Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Развод

Дискусија во 'Брак' започната од lalezzz, 2 јуни 2010.

1. irrelevant

irrelevant Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2012
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    8.328
    Не се води никој невработен и сам или каков и да бил како социјален случај, освен ако самиот не си поднесол документи и побарал да биди таков.

На cresa-jagoda и gjoker4e им се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.015
    Допаѓања:
    36.308
    Знам, се надоврзувам на темата, кога ќе се разведе, бидејќи е непријавена, се води како невработена, ќе има помош од државата за адвокат или за што и да беше погоре спомнато од адвокат во темава.
    Значи сега за сега супер што не е осигурана жената.

На cresa-jagoda, Petar80 и irrelevant им се допаѓа ова.
  3. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.327
    Допаѓања:
    171.064
    Во групата One Can имаше пост дека бараат жена да чува дете и да живее со нив
    Видете го овој пост и дали и одговара на мајка ти

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.284
    Друштво ми треба помош!
    Другарка ми е 2 години во брак и сака да се разведе поради психичко малтретирање. Единствено нешто што ја одвраќа од таа помисла е тоа како ќе им каже на нејзините. Тие не знаат ништо, односно го мислат нејзиниот брак за одличен. Во овој момент тие чекаат да имаат внуче, а она треба да им соопшти дека се разведува. Ме праша за совет ама немам памет. Како да им каже?

На Milan444 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Нека ги седне и нека им раскаже се. Нема лесен начин да кажеш.

На trouble, Justicija, Luna91 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.957
    Допаѓања:
    1.268
    Daj boze da jas sednev i im kazev na moite deka imam problem so psihopat, koj sto psihicki me maltretirase. Uste dodeka bev bremena, bas isto kako nea. Da sprecev navreme sega nemase da se boram za deteto i so nasite perfektni institucii kade sto vladeat vrski, pari, luge na funkcija a ne pravila i zakoni.
    Ama ete taka i jas, se plasev da im kazam, glumev sovrsenstvo vo brakot , se smeev i koga placev.
    Mislev deteto ke smene se koga ke se rodi.
    Arno ama samo sum si mislela mnogu raboti. Mudro molcev, sega na kolena se vlecam i se boram.
    Daj boze da mene nekoj mi kazese sto e pametno.
    Bolje spreci nego leci.

Daj boze da jas sednev i im kazev na moite deka imam problem so psihopat, koj sto paihicki me maltretira. Uste dodeka bev bremena, bas isto kako nea. Da sprecev navreme sega nemase da se boram za deteto i so nasite perfektni institucii kade sto vladeat vrski, pari, luge na funkcija a ne pravila i zakoni.
    Ama ete taka i jas, se plasev da im kazam, glumev sovrsenstvo vo brakot , se smeev i koga placev.
    Mislev deteto ke smene se koga ke se rodi.

Последна измена од модератор: 29 јуни 2021
    На IRBBB, Angella7 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  7. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.284
    Дефинитивно мора да се разведе. Правевме муабет и рече дека постепено ќе им кажува на нејзините дека не и е ок бракот, за да не им дојде шок од "идеален" брак директно развод. Инаку не е трудна, виде на време дека не е човеков како што беше кога беа во врска само што нејзините очекуваат дека би имале внуче во брзо време ;(

8. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Она за неа ќе раѓа или за нејзините?

Нека ги седне е сѐ наеднаш нека им каже и објасни. Не треба да ги жали дали ќе им дојде шок. Ако те малтретира некој, не треба ни 5 минути да се трае, туку што побрзо да пресече. Нејзините родители ако се разумни и ѝ го мислат најдоброто, нема да ја остават кај мажот ѝ ни под разно. Ако не се разумни и се од оној тип на луѓе што приоритет им е "што ќе кажат комшиите", она е под ризик да ја предомислат. Размисли само првата неубава работа што ќе им ја каже, а они изреагираат непромислено без да ја знаат целата ситуација каква е, многу лесно ќе си даде изговор да трае и да не го остави. Штедејќи ги нив, сопствениот живот ќе си го упропасти.

На Dust, IRBBB и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  9. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.957
    Допаѓања:
    1.268
    E taka da, od toa rekla kazala, koj sto bi rekol kako bi rekol. A sto bi bilo ako bi bilo… dojdov do tuka do kaj sto sum.
    Da imase nekoj da mi kaze ato e pametno a ne toa sto bi bilo nemase da se macam kako sega.
    Zalam za vremeto koga ne otvoriv usta na vreme- se plasev.
    Zalam za vremeto i koga preseciv deka ke stavam kraj, a ne kazuvav se tocno- isto se plasev.
    Zalak za vremeto koga se dozvoluvav- se plasev.
    Zalam za se sto mozev porano da kazam i sprecam a molcev.
    Sega nema pravda. Se objasnuvam i dokazuvam deka sum sposobna majka za da dobijam staratelstvo.

На Mikha4 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.284
    Посвоена е, нејзините родители се стари и болни, ќе ја поддржат максимално, она им е се во животот. Само сака да го најде најбезболниот начин да им соопшти.

11. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.071
    Допаѓања:
    7.332
    Sovetuvam majka ti da ne izleguva od domot dodeka ne zavrshi razvodot I postapkata za podelba na imot.Da gi kopira site dokumenti koga e gradeno, renoviranje Ili kupoprodazni dogovori, da fati advokat da ja poduchi.

На Hortenzija му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dreamsdocometrue

Dreamsdocometrue Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2021
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    256
    Здраво,

Дали средствата во банка на негова сметка може да бидат предмет на делба во имотот при развод и ме интересира како може да се одолговлекува процедурата околу развод? Дали со присуство на рочиште или отсуство на едниот партнер или доколу не се согласува едниот дека сака да се разведе после колку време судот сам ќе го разведе бракот доколу во бракот нема деца? Фала

13. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Се е релативно, никој нема да ти даде конкретен одговор затоа што од многу фактори зависи.
    Ако си била ополномоштена на таа сметка, тогаш може да бидат предмет на делба, ама е комплексна работа. Ако едниот не е согласен, многу веројатно нема да заврши со едно рочиште.

14. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.957
    Допаѓања:
    1.268
    Spored moeto iskustvo, nemora da si opolnemosten za smetkata.
    Vo bankata postojat informacii koga se vadeni parite i koga se stavani. Pa od datumot ke se zakluci dali togas ste bile vo brak ili ne.
    Jas ne sum opolnomostena na smetkata. No parite se stavani posle brakot taka da imam pravo na delba.
    Za toa dali i koga ke ve razvedat i dali se odolgovekuva procedurata kako sto ti kaza drugata clenka se e relativno.

15. Dreamsdocometrue

Се зачлени на:
    5 јануари 2021
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    256
    Средатвата на негова сметка се примања од плата меѓутоа како заштеда се повеќе. Јас земав далеку пониска плата и ме интересира дали на таа заштеда од негова плата имам право јас? И кога треба да се поднесе тужба за делба на имот и дали кас треба да ставам во тужбата што треба да биде предмет на делба ?

16. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.122
    Допаѓања:
    40.325
    Немаш право на парите од неговата плата.

17. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Заштеда, се мисли на штедна сметка или она што му останувало од плата на сметка? По некоја логика имаш право ако се стекнати во брак, но треба да докажеш.
    Ако си сега невработена на пример, имаш право да бараш алиментација за да те издржува.

Разводот на брак е една постапка, тужбата за поделба на имот е сосема друга постапка.
    Нормално дека ти наведуваш што бараш да биде предмет на делба....

Всушност има, доколку се смета на платата заработена во брак.
    Ако заштедата е пред брак или е наследство, нема право на парите.

Последна измена: 26 јули 2021
    На mira.mira му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Dreamsdocometrue

Се зачлени на:
    5 јануари 2021
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    256
    Платата негова е стекната во брак да меѓутоа таа плата ја има заработено во др држава. Работи како лекар во Германија и тие пари се на германска сметка негова. Има ли некаков начин за тоа да се докаже во Мк? Јас работев меѓутоа тука во Ск целово време и тоа во приватна фирма како дизајнер…

19. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.071
    Допаѓања:
    7.332
    Ti treba dobar advokat koj poznava megjunarodni zakoni.Teshko e da dokazes pari vo druga drzava posebno ako nemas ovlastuvanje na negova smetka. Moze toj da prikaze deka ste razdeleni I ne ste ziveele zaedno.

20. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.071
    Допаѓања:
    7.332
    Moze da ima ovlasten advokat koj ke doagja na rochista.Ako e spogodben razvod inema podelba na imot togash e pobrzo.Ako se dokaze.deka ziveat odvoeno poveke od 6 meseci so svedoci togash se zabrzuva postapkata .