Pobaraj psiholoska podrska, nikogas ne e docna I vo tek na razvodov I potamu ke ti pomogni da ne cuvstvuvas poveke emotivna bolka, ke ti Dade sila I potkrepa potamu I vremeto ke pokaze da se zalecat ranite koi nastanale vo brakot a I samiot razvod koj e bolen, vo iscekuvanje na idninata Kako I sto ponatamu, no za ova imas potreba zaradi decata.
Изгубени во годините поминати и посветени во токсичен однос. Нема да се смее, не е за смеење, и тоа е ок. Ама ќе биде подобро. Да, нормално е, не брак, токсичен брак и пост-трауми од исти. Да, ќе биде подобро. Дај си време да прежалиш се. Ако ти се плаче плачи, извади го од себе. Потоа потсети се зошто отиде. Нема зошто да чувствуваш вина. Потоа прочитај нешто или едуцирај се повеќе околу ова. https://www.fortrefuge.com/stages-of-healing.php Побарај и стручна помош ако е потребно. Ќе помине и ова.
Душо ке се смее..мислев во контекст на тоа коа ке заборави на се. Како и да е секој е различен за себе,и најубаво си знае колку е спремен да остави се зад себе.
Ми треба совет Во план сум да се разведам причините се дел моја вина дел негова. Накратко ме малтретира психички , љубоморен е на секое мое излегуње иако знае каде сум ѕвони на камера како демек му треба нешто. Кога пробувам да разговарам со него молчи и вика ништо не е , ама а легнам да спијам (спијам со детето зошто тој рано станувал за работа) почнува со пораки на Инстаграм или ФБ од типот " така ли спиеш на тел, пишувај си пишувај си" а никаде не сум активна значи не користам тел. До степен на љубомора е дојден што ми пребарува по сите работи дури и до тоа кој гаќи сум ги носела . Каде сум сокрила пари (нормално за недајбоже). Е сега моја вина е што кога се оддалечивме тој почна да пие и да крши играчки пред детето. А јас утеха најдов кај друг маж. За тоа му признав на маж ми и тој сам рече ќе заборавам на се и за детето ти давам шанса. И оттогаш почна мојот пекол нормално недоверба, љубомора се повлече пребарува по моите работи само кога не сум дома. На работа не ми дава да одам зошто каде и да одам доаѓа и тој(другиот). Значи буквално секој ден стани со нервози легни со нервози психички се помилуван. Прашањето ми е дали ако сум невработена моите се со нестабилно место на живеење а маж ми е шофер може да ми го земе детето? Инаку детето е 10 год и е поврзано со мене. Совет молам
Ќе си се вработиш и ќе си отидеш од таму. Овој брак е веќе завршен. Па и со цел акл си отишла да му кажеш за другиот???
Најди работа. А за детето.. Само ако има докази за неверство. Или ако фати врски. Што е честа појава кај нас.
За развод нема врска неверство, поради тоа не може да и го земе. Освен да фати врски ама 98 % детето е кај мајката. Од мајка се одзема само ако е психички нестабилна, ако врши било какво насилство или недај Боже болна. Детето со нејзе секако ќе си биде, освен оние 2,3 проценти ако најде врски, ама знам дека и тие со многу јаки врски не успеаја децата да си ги земат.
Во право е човекот штом претходно си нашла утеха во друг маж па и си му кажала. Како бе со дете и брак одете кај други мажи??? Никогаш нема да ги разберам овие типови на жени... Свашта. Подобро разведи се и оди одколку да продолжуваш. Добар бил и маж ти штом ти простил неверство и многу нормално е неговото однесување....
Koga ke i pomine krizata ke bide srekna,iako sega nee svesna za toa, a decata ke imaat mnogu pomiren zivot nema da slusaat raspravii sekoj den.....vo pravo si
Centar za socijalna rabota samo leci frustracii i im se smee na coveckite sudbini. Od kaj znaete koj preku sto proagal vo zivotot i dali ne iscrpel se za da go zadrzi toj brak? Vie samo gledate kako da donesete resenie koe ne e vo polza za edno parfemce pod masa. Sme videle mnogu od vas, aj sea u Peko na pauza. Aj uste edna recenica za nestata da se pojasni, ako primer fali dokument vo cela papka, sledi slednoto od CSR “ abe znaete koleskata vo argiva nova e pa ne ni dostavila” lol Ili ako pismeno se obratite sleduva “ abe ve baravme ama izgleda ste go smenile brojot” pritoa zavcera ne barale na toj broj Uste da naborojuvam za CSR? Imam
Зошто не одиш на психолог и ти и децата, добро ќе ви дојде некој период. Иначе и јас поминував низ таков сличен пекол, но во ниту еден момент не западнав психички, баш напротив имав поголема желба да му докажам колку сум психички посилна од него и дека треба да си одговара соодветно за се што направил. Тој не е роден со повеќе права во животот за да може да ти прави штп сака, а ти да страдаш. Мораш да си повторуваш дека си го направила најдоброто за себе и за твоите деца, и дека ви следуваат убави денови, мораш да веруваш во тоа .
Шансите се само ако имаш среќа у газот да ги вратиш назад. Затоа ти ќе си отидеш во социјално или полиција или каде и да е, ќе дајш документи од децата за да имат на границите, ако во случај проба да избега со детето. И не го оставај сам со детето никако, се додека не биде разводот. И разводот никако доле во Мк, ни случајно да ти текнало да се вратиш таму, ќе ти ебат мамата. Тука во Германија, законот е повеќе на страна на жената само треба да им кажеш дека има шанса са избега со детето. Исто така и сите пасоши скриј ги, твојот и на децата а он нека крши глава.
Го избришав постот ама си стигнала да ме цитираш, некако се исплашив и го избришав, потресено се осеќам. Ова е добро да пријавам со документи за во случај да проба да направи такво нешто, ама се осеќам ко да му работам зад грб Што ако не сум во право, се осеќам ко злобна особа, ама подобро да спречам отколку да лечам.
Vo makedonija sekoja vtora vo proces na razvod i razvedena gi iznesuva decata preku granica, i tatkovci isto. Nikoj na nikoga granica nisto ne bara. Ako go odnese se odi so megjunarodna poternica preku socijalno i policija. Za eden takov slucaj znam vo skopje i deka go vratija deteto.
За тоа треба да имаш дебели врски инаку можеш да се збогуваш со детето. Имам познаник, не ни знае кај му е детето, жена му го однела преку граница. Затоа викам поарно нека пријави во полиција да си имат они податоци и слика од детето најарно за секој случај. И социјалното нека го извести. Инаку членката е во Германија, за Германија пишуваме.
Јас како што разбрав во Германија си, од таму не сакаш да ти го грабнат детето. Земи си го пасошот на детето со тебе. И растурајте се побрзо не мачете децата ако не оди (Одиш на пораѓај, чекаш второ?. Децата ти припаѓаат тебе, он и во МК не може да ти ги земе. Он тебе те жали? Не епа, немој ни ти. Прашај во групата македонки во Германија може ќе ти кажат нешто поконктетно околу вакви случаеви
Socijalno vo Makedonija e cista birokratija. Imav izjava i pogore. Ne ocekuvajte mnogu od niv. Ima tamu edna Sara sirota nikakov avtoritet nema kako socijana rabotnicka, koa ides za problem ona slusa i trupa listovi vo predmetot. 99% koa gi pustas prijavite ne gi ni cita, na lice mesto pak raskazuvas.