Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Развод

Дискусија во 'Брак' започната од lalezzz, 2 јуни 2010.

1. Alex81

Alex81 Нов член

Се зачлени на:
    24 јули 2023
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Zdr
    Pocituvani sakam da prasam dali nekoj ima informacija za razvod so spogodba.
    Mi treba informacija Dali na sud se podnesuva Tuzba ili Spogodben dogovor za razvod na brakot.

2. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    2.039
    Зависи од брачните другари ако имаат меѓусебна волја бракот да се разведе спогодбено тогаш разводот се поведува со предлог за спогодбен развод, каде што се приложува и спогодба за начинот на воспитување, грижа и чување на малолетните деца.
    Значи клучно е брачните другари да имаат меѓусебна согласност кај кој родител ќе бидат доверени децата тоа најчесто и во пракса е кај мајката на децата.
    И втора работа брачниот другар (таткото на децата) колку ќе плаќа алиментација.
    Ако постои договор за овие прашања се оди со спогодбен предлог, ако не постои меѓусебна согласност за горенаведените прашања тогаш се оди со класична тужба за развод на брак.

3. Alex81

Alex81 Нов член

Се зачлени на:
    24 јули 2023
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Blagodaram Forca
    vo mojot slucaj nemame deca-olesnitelna okopnost.
    Imame spogodba da se razdelime .....no ne me razbra.Jas sakam sam da ja sostavam spogodbata ili tuzbata za na sud me razbiras bez advokat.
    Sega prasuvam dali na sud treba da se dostavi Tuzba ili spogodba????

4. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    2.039
    Во твојот случај предлог за спогодбен развод.

5. Alex81

Alex81 Нов член

Се зачлени на:
    24 јули 2023
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Ne te razbiram celosno

6. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    2.039
    Ќе ти дообјаснам во порака.

7. Nena09

Nena09 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    25
    здраво
    дали може помош од адвокат или некој со искуство. секој кажува различно во државава.
    Решение пратено од ЦСР до Суд (рочиште закажано), за колку време би било испорачано до родителите на детето.

8. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Може да ми ги испратите документиве доколку ги имате...мислам на тужба со предлог за спогодбен развод и спогодба за старателство.

9. Nekojnikoj

Nekojnikoj Нов член

Се зачлени на:
    24 септември 2023
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Zdravo sakam da prasam, sum vo procedura na razvod imame 2 godishna kerkicka jas sakam spogodbeno no taa odbiva mi bara pari za kreditot so e na nejzino ime nekoe mislenje

10. Nena09

Nena09 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    25
    Toa e postapka posle razvod. Za delba na imot. Ako taka gledame zaednicki imot e i platata sto ste ja zimale vo brak. koj go plaka kreditot? Dali imas udel vo otplata? Se toa se dokazuva preku banka i transakcii

11. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.348
    Допаѓања:
    7.589
    Жени, мајки, кралици... ќе ве молам за совет :bow:
    Вака, брат ми и снаата се разведуваат. Таа е од Скопје и веќе од Јуни месец е кај незините со детето (3 години е). Од тогаш наваму ретко кога му дозволува на брат ми и на камера да го види. Со мене нема проблем, блиски сме и се слушаме редовно и детето на тета си го гледам редовно. Е сега, тие меѓусебно се караат, навредуваат, таа во меѓувреме се вери со друг и отиде во неговата куќа со се детево да живее. Сега чекаат рочиште да им закажат, да се разведат и таа да се омажи со новиот вереник. Меѓутоа, не верувам дека спогодбено ќе потпишат оти се баш на "ратна нога", а и жал ми е за брат што неможе ни детето да си го види. Социјалниве служби го мотаат да почека да поминат летните одмори кои поминаа, сега му рекле да почека на терен да излезат да ги разгледаат условите за живот и кај двајцата родители. Тој си има адвокат кој дава се од себе, меѓутоа и не ми е многу верно бидејќи толкав период не му обезбеди еднаш да го ѕирне детенцето. Јас некаде на средина, од една страна брат ми, од друга страна снаата која ми беше и сеуште ми е како сестра. Се нервирам сепак за брат ми, бидејќи маката за своето чедо е најголема :(
    Што да направиме т.е тој како да постапи, бидејќи очигледно адвокативе само пари лапаат. Ве молам споделете совет од искуство, и извинете на долгиот пост :l:

12. Nekojnikoj

Nekojnikoj Нов член

Се зачлени на:
    24 септември 2023
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Pa ne znam dali to mozi da se dokazi zato sto taa gi kontrolirase finansiite i mojata i nejzinata plata

13. Nena09

Nena09 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    25
    CSR samo frlaat pesok vo oci na lugeto.
    A postapkata e taa odmori ne odmori trae 60+ 30 dena prodolzen rok. Za probivanje rokovi se prvi i nikoj ne odgovara toa se znae. Ke dojdat na procenka doma i posle ke izgorbat resenie. Ako i po resenie gospogata ne go dava deteto, vo terminot koga treba da go zeme zvoni na 192 i doaga policija na lice mesto. So poveke od dve ne davanja pustas krivicna prijava. Dosie vo CsR ne zastaruva, utre moze da bara staratelstvo ako ima dovolno prijavi i ne davanja na deteto. U kratki crti e ova

На elimkd, IJAE и KiT им се допаѓа ова.
  14. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.348
    Допаѓања:
    7.589
    Значи 3 месеци е максимумот за да не го дава детето, потоа има право со полиција да отиде така?
    Ама, таа со детето е во куќата на вереникот, како таму да упаднат?

15. Nena09

Nena09 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    25
    Ne tri meseci, po resenie od CRS ako ne go dava povise od dva pati ( toa e edna nedela zavisi dali se dodelenie dva ili tri dena). I da i odi doma policija i pravi uvid i posle policija pravi zapisnik i dostavuva do CSR

На KiT му/ѝ се допаѓа ова.
  16. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.348
    Допаѓања:
    7.589
    Ама од јуни навака никакво решение нема од нив. Колку време треба да чека за да го види детето барем на камера? Се играат со луѓето :worried:

17. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.545
    Допаѓања:
    2.926
    Види кит браво за свесноста, можеби си пробала и ти со снаата да разговараш. Ако сакаш блиска да останеш и понатаму не можеш ништо се додека тое не си го решат проблемот. инсистирај од брат ти да имаат смирен разговор. Со брат секогаш можеш, ама со жена му па и тек бивша потешко било што да преземаш

На simoncelicius, Гладиоли и KiT им се допаѓа ова.
  18. Nena09

Nena09 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    25
    Od datumot koga e prv pat podnesena prijava/ tuzba so i da e? Koga e prv pat viknat vo socijalno? Od togas 60 dena a za epten krticni slucaevi plus 30 dena.

19. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.250
    Допаѓања:
    2.885
    @KiT
    Додека се во законски брак не може ништо да направи. Треба што побрзо да се разведат па да се определи кога ќе го гледа детето.

20. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.348
    Допаѓања:
    7.589
    Значи, додека не се разведат нема да го зема детето за викенд? :(

Ни на камера не му го дава, затоа си велев какви закони се ова бе :envy: