Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Развод

Дискусија во 'Брак' започната од lalezzz, 2 јуни 2010.

1. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.838
    Допаѓања:
    5.584
    Е ако де, ќе вежбаме толкување на закони, може па и некоја семинарска ќе излезе:)

На Mantub, WildMk, Nikolina35 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.491
    Допаѓања:
    17.219
    Уште малку и правен ќе завршиме :)

На Forca, WildMk, violetblue и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Biricik

Biricik Активен член

Се зачлени на:
    15 мај 2019
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    5
    Пријателка сака да се разведе од мажот. Тој не сака. Имаат возрасни вработени деца. Како иде постапката во вакви случаеви , дали мораат двајцата да идат на суд, колку трае и дали мора прво да идат на помирување или може некако побрзо да се заврши ?

4. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Пријателката да си поднесе тужба за развод. Ќе се изјасни дека не сака помирување и нема никој да ја гњави.
    Брзо ништо нема во државичево, ама ќе се разведат, доволно е едниот да сака развод. Не може присилно да останеш во брак.

На tina2018, Mnik, jarec6 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. vivadani

vivadani Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    9
    Еве слична ситуација...Брак 24 години,една ќерка мажена друга на факултет(полнолетни и возрасни)
    Живот неподнослив,децата живеат со мајката,таткото само на хартија,нефункционален брак веќе подолго време...трошоци,храна, покрива мајката,тате само проблеми и сметки по шо никој не му дава пари а си бара пари чоекот...закани секој ден кредит 300 000 без знаење на сопругата,жирант на две места и заеднички кредит 610 000 на 10 години...совет некој попаметен по што ситуацијава е за никаде

6. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.591
    Допаѓања:
    40.021
    Со адвокат имате разговарано?

7. Anushka_

Anushka_ Активен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2021
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    7
    Здраво на сите Пред некое време пишав во оваа тема за развод на пријател. Помина првото рочиште на кое не се договoрија за алиментацијата. Е сега судот закажа ГЛАВНО РОЧИШТЕ. Па ме интересира дали на тоа главно рочиште мора да се донесе одлука за алимемтација, и дали на тоа рочиште може да се разведат конечно бидејќи е главно, или може да се одложи повторно. Ви благодарам

8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Само нека си провери да не има скриено дел од парите. Има доста што имаат свои фирми па пробуваат да го скријат приходот за да плаќаат помала алиментација. Би требало на тоа главно рочиште веќе се да е готово.

9. Anushka_

Anushka_ Активен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2021
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    7

Нема скриено. Пријавен е на 20 000 мислам од кои 10 000 му идат за кредит. Нема ништо на негово име имот и слично.. За ова главно рочиште му бараат извод од плати, од катастар и слични докази. Бидејќи таа бара 6 000 од дете, а он предложи по 3 000 од дете. Но таа излезе со тоа дека децата одат во школо , градинка, на некои курсеви и слично. Да се надоврзам дека децата воопшто не дава да ги гледа тој. Година дена ги нема видено. Несака да поднесува тужби вп социјално бидејќи сака да се заврши ова побрзо. Тоа го интересираше највеќе што е со тоа главно рочиште, дали мора да се донесе одлука и бракот да се разведе.

10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Да, прво ако нема спогодба од двете страсни се оди на брачно советувалиште и живеење под ист покрив 1 месец па пак на суд па пак ако не оди се разведуваат. Што значи дека сега ќе се разведат адвокатот сигурно ќе му каже ама мислам дека 30% од плтата одат за алиментација. Децата можат и на 10 курса да одат ако сакаат и тие дакоштаат 30000 и он да не може да ги исплати. :) Сега не знам дали од тие 10 000 што му остануваат ќе гледаат 30% или од тие 20 000 нека си го праша адвокатот :). Ова е до 18 години, ако продолжат со фаултет продолжува да плаќа до 24 или 25 години и во меѓувреме ако мајката е болна и не работи се исплаќа иста сума од алиментацијата на сметка на мајката додека е жива. Овие работи ги знам од човек што се разведе па ти и пренесувам информациите :)

На Anushka_ и tina2018 им се допаѓа ова.
  11. MissBreezy

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Нема споредно и главно рочиште, сите рочишта се "главни", не знам кој ви го кажувал тоа.
    На следното рочиште ќе се разгледа документацијата од катастар, ујп и примањата и врз основа на тоа на би требало да ја одредат алиментацијата, која е 1/3 од примањата.
    Да ти одговорам на прашањето: може да има уште едно рочиште.

Инаку не е можно да "не дава децата да ги гледа", нека побара таткото решение за видување од социјално и ќе си има одредено време и место. А и во меѓувреме може да побара привремено решение, додека не се добие трајно решение за видување. Или таткото не е доволно информиран, или недоволно заинтересиран.

На IRBBB, Brpbrp и tina2018 им се допаѓа ова.
  12. Anushka_

Anushka_ Активен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2021
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    7
    Така си пишува на поканата. Претходната не беше главно рочиште. А и самиот судија нагласил дека следното рочиште ќе биде ГЛАВНО.

13. MissBreezy

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Како сте се фатиле за зборов... ГЛАВНО било нагласено... |(
    Ми личи како одвај да чекате да заврши разводов.
    Поентата беше зошто децата не си ги гледал или што побрзо да се ослободи од бракот?
    Нејсе! Дали на ова или на следното рочиште, ќе се разведе.
    Како може некој на форум да ви каже на КОЕ рочиште ќе ги разведат? Не поставувајте нелогични прашања кога толку се си пишува и се си знаете.

14. Anushka_

Anushka_ Активен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2021
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    7

Последна измена: 14 октомври 2021
  15. Anushka_

Anushka_ Активен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2021
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    7
  16. Butterflywomen

Butterflywomen Истакнат член

Се зачлени на:
    4 септември 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Претходното односно првото рочиште било подготвително рочиште.
    По подготвителното рочиште следува рочиште за главна расправа.
    Се утврдуваат фактите, се изведуваат предложените докази за на крај да се закаже рочиште за објавување на пресудата.

На Anushka_ и Meckicja им се допаѓа ова.
  17. Dreamsdocometrue

Dreamsdocometrue Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2021
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    256
    Ако едниот поднел тужба за развод, по кој член од закон сум должна јас да ги подмирам трошоците судски (адвокат, состав на тужба, судска такса) ? Не би сакала да поднесам одговор на тужба ниту да се појавам на суд, дали судот ќе ги побарува тие трошоци негови од мене?
    Фала дечки на одговорите

18. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Подобро е да не бидеш пасивна. Мој правнички совет е да дадеш противтужба или на рочиштето да се трансформира во спогодбен предлог, со цел трошоците да си ги поднесете на пола.
    Ако си целосно пасивна, ќе ги платиш сите трошоци.

19. Survivor-Warrior

Survivor-Warrior Активен член

Се зачлени на:
    28 јули 2021
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    27
    Zdravo,ke ve molam nekoj sto znae da mi odgovori
    Dali posle razvod i vrakanje vo kukata na moite,osven jas sto si ja promeniv adresata dali treba i sin mi koj jas sum mu staratel da go pisam na moja adresa?

20. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    1.846
    Ако живее со тебе подобро е ,на пример ако патуваш во пасошите да ви е иста адресата,ако остваруваш право на детски додаток итн.Не дека сигурно ама може да ти прават безвезе проблеми.

На Survivor-Warrior му/ѝ се допаѓа ова.