Toa so si go napisala drzi voda nikogo ne trpi, no zad toa se kriat mn faktori oti ima use mamini, tatini sincinja i kerkicki so ke kaze mama ili tate toa ke bide. Mn dozvoluvaat nekoj da se mesa vo zivotite na mladite i jas sum nekade pred razvod ama ako prodolzi use malce, ama kaj drugarkava e mn porizicno zatoa sto ima vidlivi modrinki kaj celoto vratot i racete toa e seriozno ne e za zatajuvanje ama pod zakani e celo vreme doma nisto ne e sredeno, voa da naprais noa da naprais. Koga i da otidam kajnea se togas se vrtka doma, kako da e vencan za mobilniot i nemozeme da si praime opusteno mwabet.
Дали знаете добар адвокат за развод и колку чини консултација? Бидејќи кај што прашував бараат 2000 само за консултација….
Zdravo clenki, sakam da se razvedam od soprugot. Imame mali decinja toj e resen da gi zeme decata. Bez decata toj ne mozel, isto kako i jas. Prasanjeto mi e kako ste pominale vo toj predrazvoden proces? Kako ste go pobedile stravot od zaminuvanje od pocnuvanje od 0? Sigurna sum deka po razvodot pokraj toa sto se zakanuva za decata ke nastane i psihicka ne daj boze i fizicka tortura vrz decata i vrz mene.
Мајка најди адвокат децата припаѓаат на мајката доколку се мали. Консултирај се со адвокат ама има одредено од колку години децата се повикуваат на суд да кажат со кого сакаат да живеат. Ако во случај и после разводот се случи да врши насилство било какво само во полиција пријави па поале тужба за истото па нема никогаш ни да ги види.
Здраво. Дали некоја знае како оди постапката за социјален стан и дали воопшто постои таа опција сеуште? Се работи за невработена мајка со дете од 2год и 3месеци. Во фаза на развод се. Благодарам!
Да се ве разбирам и ви благодарам што ми одговоривте толку брзо. Мене премногу ми е страв не знам како да ви опишам :/
Нормално, но со тек на време се одвикнуваш од предходната навика. Некогаш подобро е сам одколку во токсичен дома. Не е тежок животот сам туку треба време да пројде да искочиш психички од токсичната врска која си ја имала. Што побрзо сфатиш дека сама ти е поубаво толку полесно за тебе.
Не може да ти ги земе децата, ова со адвокат се брка. Инаку ќе имаат право и тие и тој да се гледаат, ако не е лош (насилен пример) родител секако треба.
Братучетка ми зимаше. Ама разведена е и со 3 деца, сопругот бивши е во затвор и не плаќа алиментација, живее под кирија и ништо нема на свое име. Ако исполнуваш ова аплицирај во подрачното социјално каде што си, само долга процедура е, да бидеш спремна.
Ти благодарам. Се работи за золвами. Следната недела се на прво рочиште па да видиме шо ќе бидни таму. Сопругот да речам не ги бара воопшто ни неа ни детето. Таа не е вработена нема никакви примања па ја интересираше дали сеуште постои таква опција. Само мора да видиме на суд шо ќе испадни. Ништо чудно и да се смират, не му е прв пат ова. Во секој случај ти благодарам уште еднаш.
Ова е закон дека децата "припаѓаат" на мајката или е гирл пауер момент? Едит: Не сум адвокат но ме заинтересира ова прашање, го пребарав законов и ништо не пишува дека мајката има право врз таткото да ги земе децата. Во точка 4, член 80 и 81 се говори дека судот (доколку има потреба со консултација со центарот за социјални работи) кажува кај кого ќе бидат децата.
Освен што, 99,99% од времето, мајките се грижат за потребите на детето, не таткото. Не ми верувај мене, оди изброј ги мажите во поткатегорија дете.
Појма немаш. За секое мало дете е најдобро да си биде со мајката ( ако е салам нели). Мажот знае да го земе детето и да го тупне кај неговата мајка и да оди да шета. Ама битно детето кај него било, нема врска шо ни еден збор си немат разменето.
Доколку не се договорите спогодбено за децата, со оглед на тоа што се малолетни, пред судската постапка за развод ќе имате т.н. рочиште за мирење во социјално. На ова рочиште, може да бидат и неколку, од ЦСР ќе разговараат со двајцата, со децата ... итн. После ова, ЦСР изготвува 'стручно' мислење кое го приложува до судот во судската постапка, а судот 100% го зема здраво за готово. Со ова мислење се одлучува каде ќе бидат децата, кога и какви средби може да остварува другиот родител и сл. Бидејќи истото ќе биде составен дел од пресудата, неговто непочитување е кривично дело. ЦСР, има улога да ги заштити децата и да одлучува во нивен најголем интерес, на хартија. НО, за жал, капацитетот на таа институција се мери кој колку ќе фати врски и/или подмити. Ова ти го кажувам од лично искуство. Во име на оние 0,01%, после две години агонија (најмногу по децата), од социјално го сменија мислењето, повозрасната ќерка (тогаш на 6г) ми ја дадоја мене. Ова е еден од преседаните, две сестрички да се разделат, малолетно дете да се даде кај таткото, но немаа избор затоа што мајката на сите можни начини докажа дека нема ни М од мајка, иако е адвокат.
Членката која ја цитирав прва тврдеше дека "децата припаѓаат на мајката доколку се мали", не ме интересира вашето лично мислење на форумов, ме интересираше по закон како е. Да додадам, правите штета на мајки кои откако ќе ве прочитаат ќе мислат дека автоматски децата ќе припаднат на нив па на крај додека они мислат дека е завршена работата таткото, за добро или за лошо, може "зад сцена" да и ги земе децата.
Ти даде мислење со твоето гирл пауер, па така јас ти дадов вистинско мислење со гирл пауер. И законот е таков, мало дете оди кај мајката.