Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Развод

Дискусија во 'Брак' започната од lalezzz, 2 јуни 2010.

1. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Зависи како ќе се разведуваш.
    Ако е спогодбено поднесувањето чини 2000 денари и кога завршува постаката 2000, заедно ќе ги сносите трошоците(барем така беше јас кога се разведував).
    Ако е со тужба ти треба и адвокат и трошоците се многу поголеми зависи колку пати ќе излезете на суд.
    Има и постапка на помирување во социјално поради детето,ама тоа е само формалност.
    Едит;Се поднесува во суд и се води граѓанска постапка. Сепак некој мора да ти ја состави и спогодбата, сепак за тој „свечен“ чин не чини многу.

На Petar80 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Ti blagodaram mnogu!

3. ninja35

ninja35 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 декември 2011
    Пораки:
    2.682
    Допаѓања:
    88.174
    Како терк дури можеш и да искористиш тужба од некој што претходно има поднесено, само да ги смениш генералиите.
    И пред почеток на постапката за развод има и постапка за помирување

На elena.mak му/ѝ се допаѓа ова.
  4. DACA 77

DACA 77 Нов член

Се зачлени на:
    17 септември 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    13
    zdr.do site.nova sum na forumov.se naogjam vo stotuku zapocnat razvod koj sto psihicki mn tesko go podnesuvam.vo brak bev 16 godini imam dva sina edniot 15 g.drugiot 11.ziveev so covek od koj sto dobiv samo dve ubavini,dve srekji (decata) nisto drugo.bukvalno ziveev so manipulator koj me dovede do stepen da ostanam sama na ovoj svet,da bidam bukvalno na ulica so dve deca.tatko pocinat za da mi dade sovet ili da mi bide podrska.....od brakjata i majka mi me odeli so negovite manipulatorski igri (sega toj e dobriot jas losata)site frlaat vina na mene za razvodot pa duri i jas sama si frlam vina .....nemozam ni da jadam ni da spijam ...pagjam vo depresija...nemam povekje volja za zivot...ama moram zaradi decata ! tuzbata za razvod ja podnesov jas ne toj. nemozev da go izdrzam povekje toa negovo izivuvanje nad mene i decata.nemozev povekje da izdrzam psihicko i fizicko maltretiranje !bezbroj pati si zaminuva kaj majka mu i se vrakja nazad kako da nebilo nisto(kjutev na seto toa samo zaradi decata)bezbroj pati izjavuva deka zavrsil so mene i decata,deka nie ne sme mu nisto ,deka ke podnel tuzba za razvod,a od seto toa nisto i pak starata pesna-KAKO NISTO DA NEBILO,KAKO SE DA E VO RED.nemozev povekje i podnesov tuzba. sega baram mislenje ili objasnuvanje od nekoj koj sto pominal niz nesto slicno na moeto -dali ke se zavrsi brzo ovoj pekol ?

5. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Добро дојде на форумов храбра жено.
    За почеток ке ти пишам дека бурава ке помине и се ке биде во ред.
    Кажа дека имаш два сина и двајцата веке момчиња и сигурна сум дека ја имаш нивната поддршка. Тоа е добро. Можеби ке бидат или веке се збунети, но тие најдобро знаат кој и каков е нивниот татко, што дополнително тебе ти се олеснува на суд. Не знам дали до сега си го пријавила за малтретираата, но и да не, барем имаш по некој сведок. Не битно каде живееш ( дали во свое или негово или ваше ) тој е тој што си оди од домот. Ете му ја несовесната мамичка па нека си седи со неа. ( пошто спонема дека си одел кај неа кога вас ве напуштал, еб.... мајката)
    Грешка голема е што си им свртела грб на својаата фамилија, но тоа не знали дека и тие нема да дознаат каков човек им влегол во фамилија. Полека се ке се дознае и се ке си дојде на место.
    Депресијаата што ја имаш во овој период е нормална, но немој предолго да се заглавуваш. Ако ти треба стручна помош, тогаш признај си самата и побарај ја таа помош. Не е мал чекор да поднесеш развод. Треба храброст и тоа голема. Ете ти си од похрабрите жени и си одлучила да не трпиш повеке, па сигурна сум и дека депресијата ке ја надминеш.
    Периодов биди опкружена со луѓе кои може да те разберат и кои ке ти битат поддршка.

На Maceto123, Petar80, imelda и 4 други им се допаѓа ова.
  6. DACA 77

DACA 77 Нов член

Се зачлени на:
    17 септември 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    13
    najprvo blagodaram za podrskata.go imam prijaveno telefonski vo policija ama od tamu mi kazaa deka moram nareden den da potpisam prijava vo policija pa duri tugas da dojdat strucni lica,sto toa vo mojata glava povekje nema logika (dodeka stasaat moze da me ubie).ama toa sega vekje nebitno.za svedok gi imam decata koi mn pati imaat gledano kako me tepa i vlece a tie go vlecat nego placejKi za da prestane.za psihickoto maltretiranje imam video.KE SE BORAM ZA DECATA SO SE STO MOZAM I SO SE STO MORAM.od mojata familija se povlekov sama zatoa sto svativ deka nemam nikoj na moja strana i bev prinudena da se zastitam sama.ednostavno takva licnost sum neznam da manipuliram i se povlekuvam nastrana.tie 16 godini gi prezivuvav pod kirija,toj u slovenija jas sama so decata ...i majka i tatko .....vo kukja i okolu kukja jas zena jas maz.dodeka bese ziv tatko mi toj gi nosese decata vo gradinka i ke prodolzese na rabota ,na vrakjanje gi zemase i gi nosese doma kaj mene sreduvajki gi so se dodeka nedojdev doma jas od rabota.pola od odgovornosta okolu decta bese na tatko mi i pokraj toa sto bese zaposlen,a mojata "MILA SVEKRVICKA " si ziveese na selo nezaposlena bez obvrski nikakvi zatoa sto nemaat nisto,no nebitno i toa.sepak mozev da svanam deka postojat i takvi lugje.no nemozam da svanam i nikogas nema da svanam i da se pomiram so faktot deka toj sto gi stvoril svoite deca im vrti grb i vo lice im veli deka tie povekje nemaat tatko-toa boli ! za moja srekja ja imam mojata NAJDOBRA prijatelka so koja sto sme od mali noze -MOJA NAJGOLEMA PODRSKA ZA SE I SEKOGAS PA I SEGA no i tuka se pojavuva problem -majka mi celo vreme si misli deka taa mi ja polni glavata sto nee ni najmalku tocno.SEKOGAS BILA DO MENE -VO DOBRO I LOSO.....znaev i na nea nekogas da i bidam luta edno 5 min zatoa sto mi velese -popusti popusti se ke pomine.popusti i toa premnogu. nemozam povekje umorna sum.16 g sobereni vo roman.mozam da pisuvam do beskonecnost.ne deka sum jas bez greski-daleku od toa.mu imam kazano ponekogas i jas vo kavga nesto sto netreba no nikogas nezaminav kaj majka mi i nikogas decata ne gi napustiv.nema nazad i nema povekije popustanje.ke odam samo napred ! depresijata me fakja najmnogu nokje.zaspivam i se budam za cas ili dva i pocnuvaat site misli niz glava krug da mi vrtat.se boram so toa i se nadevam iskreno deka nema da se dozvolam duri do strucna pomos.izdrzav mn teskotiii mn mn neubavi raboti pa duri da nemam ni za leb posto MANIPULATOROT znaese da si dojde doma i da se odnesuva kako nisto da nebilo,ke si tera luksuzi i rasfrlanje pari za se i sesto SAMO ZA TOA SO TREBASE -NE.neznase da zastedi ni denar i koga ke si krenuvase nazad ne ostavase bez pari se dodeka ne pustese od slovenija a toa znaese ponekogas da trae i po 7 dena na toj nacin mi terase inaet zaradi toa sto krevav bunt na tie negovi nepotrebno rasfrleni pari i negovoto odnesuvanje sprema nas koga bese vo slovenija.NIKOGAS NEKRENA TELEFON DA NE SLUSNE NI MENE NI DECATA ,SEKOGAS NIE BEVME TIE STO GO TRAZEVME.na toj nacin me natera bukvalno da se pretvoram vo ispektor (moze nekomu glupo i smesno, ama ete i toa go pravev)razbrav mn neubavi slucuvanja pa duri i neverstvo.mu pregledav niz prsti i na toa se samo za da bideme semejstvo.BUNTOT BIL MOJATA GRESKA (negovi zborovi)toa e tocno ...TREBASE MN MN PORANO DA SOBERAM SILI ZA RAZVOD sakam sto pobrzo da se zavrsi taa brakorazvodna parnica zatoa prasav dali nekoj znae (ako imal slicno na moevo)za kolku vreme mozam da bidam crno na belo ,na dokument razvedena.KULKU PODOLGO TOLKU POTESKO

На moneni му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Кога е со тужба долго трае.:(
    Може и година и две да поминат. Тој ако не се појавува на рочиште судот само ќе одложува.
    Ама ако си спремна на развод, а си ќе издржиш. Децата се возрасни иако се малолетници во центарот за социјални грижи ќе разговараат со нив, а и ќе ги прашаат со кого сакаат да живеат.
    За семејно насилство ќе треба да го тужиш, а и тоа ќе биде долготраен и макотрпен процес.
    Не размислувај на рочиштата едноставно чуствувај се како веќе разведена иако судски не си. Папирологијата ќе се среди.
    Со среќа.

На Umbrella22, Petar80, imelda и 3 други им се допаѓа ова.
  8. DACA 77

DACA 77 Нов член

Се зачлени на:
    17 септември 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    13
    blagodaram :) me ubivase toa deka moze da trae dolgo dolgo ama kako i da e nazad NE.

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ethrnity

Ethrnity Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2013
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    557
    Отсега натаму може да биде само подобро,никако полошо!Тоа нека биде твојата мисла водилка.Мисли на убави и позитивни работи за иднината,минатото обиди се да го заборавиш!Ти си една храбра и паметна жена,жена борец и заслужуваш многу посреќен живот и иднина со твоите деца.
    Предолго време си живеела во мрак,но,еден ден ќе сфатиш дека одлукава за развод била најдобрата одлука во твојот живот.За разводот и рочиштата не грижи се и тоа ке помине.Најбитен е емотивниот развод,останатото е само парче хартија и формалност. ,Види разговарај со него ако можеш да направите спогодбен развод,барем за тоа да најдете некаков компромис на културен и цивилизиран начин.А ,пред се и да заштедите на време,нерви и финансиски средства.

На Petar80, zalosna, galapce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. DACA 77

DACA 77 Нов член

Се зачлени на:
    17 септември 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    13
    pricini za razvod imav mn pati ama znaes ona naseto zensko-"ajde ke zamizam i na taa glupost" ama toa glupostite nikako ne prestanaa .emotivno nisto povekje ne me dopira od nego a spogodben razvod nema logika TEZOK INAT .nikogas vo zivot nemav nikakva komunikacija so nego ,zosto bi imala sega...dosta mi bea lazni nadezi.trosokot za razvodot padna na mene ni tuka ne se pokaza kako maz .jbg jas imam dve deca za vospituvanje a ne tri :) borec -da,ama DZABE bilo .dodeka se borev so sekoj i protiv sekoj za samo da bideme semejstvo toj si se borese so nas i protiv nas a bese za site drugi .OSTANUVAM SEGA SAMO ZA DECATA BOREC.(tezok e zivotot so dete so dijagnoza-epilepsija dobiena od stresovi :( )ZA DECATA SE ,za nekoj drug nisto povekje nikogas.moze sebicno ama zivoto me nauci taka -srceto mi nalaga taka

На Umbrella22, DVAANGELA, kLem23 и 8 други им се допаѓа ова.
  11. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Кое бре наше -ќе замижам?? Немој да си мижела, сместа да го оставиш! Да си плаќа алиментација за децата и да не ти чуе. Поголемки се, ќе разберат. Гледај го само тоа што е со напади на епилепсија од стрес троа појќе , да знаеш тоа останува, бидејки лично јас го имам и затоа пробувам искулирано да реагирам на се. Нит ти треба нит бутур. Чувај си ги дечињата, советувај се со некој психолог ако имаш потреба (а верувам имаш) и никакви апчиња-веруј нема лек за умот. само разговор. ке дојде време ке бидеш излезена од сево ова ем помудра ем посреќна. верувај ми.

На zalosna, tessie, Daleron и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.543
    Неможеш да се бориш онаму каде што истото го нема и не постои, сам човек не се бори, за борбата се потребни двајца, а нели со сила убавина не бидува.
    Ти остани да бидеш доживотен борец за тебе и златните деца покрај себе што си ги имаш, а него остави го да тони во сопствените гомна што си ги создал тој самиот, и така ќе се угуши во нив.

Биди храбра и цврста ако треба до крај, и не се откажувај ниту во еден момент од сопствениот живот и среќа, подобро сам па како знам отколку да се живее со некоја сенка доживотно.

На DACA 77 и moneni им се допаѓа ова.
  13. moneni

moneni Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2015
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    16
    Ова е многу тажно каква е таа мајка што си ги остава децата :(

14. moneni

moneni Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2015
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    16
    Ти се восхитувам на храброста
    Така треба што ќе ти е таков човек покрај себе

15. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    @karak kako bilo i sto se slucuvalo vo zaednicata pomegu majka ti i tatko ti, samo tie ja znaat pravata vistina.
    Ti si bila samo 9 god. Sto si videla, sto ne si videla, sto si cula, sto si razbrala, si bila dete.
    Denes si vozdrasna i sigurno imas prazni mesta vo pazelot za koj nema delovi da gi potpolnis.
    Pravata vistiva samo roditelite ja znaat.
    Veruvam deka koga ke se omazis i ke pocnes da razgovaras so tatko ti (na edno drugo nivo) ke ja doznaes vistinata.
    Tuka moze da postojat x razlicni pricini koj tatko ti ne bi mozel sega da se otvori i da ti gi kaze.
    Sekoe posiroko semejstvo krie nekoj tajni koj koga togas ke se rasvetlat.
    Podobro tagas negoli sega.
    Sigurno togas bi imala mnogu poveke zivotno iskustvo i bi gi objasnila site slucuvanja na sosem drug nacin.
    Dali si razmislila deka postoi moznost deka tvojata majka ve pobarala no bila sprecena poradi nekoja pricina.
    Dali mozes da si pretpostavis kako i e nejze koga drugi deca slavat rodenden, koga drugi se mazat, koga drugi deca se bliski so roditelite.....
    Toa e nekoj neobjasniv instikt koj nema sila da se unisti.Koga ke ti se rodat deca ke ti se razviie toj instikt i zatoa rekov deka togas moze ke gi gledas rabotite od druga prespektiva i ke najdes razbiranje.
    Ljubovta moze da te obzeme i ke ti dade krilja no nema da mozes da letas daleku. Koga togas ocajuvala za vas i nemozela nazad. Veruvam deka i nejzinata dusa e skrsena isto kako vasata.
    Bidi srekna sto imas semejstvo i raduvajse na nego.
    Nekogas bilo toa vo prirodo i opstestvo ucebnikot, semejstvo sme nie mama, tato, bato i jas.
    Denes semejstvo e sekoj oblik na zaednica (da ne nabrojuvam). Ako postoi ljubov, se e namireno.

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  16. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Od se e najvazno sto si stavila kraj na tie patesestvia.
    Si pominala niz dosta specificen pat.
    Sega sledi eden drug pat.
    Nema lazenje deka ke bide lesno.
    Prvata godina ke bide po komplicirana. Treba vreme da se usoglasis so finansiite, decata, obvrskite....
    no seto toa go pravis kako osnova za podobra idnina.
    Secii razvod e tezok na svoj nacin. Mnogu emocii se natalozuvaat koj treba da se ispraznat, bilo toa preku solzi, povisuvanje na ton.....se se toa fazi niz koj ke pominuvas no na kraj ke ja vidis svetlinata.

На DACA 77 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.435
    Допаѓања:
    5.394
    Momentot koj najmnogu vo zivotot koj boli e toa sto stanav majka vidov kako e na svet da se donese angel i za toj angel ke se boram do poslednata kapka krv, do posledniot zdiv koj izlaga od moeto telo. Da ostavam dete za da bes sram si otidam so drug covek bez da se svrtam i da recam jas imam nesto svoe. Ako tatko mi ne go sakala ako ne i bilo ubavo i red dr raboti ne navlagam mozela nego da go ostavi. No nas koja majka ostava dete? Moze bi ponataka ke sakam da ja sostavam puzlle no mislam deka nema nisto da mi resi. Sakam radi maliot i stravot da ne ima dr. Deca pa ne daj boze. Losa e omrazata ali jas veke sum vozrasna so veke svoe semejstvo pa taka nekako ne predavam golemo znacenje ednostavno krivo i tesko mi e koga ti trebalo majka ja nemalo sega sto ke mi e .

На MilaP и toogood им се допаѓа ова.
  18. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Na ovoj svet ke zveete i dvete uste mnogu godini. Nikogas ne se znae kade patot ke ve navede i kako pak ke se spojte.
    Jas veruvam vo cuda i cuda se slucuvaat.
    Na vakvi temi sum zborela so luge od cel svet. Ne si prva i nema da bides posledna. No veruvaj mi cudata doagaat i kolku cvrsto srce da imas ke popustis.
    Bilo sto bilo i pominalo, prostuvanje mora da postoi.
    Site geresime, nekoj pomalku, nekoj poveke.
    Goleminata na covekot e vo toa kolku e vo sostojba da prostuva.

19. kaja

kaja Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Дали може некој да ми прати терк за тужба за почеток развод на брак од некој што претходно има поднесено,и да ми ја објасните постапката дали мора адвокат и кои документи ми требаат Ви благодарам

20. Lidijadfilip

Lidijadfilip Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2015
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    9
    vo brak sum 26 godin mazot mi me izneveruva so svojata sekretarka ,se raspravame, toj sekako ne periznava.jas sakam razvod i ve molam za nekoj dobar advokat.

На Oscar Lady и Petar80 им се допаѓа ова.