Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Развод

Дискусија во 'Брак' започната од lalezzz, 2 јуни 2010.

1. Cyclop

Cyclop Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2021
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    124
    Да ти се позлати раката со која го напиша ова!

На s.a.m.a и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  2. Belgin1

Belgin1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    8.360
    Некој што поминал низ развод да ми пише во лп, за разговор?

3. Roxy1991

Roxy1991 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2019
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    149
    Toa so si go napisala drzi voda nikogo ne trpi, no zad toa se kriat mn faktori oti ima use mamini, tatini sincinja i kerkicki so ke kaze mama ili tate toa ke bide. Mn dozvoluvaat nekoj da se mesa vo zivotite na mladite i jas sum nekade pred razvod ama ako prodolzi use malce, ama kaj drugarkava e mn porizicno zatoa sto ima vidlivi modrinki kaj celoto vratot i racete toa e seriozno ne e za zatajuvanje ama pod zakani e celo vreme doma nisto ne e sredeno, voa da naprais noa da naprais. Koga i da otidam kajnea se togas se vrtka doma, kako da e vencan za mobilniot i nemozeme da si praime opusteno mwabet.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.038
    Допаѓања:
    5.451
    Дали знаете добар адвокат за развод и колку чини консултација? Бидејќи кај што прашував бараат 2000 само за консултација….

5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Пребарај наназад имаше некоја адвокаткА за такви работи.

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. SecretSaga

SecretSaga Нов член

Се зачлени на:
    20 март 2024
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Zdravo clenki, sakam da se razvedam od soprugot. Imame mali decinja toj e resen da gi zeme decata. Bez decata toj ne mozel, isto kako i jas. Prasanjeto mi e kako ste pominale vo toj predrazvoden proces? Kako ste go pobedile stravot od zaminuvanje od pocnuvanje od 0? Sigurna sum deka po razvodot pokraj toa sto se zakanuva za decata ke nastane i psihicka ne daj boze i fizicka tortura vrz decata i vrz mene.

7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Мајка најди адвокат децата припаѓаат на мајката доколку се мали. Консултирај се со адвокат ама има одредено од колку години децата се повикуваат на суд да кажат со кого сакаат да живеат. Ако во случај и после разводот се случи да врши насилство било какво само во полиција пријави па поале тужба за истото па нема никогаш ни да ги види.

На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. your-girl.-.friend

your-girl.-.friend Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    1.496
    Здраво.
    Дали некоја знае како оди постапката за социјален стан и дали воопшто постои таа опција сеуште? Се работи за невработена мајка со дете од 2год и 3месеци. Во фаза на развод се.
    Благодарам!

9. SecretSaga

SecretSaga Нов член

Се зачлени на:
    20 март 2024
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Да се ве разбирам и ви благодарам што ми одговоривте толку брзо. Мене премногу ми е страв не знам како да ви опишам :/

10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Нормално, но со тек на време се одвикнуваш од предходната навика. Некогаш подобро е сам одколку во токсичен дома. Не е тежок животот сам туку треба време да пројде да искочиш психички од токсичната врска која си ја имала. Што побрзо сфатиш дека сама ти е поубаво толку полесно за тебе.

На Animini му/ѝ се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.840
    Допаѓања:
    267.079
    Не може да ти ги земе децата, ова со адвокат се брка.
    Инаку ќе имаат право и тие и тој да се гледаат, ако не е лош (насилен пример) родител секако треба.

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    102.301
    Братучетка ми зимаше. Ама разведена е и со 3 деца, сопругот бивши е во затвор и не плаќа алиментација, живее под кирија и ништо нема на свое име. Ако исполнуваш ова аплицирај во подрачното социјално каде што си, само долга процедура е, да бидеш спремна.

На your-girl.-.friend му/ѝ се допаѓа ова.
  13. your-girl.-.friend

your-girl.-.friend Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    1.496
    Ти благодарам. Се работи за золвами. Следната недела се на прво рочиште па да видиме шо ќе бидни таму. Сопругот да речам не ги бара воопшто ни неа ни детето. Таа не е вработена нема никакви примања па ја интересираше дали сеуште постои таква опција. Само мора да видиме на суд шо ќе испадни. Ништо чудно и да се смират, не му е прв пат ова. Во секој случај ти благодарам уште еднаш. :l:

14. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    262
    Ова е закон дека децата "припаѓаат" на мајката или е гирл пауер момент?

Едит: Не сум адвокат но ме заинтересира ова прашање, го пребарав законов и ништо не пишува дека мајката има право врз таткото да ги земе децата. Во точка 4, член 80 и 81 се говори дека судот (доколку има потреба со консултација со центарот за социјални работи) кажува кај кого ќе бидат децата.

Последна измена: 20 март 2024
    На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.840
    Допаѓања:
    267.079
    Освен што, 99,99% од времето, мајките се грижат за потребите на детето, не таткото.

Не ми верувај мене, оди изброј ги мажите во поткатегорија дете.

На M&M, Gosh, snegulkata и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    262
    Аха значи сепак гирл пауер момент.

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Adidas888

Adidas888 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.355
    Допаѓања:
    22.089
    Појма немаш. За секое мало дете е најдобро да си биде со мајката ( ако е салам нели).
    Мажот знае да го земе детето и да го тупне кај неговата мајка и да оди да шета. Ама битно детето кај него било, нема врска шо ни еден збор си немат разменето.

На Gosh, Mumoftwo30, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Cyclop

Cyclop Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2021
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    124
    Доколку не се договорите спогодбено за децата, со оглед на тоа што се малолетни, пред судската постапка за развод ќе имате т.н. рочиште за мирење во социјално. На ова рочиште, може да бидат и неколку, од ЦСР ќе разговараат со двајцата, со децата ... итн. После ова, ЦСР изготвува 'стручно' мислење кое го приложува до судот во судската постапка, а судот 100% го зема здраво за готово. Со ова мислење се одлучува каде ќе бидат децата, кога и какви средби може да остварува другиот родител и сл. Бидејќи истото ќе биде составен дел од пресудата, неговто непочитување е кривично дело.
    ЦСР, има улога да ги заштити децата и да одлучува во нивен најголем интерес, на хартија.
    НО, за жал, капацитетот на таа институција се мери кој колку ќе фати врски и/или подмити. Ова ти го кажувам од лично искуство.
    Во име на оние 0,01%, после две години агонија (најмногу по децата), од социјално го сменија мислењето, повозрасната ќерка (тогаш на 6г) ми ја дадоја мене. Ова е еден од преседаните, две сестрички да се разделат, малолетно дете да се даде кај таткото, но немаа избор затоа што мајката на сите можни начини докажа дека нема ни М од мајка, иако е адвокат.

На M&M и eliesaab им се допаѓа ова.
  19. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    262
    Членката која ја цитирав прва тврдеше дека "децата припаѓаат на мајката доколку се мали", не ме интересира вашето лично мислење на форумов, ме интересираше по закон како е.

Да додадам, правите штета на мајки кои откако ќе ве прочитаат ќе мислат дека автоматски децата ќе припаднат на нив па на крај додека они мислат дека е завршена работата таткото, за добро или за лошо, може "зад сцена" да и ги земе децата.

На M&M, zuto и eliesaab им се допаѓа ова.
  20. Adidas888

Adidas888 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.355
    Допаѓања:
    22.089
    Ти даде мислење со твоето гирл пауер, па така јас ти дадов вистинско мислење со гирл пауер.
    И законот е таков, мало дете оди кај мајката.

На Oriental и Gosh им се допаѓа ова.