Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Развод

Дискусија во 'Брак' започната од lalezzz, 2 јуни 2010.

1. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.366
    Допаѓања:
    171.398
    Мора согласност од таткото во спротивно ке те туже за киднапирање

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.322
    Допаѓања:
    102.902
    Има опција социјално да се согласи мислам, другарка одеше преку социјално ама не и дозволија. Е сеа они не беа во брак, не знам дали има тоа некоја врска.

3. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    18.351
    Другарка моја ќе оди сега, и баш прашуваше дали ако не и потпише ќе може да оди.
    Сега кај неа мажов не се замара со детето, не го гледа редовно, не плаќа алиментација како што му е наредено и и рекоа дека ќе може социјалното да и одобри и без негова дозвола.
    Изгледа се зависи од ситуација, најубаво директно да се праша.

4. wonder woman5

wonder woman5 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    68
    Која е постапката за враќање на моминското презиме?

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  5. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    420
    Допаѓања:
    955
    https://mvr.gov.mk/upravni-rab/21

На wonder woman5 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Inana123

Inana123 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2020
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    736
    Ве молам пишете која е процедурата за развод и од прилика трошоци? Дали има некакви шанси да ми го земе детево?

7. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.971
    Ако си способна да го чуваш,имаш живеалиште, пристојна живеачка нема да ти го земе. Ќе му биде доделено да си го гледа секој или секој втор викенд.
    Во моја околина разведените бар така функционираат. И пример бадник кај еден божиќ кај другиот ги делат празниците.
    И зависи од возраст на дете. Колку помало толку повеќе е кај тебе

8. Avr96

Avr96 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    17
    Zdravo na site i se izvinuvam za golemiov tekst i na greski vo pravopisot
    Na kratko da objasnam mojata situacija.. ziveam od malecka vo stranstvo no idam mnogu mnogu cesto vo Makedonija i taka se zapoznav so mojot segasen Soprug. Zaedno sme 4 godini, prvata godina bese kako od sonistata (sto e i razbrilivo) ne ocekuvav da bide taka cel zivot. Da bidam kratka sega stoime pred razvod zatoa sto ne pokazuva nikakov interes za mene, ne se grizi povekje za mene kako porano, nemame strast ni vo spalnata ni nadvor od nea. Imame odnosi 1 vo 3 meseci so opravdanje deka go boli glava i red drugi "zenski" izgovori. Ziveeme sami vo stan i sekoj den me tera da zborime so negovite a od moite saka da me trgne so izgovor deka ke sum bila samo negova i nema da ni se desavaat vakvi stvari, a moite ne deka se moi nikojpat vo nisto ne se mesaat nitu pa idat na gosti radi toa sto ne sakaat da ni precat. Dali mislite deka e ova dovolna pricina za razvod? Zatoa sto toj probuva da me napravi za sve kriva mene no moe mislenje e da stigne do se ova e potrebno od dvete strani. Jas znam deka ne sum nitu jas svetica normalno sekoj pravi greski ama jas si stojam zad niv ..
    Momentalno mi e premnogu tesko zatoa sto vloziv sé za da uspee brakot i se naogjam vo zabluda..

На buba4e89, Petar80, Cecko85 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Прашуваш дали сето ова е доволна причина за развод, да доволна е! Сè ми боде во очи, ама ова последново стварно е забеганост од негова страна.

На buba4e89, hermosa, Aschenputtel и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Avr96

Avr96 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    17
    Uff i toa ne e nisto sto se raboti za negovite .. ama fala ti za mislenjeto

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.737
    Допаѓања:
    16.404
    Истото го помислив додека го читав мислењето. Ако ова се што наброја не е доволно за развод, не знам уште што треба да биде.

Толку ли малку се сакате себеси??

На Dejanaaaa, cresa-jagoda и Avr96 им се допаѓа ова.
  12. Avr96

Avr96 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    17
    Samo mozam da kazam na dvete deka ste sosema vo pravo i edno golemo fala na mislenjeto

На Meckicja и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  13. Dejanaaaa

Dejanaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    350
    Бегај, спаси се... Многу убаво ти кажале останатите членки над мене, имаш доволно причини за да ставиш крај на сето тоа. Ќе си најдеш некој што ќе те почитува и тебе а и твоите најблиски. Ќе најдеш некој што вистински ќе те сака, и не би дозволил да те изгуби.

На hermosa, elimkd, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.962
    Допаѓања:
    1.269
    sakam da promenam i jas prezime. Odnosno vrakanje na mominskoto. Edinstveno sto se dvoumam e poradi deteto, sto ke imam raZlicno prezime. No od situacijata sto ja doziveav bukva od nego ne sakam. e sega prasanje mi e dali vo idnina bi imala problemi primer za patuvanje so deteto, za skolo, za bilo sto. Zas jas so edno deteto ao dr prezime. Nejzinoto nema da go promenam zas ke treba toj da dade doZvola. Niti planiram da go pras niti odobruvanke ocekuvam. Koga ke porasne samata neka odluce.
    Zalno no vistinito, zakonot e takov ko sto e .

15. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Нема да имаш проблем што ќе имате различни презимиња со детето. Во полиција се поднесува, а што како поточно не знам. Ваљда се менува и личната карта.

На Leo-nora му/ѝ се допаѓа ова.
  16. sofmarade

sofmarade Активен член

Се зачлени на:
    26 декември 2020
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    18
    Здраво,

Сакам да прашам, дали акции односно хартии од вредност се делат при развод на сопружниците, односно дали доколку едниот партнер купил акции додека се во брак, другиот има право на нив? И ако да, што ако партнерот со акциите купени реши да ги продаде и извади парите или да ги префрли на друго име. Дали во тој случај тие средства би биле заштитени од делба?

17. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Најдобро да си разговараш со адвокат.
    Во принцип, да, нормално дека стекнатото во брак се дели и другиот има право на истото. Па дури и едниот да ги продаде и префрли на друго име може да се обврзе да ги отплати на оштетениот.

18. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Здраво, ме интересира од искуство кој е максималниот период кој таткото може да го добие за дете? Пример да речеме два викенди во месецот?
    Или може да добие и две недели ако го бара тоа?
    Исто така ме интересира колкава е алиментацијата која се исплаќа?
    Таа ја плаќа директно на сметка на мајката секој месец?

19. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.042
    Зависи како ќе се договорите, ако не се договорите зависи тогаш од Центарот за социјална работа како ќе смета дека е правилно согласно околностите на случајот, претежно детето е 50-50% од времето кај едниот, а после кај другиот родител.
    Алиментацијата зависи од примањата на странката, колку повисоки примања толку повисока алиментација, не би спомнувал бројка но во пракса од просек да речеме се движи од 100 до 200 евра.
    Алиментацијата се плаќа до датумот наведен во пресудата за развод на брак, ако задоцни тогаш имате право директно за тој месец задоцнување директно да поднесете барање за извршување кај извршител.
    Уплатата е пожелно да биде на трансакциска сметка заради евиденција и избегнување на дополнителни нервози ако не плати алиментација, а вие да немате доказ за тоа.
    Да не должам со долг одговор, ако ве интересира нешто поконкретно пишете ми во порака. :)

На Butterfly1107 и fana им се допаѓа ова.
  20. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.962
    Допаѓања:
    1.269
    Spored socijalnoto 50/50 nemoze da bide. 50/50 e ako samite se dogovorat da toa e taka, stom ne se dogovorime, stom stignale do socijalna ustanova, tamu pola pola nema. Socijalnoto go dava na 80posto na edniot i 20 posto na drugiot. Od moe licno iskustvo. Zatoa sto i “maz mi” barase 50/50.

Ne e tocno deka alimentacijata ke bide pogolema kolku so bi bila platata pogolema. Toa e kako bi odredil sudot, red pravilo nema. Od licno iskustvo, zemase golema plata a plaka samo 5000 den. Nema ni 30 posto od plata, nema ni od visina na plata ni nikakvo pravilo.

Za toa deka se plaka od datumot na presudata da, toa e tocno.

На manako1, Butterfly1107 и simona_baby им се допаѓа ова.