Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Развод

Дискусија во 'Брак' започната од lalezzz, 2 јуни 2010.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.345
    Допаѓања:
    113.081
    Не знам дали знаеш ама форца адвокат е.
    Ти пробуваш да го демантираш? Не сфаќам?

На Meckicja и Forca им се допаѓа ова.
  2. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.962
    Допаѓања:
    1.269
    Navediv, OD MOE LICNO ISKUSTVO.
    Moeto iskustvo go dadov vo prilog. Za seto ostanato sekoj vo svojata oblast..
    Niti go znam, niti me inetesira, toj, ti ili bilo koj sto e. Znaci od moe iskustvo.
    No, sekoj predmet e svoj sam po sebe. Mojot predmet, moeto resenie i sudsia odluka bese bas takva- sprotivna na taa sto toj ja kaza. No pak ke se citiram…mojot slucaj…

3. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Се согласувам со @Leo-nora. Секое искуство е индивидуално и нема едно исто решение, правила исто така нема.

@Butterfly1107 Би рекла дека два викенди и некои часови во текот на неделата се максимумот, меѓутоа има секакви случаи и не може за ништо да се каже дека е 100% вака или онака. Социјалните работници наводно работат според закон, но грубата вистина е дека тие се оние кои одредуваат зависно од ситуацијата. Да не речам зависно од расположение.

Алиментацијата треба да е 1/3 од примањата, меѓутоа сите знаеме дека тоа речиси никогаш не е така. И дури и да е така, се прават малверзации, се одјавуваат и се водат како невработени, се ставаат на минималец итн. Дури и самите фирми им помагаат во тоа. Алиментацијата се исплаќа на сметката на мајката.

4. Ale10

Ale10 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2019
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    100
    Alinentacijata vo praksa moze da bide najmnogu do 1/3 od platata. Megutoa ako roditelot zema 60 000 denari plata, sudot sigurno nema da dosudi 20 000 den alimentacija. Pri dosuduvanje na alimentacijata se gledaat finansiskite moznosti na roditelot, megutoa i potrebite na deteto. Ne e isto ako deteto ima 2 godini, i na primer ako ima 16 godini, ako odi na razni kursevi po sport, jazici ili slicni, ili pak ako ima 18 i ako se zapise na fakultet, togas i trosocite za negovo izdrzuvanje se povisoki pa sledstveno na toa i alimentacijata. Vo praksa obicni minimalna alimentacija e 3 000 den, pa se dvizi do kaj 9-10 000 den. Alimentacijata moze da se dosudi i od denot na podnesuvanje na tuzbata, sto najcesto se slucuva vo praksa. Mnogu poretko od denot na dosuduvanje. Toa od pricina sto roditelot ima obvrska celo vreme da pridonesuva vo izdrzuvanjeto na deteto, pa duri i koga bracnata zaednica fakticki prestanala, a brakot formalno pravno seuste ne e razveden.

На MissBreezy и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  5. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    2.051
    Во ред е :)
    Во секој предмет е различно зависи од околностите на случајот, не постои воедначена пракса во однос на овие предмети.
    Во однос на алиментација со сигурност кажувам иако не практикувам, родителот кој треба да плаќа алиментација ако зема над просечна или просечна плата (и евентуално ако заработува нешто дополнително), а другиот родител зема пониска плата, тогаш судот (зависи и од адвокатот како ќе го постави барањето) треба да досуди алиментација 150-170 евра.
    Во вашиот случај не знам како било поставено барањето во поглед и на доказите, но искрено сметам дека 5000 денари алиментација е ниска сума, иако не постои единствена пракса, би рекол дека 6000-7000 денари се досудуваат најчесто.

6. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Многу тука одстапувања има, јас познавам случај кадешто таткото читај СОПСТВЕНИК НА ФИРМА е осигуран на пола работно време зима 7.000 на сметка само за да не плаќа алиментација односно да плаќа 1,200-300 денари не ме држи за збор сега. Душата кај ќе му иде да си крати од детео не знам, ама дека е така така е

На cresa-jagoda, nevermet18 и Forca им се допаѓа ова.
  7. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    2.051
    Се согласувам, точно е.

На Noranora му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.962
    Допаѓања:
    1.269
    Se soglasuvam deka momentalnata alimentacija e niska. Mojot advokat barase 10000 den. Zatoa sto “maz mi” na rocisteyo samiot se podade deka bil na funkcija i zsmal golema plata indeka moze da go gleda deteto. Do slednoto rociste neznam sto bidna, vo dokumentite sto gi priloZi neznam sto pisese, iskreno ne ni pobaravme da vidime, samo cekav da se spasam od nego. Odlukata ma sudot bese deka deteto bilo malo, pa tie pari bile dovolni.
    Pa ne plakase, pa so izvrsitel gi pusti parite. Abe haos. Zatoa i rekov. Sekoj slucaj svoe iskustvo. Moeto e bas takvo, da ne gresam ama sprotivno na zakonite.

На Forca му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    2.051
    Се согласувам, за жал во мк се е можно.

На Leo-nora му/ѝ се допаѓа ова.
  10. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.361
    Допаѓања:
    7.608
    Здраво, се работи за брат ми и снашка ми.. имаат ок брак, со мали караници кои во секое семејство ги има. Снашка ми среде ноќ го земала детето кое инаку е година ипол и заминала во друг град кај нејзините. Сакала да се разведе, не го покажува бебушот :worried: дали смее така да направи и да не дава да го видиме, и како оди постапката сега за развод, а пред се за детето како ќе биде. Ми фали бебушот на тета :inlove: ве молам совет.

11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.345
    Допаѓања:
    113.081
    Снашката ќе го добие бебушот односно ќе биде доделена како главен старател освен ако не докажи брат ти дека е наркоманка, алкохоличар или со психичко пореметување.
    Брат ти ќе плаќа алиментација и ќе му одредат кога ќе го гледа бебето (обично викенд).
    И тоа.

На mira.mira, cresa-jagoda и KiT им се допаѓа ова.
  12. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.813
    Допаѓања:
    17.597
    Вие, да. За таткото не знам што би кажала, бидејќи не знам каков е и што било работата. Генерално кај нас не се пакуваат, одат и разведуваат баша така за мали нормални караници. Не се мешајте вие тука. Тоа е помеѓу нив двајца.

На spacegirl92, mira.mira, Dust и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.345
    Допаѓања:
    113.081
    Мислам дека не може.
    @Forca ќе го тагнам ќе ти даде мислење, адвокат е.

На Forca и KiT им се допаѓа ова.
  14. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.361
    Допаѓања:
    7.608
    @fana многу фала за советите :hug:

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.345
    Допаѓања:
    113.081
    @KiT колкаво е бебето?

На KiT му/ѝ се допаѓа ова.
  16. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.361
    Допаѓања:
    7.608
    За кратко година ипол прави

Дали некаква врска има што мајката не е вработена? Не сакам детето да го земеме сепак таа е мајката, али сакам почесто да го гледаме :clap:

Последна измена од модератор: 15 февруари 2022
    На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.345
    Допаѓања:
    113.081
    Нема врска. Ако има каде живее (а ти рече отишла кај нејзините значи има каде да живее) пак бебето ќе биде кај неа. Бебе од мајка (освен во случај на зависност и псхичко пореметување) нема шанса да раздвојат.
    Жал ми е за ситуацијата во која се наоѓа брат ти, но за жал 90% ќе го гледа само за викенд и тоа тој треба да оди да го земе бебето од живеалиштето на мајката, а не таа да му го донесе.

На nevermet18, cresa-jagoda и KiT им се допаѓа ова.
  18. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.361
    Допаѓања:
    7.608
    Значи само за викендите ќе одиме да го земеме од друг град и после да го вратиме, оф колку ми фали само :(

На elimkd, Noranora и fana им се допаѓа ова.
  19. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.345
    Допаѓања:
    113.081
    Мхм :(

20. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Нема врска тоа дали работи или не, малечко е ептен и нема шанси да го одделат од неа освен во случаите што ви ги напомена членките погоре, се надевам дека не е ништо страшно и може и да се врати, ако сепак одлучат да се разведат и спогодбено големи шанси има да го гледате само за викенд.