Здраво, мислам дека со мм сме пред развод, причината е неверство од моја страна. Е сега мм сака да заборавиме на се и да останеме заедно заради детето, и тврди дека сеуште многу ме сака. Поентата е во тоа што јас не го сакам и неможам да му ја воззвратам љубовта што ја бара од мене. Единствено ме загрижува како моето дете ќе го прифати тоа, има 6 години. Ме интересира како иде процедура за развод за старателство и слично?
Ќе си поднесеш барање за развод и тоа е тоа Децата секогаш остануваат кај мајката освен во некои случаеви ако мајката не е способна да се грижи за децата и сл Каде што веќе нема љубов нема потреба повеќе да остануваш
Zdravo, nekoj informiran vo vrska sa pasos za maletni deca, so razvedeni roditeli, ako noze da mi pise. Fala
Здраво,сакам да поднесам барање за развод,кои документи се потребни и каде треба да го поднесам барањето? Притоа живееме во имот кој е стекнат во брак но се води на мое име,многу веројатно дека ќе бара половина беа разлика што само јас стојам на имотниот лист како сопственик. Сакам да ги избегнам трошоците за постапка,дали сама да се бранам или е подобро да ме застапува адвокат?
Подобро е преку адвокат, он ќе си ја брка цела работа. Оди кај адвокат и поднеси барање за развод, исто ќе кажеш ова со имотот па во согласност со тоа ќе биде и барањето. Можеш да се договориш да му плаќаш на рати ако се нафати, да не биде цела сума наеднаш.
Иста е постапка за сите малолетни деца. Пасошот се вади со присуство на двата родители, а потоа можи да го подигни и само едниот родител.
nemam poverenie vo nego, ne sakam da go pustam deteto. Zatoa i ne se soglasuvam da potpisam. Znam lom ke pravi se, je go vleci sekaden, a malecko e. Pa mi veli ke go najdam poteskiot pat ama ke izvadam pasos…
Може ако едниот родител не е достапен, преку социјалното, односно они ќе издадат согласност за вадење пасош.
Od socijalnoto davale patna isprava. I ne mi se jasni nitu oni. Taa patna isprava e za patuvanje vo makedonija, za jadvor od makedonija treba pasos? I polnonosno od edjiot roditel- jas. So ke dade socijalnoto? Kakva isprava za nadvot od mk? Kakvo polnonosno. So prave ono u moe ime? Za nedaj boze xx slucuvanje koj ke odgovara? Nis ne mi e jasno.
Вака. За да го изнесе без тебе МОРА да има пасош првично, а второ дозвола за изнесување. Но и да ја нема таа дозвола односно да има ЗАБРАНА за изнесување, во компјутер одма им излага на граница дека има ЗАБРАНА и нема да го пуштат. Логн стори шорт, треба да е ЛУД да извади пасош без тебе и да проба да го изнесе зошто не само што ќе изгуби право на детето, туку може и кривично да се гони за обид за киднапирање па и затвор да добие.
Ne mi e jasno sto e so socijalnoto? Sto odobruva ono u moe ime? Socijalnoto davalo soglasnost, sogleduvajki gi okolnostite od roditelite? Kakva soglasnot davat oni? Soglasnost u moe ime za pasos? Soglasnost u mor ime za polnonosno? Soglasnot Za deteto da paruva? So dava ? Sto so taa patna isptava sto zakonski ja davale oni na deteto? Ne mi e jasno nisto stvarno. A za lud e lud. Bas i poradi toa ne davam soglasnost za nisto.