверојатно ќе и досуди изддршка. Ако нема можност да обезбеди приватно адвокат, а со оглед дека е невработена и нема други средства може да побара од Министерството за правда да и обезбеди бесплатно адвокат да ја застапува во постапката за развод.
Куќата е на мажот, и да се бори за дел ако има шанси ќе помине година две па сепак до тогаш мора под кирија. Работела и земала 10 000 плата. 10 000 земала плата. Мислам дека тогаш е најтешко во државата кога не си невработен, а сепак немаш.
Izvini ama mene ne mi e merodavno jas licno poznavam familija vo koja sto ne samo sto kje ja donese snaata majka i doma nego i BABA i takada luge malce realno ne e sramota da nemas sramota e da digas ramenici
Да, ако таа фамилија имала услови за тоа, супер, нека донесе и цела фамилија до шесто колено. Ама не значи дека во секоја фамилија ќе има такви услови. Тоа што тебе не ти е меродавно, нема ама баш никаква важност во случајов.
Зошто да е проблем ако снаата има дел од имотот на кој доаѓа мајката/бабата? Ако е мое, кој сакам ќе доаѓа кај мене и колку сакам ќе седи, нормално ако тој со кого живеам не му пречи на некое време и исто и тој има удел во имотот на кој живееме (реално, на секој би му пречело подолг период и на страна ги ставам нелагодностите при ваквиот гостинлук) а ако и јас живеам во “туѓа“ куќа, тогаш фактички не ни доаѓаат кај мене доаѓаат кај родителите на мажот или евентуално кај мажот. И да, млади девојки не трчајте да се мажите уште од пелени, има моменти кога кругот се врти некогаш си горе некогаш си доле, создајте нешто ваше зошто никогаш не се знае кога ќе ви затреба. *Да не бидам сфатена погрешно последниов коментар се однесува општо а не на тоа што претходно го коментирав или цитатот, тоа е сосема друга ситуација*
Во една друга тема прочитав дека членката живее на посебен спрат со мажот и децата а на посебен спрат се свекор и и свекрва и Сепак мислам оти може да си ја земе мајка и на месец два кај нив на спрат Греота жената дете изгубила со партнњр се разведува и да остане на улица @Hortenzija разговарај со маж ти привремено да биде кај вас и у меѓувреме барај некои стари луѓе што бараат некој да ги чува
Ако е таква ситуацијата да живее горе на спрат, бизарно е жената да остане на улица. Мислам луѓе не ме заебавајте, родител е родител. За мајка ми нема што не би направила.
Ама да не има само доле кујна и купатило? Да беше свекрва во прашање ќе се испотепавме дека сепак нема место. Најдобро и најпаметно е да си најде соба како што јас имам седено во Карпош во едни бараки плаќавме по 2500 денари и сметки 500, 7000 ќе и остануваат (ако не испадне дека плаќа и кредит за куќата од која што мора да си оди). Решение има, само смирено и ќе го најдете. На улица секако нема да спие. Ќе најде и нешто плус да работи. Вие ќе одвоите 500-1000 денари ако треба.
Што се однесува до мене и на непознат човек би му помогнала некое време додека се реши работата а не па на родител. Ама тука работата е тоа што ако девојката не седи на нејзин имот, (ако не сфатив погрешно) а има секакви луѓе. Јас навистина се надевам дека постои човечност во луѓето и дека ако дојде до ситуација да седи мајката кај ќерка и, дека нема да и прават проблем останатите, само треба разбирање зошто на секој може да му се случи.
@Hortenzija Сега прочитав дека што имало горе на вашиот спрат имало доле и кај свекрва. Нели може во краен случај ако нема трета слободна соба да спие мајка ти со децата некој период?
Боже боже..мајката нема да си ја прибере.. Татко ми умре пред 4 месеци, поради сплет на околности мајка ми си седи сама во станот кај што живееа цел живот. Ама сега ги подобрувам условите кај вереникот за да можам и неа да ја земам со нас. (Долго и широко ама на спратот горе нема вц ни купатило а има дневна и спални, а долу има купатило ама нема спална и не може да се направи спална) Епа горе правам бања... Мајка ми не може да оди по скали а скоро и тешка фрактура имаше, па сега е со цела железарија по неа.. Сакав да кажам, дури и да немав место ќе ја земев. Дури и да не можев (финансиски) да реновирам и преградувам, пак ќе ја земев. Дури и да требаше да спие со децата во соба - пак ќе ја земев. Дури и да требаше да спие во кујна на душек на дување - пак ќе ја земев. И тоа не беше мој предлог туку на вереникот. Тој побара од мене да ја земеме со нас да живее. И идната ми свекрва рече дека ако немаме можност да фрламе пари за преградување, мајка ми да живеела со неа бидејќи кај неа цела куќа е приземна..
Немам просторија за мене е глупав изговор. Мислам, таа жена ти овозможила покрив над глава и бдеела над тебе и те хранела а да не и излезеш во пресрет во тежок период не ми е навистина јасно. Се работи за родител, твоја крв, како бе нема место дома? Па на под ќе спијам ако треба, мајка нема да оставам надвор. Ќе ги поместам сите планини да биде на безбедно. Кај има место за 2 ќе има и за тројца. Себичлук. Немало место. Друг изговор.
Да не судиме без да знаеме каква е дома ситуацијата. Верувам дека доколку би можела нормално дека би ја зела, ама многу работи се во игра што не ги знаеме. Може сопругот или неговите не се согласни.
Zatoa jas rekov deka ne osuduvam i neka si pravat kako sto si sakaat, sepak imam pravo na mislenje a toa e deka nema sansi nikakvi jas ako ne daj Boze utre se desi nesto da vikam nema mesto pa ne svekor i svekrva koj saka neka zivee so mene kako sto utre ne bi sakala mojte deca da mi kazat ako ne daj Boze dojde do istoto. Da si mi ziva i zdrava, mene ovde me napadnaa
Se soglasuvam taka e, vo konkretniot slucaj sto go poznavam ne e na snaata nisto megjutoa situacijata e takva kakva sto e pa majka i i baba i mora kaj nea da odat odnosno za da ne odi sekoj den nataka-navaka da gi gleda, a clenkata ziveela na poseben sprat i toa kako sto procitav od drugi i pak ke recam ne ja osuduvam samo znam deka koga bi se rabotelo za moja majka kje grebam pod drvo i pod kamen ako treba ama da vikam nemam mesto i takvi raboti nema da se desi